Indeks Glikemiczny Warzyw.
Zwróć uwagę przede wszystkim na wartość indeksu glikemicznego!
Dlaczego przyda się to nie tylko cukrzykom, ale również pragnącym zrzucić zbędne kilogramy?
Wyjaśnimy dlaczego jest tak ważne, by orientować się w temacie!
Poszerzaj Swoją wiedzę z nami!
Co to jest indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem, który określa co najwazniejsze wzrost poziomu cukru we krwi, 2 godziny po zjedzeniu danego produktu.
Innymi słowy im niższy jest indeks glikemiczny warzywa, tym lepiej dla naszego zdrowia.
Ważne jest natomiast, aby po zjedzeniu danego warzywa, glukoza utrzymała się przede wszystkim na właściwym poziomie.
Podsumowując, zjedzenie takich warzyw nie spowoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.
Pomoże Państwu w tym poniższa tabela indeksu glikemicznego (IG):
Indeks Glikemiczny Warzyw/tabela:
Warzywa |
Indeks glikemiczny |
Brukselka |
15 |
Cebula |
15 |
Cukinia |
15 |
Cykoria |
15 |
Fasolka pnąca |
15 |
Fasolka szparagowa |
15 |
Grzyby |
15 |
Kapusta czerwona |
15 |
Kapusta biała |
15 |
Kiełki |
15 |
Kiszona kapusta |
15 |
Koper |
15 |
Korniszony |
15 |
Ogórek |
15 |
Oliwki |
15 |
Papryczki Chili |
15 |
Papryka (czerwona, zielona, żółta) |
15 |
Pesto |
15 |
Piniola |
15 |
Por |
15 |
Rabarbar |
15 |
Rzodkiew |
15 |
Sałata |
15 |
Seler naciowy |
15 |
Soja |
15 |
Szczaw |
15 |
Szparagi |
15 |
Szpinak |
15 |
Tofu |
15 |
Zarodki (pszenne) |
15 |
Bakłażan |
20 |
Karczochy |
20 |
Fasola mung, flagolet |
25 |
Pestki z dyni |
25 |
Zielona soczewica |
25 |
Buraki surowe czerwone |
30 |
Ciecierzyca gotowana |
30 |
Czerwona soczewica |
30 |
Czosnek |
30 |
Marchew surowa |
30 |
Rzepa, brukiew (surowe) |
30 |
Soczewica żółta |
30 |
Biała fasola |
35 |
Czarna fasola |
35 |
Groszek zielony |
35 |
Kukurydza Ameryka Pd |
35 |
Nasiona (siemię lniane, sezam, mak) |
35 |
Seler surowy (korzeń) |
35 |
Bób surowy |
40 |
Gryka |
40 |
Bataty |
50 |
Buraki gotowane |
65 |
Kukurydza polska, przemysłowa |
65 |
Ziemniaki w mundurkach |
65 |
Biały ryż |
70 |
Ziemniaki gotowane |
70 |
75 | |
Kabaczek |
75 |
Bób gotowany |
80 |
Marchew gotowana |
80 |
Pasternak |
85 |
Prażona kukurydza |
85 |
Płatki kukurydziane |
85 |
Ryż dmuchany |
85 |
Ryż paraboliczny |
85 |
Rzepa, brukiew (gotowane) |
85 |
Seler gotowany (korzeń) |
85 |
Ziemniaki pieczone |
95 |
Ziemniaki zasmażane |
95 |
Dlaczego IG ma istotne znaczenie?
Dieta oparta na wysokim indeksie glikemicznym to niestety przede wszystkim powód otyłości, czy cukrzycy. Właśnie dlatego ma tak istotne znaczenie dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu.
Dlatego taka dieta z niskim indeksem glikemicznym jest bardzo przydatna w walce na przykład z otyłością.
Natomiast spożywanie pokarmów o niskim IG to powolne uwalnianie glukozy, które pozytywnie wpływa na utrzymanie prawidłowej masy ciała.
Polecamy Wam przede wszystkim Soki Warzywne, ponieważ błonnik zawarty w takich sokach pobudza do pracy enzymy trawienne i wzmaga przemianę materii.
Do wolnoobrotowego wyciskania polecamy na przykład wyciskarkę Kuvings D9900.