Wiesz co to są związki fitochemiczne?

Fito związki są odżywczymi substancjami roślinnymi, które mają właściwości ochronne i zapobiegają chorobom.
Substancje te służą roślinom do ochrony, ale ostatnie badania pokazują, że mogą one również ochraniać ludzi przed chorobami.

Chociaż fito chemikalia nie są ani witaminami ani minerałami, to jednak mają ogromny wpływ na nasze zdrowie:

  • Wzmacniają układ odpornościowy
  • Walczą z bakteriami i wirusami
  • Działają przeciwzapalnie
  • Przeciwnowotworowo
    Udokumentowane badania naukowe o dobroczynnym działania warzyw i owoców, są jednoznaczne. Między innymi właśnie dzięki zawartych w nich aktywnych substancji chemicznych.

Istnieje ponad 1000 znanych fito substancji.

Niektóre fito związki są dobrze znane:

  • Likopen, znajduje się w pomidorach
  • Izoflawony w kiełkach soi
  • Flawonoidy w owocach

Pamiętaj, że fito substancje zawarte w soku wchłaniają się szybciej, ale tylko wtedy, gdy wyciśniesz sok z wyciskarki wolnoobrotowej, na przykład Kuvings D9900. Zbyt wysokie obroty niszczą fito chemikalia zawarte w roślinach.

Jak działają fitozwiązki?

Istnieje wiele fito substancji i każdy działa inaczej.
Oto kilka przykładów:

  1. Przeciwutleniające.
    Fito chemikalia mają działanie przeciwutleniające i chronią nasze komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Zmniejszają ryzyko rozwoju pewnych typów raka.
    Fito substancje o aktywności antyoksydacyjnej to:
    siarczki allilowe (sok z cebuli, kiełki pora, kiełki czosnku), karotenoidy (soki owocowe, sok z marchwi)
    flawonoidy (soki owocowe, soki warzywne), polifenole (herbata, sok z winogrona).
  2. Działanie hormonalne — menopauza, osteoporoza.
    Izoflawony, obecne w kiełkach soi, naśladują ludzkie estrogeny i pomagają zmniejszyć objawy menopauzy i osteoporozy.
  3. Stymulacja enzymów.
    Indole, które znajdują się w soku z kapusty, stymulują enzymy, które neutralizują negatywne działanie estrogenów, dzięki czemu mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na raka sutka.Inne związki fitochemiczne związane z enzymami to:
    Inhibitory proteazy (kiełki soi i fasoli) oraz terpeny (soki z owoców cytrusowych i wiśni).
    Interferencyjna replikacja DNA. Saponiny, które znajdują się w kiełkach fasoli, zakłócają replikację DNA komórek, zapobiegając w ten sposób rozmnażaniu się komórek nowotworowych.
    Natomiast Kapsaicyna, znajdująca się w ostrej papryczce, chroni przede wszystkim DNA przed czynnikami rakotwórczymi.
    Jeśli wysuszysz paprykę w dehydratorze, możesz korzystać z niej do przyprawiania potraw lub dodawać do soku, aby zwiększyć jej przyswajalność. Pamiętaj, że wysuszone w dehydratorze produkty zachowują nawet 96% składników odżywczych.
    Działanie antybakteryjne. Allicyny znajdujące się w kiełkach czosnku mają przede wszystkim właściwości antybakteryjne.
    Ochrona ścian komórkowych. Niektóre fitochemikalia wiążą się ze ścianami komórek zapobiegając przywieraniu do ścian komórek patogenów.
    Takie działanie mają między innymi proantocyjanidyny obecne w żurawinie. Dlatego spożywanie soku z żurawiny zmniejsza ryzyko infekcji dróg moczowych i poprawia zdrowie jamy ustnej.

W jaki sposób możemy przyswoić wystarczająco dużo fitochemikaliów?

Pokarmy zawierające związki fitochemiczne są już częścią naszej codziennej diety. Fitosubstancji nie znajdziesz jednak w rafinowanych produktach, takich jak olej, czy cukier lub alkohol. Niektóre produkty, takie jak na przykład pieczywo pełnoziarniste lub makaron, czy warzywa, oraz ziarna, owoce i zioła, zawierają wiele ważnych związków fitochemicznych.

Najprostszym sposobem na dostarczanie organizmowi największej ilości fitozwiązków jest picie świeżo wyciśniętego soku z owoców (jagody, żurawiny, wiśnie, jabłka) i warzyw (kalafior, kapusta, marchew, brokuły). Zaleca się wypijać codziennie sok z co najmniej 5 do 9 porcji owoców lub warzyw. Ponadto owoce i warzywa są również bogate w minerały, witaminy i błonnik i mają także niską zawartość tłuszczów nasyconych

Kwas foliowy i 14 top produktów

Soki na obniżenie cholesterolu. 6 przepisów na szóstkę

Skomentuj