Soki owocowe właściwości. Dlaczego warto pić soki z owoców?
Top 30 właściwości soków z owoców.
Czego dostarczają soki? Wyciskaj soki w wyciskarce wolnoobrotowej do soków Kuvings D9900
Dowiedz się!
Soki owocowe właściwości. Najlepsza owocowa 30-tka
1. Soki owocowe właściwości: Ananas
Sok z ananasa to najlepsze źródło witaminy C, B6, manganu i miedzi. Wyróżnia go także duża zawartość bromeliny. To enzym trawienny, rozkładający białka, dzięki któremu nie tylko chudniesz, ale również zapobiegasz stanom zapalnym.
Jak działa sok z ananasa?
- Ma silniejsze działanie antynowotworowe niż czynnik chemotoxic 5-fluorouracil. Naukowcy z Cornell University odkryli, że ananas hamuje powstawanie w organizmie ludzkim nitrozaminów, które działają rakotwórczo
- Działa również przeciwzakrzepowo i wspomaga rozpuszczanie skrzeplin. Wyniki badań klinicznych dowodzą przeciwzakrzepowego działania bromeliny
- Wzmacnia serce. Bromelina łagodzi również objawy choroby wieńcowej
- Działa przeciwzapalnie
- Zmniejsza obrzęk pooperacyjny
- Korzystnie wpływa na pracę jelit
- Poprawia także odporność
- Zapobiega udarom słonecznym
- Wspomaga trawienie mięsa
- Poprawia również przemianę materii
- Łagodzi dolegliwości związane z zapaleniem zatok
- Ponadto łagodzi objawy reumatoidalnego zapalenia stawów
- Zapobiega nerwobólom oraz zaparciom
- Przyspiesza leczenie ran
- Wspomaga również oczyszczanie skóry
- Zwiększa przyswajanie niektórych leków (amoksycyliny)
- Dodaje energii i orzeźwia
Wartość odżywcza ananasa:
50 kalorii w 100 g
Witaminy: A (3 µg), C (47.8 mg, 53% dziennej dawki), E (0.02 mg), K (0.7 µg), B1 (0.08 mg, 7% dziennej dawki), B2 (0.03 mg, 2% dziennej dawki), B3 (0.5 mg, 3% dziennej dawki), B5 (0.21 mg, 4% dziennej dawki), B6 (0.11 mg,9% dziennej dawki), kwas foliowy (18 µg, 5% dziennej dawki), cholina (5.5 mg)
Minerały: wapń, (13 mg), żelazo (0,29 mg, 4% dziennej dawki), magnez (12 mg, 3% dziennej dawki), fosfor (8 mg), potas (109 mg, 2% dziennej dawki), sód (1 mg), cynk (0,12 mg), miedź (0,11 mg, 12% dziennej dawki), mangan (0,93 mg, 40% dziennej dawki), selen (0,1 ug)
Pozostałe: bromelaina, antocyjany
2. Soki owocowe właściwości:
Arbuz
Jak wykazały badania, w 180 g arbuza znajduje się tyle samo likopenu, co w dwóch średniej wielkości pomidorach.
Sok z arbuza to też rewelacyjnie przyswajalne źródło beta-karotenu.
Jak działa sok z arbuza?
- Po pierwsze arbuz działa antyrakowo, antybakteryjnie i antyoksydacyjnie. Koreańskie badania wykazały, że arbuz znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i prostaty
- Korzystnie wpływa również na pracę serca i układu krążenia.
- Opóźnia proces starzenia
- Oczyszcza organizm z toksyn (także tych powstających podczas treningów)
- Zapobiega także udarom
- Pomaga leczyć infekcje układu moczowego
- Poprawia pracę układu pokarmowego
- Rozszerza naczynia krwionośne
- Poprawia także wrażliwość insulinową
- Zapobiega nefropatii
- Obniża ciśnienie
- Reguluje poziom cholesterolu
- Poprawia wytrzymałość i wydolność mięśni
- Poprawia wygląd skóry
- Wspomaga trawienie
- Poprawia ponadto potencję
- Chroni przed negatywnymi skutkami opalania
- Redukuje objawy kaca
- Zapobiega zakwasom mięśni
Wartość odżywcza arbuza:
30 kalorii w 100 g
Witaminy: A (28 ug, 3% dziennej dawki), C (8,1 mg, 9% dziennej dawki), E (0,05 mg), B1 (0,03 mg, 3% dziennej dawki), B2 (0,02 mg, 2% dziennej dawki), B3 (0,18 mg), B5 (0,22 mg, 4% dziennej dawki), B6 (0,05 mg, 3% dziennej dawki), kwas foliowy (3 ug), cholina (4,1 mg)
Minerały: wapń (7 mg), żelazo (0,24 mg, 3% dziennej dawki), magnez (10 mg, 3% dziennej dawki), fosfor (11 mg, 2% dziennej dawki), potas (112 mg, 2% dziennej dawki), sód (1 mg), cynk (0,1 mg), miedź (0,04 mg, 5% dziennej dawki), mangan (0,04 mg, 2% dziennej dawki), selen (0,4 ug)
Pozostałe: przeciwutleniacze (likopen, beta-karoten, luteina, zeaksantyna, kryptoksantyna), cytrulina.
3. Soki owocowe właściwości: Awokado
Dodaj awokado do soku, a Twój organizm będzie Ci wdzięczny.
Sok z awokado co najważniejsze, zawiera mnóstwo tłuszczów jednonienasyconych, zbawiennych dla serca. Jest też doskonałym źródłem białka oraz potasu, magnezu i kwasu foliowego, a także witaminy B, E i K.
Moc beta-sisterolu. Sok z awokado zawiera wiele związków fitochemicznych. Na przykład beta-sisterolu, obniżającego poziom cholesterolu, wspomagającego leczenie przerośniętej prostaty i zapobiegającego jej nowotworom. Jest też bogaty w luteinę, która zwalcza zwyrodnienie plamki żółtej, a także karotenoidy, wspomagające wchłanianie środków odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach. Karotenoidy chronią też przed rakiem, chorobami oczu, zawałem.
Jak działa sok z dodatkiem awokado?
- Działa antyoksydacyjnie i antyrakowo. Zapobiega rakowi prostaty oraz jej przerostowi. Na przykład wyciąg z awokado hamuje rozrost komórek prostaty nawet o 60%
- Reguluje również ciśnienie krwi i pracę serca
- Działa przeciwzawałowo, dzięki dużej zawartości potasu
- Pozytywnie wpływa na układ nerwowy
- Działa przeciwzapalnie
- Zapobiega wadom rozwojowym płodu, dzięki dużej zawartości kwasu foliowego
- Poprawia odporność, dzięki witaminie C
- Obniża poziom cholesterolu
- Zapobiega cukrzycy. Awokado reguluje poziom cukru we krwi, gdyż zawiera D-mannoheptulozę
- Łagodzi objawy choroby zwyrodnieniowej stawów. Awokado, zwłaszcza w połączeniu z soją, łagodzi objawy artretyzmu
- Obniża także ciśnienie krwi
- Poprawia krzepliwość krwi, dzięki witaminie K
- Wzmacnia również kości
- Poprawia kondycję oczu, zmniejszając ryzyku ich chorób (zwłaszcza tych związanych z wiekiem), dzięki zawartości karotenoidów
- Zmniejsza ryzyko zapalenia dziąseł
- Zapobiega chorobom skóry. Jak wykazało badanie opisane w 2001 roku w Journal of Dermatology, krem zawierający olejek z awokado oraz witaminę B12 zmniejsza częstotliwość występowania zmian łuszczycowych
- Wspomaga przyswajanie likopenu, na przykład z pomidorów
- Ponadto pomaga w odchudzaniu
Wartość odżywcza awokado:
160 kalorii w 100 g
Witaminy: A (7 ug) i C (10 mg, 11% dziennej dawki) oraz E (2,07 mg, 14% dziennej dawki)a także K (21 ug, 18% dziennej dawki), B1 (0,07 mg, 6% dziennej dawki) i B2 (0,13 mg, 10% dziennej dawki) oraz B3 (1,74 mg, 11% dziennej dawki), B5 (1,39 mg, 28% dziennej dawki) i B6 (0,26 mg, 20% dziennej dawki), oraz kwas foliowy (81 ug, 20% dziennej dawki), cholina (14,2 mg, 3% dziennej dawki)
Minerały: wapń (12 mg) i żelazo (0,55 mg, 7% dziennej dawki) i magnez (29 mg, 7% dziennej dawki), fosfor (52 mg, 7% dziennej dawki)a także potas (485 mg, 10% dziennej dawki) dodatkowo sód (7 mg), cynk (0,64 mg, 6% dziennej dawki), miedź (0,19 mg, 21% dziennej dawki), mangan (0,14 mg, 6% dziennej dawki),
selen (0,4 ug)
Pozostałe: likopen, luteina, zeaksantyna, białko, tłuszcze jednonienasycone
4. Soki owocowe właściwości:
Banan
Banany to świetne źródło witaminy C, B6 oraz błonnika. Dodawaj do soku zielone banany – zawierają skrobię oporną, która nie wywołuje skoku poziomu glukozy, a za to zapobiega rakowi okrężnicy i innym nowotworom.
Jak działają soki z dodatkiem banana?
- Zapobiegają rakowi – między innymi płuc, odbytu, nerek. Pacjentki jedzące banany 4-6 x tygodniowo chorowały na raka o połowę rzadziej, niż te, które nie spożywały bananów
- Chronią przed miażdżycą
- Wzmacniają pracę serca
- Zapobiegają wrzodom. Zawarte w bananie inhibitory proteazy niszczą bakterie wywołujące wrzody, takie jak Helicobacter pylori
- Działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie. W wielu krajach skórka banana jest stosowana do leczenia ukąszeń oraz kurzajek. Pocieranie skórką banana zmniejsza obrzęk, swędzenie i podrażnienie – to dzięki zawartym w niej enzymom
- Poprawiają również odporność
- Obniżają także poziom cholesterolu
- Pomagają na skurcz mięśni, dzięki dużej zawartości potasu
- Poprawiają trawienie i dodają energii
- Pomagają w zbijaniu gorączki
- Ponadto zwalczają bezsenność
- Zapobiegają wahaniom nastroju i nadmiernej wrażliwości emocjonalnej
- Uzupełniają elektrolity, zwłaszcza po intensywnym wysiłku
- Zapobiegają zaparciom i biegunkom. Cierpiące na biegunkę dzieci karmione bananami wyzdrowiały o wiele szybciej, niż grupa, której bananów nie podawano
- Pomagają także w walce z wrzodami
Wartość odżywcza banana:
89 kalorii w 100 g
Witaminy: A i B1 oraz B6 a także B12, C, E i K, kwas foliowy.
Minerały: potas i magnez, cynk i selen, fosfor i wapń.
Pozostałe: proteiny, skrobia i błonnik, probiotyki.
5. Soki owocowe właściwości: Brzoskwinia
Po pierwsze, jak wykazały badania, bioaktywne związki w śliwkach, brzoskwiniach i nektarynkach mają zdolność do hamowania cukrzycy związanej z otyłością i chorobami układu sercowo-naczyniowego.
Po drugie, badania wykazały, że antocyjany, kwas chlorogenowy, pochodne kwercetyny i katechiny z tych owoców mają także zdolność do zmniejszenia stężenia cholesterolu. Dodatkowo zapobiegają otyłości i stanom zapalnym wywołanym zespołem metabolicznym.
Kolejną korzyścią dla zdrowia, którą niesie sok brzoskwiniowy, są flawonoidy, takie jak likopen i luteina. Pomagają one zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej, rakowi i chorobom serca. Zeaksantyna i kryptoksantyna to kolejne dwa flawonoidy, które chronią przed wolnymi rodnikami.
Jak działa sok z brzoskwini?
- Po pierwsze zapobiega rozwojowi nowotworu jelita grubego i płuc. Naukowcy odkryli, że kwasy fenolowe, procyjanidyny, antocyjany i flawonoidy oraz kwercetyna w brzoskwiniach skutecznie hamują (w różnym stopniu) rozrost komórek raka piersi
- Po drugie, ma działanie antyoksydacyjne. Wymiata wolne rodniki. Oczyszcza też organizm z toksyn, więc jest polecany zwłaszcza palaczom
- Po trzecie, wzmacnia naczynia krwionośne. Żelazo w brzoskwiniach jest potrzebne do tworzenia czerwonych krwinek oraz do przenoszenia tlenu z płuc po całym naszym ciele
- Po czwarte wspomaga działanie jelit
- Zapobiega także chorobom cywilizacyjnym
- Reguluje równowagę kwasowo-zasadową
- Orzeźwia
- Poprawia trawienie oraz wygląd skóry
- Wzmacnia apetyt i dodaje energii
Wartość odżywcza brzoskwini:
Witaminy: A, B, C, E, K, H, PP, kwas foliowy
Minerały: wapń, żelazo imagnez, potas iniacyna, bor i żelazo, fosfor, mangan i bor, miedź, selen oraz cynk.
Pozostałe: beta-karoten i ksantofile, tiamina i niacyna, kwas pantenowy, jabłkowy i cytrynowy, karotenoidy oraz glikozydy i olejki eteryczne
6. Soki owocowe właściwości: Cytryna
Członkowie wyprawy Krzysztofa Kolumba płacili nawet dolara za jedną cytrynę! Dlaczego? Bo dzięki ogromnej zawartości witaminy C najlepiej chroniła przed szkorbutem. Ale to nie jedyne jego korzyści…
Jak działa sok z cytryny?
- Przeciwdziała rakowi piersi, a także jamy ustnej, skóry, płuc, żołądka i okrężnicy. Limonoidy niszczą także komórki neuroblastomy, hamuje też namnażanie się komórek raka wątroby. Cytryna jest bogatym źródłem limonenu, który działa antyrakowo.
Jest też bogata we flawonoidy – przeciwutleniacze, które intensywnie zwalczają substancje powodujące raka i choroby serca. Limonoidy hamują rozrost komórek nowotworowych efektywniej niż inne substancje, gdyż pozostają we krwi dłużej - Wspomaga odporność i leczy przeziębienia. Sok z cytryny i imbiru lub sok z cytryny z dodatkiem miodu lub soli to naturalny lek
- Dodatkowo opóźnia proces starzenia
- Ma właściwości przeciwzapalne – zapobiega przede wszystkim reumatoidalnemu zapaleniu stawów. Jak wynika z badań przeprowadzonych na ponad 20 tysiącach osób, niedobór witaminy C zwiększa ponad trzykrotnie prawdopodobieństwo tej choroby
- Zapobiega także osteoporozie
- Wspomaga działanie układu pokarmowego
- Zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych
- Zapobiega także kamieniom nerkowym
- Zawiera rutynę, która zwiększa przyswajalność witaminy C.
- Orzeźwia i odświeża skórę. Sok z cytryny potrafi wybielić skórę i usunąć zabrudzenia
- Poprawia wygląd skóry
- Zapobiega nudnościom oraz zaparciom – sok z cytryny zmieszany z gorącą wodą to naturalny środek na zaparcia
Wartość odżywcza cytryny:
Witaminy: A, B i B1, B6 i B9, C i E.
Minerały: wapń, potas i magnez, sód i żelazo.
Pozostałe: polifenole (resweratrol, hesperytyna, rutyna, kwercetyna), limonen oraz beta-karoten.
7. Soki owocowe właściwości: Czarna Porzeczka
Zwracaj uwagę na kolor – najzdrowsze będą porzeczki o najciemniejszej barwie.
Jak działa sok z czarnej porzeczki?
- Po pierwsze działa antyoksydacyjnie i antyrakowo
- Po drugie, obniża ciśnienie krwi. Jak wykazały badania, kwas gamma-linolenowy zawarty w nasionach czarnej porzeczki przyczynia się do spadku ciśnienia
- Wspomaga również odporność i regenerację komórek
- Zwalcza bakterie. Nie tylko sok, ale i liście czarnej porzeczki są naturalnym lekiem przeciwgorączkowym i moczopędnym
- Działa przeciwbiegunkowo. Wyciąg z kory czarnej porzeczki jest także stosowany w leczeniu hemoroidów
Wartość odżywcza czarnej porzeczki:
Witaminy: A, B1 i B2, B6 i B9, C i D i E, K i P.
Minerały: cynk, wapń i sód, żelazo i potas, magnez i fosfor.
Pozostałe: antocyjany, kwas gamma-linolowy, flawonoidy i antocyjany, rutyna oraz kwercetyna, tiamina i niacyna, ryboflawina i pektyny, karotenoidy
8. Soki owocowe właściwości: Czerwona Porzeczka
Także liście czerwonej porzeczki zmniejszają ból przy zapaleniu stawów, zwichnięciach i złamaniach.
Jak działa sok z czerwonej porzeczki?
- Co najważniejsze, chroni przed nowotworami
- Pomaga również leczyć choroby układu krążenia
- Zwalcza choroby żołądka i jelit. Działa przeczyszczająco
- Wzmacnia odporność. Dzięki dużej zawartości witaminy C przeciwdziała szkorbutowi
- Pomaga także zwalczyć reumatyzm
- Ponadto zapobiega nadciśnieniu
- Jest skuteczna na dolegliwości skórne. Nadaje skórze sprężystość
- Poprawia apetyt
Wartość odżywcza czerwonej porzeczki:
Witaminy: A i B1 oraz B2, B6 i C, E i PP.
Minerały: żelazo, potas i wapń, fosfor oraz magnez, cynk i miedź, mangan.
Pozostałe: garbniki, antyoksydanty i kwas bursztynowy i kwas jabłkowy, pektyny oraz rozpuszczalny błonnik.
9. Soki owocowe właściwości:
Granat
Sok z granatu zawiera duże ilości flawonoidów i polifenoli, silnych antyoksydantów zapewniających ochronę przed chorobami serca i rakiem.
Szklanka soku z granatów zawiera więcej przeciwutleniaczy niż na przykład czerwone wino, czy zielona herbata, jagody i żurawina.
Jak działa sok z granatu?
- Po pierwsze wzmacnia serce i naczynia krwionośne. Punicalagin, występujący jedynie w granatach, jest głównym składnikiem odpowiedzialnym za jego właściwości zdrowotne. Nie tylko obniża poziom cholesterolu, ale także obniża ciśnienie krwi i zapobiega miażdżycy. Hamuje również zaburzenia agregacji płytek krwi, które mogą powodować zawały serca, wylewy i chorobę zatorową
- Po drugie działa silnie antynowotworowo i immunologicznie. Aktywność przeciwutleniaczy w granacie także hamuje proliferację komórkową raka oraz wspiera apoptozę (śmierć chorych komórek)
- Chroni przed osteoporozą
- Dodatkowo wzmacnia stawy. Przeciwutleniacze w granatach mogą przyczynić się także do zmniejszenia stanu zapalnego, który niszczy chrząstkę w stawach – jest to główny powód bólu i sztywności, odczuwanej przez wiele osób cierpiących na choroby zwyrodnieniowe stawów. Ponadto w badaniach stwierdzono nawet, że ekstrakt z granatów blokuje produkcję enzymu niszczącego chrząstkę
10. Soki owocowe właściwości: Grejpfrut
Sok z grejpfruta zawiera moc witaminy C i karotenoidów – przy czym różowy i czerwony grejpfrut zawiera pięćdziesiąt razy więcej karotenoidów, niż na przykład żółty.
Zawierają także potas, wapń i witaminę A. Sok z grejpfruta dostarczy Twojemu organizmowi ponad 150 cennych fitozwiązków, flawonoidów.
Flawonoidy opóźniają również proces starzenia się, działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, antyrakowo. Dodatkow chronią też przed wrzodami i chorobami serca.
Wyciskaj sok razem z pestkami – one również są bogate w wiele odżywczych substancji. Leczą choroby skóry, grzybicę, a także łupież.
Jak działa sok z grejpfruta?
- Po pierwsze chroni przed rakiem piersi, prostaty i okrężnicy. Jak wynika z badań, istnieje flawonoid występujący tylko w grejpfrutach, który naprawia uszkodzone DNA. Badania dodatkowo wykazały, że grejpfruty zmniejszają markery stanów zapalnych i zwiększają apoptozę – genetycznie zaprogramowane samobójstwo chorych komórek
- Po drugie wzmacnia serce. Na przykład połówka świeżego grejpfruta przed każdym posiłkiem powoduje znaczną utratę wagi oraz zwiększenie wrażliwości insulinowej
- Poprawia odporność
- Zapobiega także miażdżycy
- Zwalcza choroby przyzębia. Dodatkowo, sok z grejpfruta hamuje krwawienie z dziąseł. To dzięki dużej ilości witaminy C, która leczy rany i regeneruje tkanki
- Wspomaga leczenie chorób układu moczowego, także tych lekoodpornych
- Obniża poziom cholesterolu
- Zapobiega anemii oraz chroni przed infekcjami
- Wspomaga odchudzanie, pobudzając przemianę materii i spalanie tłuszczu
- Zapobiega także zaparciom
Pamiętaj! Sok z grejpfruta może zmniejszyć lub zwiększyć stopień wchłaniania leków. Zanim włączysz go do diety, skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
Wartość odżywcza grejpfruta:
Witaminy: A, C i z grupy B,
Minerały: potas i wapń, żelazo i magnez, fosfor i cynk.
Pozostałe: likopen, karotenoidy oraz błonnik rozpuszczalny, glutation, glukarat i inne składniki przeciwnowotworowe – karotenoidy i flawonoidy, terpeny i limonoidy, kumaryny.
11. Soki owocowe właściwości: Gruszka
Sok z jednej średniej gruszki dostarczy Twojemu organizmowi tyle samo witaminy C i potasu, co pół szklanki soku pomarańczowego, i nie tylko.
Zawiera też 4 gramy błonnika i mnóstwo przeciwutleniaczy.
Jak działa sok z gruszki?
- Po pierwsze chroni przed nowotworem płuc
- Po drugie zapobiega cukrzycy
- Poprawia dodatkowo odporność
- Wspomaga także funkcjonowanie tarczycy
- Pomaga zwalczać infekcje dróg oddechowych. Jak wykazały singapurskie badania, błonnik z owoców obniża ryzyko chorób płuc. Z kolei katechiny i kwercetyna łagodzą kaszel z flegmą. Błonnik w świeżo wyciśniętym soku jest o wiele lepiej przyswajalny, niż w całym owocu
- Wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego, zaparć i zatruć
- Reguluje działanie układu moczowego
- Działa przeciwgorączkowo
- Obniża ciśnienie
- Poprawia trawienie oraz zmniejsza pragnienie
- Redukuje objawy kaca i orzeźwia
- Odchudza. Jak wynika z badań przeprowadzonych na kobietach w wieku 30-50 lat, dieta bogata w jabłka i gruszki powoduje utratę wagi o ponad 1,5 kg w 12 tygodni. Powoduje też obniżenie poziomu glukozy i cholesterolu we krwi
Startą gruszkę można podawać nawet niemowlętom.
Wartość odżywcza gruszki:
Witaminy: A, B6 i C, K i kwas foliowy
Minerały: potas, bor i błonnik, jod i bor, fosfor i mangan, magnez i wapń, żelazo
Pozostałe: beta-karoten, kwas pantotenowy i tiamina, błonnik i pektyny, olejki eteryczne, kwasy owocowe: cytrynowy i jabłkowy
12. Soki owocowe właściwości: Jabłko
Najlepsze źródło błonnika, i to zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego.
Nie obieraj jabłek przed wyciśnięciem – prawie połowa witaminy C, trzy czwarte błonnika i prawie wszystkie przeciwutleniacze są zawarte w skórce i tuż pod nią.
Jabłka to prawdziwa skarbnica fitozwiązków: zawiera polifenole (kwas chlorogenowy i katechinę), karotenoidy (beta-karoten), flawonoidy (florydzynę i kwercetynę). Związki te wspomagają walkę z rakiem i chorobami serca.
Jak działa sok z jabłek?
- Działa antyrakowo i antyoksydacyjnie. Jak wykazały badania na szczurach, im więcej jabłek w diecie, tym wolniejszy przyrost guzów sutka. Podobnie rzecz się ma w przypadku ludzi – substancje zawarte w jabłkach hamują wzrost i rozprzestrzenianie się komórek złośliwych oraz złośliwienie zdrowych komórek
- Wzmacnia układ sercowo-naczyniowy. Już dwa jabłka dziennie pozwalają zachować zdrowie serca – a sok jabłkowy jest jeszcze efektywniejszy. Jak wynika z badań, wystarczy 10 g błonnika, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca o 14 % – a jest to porcja zawarta w dwóch jabłkach. Zdrowie serca wspomagają też flawonoidy i przeciwutleniacze zawarte w skórce jabłka, wyciskaj więc jabłka w całości
- Odchudza. Jak wynika z brazylijskich badań, trzy jabłka dziennie pomagają stracić na wadze. Najlepiej wyciskaj sok z jabłek.
- Wspomaga pracę mózgu. Jak wynika z badań przeprowadzonych na zwierzętach, sok z jabłek powstrzymuje utlenianie się tkanki mózgowej, co upośledza zdolności poznawcze i powoduje utratę pamięci
- Zapobiega cukrzycy. Rozpuszczalny błonnik w soku jabłkowym zmniejsza stężenie glukozy po jedzeniu
- Oczyszcza organizm z toksyn
- Zapobiega miażdżycy
- Wspomaga pracę jelit i wątroby
- Działa oczyszczająco i moczopędnie
- Obniża też poziom cholesterolu
- Pomaga w walce z reumatyzmem
- Poprawia wygląd skóry
- Wzmacnia organizm
- Niweluje objawy kaca
- Energetyzuje
- Zapobiega zaparciom
- Orzeźwia
Wartość odżywcza jabłek:
Witaminy: A, B, C, E
Minerały: wapń, bor, krzem, potas, fosfor, cynk
Pozostałe: pektyny, kwas salicylowy, kwercetyna, błonnik.
13. Soki owocowe właściwości: Jagoda
- Zapobiegają nowotworom
- Zwalczają wolne rodniki
- Zapobiegają udarom i demencji
- Opóźniają proces starzenia
- Chronią naczynia krwionośne przed stanem zapalnym
- Pozytywnie wpływają na oczy
- Zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2
- Pomagają regulować poziom cukru we krwi, dlatego nazywa się je roślinną insuliną
- Uszczelniają błony śluzowe żołądka
- Obniżają poziom złego cholesterolu
- Regulują ciśnienie krwi
- Uelastyczniają naczynia krwionośne
- Neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii
- Spowalniają ruchy robaczkowe jelit
- Neutralizują zatrucia, usuwając toksyny
- Wzmacniają naczynia włosowate, czyniąc je nieprzepuszczalnymi dla cholesterolu
- Działają bakteriobójczo, dzięki dużej zawartości garbników
- Wzmacniają kości
- Energetyzują
- Chronią przed pylicą
Wartość odżywcza jagód:
Witaminy: A, witaminy z grupy B, C, PP, P, K
Minerały: potas, mangan, selen, cynk, miedź
Pozostałe: gabrniki, glukokininy, beta-karoten, pektyny, flawonoidy, polifenole, antocyjany
14. Soki owocowe właściwości: Jagody Açaí
Te owoce bogate w przeciwutleniacze od lat są znane z tego, że wspomagają gojenie, stymulują układ odpornościowy, dodają energii.
Brazylijczycy od wieków jadają jagody Acai w celu leczenia chorób skóry.
Badania wykazały, że te jagody są bardzo skuteczne w walce ze skutkami z uszkodzeń oksydacyjnych.
Jak działają soki z dodatkiem jagód açaí?
- Działają antyrakowo i antyoksydacyjnie
- Wzmacniają serce. Badania pokazują, że jagody acai są bardzo bogate w antocyjany, przeciwutleniacze obniżające poziom cholesterolu we krwi. Są także bogate w sterole roślinne, które chronią komórki serca poprzez zapobieganie tworzeniu się zakrzepów krwi, poprawę ogólnego krążenia krwi i rozluźnienie naczyń krwionośnych
- Opóźniają proces starzenia. Obecnie wiele nowoczesnych produktów kosmetycznych wprowadza olej z jagód acai ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów. Co więcej, olej acai jest naturalną alternatywą dla produktów chemicznych do pielęgnacji skóry, które przy dłuższym stosowaniu szkodzą skórze. Sok z jagód acai również może dodać skórze zdrowego blasku
- Pomagają zwalczyć biegunkę, krwotoki i wrzody
- Działają przeciwgorączkowo
- Odchudzają. Znane przez dietetyków jako superfood, acai może pomóc nam nie tylko schudnąć, ale utrzymać zdrową wagę. W jednym z interesujących badań naukowcy z National Institutes of Aging stwierdzili, że pulpa z jagód acai ma zdolność do zmniejszenia negatywnych skutków diety wysokotłuszczowej
Wartość odżywcza jagód acai:
Witaminy: B1, B2, C, E
Minerały: żelazo, wapń, fosfor, magnez, miedź, cynk, potas
Pozostałe: kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-9, błonnik, beta karoten, białko
15. Soki owocowe właściwości: Jeżyna
Jeżyny były stosowane już przez Indianki, by zapobiec poronieniom. Jak wykazały badania, słusznie: jeżyny zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, więcej nawet niż inne owoce leśne (jagody, żurawina, truskawki czy maliny).
Są także dobrym źródłem witaminy C, błonnika i fitozwiązków antyrakowych (takich jak flawonoidy, tanina, cyjanidyna). Są też bogate w katechiny, takie jak kwercetyna, silny przeciwutleniacz. Zapobiegają one zawałowi serca i uwalnianiu histaminy u alergików.
Jak działa sok z jeżyn?
- Działają antyrakowo – zapobiegają zwłaszcza nowotworom okrężnicy i wątroby. Zawarte w jeżynach substancje zwalczają wolne rodniki, które uszkadzają komórki wątroby i okrężnicy.
- Zapobiega chorobom płuc. Jak wynika z badań, wyciąg z jeżyn zapobiega rozwojowi komórek rakowych. Dzięki zawartym w nim antocyjaninom hamuje rozwój i rozprzestrzenianie się komórek rakowych – zwłaszcza w przypadku raka przełyku.
- Chronią przed udarem
- Zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego
- Opóźniają proces starzenia się – przyspieszają syntezę kolagenu i wzmacniają naczynia krwionośne
- Zapobiegają chorobom serca
- Ze wszystkich owoców są najlepszym źródłem antyoksydantów
- Zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej
- Regulują ciśnienie krwi
- Wzmacniają kości
- Łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy
- Wspomagają utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi
- Przyspieszają przemianę materii
- Dają uczucie sytości
- Zapobiegają zaparciom. Sok jeżynowy z wodą destylowaną to znany lek na przeczyszczenie. Pomaga także przy krwawieniu z dziąseł, a nawet przy bólu gardła.
- Dodają energii
Wartość odżywcza jeżyn:
Witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, K, P, PP, kwas foliowy
Minerały: potas, wapń, mangan, żelazo, magnez, miedź, sód, fosfor
Pozostałe: antocyjany, kwas elagowy, kwasy fenolowe (przeciwutleniacze), błonnik, tiamina, ryboflawina, niacyna, beta-karoten
16. Soki owocowe właściwości:
Kiwi
Jak wykazały badania, błonnik zawarty w kiwi spowalnia wydzielanie insuliny we krwi – co za tym idzie, zapobiega jej skokom.
Dlatego osoby chore na cukrzycę powinny regularnie pić sok z kiwi, który zawiera dużo bardzo dobrze przyswajalnego błonnika.
Koniec podjadania. Stabilizacja cukru we krwi zapobiega ciągłemu zmęczeniu i napadom głodu.
Porcja soku z kiwi rano nie tylko pomaga się rozbudzić, ale także powstrzymać ochotę na podjadanie przez cały dzień.
Dlaczego właśnie sok z kiwi?
Jak wykazały badania, błonnik zawarty w kiwi ma inne właściwości, niż ten w jabłkach, pomarańczach czy otrębach pszennych – potrafi wchłonąć wodę, co powoduje, że glukoza jest uwalniana w wolniejszym tempie.
Jak działa sok z kiwi?
- Działa antyrakowo – zawiera luteinę, która zmniejsza nie tylko ryzyko raka, ale też chorób serca i zaćmy. Jak wynika z badań Rowett Research Institute, kiwi chroni DNA przed uszkodzeniami i pomaga w ich naprawie. Kiwi zawiera też substancje zwalczające komórki rakowe jamy ustnej.
- Zapobiega chorobom serca – jak wykazały norweskie badania, substancje zawarte w kiwi działają antyzakrzepowo i obniżają poziom trójglicerydów we krwi.
- Chroni oczy: kiwi jest bogate w luteinę i zeaksantynę, fitozwiązki, które występują także w naszych oczach. Chroni więc przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.
- Oczyszcza organizm
- Poprawia odporność
- Zapobiega miażdżycy
- Opóźnia procesy starzenia
- Obniża ciśnienie
- Reguluje poziom cholesterolu
- Zapobiega atopowemu zapaleniu skóry
- Poprawia pracę układu pokarmowego
- Wspomaga trawienie mięsa (dzięki enzymom proteolitycznym i actinidynie)
- Poprawia przemianę materii
- Zapobiega zaparciom
- Obniża poziom stresu
- Wzmacnia zęby i dziąsła
- Przyspiesza gojenie ran
- Zapobiega nerwobólom
- Dodaje energii
Wartość odżywcza kiwi:
Witaminy: A, B, C, K, E, kwas foliowy
Minerały: potas, wapń, fosfor, cynk, magnez, żelazo, miedź
Pozostałe: glikozydy nasercowe, glutation, błonnik, pektyna, inozytol, serotoniny, beta-karoten, luteina
17. Soki owocowe właściwości: Malina
- Poprawia odporność
- Działa przeciwgorączkowo, ściągająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie
- Zwalcza bakterie powodujące choroby żołądkowo-jelitowe
- Działa rozkurczowo – łagodzą bóle miesiączkowe
- Jest bogaty w antyoksydanty
Wartość odżywcza malin:
52 kalorie w 100 g
Witaminy: A (33.0IU), C (26.2mg, 44% dziennej dawki), E (0.9mg, 4% dziennej dawki), K (7.8mcg, 10% dziennej dawki), B1 (2% dziennej dawki), B2 (2% dziennej dawki), B3 (0.6mg, 3% dziennej dawki), B6 (0.1mg, 3% dziennej dawki), kwas foliowy (21.0mcg, 5% dziennej dawki), B5 (0.3mg, 3% dziennej dawki)
Minerały: wapń, (25.0mg, 2% dziennej dawki), żelazo (0.7mg, 4% dziennej dawki), magnez (22.0mg, 5% dziennej dawki), fosfor (29.0mg, 3% dziennej dawki), potas (151mg, 4% dziennej dawki), sód (1.0mg), cynk (0.4 mg, , 3% dziennej dawki). miedź (0.1mg, 4% dziennej dawki), mangan (0,7 mg, , 34% dziennej dawki)
Pozostałe: pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe
18. Soki owocowe właściwości: Mango
- Zapobiega rakowi okrężnicy, sutka, krwi, prostaty, wątroby
- Działa przeciwmiażdżycowo
- Zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego
- Poprawia odporność
- Wspomaga pracę jelit
- Poprawiają wygląd skóry
- Pomaga kontrolować tętno
- Reguluje ciśnienie krwi
Wartość odżywcza mango:
65 kalorii w 100 g
Witaminy: A (15% dziennej dawki), C (27.7mg, 46% dziennej dawki), E (1.1mg, 6% dziennej dawki), K (4.2mcg, 5% dziennej dawki), B1 (0.1mg, 4% dziennej dawki), B2 (0.1mg, 3% dziennej dawki), B3 (0.6mg, 3% dziennej dawki), B6 (0.1mg, 7% dziennej dawki), kwas foliowy (14.0mcg, 3% dziennej dawki), B5 (0.2mg, 2% dziennej dawki)
Minerały: wapń, (10.0mg), żelazo (0.1mg), magnez (9.0mg, 2% dziennej dawki), fosfor (11.0mg), potas (156mg, 4% dziennej dawki), sód (2.0mg), miedź (0.1mg, 6% dziennej dawki)
Pozostałe: polifenole, beta-karoten, alfa-karoten, beta-kryptoksantyna
19. Soki owocowe właściwości: Melon
Melony są niskokaloryczne,a zawierają wiele niezbędnych witamin i minerałów.
Jak działa sok z melona?
- Działa przeciwutleniająco, antyrakowo i przeciwkrzepliwie.
- Zmniejsza ryzyko udaru, zawału serca i miażdżycy. Sok z melona może pomóc zdrowiu serca na dwa sposoby. Dzięki wysokiemu poziomowi błonnika, może pomóc w zmniejszeniu „złego” cholesterolu w organizmie, które mogą chronić przed miażdżycą. Ponadto, ze względu na wysoką zawartość potasu, który działa jako środek rozszerzający naczynia, zmniejsza ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca lub zawału serca.
- Spowalnia procesy starzenia
- Stymuluje pracę nerek
- Działa moczopędnie
- Pozytywnie wpływa na pracę oczu
- Utrzymuje opaleniznę na dłużej
- Zapobiega chorobom cywilizacyjnym
- Oczyszcza organizm
- Redukuje stres oraz objawy kaca
- Wspomaga odchudzanie
- Niweluje obrzęki
- Poprawia wygląd skóry
- Orzeźwia
- Energetyzuje
Wartość odżywcza melona:
Witaminy: A, B, C, D, E, P, kwas foliowy
Minerały: potas, selen, żelazo, magnez, jod, wapń, fosfor
Pozostałe: beta-karoten, pektyny, adenozyna
Uwaga: melony nie są polecane cukrzykom.
20. Soki owocowe właściwości: Morela
Oczywiście sok z moreli jest również zdrowy, jednak na największą uwagę zasługują suszone morele i… ich pestki.
Zaledwie garść suszonych moreli może pokryć nasze pełne dzienne zapotrzebowanie na beta-karoten.
Są też bogate w inne karotenoidy: kryptoksantynę i gamma-karoten, a także potas, witaminę C i błonnik.
Zawierają też wiele fitochemikaliów: kwas D-glukarowy, kwas chlorogenowy, geraniol, kwercetynę i likopen.
Amigdalina
Pestki moreli – nieznane lekarstwo. Już w VI wieku n.e. pisano o leczniczych właściwościach pestek moreli.
Wykorzystuje się je do produkcji alternatywnych leków, zawierają bowiem amigdalinę – cyjanid, który może wspomagać leczenie raka.
Jak działa sok z moreli?
- Działają antyoksydacyjnie i antyrakowo. Jak twierdzi Amerykańskie Towarzystwo Nowotworowe, morele zmniejszają ryzyko raka krtani, przełyku i płuc – dzięki dużej zawartości karotenoidów
- Zapobiegają chorobom serca. Jak wynika z badań, niedobór beta-karotenu w diecie dwukrotnie zwiększa ryzyko zawału serca – a także prawdopodobieństwo zgonu, jeżeli zawał już nastąpi.
- Chronią oczy – są bogate w witaminę A, zapobiegającą uszkodzeniom oczu przez wolne rodniki. Jak wykazało badanie ponad 50 000 pielęgniarek, odpowiednia ilość witaminy A w diecie zmniejsza prawdopodobieństwo zaćmy o 40 %.
- Powstrzymują odkładanie się złogów w tętnicach
- Regulują poziom cholesterolu
- Zapobiegają anemii
- Odkwaszają organizm
Wartości odżywcze moreli:
Witaminy: B, C, E, PP
Minerały: żelazo, bor, wapń, potas, fosfor, magnez, miedź, cynk
Pozostałe: błonnik, beta-karoten, związki pektynowe, flawonoidy, garbniki, fitosterole, kwasy organiczne (winowy, cytrynowy, jabłkowy, likopen
UWAGA! Morele zawierają dużo cukru – nie są zalecane cukrzykom.
21. Soki owocowe właściwości: Pomarańcza
Sok pomarańczowy jest niezwykle bogaty w potas, konieczny dla zdrowia serca.
Serce wspiera także kwas foliowy, który zapobiega również wadom płodu.
Sok pomarańczowy obfituje też we flawony, silne przeciwutleniacze.
Jak działa sok pomarańczowy?
- Działa antyrakowo
- Zawiera dużo witaminy C, która jest silnym antyoksydantem
- Chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. Jak twierdzi Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków, wysoka zawartość potasu, a mała sodu – tak jak w soku pomarańczowym – zapobiega nadciśnieniom, ale także udarom mózgu.
- Wspomaga układ nerwowy, łagodzi stany lękowe. Jak wykazały badania, zapach pomarańczy w poczekalni dentystycznej łagodził dyskomfort pacjentów i zapewniał lepszy nastrój.
- Działa pozytywnie na ciśnienie krwi i rytm serca
- Stymuluje pracę mózgu i chroni przez Alzheimerem
- Chroni przed reumatoidalnym zapaleniem stawów
- Zawiera dużo błonnika, poprawiającego przemianę materii. Biała błona pomarańczy zawiera błonnik, który hamuje nagłe przypływy głodu aż do czterech godzin. Jak wykazują badania, osoby spożywające pomarańcze jedzą mniejsze posiłki i nie podjadają. Dlatego wyciskaj pomarańcze w wyciskarce ślimakowej, do której możesz wrzucać pomarańcze razem z błonką.
- Zapobiega kamicy nerkowej. Sok z pomarańczy najbardziej podwyższa poziom cytrynianów w moczu, co zapobiega tworzeniu się kamieni.
- Działa przeciw nerwobólom
- Zapobiega przeziębieniom i grypie
- Poprawia wygląd skóry
- Reguluje poziom cholesterolu
- Wzmacnia zęby i dziąsła
- Przyspiesza gojenie ran
- Niweluje skutki stresu oksydacyjnego
- Energetyzuje
- Orzeźwia
Wartość odżywcza pomarańczy:
Witaminy: A, B, B1, B3, B6, B12, C i P, kwas foliowy
Minerały: potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, fosfor i selen
Pozostałe: beta-karoten, flawonoidy, cholina, peptyny
22. Soki owocowe właściwości: Truskawka
Sok z truskawek przeciwdziała wielu chorobom, ale przede wszystkim nowotworom narządów kobiecych.
Jak działa sok z truskawek?
- Działają przeciwnowotworowo dzięki kwasowi elagowemu. Ten związek hamuje rozwój nowotworów zaleznych od poziomu estrogenu, nowotworów szyjki macicy. Badanie przeprowadzone na zwierzętach wykazało też, że truskawki hamują rozwój raka przełyku.
- Zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego
- Wzmacniają serce
- Chronią przed miażdżycą kobiety z zespołem metabolicznym
- Ochroniają przed Alzheimerem
- Mają właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe
- Zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych i dnie moczanowej
- Chronią przed reumatyzmem i artretyzmem
- Pomagają przyswoić żelazo z warzyw
- Działają korzystnie na wątrobę i nerki
- Poprawiają odporność
- Wzmacniają kości
- Zapobiegają skurczom mięśni, drganiu powiek
- Poprawiają pamięć i koncentrację
- Regulują równowagę kwasowo-zasadową
- Opóźniają proces starzenia
- Poprawiają wygląd skóry i zapobiegają AZS
- Polepszają metabolizm dzięki wysokiej zawartości witaminy C
- Przyspieszają gojenie ran
- Wzmacniają zęby
- Leczą infekcje dziąseł
- Niwelują stres oksydacyjny
- Regulują ciśnienie
- Zapobiegają zapaleniom stawów
Wartość odżywcza truskawek:
Witaminy: B1, B2, B3 (czyli PP), C, kwas foliowy
Minerały: żelazo, magnez, wapń, mangan, fosfor, cynk, miedź
Pozostałe: bromelina, pektyna, beta-karoten
23. Soki owocowe właściwości: Winogrona
Świeżo wyciskany sok z winogron jest bogaty w witaminę C, potas, a także błonnik, choć w niewielkich ilościach.
Wyciskaj winogrona razem z pestkami i skórką – pestki są świetnym źródłem przeciwutleniaczy, zaś w skórce znajduje się przeciwzapalny i antyrakowy resweratrol.
Uwaga! Pestek winogron powinny unikać osoby chore na uchyłkowatość jelit.
Jak działa sok z winogron?
- Są znane z działania antyoksydacyjnego i antyrakowego – zwłaszcza czerwone winogrona, zawierające likopen, który zwalcza raka piersi i prostaty. Jak wykazały badania, winogrona zapobiegają rozwojowi komórek raka piersi, okrężnicy, żołądka oraz krwi (białaczka). Wszystkie winogrona zawierają także flawonoidy.
- Opóźniają proces starzenia
- Chronią serce. Jak wynika z badań na myszach, wyciąg z winogron oraz ich skórki zapobiegają przekształceniu się cholesterolu w niebezpieczną dla serca odmianę. Winogrona zawierają nie tylko silnie przeciwutleniający resweratrol, ale także kwas kawowy, kaftarowy i kumarowy, które również wpływają na podwyższenie poziomu dobrego cholesterolu i złagodzenie choroby wieńcowej.
- Wspomagają pracę mózgu. Jak wykazały testy zwierząt w labiryncie wodnym, sok z winogron poprawia pamięć krótkoterminową, koordynację i równowagę oraz dodaje sił.
- Zapobiegają miażdżycy
- Zwalczają wirusy
- Wspomagają trawienie i działanie nerek. Sok z półtorej szklanki winogron dziennie pomaga w walce z zaparciami.
- Zapobiegają osteoporozie
- Poprawiają kondycję oczu
- Przeciwdziałają anemii
- Wpływają korzystnie na włosy, skórę i paznokcie. Sok z białych winogron zmieszany z wodą, ałunem i solą to naturalna maść na blizny potrądzikowe.
- Regulują równowagę kwasowo-zasadową
- Oczyszczają organizm z toksyn
- Wzmacniają mięśnie
- Niwelują objawy kaca
- Działa energetyzująco
Wartość odżywcza winogron:
Witaminy: z grupy A i B, PP, C, D, kwas foliowy
Minerały: potas, bor, magnez, chlor, fosfor, wapń, cynk, żelazo, miedź, jod, selen
Pozostałe: kwas elagowy, kawowy, flawonoidy, resweratrol, fruktoza, glukoza, garbniki, sole mineralne, kwasy owocowe: winowy, jabłkowy, cytrynowy, mrówkowy, aminokwasy, błonnik, pektyny, enzymy, tanina, pterostilben (silny przeciwutleniacz)
Teraz już wiesz, czemu warto jeść owoce a także pić z nich soki.
24. Soki owocowe właściwości: Owoce Kaki
- Obniża ciśnienie
- Zmniejsza krzepliwość krwi
- Działa antyrakowo.
- Dodaje energii
- Wspomaga odporność
- Leczy kaca
Wartość odżywcza kaki:
Witaminy A i C, błonnik, przeciwutleniacze (proantocyjanidyna, epikatechina, kwas galusowy i p-kumarynowy)
25. Soki owocowe właściwości: Papaja
- Działa antyrakowo i przeciwutleniająco
- Poprawia trawienie i przyspiesza trawienie białka
- Zapobiega zakwaszeniu
- Zwiększa odporność organizmu
- Przyspiesza gojenie się ran
Wartość odżywcza papai:
Witaminy A i C, potas, papaina, lizozym
26. Soki owocowe właściwości: Śliwka
- Działa antybakteryjnie i antyoksydacyjnie.
- Poprawia pracę układu trawiennego
- Zapobiega nowotworom jelita grubego
- Działa kojąco na układ nerwowy i poprawia samopoczucie.
Wartość odżywcza śliwki:
Witaminy A, C, E i z grupy B, wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor, pektyny, błonnik, polifenole
27. Soki owocowe właściwości: Rabarbar
Chociaż rabarbar jest warzywem, to ze wzgględu na swój słodki, owocowy smak i obfitość składników odżywczych, znalażł się naszym owocowym zestawieniu.
- Wskazany osobom nie spożywającym nabiału z uwagi na fakt, że jest bogaty w wapń
- Jego lecznicza odmiana – rzewień lekarski – działa przeciwnowotworowo, przeciwutleniająco i przeczyszczająco
- Zalecany kobietom z niedoborem estrogenów
UWAGA! Niewskazany dla osób, które cierpią na choroby nerek lub reumatyzm.
Wartość odżywcza rabarbaru:
Witaminy A, C i E, potas, żelazo, kwas foliowy, błonnik
28. Soki owocowe właściwości: Wiśnia
- wspomagają leczenie chorób pęcherza moczowego
- leczą bezsenność
- są bogate w przeciwutleniacze
- wspomagają pracę serca
- mają właściwości odchudzające
Wartość odżywcza wiśni:
antocyjany, potas, witamina C, błonnik, garbniki i kwasy organiczne w ogonkach
29. Soki owocowe właściwości: Żurawina
zmniejsza ryzyko zachorowania na:
- choroby przyzębia i próchnicę
- wrzody żołądka,
- infekcje dróg moczowych,
- choroby serca
- Pomagają utrzymać poziom dobrego cholesterolu
Wartość odżywcza żurawiny:
błonnik.
witaminy
B1, B2, B6, C, E, karoten.
minerały:
sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod, żelazo, flawonoidy (poliantocyjanidy).