Czy aspartam jest groźny dla zdrowia?

Czy aspartam jest groźny dla zdrowia?

Dlaczego nie wycofano go z handlu?

Dlaczego został dopuszczony przez amerykański Urząd ds. Leków i Żywności?

Czy ze wszystkich dostępnych na rynku, Aspartam to najbardziej niebezpieczna substancja dodawana do żywności?

  • Maksymalna bezpieczna dawka dzienna dla człowieka to 7,8 mg. Natomiast litr słodzonego aspartamem napoju, może zawierać do 60 mg metanolu!
  • Dlatego najbezpieczniej, postawić na naturę i świeże soki.
  • Naturalne substancje bioaktywne zawarte w świeżo wyciśniętych sokach:
    KAROTENOIDY, POLIFENOLE i FLAWONOIDY chronią DNA przed negatywnymi zmianami.
  • Blokują również powstawania stanów zapalnych oraz rozwój fazy inicjacji powstawania raka.
  • Bioaktywne substancje roślinne wspomagają także przepływ informacji między komórkami rakowymi i otaczającą je tkanką. Uniemożliwiają tym samym niepohamowany rozwój komórek rakowych.
  • Aspartam odpowiada za ponad 75% doniesień o niekorzystnych reakcjach w dodatkach do żywności przekazywanych do FDA.

Wiele z tych reakcji jest bardzo poważnych:
Na przykład ataki padaczki i zgony. Jak ujawniono w raporcie US Department of Health and Human Services (odpowiednik naszego Ministerstwa Zdrowia i Opieki Społecznej) z lutego 1994.

Kilka, z 90 różnych udokumentowanych symptomów wymienionych w raporcie, spowodowanych przez aspartam to:

  • Bóle głowy / migreny, czy zawroty głowy
  • napady epilepsji
  • również nudności
  • i drętwienia
  • oraz skurcze mięśni
  • przybieranie na wadze
  • wysypki
  • także depresje
  • zmęczenie
  • oraz drażliwość
  • częstoskurcz serca
  • oraz bezsenność
  • i problemy z widzeniem
  • utrata słuchu
  • także palpitacje serca
  • trudności z oddychaniem
  • oraz ataki niepokoju
  • niewyraźna wymowa
  • utrata smaku
  • i szum w uszach
  • zawroty głowy
  • również utrata pamięci i bóle stawów.

Badacze i lekarze studiujący niekorzystne działanie aspartamu stwierdzili, że spożywanie go, przyczynia się do wywołania lub pogorszenia stanu w następujących chorobach chronicznych:

  • guzy mózgu
  • stwardnienie rozsiane
  • epilepsja
  • chroniczny syndrom zmęczenia
  • choroba Parkinsona
  • oraz choroba Alzheimera
  • opóźnienie umysłowe
  • chłoniak
  • wady wrodzone
  • cukrzyca

Już w latach 70-tych udowodniono, że wyniki badań, które przeprowadzili producenci substancji słodzących, były wielokrotnie fałszowane. Niestety jednak w dalszym ciągu nie ma zakazu używana aspartamu.
Mimo wielu artykułów w prasie naukowej. Mimo książek napisanych przez niezależnych naukowców, przedstawiających wstrząsające wyniki własnych badań,. Pomimo istnienia niezbitych dowodów na związek aspartamu z powstawaniem raka mózgu, czy cukrzycy, epilepsj. również mimo śledztw prowadzonych przez Kongres – aspartam nadal jest dodawany niemal do wszystkiego.

Aspartam jest kombinacją trzech substancji chemicznych: Kwasu asparaginowego, fenyloalaniny i metanolu

KWAS ASPARAGINOWY (40% Aspartamu )

Dr Blaylock, prof. Neurochirurgii Medical University of Misissippi, opublikował książkę, w której szczegółowo opisuje szkody spowodowane przez spożywanie nadmiernych ilości kwasu asparaginowego pochodzącego z aspartamu.
99% glutaminianu monosodowego (MSG) czyli glutaminianu sodu, składnika sosu sojowego, wzmacniacza smaku, które znajdziesz w przyprawach typu maggi, stanowi kwas glutaminowy.
Wyniki jego szkód ukazuje również książka Blaylocka. To niemal 500 doniesień naukowych o tym, jak nadmiar wolnych aminokwasów pobudzających, jak kwas asparaginowy i glutaminowy w naszej diecie, powoduje poważne, chroniczne choroby neurologiczne i serię innych ostrych symptomów.

Asparaginian i glutaminian działają jako neurotransmitery w mózgu i ułatwiają tym samym przesyłanie informacji od neuronu do neuronu.
Natomist nadmiar asparaginianu lub glutaminianu w mózgu, zabija neurony i powoduje wpłynięcie do komórek zbyt dużej ilości wapnia.
Innymi słowy, wpłynięcie za dużej ilości wapnia, wyzwala za dużą ilość wolnych rodników, zabijających komórki. Ponieważ nadmierna ilość asparaginianu i glutaminianu uszkadza komórkę nerwową, związki te są nazywane „excitotoxins” (czyli toksynami pobudzającymi). „Ekscytują” albo pobudzają komórki nerwowe na śmierć.

Kwas asparaginowy jest aminokwasem. Wprowadzony w swojej wolnej formie (nie związany z białkami) podnosi poziom asparaginianu i glutaminianu w plazmie krwi.
Nadmiar asparaginianu i glutaminianu w plazmie krwi, zaraz po spożyciu aspartamu lub produktu zawierającego wolny kwas glutaminowy (prekursor glutaminianu), prowadzi do wysokiego poziomu tych neurotransmiterów w pewnych obszarach mózgu.

Bariera krwi mózgu ( BBB ) która normalnie chroni mózg od nadmiaru glutaminianu i asparaginianu, jak również toksyn:

  • nie osiąga jeszcze pełnego rozwoju w czasie dzieciństwa
  • nie chroni w pełni wszystkich obszarów mózgu
  • jest uszkadzana przez liczne chroniczne i ostre warunki
  • i pozwala na przesączanie się nadmiaru glutaminianu i asparaginianu do mózgu nawet, gdy nie jest uszkodzona.

Natomiast nadmierna ilość glutaminianu i asparaginianu powoli zaczyna niszczyć neurony. Dlatego większość (ponad 75%) komórek nerwowych w szczególnym obszarze mózgu, zostaje zabita, zanim zauważalne staną się jakiekolwiek kliniczne symptomy choroby chronicznej.

Niektóre spośród wielu chorób chronicznych, w przypadku których zostało wykazane, że długotrwałe eksponowanie na działanie pobudzających aminokwasów przyczynia się do powstania obserwowanych uszkodzeń, to:

  • stwardnienie rozsiane
  • utrata pamięci
  • problemy hormonalne
  • utrata słuchu
  • epilepsja
  • choroba Alzheimera
  • choroba Parkinsona
  • niedobór glukozy we krwi (hypoglycemia)
  • demencja towarzysząca AIDS
  • uszkodzenia mózgu
  • rozstroje neuroendokrygenne

    FENYLOALANINA (40% Aspartamu)

Fenyloalanina jest aminokwasem zlokalizowanym w mózgu.
Osoby z wadą genetyczną, fenyloketonurią (PKN) nie mogą metabolizować fenyloalaniny. Prowadzi to do niebezpiecznie wysokich poziomów fenyloalaniny w mózgu (czasami śmiertelnych).
Wykazano, że spożywanie aspartamu, szczególnie razem z węglowodanami, może prowadzić do nadmiernego poziomu fenyloalaniny w mózgu nawet u osób, które nie mają fenyloketonurii.

Nie jest to tylko teoria, gdyż badania prowadzone u wielu ludzi nie mających fenyloketonurii, którzy zjadali duże ilości aspartamu przez długi okres czasu, wykazały nadmierne poziomy fenyloalaniny we krwi.
Mogą one powodować obniżenie poziomu serotoniny i prowadzić do zaburzeń emocjonalnych takich jak depresja.

W testach prowadzonych na ludziach wykazano, że u osób, które nieustannie używały aspartamu, poziom fenyloalaniny we krwi był znacznie podwyższony. Nawet pojedyncze spożycie aspartamu podnosiło poziom fenyloalaniny we krwi.

W swoim oświadczeniu przed Kongresem Stanów Zjednoczonych, Dr J. Elsa pokazał, że w przypadku podwyższonego poziomu we krwi, fenyloalanina  kumuluje się w częściach mózgu i jest niebezpieczna dla noworodków i płodów. Pokazał on również, że fenyloalanina jest dużo wydajniej metabolizowana przez gryzonie (myszy laboratoryjne) niż przez ludzi.

Jeden z przypadków bardzo wysokich poziomów fenyloalaniny we krwi, spowodowanych aspartamem,

opublikowano w „Wednesday Journal” w artykule zatytułowanym „An Aspartame Nightmare” (Aspartamowa Zmora Nocna).
John Cook zaczął wypijać 6 do 8 napojów dietetycznych każdego dnia. Jego symptomy zaczęły się od utraty pamięci i częstych bólów głowy. Zaczął odczuwać głód większej ilości napojów słodzonych aspartamem. Jego stan pogarszał się na tyle, że zaczął doznawać szerokiej huśtawki nastrojów i gwałtownych napadów wściekłości. Mimo iż nie cierpiał on na fenyloketonurię, badanie krwi wykazywało poziom fenyloalaniny 80 mg/dl. Stwierdzano też u niego nienormalne funkcjonowanie mózgu i uszkodzenia mózgu. Gdy odrzucił zwyczaj spożywania aspartamu, jego symptomy uległy widocznej poprawie.

Jak wykazuje w swej książce Blaylock, wcześniejsze badania określające gromadzenie się fenyloalaniny w mózgu nie są wiarygodne.
Badacze, którzy badali poziom fenyloalaniny w poszczególnych obszarach mózgu i nie uśredniali wyników na cały mózg, zauważyli znaczące wzrosty poziomów fenyloalaniny. Szczególnie podwzgórze, rdzeń przedłużony i obszary prążkowia, miały największe przyrosty poziomów fenyloalaniny. Blaylock idzie dalej wykazując, że nadmierne gromadzenie się fenyloalaniny w mózgu, powoduje schizofrenię lub podatność na napady padaczkowe.
Dlatego długotrwałe i nadmierne używanie aspartamu powoduje wzrost sprzedaży inhibitorów resorbcji seratoniny takich, jak Prozac i leków kontrolujących schizofrenię i napady padaczki.
Czyli właściwie użyta średnia arytmetyczna może bezpieczną uczynić nawet strychninę! A gdyby wprowadzić na rynek antidotum, można by zarobić jeszcze więcej!

METANOL

Metanol jest śmiertelną trucizną. Pod wpływem enzymu chymotrypsyny zlokalizowanego w jelicie cienkim, metanol jest stopniowo uwalniany z grupy metylowej aspartamu.
Absorpcja metanolu przez organizm jest znacznie szybsza, gdy spożyciu ulega metanol w stanie wolnym. Wolny metanol uwalnia się z aspartamu, kiedy zostaje on podgrzany powyżej 30°C . Może to mieć miejsce, gdy produkty zawierające aspartam są niewłaściwie przechowywane lub podgrzewane.
W organizmie metanol rozkłada się do kwasu mrówkowego i formaldehydu. Dlatego formaldehyd jest śmiertelną neurotoksyną.

Według oceny EPA metanol „jest uważany za truciznę kumulacyjną z powodu niskiej szybkości wydalania po absorbcji”.

W organizmie metanol jest utleniany do formaldehydu i kwasu mrówkowego; oba metabolity są toksyczne.

Zalecany przez EPA dzienny limit spożycia wynosi 7,8 mg/dzień. Jeden litr napoju słodzonego aspartamem zawiera około 56 mg metanolu. Konsumenci spożywający duże ilości produktów zawierających aspartam, przyjmują ok. 250 mg metanolu dziennie albo 32 krotny limit EPA.

Do symptomów zatrucia metanolem zaliczają się:

  • bóle głowy
  • i brzęczenie w uchu
  • zawroty głowy
  • oraz nudności
  • niepokój żołądkowo-jelitowy
  • także osłabienie
  • i dreszcze
  • również zaniki pamięci
  • drętwienie i kłujące bóle w kończynach
  • zaburzenia behawioralne i zapalenie nerwuNajlepiej poznane symptomy zatrucia metanolem to problemy z widzeniem i zamglenie obrazu, zaciemnienie i postępowe zawężanie pól widzenia, uszkodzenia siatkówki i ślepota.
    Formaldehyd jest znanym czynnikiem rakotwórczym. Powoduje także uszkodzenia siatkówki, zakłóca replikację DNA oraz powoduje wady wrodzone.
    Z powodu braku kilku niezbędnych enzymów, ludzie są wielokrotnie bardziej wrażliwi na toksyczne działanie metanolu niż zwierzęta. Dlatego testy aspartamu, czy metanolu na zwierzętach nie odzwierciedlają dokładnie niebezpieczeństwa dla ludzi.

    DWUKETOPIPERAZYNA DKP

Aspartam składa się z trzech, mniej lub bardziej trujących substancji. Ma też czwarty składnik – DKP.
DKP jest ubocznym produktem metabolizmu aspartamu.
Dodatkowo DKP przypisywano związki z pojawianiem się guzów mózgu. Dr. Olney zauważył, że podczas nitrozowania w jelicie, DKP dawała związek podobny do N-nitrozomocznika, związku chemicznego o silnym działaniu, powodującego guzy mózgu.
G.D. Searle przeprowadził próby bezpieczeństwa DKP na zwierzętach. FDA stwierdziło powstanie licznych błędów doświadczalnych włącznie z pomyłkami urzędników. Również z mieszaniem zwierząt i podawaniem im badanej substancji, które nie powinny jej dostać. także strat okazów patologicznych z powodu niewłaściwego obchodzenia się z nimi i wiele innych błędów.
Te niechlujne procedury laboratoryjne wyjaśniają, dlaczego zarówno zwierzęta doświadczalne jak i kontrolne, miały 16x więcej guzów mózgu, niż można by oczekiwać po eksperymencie tej długości. Krótko po wykryciu tych błędów proceduralnych, FDA wykorzystało wskazówki G.D. Searle w opracowaniu swoich standardów GLP (Good Laboratory Practies Dobrych Praktyk Laboratoryjnych) dla całego przemysłu.

WADY WRODZONE

Dr Edwards, prowadziła finansowane przez Monsanto prace, mające na celu zbadanie możliwości powstawania wad wrodzonych powodowanych przez spożywanie aspartamu.
Gdy badania wstępne przyniosły negatywną informację o aspartamie, fundusze na badania zostały wstrzymane.
Natomiast pediatra genetyk z Emory University zaświadczył, że Aspartam powoduje wady wrodzone.

W książce „W czasie oczekiwania: Przewodnik Prenatalny” dr Verrilli i  Mueser, jest stwierdzenie, że aspartam jest podejrzewany o powodowanie uszkodzeń mózgu u osób podatnych.
Wynika z tego, że z powodu tych efektów, płód może być wystawiony na niebezpieczeństwo.
Niektórzy badacze sugerują, że wysokim dawkom aspartamu mogą być przypisywane problemy, począwszy od zawrotów głowy i subtelnych zmian w mózgu do niedorozwoju umysłowego.

RAK MÓZGU

W 1981 Dubey, statystyk z FDA, stwierdził, że dane n/t nowotworów wywoływanych przez aspartam są tak niepokojące, że nie mógł on rekomendować dopuszczenia NutraSweet / inna nazwa aspartamu /.
Dlatego w trwających 2 lata badaniach przeprowadzonych przez producenta aspartamu u 12 spośród 320 szczurów z normalną dietą i aspartamem rozwinął się nowotwór mózgu, podczas gdy w grupie kontrolnej nowotwór nie rozwinął się u ani jednego szczura. 5 spośród tych 12 nowotworów rozwinęło się u szczurów karmionych niską dawką aspartamu.
Dopuszczenie aspartamu było pogwałceniem „Poprawki Delaneya”, która miała za zadanie chronić nas przed obecnością w żywności takich substancji rakotwórczych jak metanol (formaldehyd) i DKP.
Starszy już Dr Gross, toksykolog FDA, zeznał przed Kongresem USA, że aspartam był w stanie powodować nowotwory mózgu.
To uniemożliwiło FDA legalne ustalenie dopuszczalnej dawki dziennej (ADI) na jakimkolwiek poziomie.
W swoim badaniu stwierdził on, że badania Searlea były w olbrzymim stopniu niegodne zaufania. Stwierdza również, że przynajmniej jeden z tych testów wykazał poza wszelkimi wątpliwościami, że aspartam jest w stanie wywołać nowotwory mózgu u zwierząt laboratoryjnych.

CUKRZYCA

Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne (ADA) zaleca tę chemiczną truciznę osobom chorym na cukrzycę…!
Powiesz, to logiczne, bo asparatam nie zawiera cukru.
Jednak zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez H.J. Robertsa, specjalisty diabetologa, członka ADA i autorytetu w dziedzinie środków słodzących, aspartam prowadzi do:

  • wywołania cukrzycy klinicznej
  • osłabia również kontrolę cukrzycową u chorych na insulinie lub lekach doustnych
  • prowadzi także do pogorszenia powikłań cukrzycowych: retinopatia, katarakta, neuropatia i gastropareza
  • oraz powoduje drgawki
    W stwierdzeniu dotyczącym spożywania produktów zawierających aspartam przez chorych na cukrzycę lub hipoglikemię, Roberts mówi: …”Niestety u wielu pacjentów w mojej praktyce i innych, których widziałem podczas konsultacji, rozwinęły się poważne metaboliczne, neurologiczne i inne komplikacje, które mogły być przypisane specyficznie produktom zawierającym aspartam. Zostało to udowodnione przez „utratę kontroli cukrzycowej”, „intensyfikację hipoglikemii”, występowanie przypuszczalnych reakcji insulinowych (włącznie z drgawkami), które okazały się być reakcją na aspartam i wystąpienie pogorszenia, czy pozorowania powikłań (szczególnie osłabienia widzenia i neuropatii) w czasie używania tych produktów.

Poprawa takich cech po odstawieniu aspartamu i szybki, przewidywalny ich nawrót po tym, jak pacjent ponownie spożywał produkty zawierające aspartam, świadomie lub przypadkowo.
Roberts idzie dalej mówiąc:…” Żałuję, że inni lekarze oraz ADA, nie przekazuje pacjentom i konsumentom właściwych ostrzeżeń opartych o te powtarzające się odkrycia, które zostały opisane w moich, niezależnych od żadnej korporacji, badaniach i publikacjach.
Blaylock stwierdził, że excitotoxins, takie jak wchodzące w skład aspartamu, mogą wywoływać cukrzycę u osób genetycznie podatnych na tą chorobę.

Aspartam jest wymieniony na polskiej stronie dla cukrzyków!

Na przykład Pacjentom, w rozdziale Cukier i Sztuczne Środki Słodzące, zalecany jest aspartam w następującej formie: Aspartam (dipeptyd rozkładany w jelicie cienkim do kwasu asparaginowego i fenyloalaniny, dlatego przeciwwskazany w fenyloketonurii, również termolabilny).
To niewinne, naukowe słowo – termolabilny?
Konia z rzędem tej 65-cio letniej Kowalskiej, która zrozumie co to znaczy…
To zagrożenie dla oczu i nie tylko.
Sztucznych środków słodzących nie zaleca się kobietom w ciąży! Potwierdza to powstawanie wad wrodzonych, tak jak opisaliśmt to powyżej.

ZABURZENIA EMOCJONALNE

Dr Walton przeprowadził badanie, nad wpływem aspartamu na osoby z zaburzeniami nastroju. Ponieważ badanie to nie było finansowane/ kontrolowane przez producentów aspartamu, The Nutra Sweet Company odmówiło sprzedania mu aspartamu.
To rutynowa postawa, którą przyjmuje się w sytuacji, gdy przyszłe wyniki mogą zaszkodzić badanemu obiektowi.
Pozwala ona potem bez końca kwestionować niewygodne wyniki badań. Walton zmuszony był otrzymać go wraz z certyfikatami ze źródła zewnętrznego. Badanie pokazuje olbrzymi wzrost ilości poważnych symptomów u osób przyjmujących aspartam. Podsumowując: troje uczestników badań powiedziało, że zostało otrute aspartamem.
Walton konkludował :„osoby z zaburzeniami nastroju są szczególnie wrażliwe na ten sztuczny środek słodzący, używanie go przez tą grupę powinno być odradzane.”
… „Wiem, że aspartam wywołuje napady padaczki. Jestem również przekonany, że definitywnie powoduje on zmiany behawioralne. Jestem oburzony, że ta substancja funkcjonuje na rynku. Osobiście kwestionuję rzetelność i prawdziwość jakichkolwiek badań finansowanych przez NutraSweet Company”.
Istnieją liczne doniesienia o przypadkach obniżonego poziomu serotoniny w mózgu, depresji i innych zaburzeniach emocjonalnych, łączonych z aspartamem i ustępujących po odstawieniu aspartamu.
Badacze podkreślają, że podniesienie poziomu fenylalaniny w mózgu, które może i występuje u osób nie cierpiących na fenyloketonurię, prowadzi do obniżonego poziomu neurotransmitera serotoniny, co prowadzi do szeregu zaburzeń emocjonalnych.
Dr Prdridge z UCLA zeznał przed Senatem USA, że ok. 1.7l dziennie dietetycznego napoju gazowanego powoduje ogromny wzrost fenylalaniny.

DLACZEGO NIE MA INFORMACJI NA TEN TEMAT ?

O wywołanych przez aspartam chorobach, nie mówi się w mediach. Ponieważ takie przypadki pojawiają się stopniowo, jeden za drugim w tysiącach różnych miejsc w USA.
Większość ludzi nie wiąże doznawanych symptomów z długotrwałym używaniem aspartamu.
Dla ludzi, którzy zabili istotny procent komórek swojego mózgu, nabawiając się w ten sposób choroby chronicznej, nie ma drogi, by w naturalny sposób powiązać taką chorobę z konsumowaniem aspartamu.
To, jak aspartam został dopuszczony do sprzedaży i używania go, to lekcja tego, jak firmy chemiczne i farmaceutyczne mogą manipulować agencjami rządowymi takimi jak FDA. Między innymi przekupywać organizacje takie, jak American Dietetic Association (Amerykańskie Towarzystwo Dietetyczne) i zalewać społeczność naukową kiepskimi i oszukańczymi, sponsorowanymi przez przemysł, badaniami finansowanymi przez producentów aspartamu.

Erik Millstone, badacz Oddziału Badań Nauk Politycznych Sussex University zebrał tysiące stron dowodów, z których pewne zostały zdobyte przy wykorzystaniu 23 Ustawy o Wolności Informacji, pokazujących:

  • Badania laboratoryjne były sfałszowane a zagrożenia nieujawnione
  • Usuwano nowotwory zwierzętom a te, które zmarł, były „przywracane do życia” w protokołach laboratoryjnych
  • Przed FDA złożono fałszywe i wprowadzające w błąd oświadczenia
  • Dwóch pełnomocników rządu USA, którzy mieli za zadanie wnieść oskarżenie o oszustwo przeciw producentowi aspartamu otrzymało posady w firmie prawniczej producenta, pozwalając przeterminować się ustawie ograniczającej stosowanie apartamu do czasu zakończenia przez nich procedury rewizyjnej
  • Komisarz FDA odrzucił obiekcje własnej rady naukowej FDA prowadzącej dochodzenie. Wkrótce po tej decyzji otrzymał posadę w Burson-Marsteller, firmie odpowiedzialnej za Public Relations G.D. Searle.W 1980 powołano Publiczną Radę Dochodzeniową (PBOI). Składała się ona z 3 naukowców, którzy recenzowali obiekcje Olney’a i Turnera co do dopuszczenia aspartamu. Jednogłośnie głosowali oni przeciwko dopuszczeniu aspartamu. Komisarz FDA, Dr Hayes stworzył wówczas pięcioosobową Komisję Naukową dla recenzji wyników prac PBOI. Kiedy stało się jasne, że ta Komisja podtrzymałaby decyzją CBOI stosunkiem głosów 3 do 2, dodano do niej nową osobę tworząc impas w głosowaniu.
    To pozwoliło Komisarzowi FDA przełamać ten impas i dopuścić aspartam do produktów suchych w 1981.
    Dr Verrett, Starszy Naukowiec w Biurze Żywności FDA, która dokonała przeglądu zespołu powołanego do w sierpniu 1977 dla oceny Raportu Bresslera (raportu, który wyliczał nadużycia w czasie badań przed dopuszczeniowych) powiedziała: „Oczywistym było, że coś po drodze zostało przez funkcjonariuszy biura wyczyszczone.” W 1987, Verrett zeznawała przed Senatem USA stwierdzając, że eksperymenty prowadzone przez G.D. Searle były katastrofą. Stwierdziła, że jej zespół poinstruowano, by nie komentować lub nie martwić się prawdziwością tych badań.

Nasuwa się także pytanie, jeżeli aspartam zostaje dopuszczony do powszechnego stosowania w głosowaniu 1głosem, to nie oznacza to demokracji, tylko ignorancje jednej ze stron.
Pytanie której?
Producent aspartamu będzie oczywiście twierdził, że przeciwników. Przeciwnicy, że zwolenników.
Jednak sam fakt istnienia przeciwników, posługujących się popartymi, merytorycznymi argumentami, jest sam w sobie niezwykłym ostrzeżeniem.

ASPARTAM MOŻNA ZNALEŹĆ W:

  • śniadaniach błyskawicznych
  • pastylkach miętowych poprawiających zapach oddechu
  • płatkach śniadaniowych
  • gumie do żucia bez cukru
  • mieszankach kakaowych
  • napojach kawowych
  • mrożonych deserach deserach żelatynowych
  • napojach owocowych
  • środkach przeczyszczających
  • multiwitaminach
  • napojach mlecznych
  • lekarstwach i dodatkach
  • sheakach
  • napojach bezalkoholowych
  • słodzikach stołowych
  • napojach herbacianych
  • rozpuszczalnych kawach i herbatach
  • mieszankach dekoracyjnychAspartam odnaleziono również w produktach, w których nie ma o tym informacji na opakowaniu. Szczególnie uważaj z produktami farmaceutycznymi i dodatkami żywieniowymi, jak na przykłąd  multiwitaminy, minerały, sumplementy.

źródło; badania Erik Millstone, badacz Oddziału Badań Nauk Politycznych Sussex University, Dr Louis J. Elsa, Dr. Olney, G.D. Searle, Dr Diana Dow Edwards Monsanto, J.Maciej Trojanowski w latach 1979 – 1986 przedstawiciel techniczno-handlowy na Polskę firmy Monsanto, a w latach 1986-1990 konsultant naukowy d/s. żywienia firmy Hoffmann la-Roche Wien GmbH.

Udostępnij:

Co daje cynk? 7 właściwości cynku

Poznaj Indeks Glikemiczny Warzyw

Skomentuj