Poznaj Indeks Glikemiczny Warzyw

Indeks Glikemiczny Warzyw.

Zwróć uwagę przede wszystkim na wartość indeksu glikemicznego!
Dlaczego przyda się to nie tylko cukrzykom, ale również pragnącym zrzucić zbędne kilogramy?
Wyjaśnimy dlaczego jest tak ważne, by orientować się w temacie!
Poszerzaj Swoją wiedzę z nami!

Co to jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem, który określa co najwazniejsze wzrost poziomu cukru we krwi, 2 godziny po zjedzeniu danego produktu.
Innymi słowy im niższy jest indeks glikemiczny warzywa, tym lepiej dla naszego zdrowia.

Ważne jest natomiast, aby po zjedzeniu danego warzywa, glukoza utrzymała się przede wszystkim na właściwym poziomie.
Podsumowując, zjedzenie takich warzyw nie spowoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.
Pomoże Państwu w tym poniższa tabela indeksu glikemicznego (IG):

Indeks Glikemiczny Warzyw/tabela:

Warzywa

Indeks glikemiczny

Brukselka

15

Cebula

15

Cukinia

15

Cykoria

15

Fasolka pnąca

15

Fasolka szparagowa

15

Grzyby

15

Kapusta czerwona

15

Kapusta biała

15

Kiełki

15

Kiszona kapusta

15

Koper

15

Korniszony

15

Ogórek

15

Oliwki

15

Papryczki Chili

15

Papryka (czerwona, zielona, żółta)

15

Pesto

15

Piniola

15

Por

15

Rabarbar

15

Rzodkiew

15

Sałata

15

Seler naciowy

15

Soja

15

Szczaw

15

Szparagi

15

Szpinak

15

Tofu

15

Zarodki (pszenne)

15

Bakłażan

20

Karczochy

20

Fasola mung, flagolet

25

Pestki z dyni

25

Zielona soczewica

25

Buraki surowe czerwone

30

Ciecierzyca gotowana

30

Czerwona soczewica

30

Czosnek

30

Marchew surowa

30

Rzepa, brukiew (surowe)

30

Soczewica żółta

30

Biała fasola

35

Czarna fasola

35

Groszek zielony

35

Kukurydza Ameryka Pd

35

Nasiona (siemię lniane, sezam, mak)

35

Seler surowy (korzeń)

35

Bób surowy

40

Gryka

40

Bataty

50

Buraki gotowane

65

Kukurydza polska, przemysłowa

65

Ziemniaki w mundurkach

65

Biały ryż

70

Ziemniaki gotowane

70

Dynia

75

Kabaczek

75

Bób gotowany

80

Marchew gotowana

80

Pasternak

85

Prażona kukurydza

85

Płatki kukurydziane

85

Ryż dmuchany

85

Ryż paraboliczny

85

Rzepa, brukiew (gotowane)

85

Seler gotowany (korzeń)

85

Ziemniaki pieczone

95

Ziemniaki zasmażane

95

Dlaczego IG ma istotne znaczenie?

Dieta oparta na wysokim indeksie glikemicznym to niestety przede wszystkim powód otyłości, czy cukrzycy. Właśnie dlatego ma tak istotne znaczenie dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu.
Dlatego taka dieta z niskim indeksem glikemicznym jest bardzo przydatna w walce na przykład z otyłością.
Natomiast spożywanie pokarmów o niskim IG to powolne uwalnianie glukozy, które pozytywnie wpływa na utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Polecamy Wam przede wszystkim Soki Warzywne, ponieważ błonnik zawarty w takich sokach pobudza do pracy enzymy trawienne i wzmaga przemianę materii.
Do wolnoobrotowego wyciskania polecamy na przykład wyciskarkę Kuvings D9900.

Czy aspartam jest groźny dla zdrowia?

Znasz indeks glikemiczny owoców?

Skomentuj