Właściwości warzyw. Jak pomagają?

  •  
  •  
  •  

Właściwości warzyw i co nam dają?

1. Sok z bakłażana – niedocenione źródło zdrowia

Niewiele osób wie, że bakłażany są bogate w potas, miedź, kwas foliowy, magnez i błonnik. Zawierają też antyrakowe flawonoidy i fenole – i nie tylko…

Jak działa sok z bakłażana?

  • Zapobiega nowotworom
    Co najważniejsze, badania informują – bakłażan zawiera glikoalkaloidy, które zwalczają komórki raka wątroby!
  • Chroni przed chorobami układu krążenia
    Natomiast  japońscy naukowcy wykazali, że skórka bakłażana jest jedynym źródłem antocyjaniny – substancji zapobiegającej chorobom serca, powodującej również spadek wagi, obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów
  • Działa oczyszczająco
    Dodatkowo bakłażan wspiera syntezę enzymów oczyszczających organizm z toksyn, leków i innych substancji szkodliwych dla zdrowia
  • Obniża poziom cholesterolu
  • Usprawnia trawienie mięsa

Wartość odżywcza: 33 kalorii na 100 g
Witaminy: A (37.0IU), C (1.3 mg, 2% dziennej dawki), E (0.4 mg, 2% dziennej dawki), K (2.9 mcg, 4% dziennej dawki), B1 (0.1 mg, 5% dziennej dawki) oraz B3 (0.6 mg, 3% dziennej dawki)a także B6 (0.1 mg, 4% dziennej dawki), kwas foliowy (14.0 mcg, 3% dziennej dawki) i B5 (0.1 mg), cholinę (9.4 mg)
Minerały: wapń (6.0 mg), żelazo (0.3 mg) oraz magnez (11.0 mg, 3% dziennej dawki), fosfor (15.0 mg), potas (123 mg, 4% dziennej dawki), sód (239 mg, 10% dziennej dawki) i cynk (0.1 mg), miedź (0.1 mg, 3% dziennej dawki) również mangan (0.1 mg, 6% dziennej dawki)
Pozostałe: Glikoalkaloidy, błonnik, monoterpeny


2. Sok z brokułu – właściwości warzyw

Soki z brokułów – pełne przeciwutleniaczy. Dodatkowo jest rewelacyjnym źródło witaminy C, A, kwasu foliowego, wapnia i chromu. Brokuły zawierają także antyrakowe indole i izotiocyjany oraz sulforafan.
Natomiast zauważ, że jeszcze bogatszym ich źródłem są kiełki brokułu – zawierają kilkaset razy więcej zdrowych substancji, niż całe rośliny.

Jak działa sok z brokułu?

  • Antynowotworowo
    Ponad trzysta badań wykazało, że zawarty w kiełkach brokułu sulforafan zwalcza komórki raka piersi i ponadto prostaty
  • Chroni również przed chorobami układu sercowo-naczyniowego.
    Jak wynika z badań, sok z brokułu i kalafiora obniża poziom złego cholesterolu
  • Zapobiega także cukrzycy
  • Poprawia również pracę mózgu oraz zapobiega chorobom Alzheimera.
  • Łagodzi objawy autyzmu
  • Pomaga między innymi w leczeniu zapalenia zatok, gdyż jest bogatym źródłem witaminy C
    Dlatego połącz sok z brokułu z sokiem z owoców jagodowych lub cytrusowych – one też są jej rewelacyjnym źródłem
  • Hamuje rozwój wirusa opryszczki dzięki indolo-3-karbinolowi, który znajduje się też w kapuście i brukselce
  • Wspomaga pracę wątroby, głównie dzięki zawartości kwasu alfa-liponowego, stymulującego produkcję glutationu (substancji podawanej w szpitalach przy zatruciach całkowicie wyniszczających wątrobę)
  • Łagodzi bóle głowy i skurcze podczas menstruacji, zawiera bowiem dużo wapnia
  • Zapobiega objawom menopauzy
  • Poprawia wzrok
  • Chroni przed anemią
  • Zapobiega wrzodom
    Sulforafan powstrzymuje rozwój bakterii Helicobacter pylori – nawet tych jej odmian, które są odporne na antybiotyki
  • Udrażnia żyły
  • Zapobiega chorobom cywilizacyjnym
  • Oczyszcza organizm
  • Poprawia wygląd skóry
  • Przyspiesza leczenie ran
  • Wzmacnia zęby i dziąsła
  • Nawilża i odżywia skórę
  • Energetyzuje

Wartość odżywcza:
Witaminy:
A, B, C, E, kwas foliowy
Minerały: chrom, żelazo, potas, wapń, selen
Pozostałe: glukozynolany, przeciwutleniacze, karoten, kwas pantotenowy, kwas alfa-liponowy


3. Sok z buraka – właściwości warzyw

Jak działa sok z buraka?

  • Antyrakowo, antybakteryjnie i antyoksydacyjnie
  • Oczyszczająco i przeczyszczająco
  • Oczyszcza organizm po chemioterapii
  • Poprawia odporność
  • Wzmacnia kości i chroni przed osteoporozą
  • Zapobiega również kamieniom nerkowym
  • Obniża ciśnienie
  • Dodatkowo zapobiega anemii
  • Działa również odkwaszająco
  • Redukuje objawy zgagi
  • Pomaga transportować tlen po organizmie

Wartość odżywcza:
Witaminy:
A, C, kwas foliowy
Minerały: potas i chlor oraz jod, sód, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź, fluor, cynk i bor, lit oraz molibden, kobalt, rubid
Pozostałe: błonnik


4. Sok z cebuli – właściwości warzyw

Sok cebulowy – naturalny antybiotyk. Choć niezbyt miły w zapachu, sok z cebuli to przede wszystkim bomba zdrowotna. Ponieważ zawiera kwercetynę, flawonoid, który jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Ponadto jest obfita w błonnik, witaminę C i kwas foliowy. W zielonej cebuli znajduje się też mnóstwo witaminy A.

Jak działa sok z cebuli?

  • Antyrakowo, przeciwbakteryjnie i antyoksydacyjnie.
    Jak wykazały fińskie badania, dzięki zawartości kwercetyny, cebula obniża ryzyko zachorowania na raka płuc 60 %. Cebula obniża też prawdopodobieństwo zapadnięcia na nowotwór okrężnicy i wątroby, a także prostaty
  • Wspomaga również pracę układu krążenia i układu pokarmowego.
    Dodatkowo, dzięki siarczkowi allilu sok z cebuli obniża poziom cholesterolu LDL, działając przeciwzakrzepowo. Jak wykazały amerykańskie badania, cebule o intensywnym smaku i zapachu przeciwdziałają sklejaniu się płytek krwi, zapobiegając miażdżycy tętnic, chorobie wieńcowej, zawałom i udarom
  • Chroni serce przed chorobami
  • Zapobiega chorobom cywilizacyjnym
  • Wzmacnia kości i chroni przed osteoporozą. Jak wykazały badania na szczurach, cebula zwiększa gęstość kości, zapobiegając osteoporozie.
  • Oczyszcza
  • Obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi
  • Działa moczopędnie
  • Orzeźwia

Wartość odżywcza: 40 kalorii w 100 g
Witaminy: C 7,4 mg, 8% dziennej dawki) i E (0,02 mg), B1 (0,05 mg, 4% dziennej dawki), B2 (0,03 mg, 2% dziennej dawki) oraz B3 (0,12 mg), B5 (0,12 mg, 2% dziennej dawki), B6 (0,12 mg, 9% dziennej dawki)a także kwas foliowy (19 ug, 5% dziennej dawki), cholina (6,1 mg)
Minerały: wapń (23 mg, 2% dziennej dawki), żelazo (0,21mg, 3% dziennej dawki), magnez (10 mg, 3% dziennej dawki), fosfor (29 mg, 4% dziennej dawki), potas (146 mg, 3% dziennej dawki), sód (4 mg), cynk (0,17 mg, 2% dziennej dawki), miedź (0,04 mg, 4% dziennej dawki), mangan (0,13 mg, 6% dziennej dawki), selen (0,5 ug)
Pozostałe: glikozydy, glukokinina, kwercetyna


5. Sok z czosnku – właściwości warzyw

Sok czosnkowy – obrońca organizmu. Czosnek to najlepsze źródło fitosubstancji chroniących przed chorobami, takich jak bakteriobójcza allicyna, saponina kontrolująca poziom cholesterolu we krwi i antyrakowy kwas kumarowy.

Już Ludwik Pasteur udowodnił, że czosnek zabija bakterie i ponadto zapobiega atakom nowych. Najnowsze badania wykazują, że wystarczy allicyna z jednego ząbka czosnku, by zwalczyć na przykład odporne na metycylinę gronkowce i odporne na wankomycynę enterokoki.

Jak działa sok z czosnku?

  • Przede wszystkim ma działanie antynowotworowe.
    Ponad dwadzieścia badań wykazało antyrakowe właściwości czosnku – zapobiega on przede wszystkim rakowi prostaty i żołądka.
  • Działa również jak naturalny antybiotyk
  • Zmniejsza lepkość krwi i rozkurcza naczynia krwionośne, w wyniku tego zapobiega udarowi mózgu i zawałowi serca
    Jak wykazały badania, czosnek obniża także poziom złego cholesterolu LDL o 11 %. Dodatkowo, inne badania wykazały natomiast, że czosnek zmniejsza adhezję płytek krwi oraz poziom fibrynogenu o 30%
  • Zmniejsza również ryzyko stanów przedrzucawkowych u kobiet w ciąży
    Jak wynika z angielskich badań, czosnek zwiększa wagę urodzeniową dzieci i zapobiega stanom przedrzucawkowym
  • Zwalcza infekcje bakteryjne i grzybicze
  • A także obniża ciśnienie
  • Reguluje również ciśnienie krwi
  • Pomaga leczyć przeziębienia i grypę
  • Łagodzi zatrucia pokarmowe
  • Poprawia trawienie i zapobiega wzdęciom

Wartość odżywcza:
Witaminy: B1, B2, B3, C
Minerały: żelazo, selen, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, jod, wapń, sód, chrom, kobalt, selen, uran, nikiel
Pozostałe: olejki eteryczne, organiczne związki siarkowe, allicyna, skordynina A i B, flawonoidy, błonnik


6. Sok z dyni – właściwości warzyw

Sok i olej z dyni – dla każdego mężczyzny. Pestki dyni są co najważniejsze, bogate w fitosterole, które zapobiegają przede wszystkim przerostowi prostaty i również obniżają poziom cholesterolu. W soku z dyni znajdują się także duże ilości błonnika, selenu, potasu, witaminy A, beta-karotenu, beta-kryptoksantyny i luteiny.

Jak działa sok dyniowy i olej z pestek dyni?

  • Działa antyutleniająco i antyrakowo
    Jak wykazały japońskie badania, częste spożywanie dyni zapobiega rakowi prostaty, piersi, płuc, jelita grubego i innym nowotworom.
  • Zapobiega cukrzycy
    Inne japońskie badanie wykazało, że dynia stabilizuje poziom glukozy we krwi
  • Poprawia odporność
  • Jej pestki pomagają w walce z pasożytami
  • Wzmacnia także oczy
  • Uzupełnia poziom elektrolitów
  • Obniża ciśnienie. Jak wynika z badań, olej z pestek dyni obniża ciśnienie tętnicze.
  • Łagodzi objawy astmy dzięki zawartości omega-3 zawartemu w pestkach dyni.
  • Poprawia wygląd skóry
  • Odchudza
  • Niweluje obrzęki
  • Zapobiega skurczom mięśni

UWAGA! Niezalecana diabetykom!

Wartość odżywcza: 20 kalorii w 100 g
Witaminy: A (4992IU, 100% dziennej dawki), C (4.7 mg, 8% dziennej dawki), E (0.8 mg, 4% dziennej dawki), K (0.8 mcg), B1 (2% dziennej dawki), B2 (0.1 mg, 5% dziennej dawki), B3 (0.4 mg, 2% dziennej dawki), B6 (2% dziennej dawki), kwas foliowy (9.0 mcg, 2% dziennej dawki), B5 (0.2 mg, 2% dziennej dawki), cholina (6.2 mg)
Minerały: wapń (15.0 mg), żelazo (0.6 mg, 3% dziennej dawki), magnez (9.0 mg, 2% dziennej dawki), fosfor (30.0 mg, 3% dziennej dawki), potas (230 mg, 7% dziennej dawki), sód (1.0 mg), cynk (0.2 mg, 2% dziennej dawki), miedź (0.1 mg, 5% dziennej dawki), mangan (0.1 mg, 4% dziennej dawki), selen (0.2 mcg)


7. Sok z jarmużu – właściwości warzyw

Sok z jarmużu – zapomniane źródło zdrowia. Przez wiele lat stosowany tylko jako ozdoba, kryje niesamowite właściwości lecznicze. Przede wszystkim zawiera w wielkich ilościach witaminę C, A, potas, wapń, żelazo, kwas foliowy, luteinę i inne fitozwiązki.

Jak działa sok z jarmużu?

  • Zmniejsza ryzyko nowotworów. Sok z jarmużu to rewelacyjne źródło luteiny, która działa antyrakowo i poprawia wzrok. Jak wykazały amerykańskie badania, jest też bogaty w karotenoidy, które zapobiegają takowi płuc, przełyku, pęcherza moczowego, jamy ustnej i krtani.
  • Zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego
  • Działa przeciwutleniająco
  • A także zapobiega miażdżycy
  • Wzmacnia mózg i zapobiega chorobie Alzheimera
  • Opóźnia również proces starzenia
  • Zapobiega cukrzycy
  • Oczyszcza organizm
  • Zapobiega wrzodom żołądka
  • Poprawia krążenie krwi
  • Oraz odporność
  • Poprawia kondycje oczu
  • A także wygląd skóry i chroni przed AZS
  • Niweluje stres oksydacyjny
  • Działa energetyzująco

Wartość odżywcza:
Witaminy: A, B1, B2, C, K, kwas foliowy
Minerały: żelazo, wapń, potas, miedź, mangan, fosfor, selen,
Pozostałe: chlorofil, białka, błonnik, sulforafan, beta-karoten


8. Sok z kapusty – właściwości warzyw

Sok z kapusty – eliksir odporności i płodności. Już od wieków jest stosowana dla płodności, wytrzymałości i energii. Zawiera wiele witaminy C i błonnika. Wyciskaj kapustę czerwoną – jest bogata w antocyjaniny. Również kiszona kapusta jest bardzo zdrowa – to skarbnica witamin K i C, kwasu foliowego, potasu, żelaza i błonnika. Zawiera też bakterie pozytywnie wpływające na układ trawienny. Niestety zawiera też dużo sodu.

Jak działa sok z kapusty?

  • Zapobiega rakowi żołądka, również odbytu, piersi
    Jak wszystkie warzywa krzyżowe kapusta zawiera glukozylonany, które mają przede wszystkim silne działanie antyrakowe. Również kiszona kapusta jest bogata w indolo-3-karbinol, izotiocyjaninę i sulforafan – substancje silnie przeciwutleniające, zapobiegające rakowi okrężnicy, płuc, piersi i szyjki macicy. Badanie przeprowadzone na Polkach w Stanach Zjednoczonych wykazało, że spożywanie kapusty trzy razy w tygodniu obniża ryzyko zachorowania na raka piersi o 27%
  • Działa antybakteryjnie, antyutleniająco i oczyszczająco, a nawet… przeciwwirusowo. Jedenaście z trzynastu chorych na ptasią grypę kurczaków, karmionych podczas badań w Korei Południowej wyciągiem z kiszonej kapusty, odzyskało zdrowie
  • Ma również działanie moczopędnie i przeciwzapalnie
  • Łagodzi infekcje układu pokarmowego
  • Pomaga zwalczyć wrzody. Wystarczy litr soku z kapusty dziennie przez dziesięć dni, aby wrzody uległy zagojeniu
  • Zapobiega zaćmie
  • Poprawia odporność i pamięć
  • Usprawnia także regenerację organizmu
  • Wzmacnia kości
  • Oczyszcza krew
  • Poprawia przemianę materii
  • Zapobiega zaparciom

Wartość odżywcza:
Witaminy
: A (98.0IU, 2% dziennej dawki), C (36.6 mg, 61% dziennej dawki), E (0.2 mg), K (76.0 mcg, 95% dziennej dawki), B1 (0.1 mg, 4% dziennej dawki), B2 (2% dziennej dawki), B3 (0.2 mg), B6 (0.1 mg, 6% dziennej dawki), kwas foliowy (43.0 mcg, 11% dziennej dawki), B 5 (0.2 mg, 2% dziennej dawki), cholina (10.7 mg)
Minerały: wapń (40.0 mg, 4% dziennej dawki), żelazo (0.5 mg, 3% dziennej dawki), magnez (12.0 mg, 3% dziennej dawki), fosfor (26.0 mg, 3% dziennej dawki), potas (170 mg, 5% dziennej dawki), sód (18.0 mg), cynk (0.2 mg), mangan (0.2 mg, 8% dziennej dawki), selen (0.3 mcg), fluor (1.0 mcg)
Pozostałe: rutyna, indole


8. Sok z marchwi – właściwości warzyw

Soki marchewkowe – studnia karotenoidów. Wyciśnięty sok z 200 g marchewki pokrywa ponad 680% zalecanego dziennego spożycia witaminy A. A to nie wszystko – sok marchewkowy to również źródło na przykład błonnika, manganu, niacyny, potasu, witamin B6 oraz C.

Jak działa sok z marchwi?

  • Antynowotworowo, antyoksydacyjnie i antyseptycznie.
    Sok z jednej marchewki dziennie obniża o połowę ryzyko wystąpienia raka płuc. Spożycie karotenoidów i falkarinolu, obecnych w marchwi, obniża też o 50 % ryzyko wystąpienia nowotworów pęcherza, szyjki macicy, prostaty, okrężnicy, krtani i przełyku. Natomiast o 20 % ryzyko nowotworu piersi po menopauzie
  • Chroni przed rozedmą płuc, ma działanie wykrztuśne i podnoszące odporność. Jak wynika z badań uniwersytetu w Kansas, witamina A zmniejsza stany zapalne płuc
  • Opóźnia proces starzenia
  • Zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego (zawał, dusznica bolesna).
    Wiele badań wykazało podobne wyniki – karotenoidy zawarte w marchwi zmniejszają ryzyko chorób serca.
  • Zapobiega miażdżycy
  • Wzmacnia tętnice
  • Obniża poziom cholesterolu
  • Poprawia strukturę kości
  • Niweluje skutki cukrzycy – soki bogate w karotenoidy wspomagają działanie insuliny i poprawiają kontrolę poziomu cukru we krwi.
  • Poprawia wzrok, chroni przede wszystkim przed kurzą ślepotą. Beta-karoten chroni przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.
  • Wzmacnia odporność
  • Wspiera leczenie atopowego zapalenia skóry i poprawia jej ogólny wygląd
  • Poprawia trawienie
  • Chroni przed zaparciami
  • Zapobiega nerwobólom

Wartość odżywcza:
Witaminy: A, B1, B2, B3, B6, C, E, H, K
Minerały: sód, wapń, potas, żelazo, miedź, fosfor
Pozostałe: karotenoidy, pektyny, beta-karoten


9. Sok z ogórka – właściwości warzyw

Sok z ogórka – woda życia. Nie tylko rozrzedza sok i dodaje mu orzeźwiającego smaku – przede wszystkim pomaga uniknąć niedoborów składników odżywczych. Ponadto zawiera wiele witaminy K, witaminy z grupy B, miedź, potas, witaminę C oraz mangan. Są także bogate w unikalne polifenole i inne związki, które zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych.

Jak działa sok z ogórka?

  • Zapobiega nowotworom.
    Ogórki zawierają polifenole, zwane lignanami (pinoresinol, lariciresinol i secoisolariciresinol). Przede wszystkim obniżają ryzyko zachorowania na raka piersi, macicy, jajnika, prostaty i nie tylko. Zawierają również składniki odżywcze zwane kukurbitacynami, które również mają właściwości antyrakowe
  • Wspiera mózg
    Ogórki zawierają przeciwzapalny flawonol – fisetin, który wydaje się odgrywać ważną rolę w zdrowiu mózgu. Poprawia pamięć i chroni komórki nerwowe przed uszkodzeniami związanymi z wiekiem czy też chorobą Alzheimera.
  • Działa detoksykująco i przeciwzapalnie
    Badania na zwierzętach sugerują, że wyciąg z ogórków pomaga wyeliminować niepożądane stany zapalne, w części przez hamowanie aktywności enzymów prozapalnych
  • Obniża poziom cholesterolu
  • Poprawia pracę nerek
  • Zapobiega nefropatii
  • Reguluje ciśnienie krwi i poziom cukru
  • Wspomaga stawy
  • Nawadnia organizm
  • Pomaga na oparzenia słoneczne
  • Odżywia skórę i oczy
  • Leczy choroby dziąseł
  • Wzmacnia włosy i paznokcie
  • Redukuje objawy kaca
  • Niweluje obrzęki
  • Zmniejsza uczucie głodu
  • Ma właściwości chłodzące
  • Usuwa nadmiar potasu z organizmu
  • Poprawia metabolizm

Wartość odżywcza:
Witaminy
: A (54.6 IU), C (1.5 mg, 2% dziennej dawki), K (8. 5mcg, 11% dziennej dawki), B3, (0.1 mg), kwas foliowy (3.6 mcg), B5 (0.1 mg), cholina (3.1 mg)
Minerały: wapń (8.3 mg), żelazo (0.1 mg), magnez (6.8 mg, 2% dziennej dawki), fosfor (12.5 mg), potas (76.4 mg, 2% dziennej dawki), sód (1.0 mg), cynk (0.1 mg), mangan (2% dziennej dawki), selen (0.2 mcg), fluor (0.7 mcg)
Pozostałe: sterole, kukurbitacyny, fitosterole


10. Sok z papryki – właściwości warzyw

Sok z papryki – na ratunek zdrowiu. Zwłaszcza papryka czerwona ma rewelacyjne działanie – zawiera dwa razy więcej witaminy C i kilkanaście razy więcej beta-karotenu niż papryka zielona.

Jak działa sok z papryki?

  • Zapobiega nowotworom – kapsaicynoidy zawarte w papryce, nadające jej pikantny smak, są silnie antyrakowe
    Jak wykazały badania, wywołują one apoptozę, czyli śmierć komórek rakowych w przypadku raka skóry. Kapsaicyna działa także zabójczo na raka prostaty
  • Działa antyoksydacyjnie
  • Zapobiega miażdżycy
  • Leczy zapalenie stawów. Kapsaicyna to jedna z niewielu substancji o udowodnionym działaniu zwalczającym zapalenie stawów.
  • Aktywizuje pracę mózgu i chroni przed Alzheimerem
  • Chroni przed udarem
  • Zapobiega cukrzycy
  • Wzmacnia odporność
  • Chroni przed chorobami układu krążenia
  • Łagodzi objawy menopauzy
  • Zapobiega osteoporozie
  • Obniża ciśnienie krwi
  • Reguluje poziom cholesterolu
  • Wzmacnia oczy
  • Poprawia wygląd skóry i zapobiega AZS
  • Działa nawilżająco
  • Przyspiesza gojenie ran
  • Chroni przed stresem
  • Dodaje energii
  • Poprawia libido

Wartość odżywcza:
Witaminy: A, B2, C, E
Minerały: żelazo, wapń, potas, magnez, sód, fosfor, cynk, mangan, miedź
Pozostałe: beta-karoteny, kapsidiol, błonnik


11. Sok z pomidorów – właściwości warzyw

Sok pomidorowy – to przede wszystkim przyjaciel serca. Pomidory są bogate w likopen, jak również witaminę C, potas, fitosterole, beta-karoten oraz polifenole.

Wyjątek od reguły. Zazwyczaj zdrowsze są warzywa surowe, najlepiej w postaci soku. Jednak badania wykazały, że likopen występuje w większym stężeniu w pomidorach gotowanych. Jedno jest pewne – pomidory lepiej chronią organizm, niż suplementy diety w postaci likopenu (jak wykazały badania na zwierzętach).

Jak działa sok z pomidora?

  • Działa antyoksydacyjnie i antyrakowo.
    Zawarty w pomidorach likopen zapobiega rakowi prostaty, jelita grubego, jajników i innym nowotworom. Zapobiega także mutacjom genów i wykazuje działanie przeciwzapalne, co również działa antyrakowo. Również polifenole zawarte w pomidorach powstrzymują rozwój komórek raka prostaty i wątroby. Badania wykazały, że składniki odżywcze zawarte w pomidorach wzmacniają zdrowotne efekty likopenu, redukując biomarkery stresu oksydacyjnego
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego. Jak wykazały badania, sok pomidorowy redukuje obumieranie komórek serca i polepsza jego funkcjonowanie. Hamuje też agregację płytek krwi
  • Opóźnia proces starzenia
  • Wspomaga pracę mózgu
  • Chroni przed udarem
  • Zapobiega miażdżycy
  • Obniża ciśnienie nerkowe i poziom złego cholesterolu
  • Działa moczopędnie
  • Poprawia odporność oraz kondycję stawów
  • Chroni przed negatywnym działaniem promieni słonecznych
  • Zapobiega chorobom cywilizacyjnym
  • Obniża ciśnienie krwi
  • Poprawia wygląd skóry.
    Jeśli cierpisz na egzemę lub inne dolegliwości skórne, pij sok pomidorowy. Płukanie nim jamy ustnej pomaga też przy owrzodzeniach. Sok pomidorowy może ci też posłużyć jako naturalny okład na oparzenia – zmieszaj go z 1/4 szklani maślanki, połóż na oparzenie i zmyj po 30 minutach.
  • Pomaga walczyć z nadwagą
  • Wspomaga trawienie
  • Działa energetyzująco i odprężająco

Wartość odżywcza:
Witaminy
: A, B1, B2, B3, B6, B7, C, E, K, kwas foliowy
Minerały: potas , sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk i mangan
Pozostałe: przeciwutleniacze (likopen i glutation), kwas glutaminowy, przekształcający się w organizmie w kwas gamma-aminomasłowy, sole mineralne, błonnik


12. Sok z pora – właściwości warzyw

Jak działa sok z pora?

  • Ma właściwości antybiotyczne
  • Działa wykrztuśnie
  • Rozluźnia
  • Działa moczopędnie i przeczyszczająco
  • Usprawnia trawienie
  • Obniża ciśnienie krwi
  • Zapobiega anemii
  • Zwiększa wytrzymałość
  • Orzeźwia
  • Jest bogaty w antyoksydanty

Wartość odżywcza: 61 kalorii w 100 g
Witaminy: A (1667IU, 33% dziennej dawki), C (12.0 mg, 20% dziennej dawki), E (0.9 mg, 5% dziennej dawki), K (47.0 mcg, 59% dziennej dawki), B1 (0.1 mg, 4% dziennej dawki), B2 (2% dziennej dawki), B3 (0.4 mg, 2% dziennej dawki), B6 (0.2 mg, 12% dziennej dawki), kwas foliowy (64.0 mcg, 16% dziennej dawki), B5 (0.1 mg), cholina (9.5 mg)
Minerały: wapń (59.0 mg, 6% dziennej dawki), żelazo (2.1 mg, 12% dziennej dawki), magnez (28.0 mg, 7% dziennej dawki), fosfor (35.0 mg, 4% dziennej dawki), potas (180 mg, 5% dziennej dawki), sód (20.0 mg), cynk (0.1 mg), miedź (0.1 mg, 6% dziennej dawki), mangan (0. 5mg, 24% dziennej dawki), selen (1.0 mcg)


13. Sok z rzodkiewki – właściwości warzyw

Jak działa sok z rzodkiewki?

  • Zapobiega rakowi żołądka, płuc
  • Wpływa korzystnie na procesy krwiotwórcze
  • Działa odkwaszająco, pomaga na niestrawność i zgagę
  • Wzmacnia żołądek
  • Poprawia odporność
  • Pobudza wydzielanie żółci
  • Działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo
  • Pobudza trawienie i poprawia apetyt
  • Leczy kaca
  • Zbija gorączkę
  • Łagodzi kaszel i ból gardła
  • Wzmacnia włosy

Wartość odżywcza:
Witaminy: A, B6, C, K, kwas foliowy
Minerały: żelazo, potas, siarka, wapń, magnez, fosfor, cynk
Pozostałe: tiamina, ryboflawina, niacyna, błonnik


14. Sok z szparagów – właściwości warzyw

Soki ze szparagów – bomba chlorofilowa. Ponadto mają one zbawienny wpływ na cały organizm, zawiera bowiem wiele zdrowych substancji. Białe szparagi są barwione na zielono pod wpływem chlorofilu. Szparagi zawierają także kwas foliowy – dzięki niemu zapobiegają zawałowi, nowotworom i wadom rozwojowym u płodów. Witaminę C, tiaminę i witaminę B6. Są też bogate w rutynę, flawonoid uszczelniający naczynia krwionośne i działający antyoksydacyjnie, jak również glutation – kolejny silny antyoksydant.

Jak działają soki z dodatkiem szparagów?

  • Działają antyoksydacyjnie i antyrakowo.
    Protodioscyna zawarta w soku ze szparagów niszczy komórki rakowe wielu różnych typów nowotworów
  • Wzmacnia serce
    Już jedna porcja szparagów dziennie pokrywa 60 % dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy
  • Zapobiegają osteoporozie
    To również dzięki protodioscynie
  • Zapobiegają chorobom serca
  • Opóźniają proces starzenia
  • Pomagają w transporcie glukozy po organizmie
  • Regulują ciśnienie
  • Wspomagają leczenie układu trawiennego – zawierają inulinę, węglowodór stymulujący rozwój dobrych bakterii w jelitach.
    Są także bogate we fruktooligosacharydy, wspomagające wzrost korzystnej mikroflory w okrężnicy
  • Pomagają zwalczyć zaćmę
  • Działają moczopędnie dzięki zawartości asparaginy.
  • Wspomagają leczenie cukrzycy.
    Jak wykazały brytyjskie badania, szparagi wzmacniają także działanie insuliny, zwiększając wchłanianie glukozy w komórkach tłuszczowych aż o 81%
  • Wzmacniają popęd płciowy – takie działanie ma protodioscyna
  • Regenerują również tkanki
  • Redukują także obrzęki

Wartość odżywcza: 18 kalorii w 100 g
Witaminy: A (806IU, 16% dziennej dawki), C (24.4 mg, 41% dziennej dawki), E (1.2 mg, 6% dziennej dawki) i K (80.0 mcg, 100% dziennej dawki), B1 (0.1 mg, 4% dziennej dawki) oraz B2 (0.1 mg, 6% dziennej dawki), B3 (1.0 mg, 5% dziennej dawki)i również kwas foliowy (135 mcg, 34% dziennej dawki), B5 (0.2 mg2% dziennej dawki)a także cholinę (20.9 mg), betaina (0.7 mg)
Minerały: wapń (18.0 mg, 2% dziennej dawki) i żelazo (0.6 mg, 3% dziennej dawki), magnez (10.0 mg, 2% dziennej dawki) oraz fosfor (49.0mg, 5% dziennej dawki), potas (172 mg, 5% dziennej dawki), sód (3.0 mg), cynk (0.4 mg, 3% dziennej dawki) oraz miedź 0.1 mg, 5% dziennej dawki), mangan (0.1 mg, 7% dziennej dawki) i selen (3.9 mcg, 6% dziennej dawki)
Pozostałe: błonnik, asparagina


15. Sok ze szpinaku – właściwości warzyw

Sok ze szpinaku – przede wszystkim wspomaganie dla oczu. Szpinak dodatkowo zawiera wyjątkowo wysokie stężenie witaminy A i innych karotenoidów, chroniących wzrok. Ponadto zawiera też wiele błonnika, witaminy K i minerałów: wapnia, żelaza, magnezu i manganu, a także kwasu foliowego. Jest też bogaty w glikolipidy, hamujące rozwój komórek nowotworowych.

Jak działa sok szpinakowy?

  • Działa antyrakowo – ponieważ obecne w szpinaku glikolipidy hamują rozrost i mnożenie się komórek nowotworowych.
    Jak wynika z badań, szpinak przede wszystkim hamuje namnażanie się komórek rakowych wątroby, pęcherza, okrężnicy, piersi, prostaty, szyjki macicy, a także chłoniaka nieziarniczego.
  • Zapobiega depresjom i zapaleniu nerwów dzięki dużej zawartości witaminy B
  • Chroni oczy – jak wykazały badania, szpinak obniża ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej w starszym wieku, a także zaćmy
  • Zapobiega miażdżycy
  • Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i sercowo-naczyniowego
  • Opóźnia proces starzenia
  • Zalecany kobietom w ciąży – zapobiega wadom układu nerwowego płodu
  • Zapobiega chorobie Alzheimera
  • Stymuluje pracę wątroby, bo zawiera kwas alfa-liponowy, wzmagającego wytwarzanie glutationu (substancji, którą podają w przypadku silnych zatruć, które zniszczyły wątrobę)
  • Poprawia pracę mózgu
  • Wzmacnia kości
  • Poprawia wzrok
  • Chroni przed atopowym zapaleniem skóry
  • Obniża ciśnienie
  • Zapobiega anemii: usprawnia produkcję czerwonych krwinek
  • Również zapobiega bólom i zawrotom głowy
  • Przyspiesza spalanie tłuszczy i węglowodanów
  • Niweluje także stres
  • Działa energetyzująco

Wartość odżywcza:
Witaminy
: A, B, B2, B6, B11, C, E, K, kwas foliowy
Minerały: wapń, selen, potas, żelazo, magnez, fosfor, jod, mangan
Pozostałe: luteina, cholina, białko, kwas alfa-liponowy


16. Sok z ziemniaka – właściwości warzyw

Sok z ziemniaka – źródło witaminy C. Ziemniak zawiera więcej witaminy C niż pomidor i dwa razy tyle potasu, co banan! Nie obieraj ziemniaków przed wyciśnięciem – prawie połowa zawartości odżywczej zawarta jest w skórce.

Jak działa sok z ziemniaka?

  • Zapobiega rakowi wątroby oraz odbytu i żołądka.
    To dzięki zawartości lektyn, które powodują apoptozę i hamują wzrost tkanki rakowej.
  • Wspomaga układ sercowo-naczyniowy – wykazały to badania długoterminowe przeprowadzone na 84 251 kobietach
  • Pomagają w leczeniu cukrzycy.
    Jak wykazały badania na szczurach, na przykład substancje zawarte w łupinach ziemniaków obniżają poziom glukozy w osoczu i zmniejszają problemy z oddawaniem moczu. Innymi słowy są to problemy wynikające z cukrzycy, jak również hamują apetyt.
  • Zapobiegają nadciśnieniu i udarom.
    Jak twierdzi Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków, produkty o wysokiej zawartości potasu, a niskiej sodu zmniejszają prawdopodobieństwo nadciśnienia i udaru mózgu.
  • Poprawia pracę nerek
  • Zawiera łatwo przyswajalną skrobię – zalecany dla rekonwalescentów i osób z chorobami układu trawienia
  • Pomocny w leczeniu kamicy nerkowej i żółciowej
  • Leczy wrzody żołądka
  • Poprawia odporność
  • Reguluje ciśnienie
  • Niweluje obrzęki
  • Wspomaga trawienie
  • Niweluje stres
  • Zapobiega zaparciom

Wartość odżywcza: 87 kalorii w 100 g
Witaminy: C (13 mg, 14% dziennej dawki), K (2,1 ug, 2% dziennej dawki), B1 (0,11 mg, 9% dziennej dawki), B2 (0,02 mg, 2% dziennej dawki), B3 (1,44 mg, 9% dziennej dawki), B5 (0,52 mg, 10% dziennej dawki), B6 (0,3 mg, 23% dziennej dawki), kwas foliowy (10 ug, 3% dziennej dawki), cholina (13,5 mg, 2% dziennej dawki)
Minerały: wapń (5 mg), żelazo (0,31 mg, 4% dziennej dawki), magnez (22 mg 6%, dziennej dawki), fosfor (44 mg, 6% dziennej dawki), potas (379 mg, 8% dziennej dawki), sód (4 mg), cynk (0,3 mg, 3% dziennej dawki), miedź (0,19 mg, 21% dziennej dawki), mangan 0,14 mg, 6% dziennej dawki), selenu (0,3 ug)
Pozostałe: beta-karoten


17. Sok z rzepy – właściwości warzyw

Rzepa – działa antybakteryjnie, również odkażająco i pobudza pracę wątroby… Ponadto jest niskokaloryczna i zawiera dużo witamin, takich jak C, B1 i B2, PP, oraz potasu, żelaza, wapnia czy magnezu. Przede wszystkim wpływa pozytywnie na przetłuszczające się włosy i cerę, z uwagi ma działanie przeciwłojotokowe.

Jak działa sok z rzepy?

  • Pobudza pracę wątroby
  • Bogate źródło potasu, magnezu, żelaza i wapnia
  • Pomaga w zachowaniu świetnego wyglądu cery jak i włosów czy paznokci.
  • Działa antybakteryjnie i odkażająco

Wartość odżywcza: 28 kalorii w 100 g
Witaminy: C (27,4 mg, 33% dziennej dawki), B1 (0,045 mg, 4% dziennej dawki), B2 (0,072 mg, 6% dziennej dawki), PP
Minerały: potas, magnez (2% dziennej dawki), żelazo (1% dziennej dawki), wapń

Już teraz wiesz, dlaczego warzywa są zdrowe.

Tag: ,
Udostępnij:

16 prawd. Miażdżyca jak leczyć?

Top 30 właściwości soków z owoców

Skomentuj