Kurkuma na raka?
Tak. Aż 10 razy mniejsza jest zachorowalność na 4 najpopularniejsze rodzaje nowotworów w Indiach.
Dlaczego?
Ponieważ Hindusi znają uzdrawiającą moc przypraw. Natomiast kurkuma to podstawa kuchni chińskiej i hinduskiej. Od starożytności znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwzapalnych.
Dzięki swojej skuteczności w terapiach antynowotworowych stała się głównym przedmiotem zainteresowania naukowców.
Kurkuma to naturalny antyoksydant o działaniu tylko pięciokrotnie słabszym od cisplatyny – jednego z leków stosowanych w chemioterapii.
Skutecznie pomaga, ale nie wywołuje żadnych skutków ubocznych.
Kurkuma na raka. Jak wpływa na nowotwór?
- Spowalnia proces rozrastania się komórek nowotworowych
- Pomaga również w zwalczaniu istniejących komórek raka
- Zatrzymuje także mutacje nowotworowe zdrowych komórek
- Łagodzi stany zapalne w organizmie
- Dodatkowo hamuje odżywianie guzów przez naczynia krwionośne
- Zatrzymuje procesy syntetyzowania białek, które tworzą guzy nowotworowe
- Zmniejsza też zagrożenie przerzutami
Czy wiesz, że w ciągu ostatnich lat liczba zachorowań na nowotwory się podwoiła? Naukowcy oszacowali, że w 2030 roku liczba ta może się niestety potroić.
Nie ryzykuj. Nie podnoś statystyk.
Pamiętaj! Kurkuma nie może zawierać dodatków i substancji pomocniczych. Hamują one jej lecznicze działanie. Dodawaj ją do każdego soku, by przyswoić ją maksymalnie.
Kurkuma na raka. Badania.
Badania nad antynowotworowymi właściwościami kurkumy przeprowadzone w Cancer Prevention Research oraz zamieszczone w Molecular Pharmacology, Journal of Nutritional Biochemistry i American Journal of Clinical Nutrition dowodzą, że kurkumina:
- Skutecznie hamuje wzrost komórek nowotworowych w trzustce
- Poprawia skuteczność chemioterapii
- Przyspiesza obumieranie zmutowanych komórek rakowych w płucach
- Wpływa bezpośrednio na rakowe komórki macierzyste
- Może powstrzymywać rozwój złośliwego raka mózgu
Jeśli zastanawiasz się więc jak zapobiegać nowotworom, dodaj kurkumę do codziennej diety. Kurkuma nie tylko działa antyrakowo. Wpływa również na ekspresję aż 700 genów. Dodatkowo stymuluje je do ogólnej poprawy zdrowia całego organizmu.
Uwaga! Organizm słabo przyswaja kurkumę. Nie przedawkujesz jej, więc stosuj jej jak najwięcej.
Jak zwiększyć przyswajanie? Dodawaj kurkumę do świeżo wyciśniętych soków ze szczyptą świeżo zmielonego, czarnego pieprzu. W ten sposób organizm przyswaja ją szybciej i lepiej, razem z innymi, cennymi składnikami.
Kurkuma dobrze komponuje się z każdym sokiem, bo nie ma wyrazistego smaku. Wsypuj ją wszędzie.
Sok z kurkumą na raka
- 2 jabłka
- 4 marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 1,5 cm imbiru
- 2 cytryny obrane
- Gruszka
- 2 cm świeżej kurkumy
Jeden sok, setki korzyści. Przeczytaj!
Jak kurkuma z sokiem uzdrawia cały organizm:
- Zapobiega nowotworom. O antynowotworowych właściwościach kurkumy już wiesz.
- Zmniejsza ryzyko chorób serca. Na przykład sok z cytryny chroni układ krążenia, bo uzupełnia niedobory potasu. Obniża też ciśnienie krwi i zapobiega mdłościom.
- Zapobiega udarom. Sok z marchewki natomiast redukuje zagrożenie udaru aż o 68%.
- Hamuje rozwój Alzheimera. Według badań naukowców z prestiżowego Uniwersytetu Cornell, sok z jabłek chroni komórki mózgowe przed tym rodzajem wolnych rodników, które mogą prowadzić do choroby Alzheimera.
- Wspiera leczenie astmy. Dodatkowo badania dowodzą, że codzienne picie soków jabłkowych przez dzieci cierpiące na astmę, ułatwia im oddychanie.
- Wzmacnia odporność. Sok z marchwi wspiera również działanie systemu immunologicznego. Sok z gruszki natomiast wspiera odporność dużą ilością antyoksydantów. Zmniejsza tym samym ryzyko infekcji.
- Zapobiega stanom zapalnym. Imbir redukuje zapalenia. Wspiera też leczenie zapalenia stawów i wrzodów jelita grubego.
- Zapewnia zdrowie psychiczne. Sok z cytryn działa również relaksująco. Redukuje psychiczny stres i zapobiega depresji.
- Zmniejsza ciśnienie krwi. Seler działa uspokajająco, dzięki wysokiej zawartości wapnia. Pomaga kontrolować ciśnienie.
- Zapobiega osteoporozie. Sok z gruszki uzupełnia bor, który pomaga utrzymać w organizmie niezbędny dla kości wapń.
- Działa energetyzująco. Duża zawartość fruktozy i glukozy w gruszkach zapewnia naturalny zastrzyk energii.
- Reguluje poziom cholesterolu. Pektyny zawarte w soku z jabłek obniżają poziom cholesterolu. Sok z dwóch jabłek dziennie może obniżyć go nawet o 16%. Dużą rolę odgrywa również imbir, redukując poziom cholesterolu, który przyjmujesz w jedzeniu. Pektyny w marchewce i limonoidy w cytrynie także mają swoje znaczenie w tym procesie.
- Reguluje wagę. Sok z cytryny pomaga w odchudzaniu i trawieniu.
- Upiększa. Sok z cytryny to naturalny lek antyseptyczny. Pomaga w leczeniu problemów z cerą. Działa rozświetlająco na skórę. Sok z marchwi zapobiega przesuszaniu skóry i wypryskom. Sok z selera działa odmładzająco na komórki.
- Imbir polepsza ukrwienie, zapobiegając niezdrowej bladości.
Naszym Klientom i ich Rodzinom bezpłatnie
przygotowujemy diety, kuracje odnowy i oczyszczenia organizmu.