Indeks glikemiczny owoców jest wskaźnikiem, jakim określamy wzrost poziomu cukru we krwi, 2 h po zjedzeniu konkretnego owocu. Im niższy jest indeks glikemiczny owoców, tym lepiej dla naszego zdrowia.
Dlatego, by glukoza utrzymała się na właściwym poziomie, trzeba wiedzieć, zjedzenie jakiego owocu nie spowoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.
Dlaczego indeks glikemiczny owoców ma istotne znaczenie?
Pamiętaj, że Twoje codzienne posiłki, oparte na wysokim indeksie glikemicznym będą przyczynkiem między innymi do otyłości lub cukrzycy. Właśnie dlatego właściwa dieta, ma tak istotne znaczenie dla zdrowia naszego organizmu. Poniewaz dieta o niskim indeksie glikemicznym bardzo pomaga w zbiciu zbędnych kilogramów. Dlatego wdrożenienie posiłków o niskim IG to wolne uwalnianie glukozy, pozytywnie wpływające między innymi na właściwą masę.
Dbaj o utrzymanie stałego poziomu indeksu glikemicznego owoców
Twój organizm funkcjonuje najlepiej w momencie, kiedy poziom cukru we krwi utrzymuje się na stałym poziomie. Natomiast gdy poziom cukru we krwi spada zbyt nisko, wtedy czujesz się ospała i dużo szybciej czujesz głód.
W momencie, kiedy poziom cukru idzie zbyt wysoko, Twój mózg sygnalizuje trzustce, aby wydzielała więcej insuliny. Insulina z kolei powoduje powrót cukru do krwi, a co najgorsze, nadmiar cukru zostaje zmagazynowany w Twoim organizmie w postaci zapasu tłuszczu. Innymi słowy, im szybciej cukier wzrasta we krwi, tym większa możliwość, że Twój organizm uwolni nadmiar insuliny i doprowadzi do zbyt niskiego poziomu cukru we krwi.
Dlatego właśnie, gdy spożywasz posiłki węglowodanowe, powodujące zbyt gwałtowną reakcję glikemiczną, od razu czujesz między innymi podwyższenie energii i nastroju. Jednak niestety idzie za tym wzrost poziomu cukru we krwi. Innymi słowy zachodzi cykl podniesionego magazynowania tłuszczu. Poczujesz także letarg, senności i niestety wilczy głód!
Pomoże Państwu w tym poniższa tabela indeksu glikemicznego (IG):
Indeks glikemiczny owoców
Owoc |
Indeks glikemiczny |
Awokado |
10 |
Agrest złoty |
15 |
Czarna porzeczka |
15 |
Acerola |
20 |
Czereśnie |
20 |
Fruktoza |
20 |
Sok cytrynowy |
20 |
Agrest niebieski |
25 |
Borówki |
25 |
Czerwona porzeczka |
25 |
Jeżyny |
25 |
Maliny |
25 |
Truskawki |
25 |
Wiśnie |
25 |
Grejpfrut |
30 |
Gruszka |
30 |
Mandarynki |
30 |
Marakuja |
30 |
Morele świeże |
30 |
Pomelo |
30 |
Pomidory |
30 |
Brzoskwinie |
35 |
Figi świeże |
35 |
Granat |
35 |
Jabłka duszone, suszone, surowe |
35 |
Nektarynki |
35 |
Pigwa |
35 |
Pomarańcze |
35 |
Pomidory suszone, duszone |
35 |
Śliwki |
35 |
Ananas surowy |
45 |
Banany niedojrzałe |
45 |
Żurawina |
45 |
50 | |
Mango |
50 |
Owoce lychee |
50 |
Persymona, kaki |
50 |
Papaja |
55 |
Banany dojrzałe |
60 |
Melon |
60 |
Rodzynki |
65 |
Arbuz |
75 |
Dlaczego IG ma istotne znaczenie?
Dlatego, że dieta oparta na wysokim indeksie glikemicznym, to niestety przede wszystkim powód otyłości, czy cukrzycy. Właśnie dlatego ma tak istotne znaczenie dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu.
Dlatego taka dieta z niskim indeksem glikemicznym jest bardzo przydatna w walce na przykład z otyłością.
Natomiast spożywanie pokarmów o niskim IG to powolne uwalnianie glukozy, które pozytywnie wpływa na utrzymanie prawidłowej masy ciała.
Polecamy Wam przede wszystkim Soki Warzywne, ponieważ błonnik zawarty w takich sokach pobudza do pracy enzymy trawienne i wzmaga przemianę materii.
Do wolnoobrotowego wyciskania polecamy na przykład wyciskarkę Kuvings D9900.