Fruktoza: która pomaga, a która szkodzi? Oczyszczanie wątroby.

Fruktoza.
Badania wykazały coś szokującego: fruktoza uszkadza wątrobę.
Czy to może być prawdą? Tak, ale… tylko chemiczna fruktoza ma takie działanie.
A gdzie się znajduje? W cukrze stołowym i syropie glukozowo-fruktozowym. Powoduje ona wysokie ciśnienie i uszkodzenia wątroby – fruktoza z owoców i świeżo wyciskanych soków nie szkodzi.

Dlaczego fruktoza w sokach nie szkodzi?

Bo owoce oraz świeżo wyciskane soki są bogate w błonnik i przeciwutleniacze. Oczywiście pod warunkiem, że wyciśniesz je w wyciskarce wolnoobrotowej.

Naukowcy porównali dietę odchudzającą dwóch grup ograniczających fruktozę.
Pierwsza grupa ograniczała cukry dodane oraz owoce, druga grupa tylko cukry dodane. Grupa nie ograniczająca owoców wypadła o wiele lepiej – uczestnicy schudli więcej bez szkody dla zdrowia.

Dlaczego fruktoza przemysłowa jest taka szkodliwa?

Gdy wypijesz szklankę wody z trzema łyżkami cukru – a do tego się sprowadza picie napojów słodzonych – w ciągu pół godziny doznasz gwałtownego skoku cukru.
Co wtedy robi organizm? Szaleje. Uwalnia znacznie więcej insuliny, niż potrzebujesz. A po 90 minutach dochodzi do hipoglikemii – Twój poziom cukru we krwi jest jeszcze niższy niż przedtem. A wtedy… organizm czuje się tak, jakby głodował, i uwalnia tłuszcz.

A co, gdy dodasz jagody? W końcu mają własne cukry. Jednak gdy zmiksowano jagody i dodano je do cukru, nie tylko skok cukru nie był większy, ale nie było spadku insuliny. Poziom cukru we krwi wzrósł i opadł łagodniej, bez wydzielania tłuszczu.

A teraz pytanie: czy lepszy sok, czy mus?

Niektórzy naukowcy twierdzą, że mniejszy skok insulinowy to zasługa półstałej konsystencji. Zmniejsza szybkość opróżniania żołądka. To przemawiałoby za musem. Ale najważniejszy jest… błonnik.
Rozpuszczalny błonnik ma efekt żelujący w jelitach. Spowalnia uwalnianie cukrów. Dlatego ważne jest, żeby świeżo wyciśnięty sok zawierał błonnik. Soki wyciśnięte w wyciskarce wolnoobrotowej są bogate w błonnik.

Gdy w soku nie ma błonnika, skok poziomu cukru nie zmniejsza się. Ale… pozostałe korzystne reakcje nadal występują. Co to znaczy?

Nie tylko błonnik, ale i fitosubstancje powodują, że sok z jagód jest tak zdrowy. Fitosubstancje blokują wchłanianie cukrów przez komórki jelita – a to one odpowiadają za naszą odporność. Ale nie tylko sok z jagód jest bogaty w fitosubstancje. Znajdziesz je w jabłkach, truskawkach i innych owocach. Najlepiej je przyswoisz ze świeżo wyciśniętego soku – błonnik i fitosubstancje z soków są wchłaniane znacznie szybciej, niż z całych roślin.

Co z tego wynika?
Żeby zachować zdrowie i prawidłową wagę, wzbogać swoją dietę o świeżo wyciskane soki oraz musy. Wyciskarki nowej generacji są wyposażone zarówno w sitka do soków, jak i do musów. Nie musisz rezygnować z żadnego z tych zdrowych produktów. Na zdrowie Twojemu organizmowi wyjdą także koktajle i smoothies, które przygotujesz w blenderze.

A jak oczyścić wątrobę?

Aby oczyścić wątrobę, musisz pozbyć się złogów, kamieni, strzępków grzybów oraz bakterii. Kurację powtarzaj wielokrotnie, aż do całkowitego oczyszczenia.

Pamiętaj – podczas kuracji oczyszczającej, mocz może być mętny, a jego kolor może się wahać od zielonego aż po czerwony – jednak pod koniec kuracji powraca do naturalnej barwy jasnego piwa.
Kamienie, tkwiące w przewodach żółciowych rozmiękają, zmieniają kształt lub zostają rozdrobnione i są następnie wydalane. Jeśli po cyklu oczyszczającym mamy uczucie dyskomfortu „w wątrobie” – jest to wyraźny sygnał, że oczyszczanie należy koniecznie powtórzyć.

Podczas trwania kuracji konieczne jest stosowanie środków przeczyszczających w celu wspomagania usuwania nagromadzonych złogów. Wydalane kamienie mogą mieć barwę od zielonej do brązowej, można także w nich zauważyć pianę albo nitki. Środki przeczyszczające stosujemy przed snem, a w dni wolne również rano.

Proste i wygodne kuracje oczyszczające wątrobę:

1. Codziennie przez dwa tygodnie pij sok składający się z:

  • 300 ml soku z marchwi
  • 80 ml soku z buraka
  • i 80 ml soku ze świeżego ogórka lub sok z 300 ml soku z marchwi
  • 150 ml soku z jabłek

i 75 ml soku z selera.
Sok podziel na 3-4 porcje.

2. Detoks jabłkowy:

  •  Przez 3 dni pij tylko świeżo wyciśnięty sok ze słodkich jabłek, najlepiej co 2 godziny po 1-2 szklanki.
    Jeśli będziesz odczuwać silny głód, jedz pieczone jabłka.

Zdrowy cukier? To możliwe. Postaw na soki i musy.

Zdrowe soki i musy wspomagające wątrobę:

Fioletowy sok witaminowy:

  • Szklanka czerwonych winogron
  • ½ szklanki jagód
  • i ½ szklanki jeżyn
  • ½ cytryny

Koktajl jagodowy:

  • 2 szklanki malin
  • oraz 2 pomarańcze
  • ½ szklanki żurawin
  •  cytryna

Sok wiśniowo-grejpfrutowy:

  • szklanka wiśni drylowanych
  • grejpfrut
  • jabłko
  • łyżka kwiatów rumianku

Koktajl owocowo-warzywny:

  • ćwierć kabaczka lub dyni piżmowej
  • 2 jabłka
  • marchewka
  • 2 cm korzenia imbiru

Wymieszać z ćwiercią szklanki jogurtu naturalnego.

Do wyciskania ulubionych soków możesz użyć mrożonych owoców.

Soki na obniżenie cholesterolu. 6 przepisów na szóstkę

Starzenie się. STOP!

Skomentuj