Top 30 właściwości soków z owoców

Soki owocowe właściwości. Dlaczego warto pić soki z owoców?
Top 30 właściwości soków z owoców.
Czego dostarczają soki? Wyciskaj soki w wyciskarce wolnoobrotowej do soków Kuvings D9900

Dowiedz się!

Soki owocowe właściwości. Najlepsza owocowa 30-tka

1. Soki owocowe właściwości: Ananas

Sok z ananasa to najlepsze źródło witaminy C, B6, manganu i miedzi. Wyróżnia go także duża zawartość bromeliny. To enzym trawienny, rozkładający białka, dzięki któremu nie tylko chudniesz, ale również zapobiegasz stanom zapalnym.

Jak działa sok z ananasa?

  • Ma silniejsze działanie antynowotworowe niż czynnik chemotoxic 5-fluorouracil. Naukowcy z Cornell University odkryli, że ananas hamuje powstawanie w organizmie ludzkim nitrozaminów, które działają rakotwórczo
  • Działa również przeciwzakrzepowo i wspomaga rozpuszczanie skrzeplin. Wyniki badań klinicznych dowodzą przeciwzakrzepowego działania bromeliny
  • Wzmacnia serce. Bromelina łagodzi również objawy choroby wieńcowej
  • Działa przeciwzapalnie
  • Zmniejsza obrzęk pooperacyjny
  • Korzystnie wpływa na pracę jelit
  • Poprawia także odporność
  • Zapobiega udarom słonecznym
  • Wspomaga trawienie mięsa
  • Poprawia również przemianę materii
  • Łagodzi dolegliwości związane z zapaleniem zatok
  • Ponadto łagodzi objawy reumatoidalnego zapalenia stawów
  • Zapobiega nerwobólom oraz zaparciom
  • Przyspiesza leczenie ran
  • Wspomaga również oczyszczanie skóry
  • Zwiększa przyswajanie niektórych leków (amoksycyliny)
  • Dodaje energii i orzeźwia

Wartość odżywcza ananasa:

50 kalorii w 100 g
Witaminy: A (3 µg), C (47.8 mg, 53% dziennej dawki), E (0.02 mg), K (0.7 µg), B1 (0.08 mg, 7% dziennej dawki), B2 (0.03 mg, 2% dziennej dawki), B3 (0.5 mg, 3% dziennej dawki), B5 (0.21 mg, 4% dziennej dawki), B6 (0.11 mg,9% dziennej dawki), kwas foliowy (18 µg, 5% dziennej dawki), cholina (5.5 mg)
Minerały: wapń, (13 mg), żelazo (0,29 mg, 4% dziennej dawki), magnez (12 mg, 3% dziennej dawki), fosfor (8 mg), potas (109 mg, 2% dziennej dawki), sód (1 mg), cynk (0,12 mg), miedź (0,11 mg, 12% dziennej dawki), mangan (0,93 mg, 40% dziennej dawki), selen (0,1 ug)
Pozostałe: bromelaina, antocyjany

2. Soki owocowe właściwości:
Arbuz

Jak wykazały badania, w 180 g arbuza znajduje się tyle samo likopenu, co w dwóch średniej wielkości pomidorach.
Sok z arbuza to też rewelacyjnie przyswajalne źródło beta-karotenu.

Jak działa sok z arbuza?

  • Po pierwsze arbuz działa antyrakowo, antybakteryjnie i antyoksydacyjnie. Koreańskie badania wykazały, że arbuz znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i prostaty
  • Korzystnie wpływa również na pracę serca i układu krążenia.
  • Opóźnia proces starzenia
  • Oczyszcza organizm z toksyn (także tych powstających podczas treningów)
  • Zapobiega także udarom
  • Pomaga leczyć infekcje układu moczowego
  • Poprawia pracę układu pokarmowego
  • Rozszerza naczynia krwionośne
  • Poprawia także wrażliwość insulinową
  • Zapobiega nefropatii
  • Obniża ciśnienie
  • Reguluje poziom cholesterolu
  • Poprawia wytrzymałość i wydolność mięśni
  • Poprawia wygląd skóry
  • Wspomaga trawienie
  • Poprawia ponadto potencję
  • Chroni przed negatywnymi skutkami opalania
  • Redukuje objawy kaca
  • Zapobiega zakwasom mięśni

Wartość odżywcza arbuza:

30 kalorii w 100 g
Witaminy: A (28 ug, 3% dziennej dawki), C (8,1 mg, 9% dziennej dawki), E (0,05 mg), B1 (0,03 mg, 3% dziennej dawki), B2 (0,02 mg, 2% dziennej dawki), B3 (0,18 mg), B5 (0,22 mg, 4% dziennej dawki), B6 (0,05 mg, 3% dziennej dawki), kwas foliowy (3 ug), cholina (4,1 mg)
Minerały: wapń (7 mg), żelazo (0,24 mg, 3% dziennej dawki), magnez (10 mg, 3% dziennej dawki), fosfor (11 mg, 2% dziennej dawki), potas (112 mg, 2% dziennej dawki), sód (1 mg), cynk (0,1 mg), miedź (0,04 mg, 5% dziennej dawki), mangan (0,04 mg, 2% dziennej dawki), selen (0,4 ug)
Pozostałe: przeciwutleniacze (likopen, beta-karoten, luteina, zeaksantyna, kryptoksantyna), cytrulina.

3. Soki owocowe właściwości: Awokado

Dodaj awokado do soku, a Twój organizm będzie Ci wdzięczny.
Sok z awokado co najważniejsze, zawiera mnóstwo tłuszczów jednonienasyconych, zbawiennych dla serca. Jest też doskonałym źródłem białka oraz potasu, magnezu i kwasu foliowego, a także witaminy B, E i K.

Moc beta-sisterolu. Sok z awokado zawiera wiele związków fitochemicznych. Na przykład beta-sisterolu, obniżającego poziom cholesterolu, wspomagającego leczenie przerośniętej prostaty i zapobiegającego jej nowotworom. Jest też bogaty w luteinę, która zwalcza zwyrodnienie plamki żółtej, a także karotenoidy, wspomagające wchłanianie środków odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach. Karotenoidy chronią też przed rakiem, chorobami oczu, zawałem.

Jak działa sok z dodatkiem awokado?

  • Działa antyoksydacyjnie i antyrakowo. Zapobiega rakowi prostaty oraz jej przerostowi. Na przykład wyciąg z awokado hamuje rozrost komórek prostaty nawet o 60%
  • Reguluje również ciśnienie krwi i pracę serca
  • Działa przeciwzawałowo, dzięki dużej zawartości potasu
  • Pozytywnie wpływa na układ nerwowy
  • Działa przeciwzapalnie
  • Zapobiega wadom rozwojowym płodu, dzięki dużej zawartości kwasu foliowego
  • Poprawia odporność, dzięki witaminie C
  • Obniża poziom cholesterolu
  • Zapobiega cukrzycy. Awokado reguluje poziom cukru we krwi, gdyż zawiera D-mannoheptulozę
  • Łagodzi objawy choroby zwyrodnieniowej stawów. Awokado, zwłaszcza w połączeniu z soją, łagodzi objawy artretyzmu
  • Obniża także ciśnienie krwi
  • Poprawia krzepliwość krwi, dzięki witaminie K
  • Wzmacnia również kości
  • Poprawia kondycję oczu, zmniejszając ryzyku ich chorób (zwłaszcza tych związanych z wiekiem), dzięki zawartości karotenoidów
  • Zmniejsza ryzyko zapalenia dziąseł
  • Zapobiega chorobom skóry. Jak wykazało badanie opisane w 2001 roku w Journal of Dermatology, krem zawierający olejek z awokado oraz witaminę B12 zmniejsza częstotliwość występowania zmian łuszczycowych
  • Wspomaga przyswajanie likopenu, na przykład z pomidorów
  • Ponadto pomaga w odchudzaniu

Wartość odżywcza awokado:

160 kalorii w 100 g
Witaminy: A (7 ug) i C (10 mg, 11% dziennej dawki) oraz E (2,07 mg, 14% dziennej dawki)a także K (21 ug, 18% dziennej dawki), B1 (0,07 mg, 6% dziennej dawki) i B2 (0,13 mg, 10% dziennej dawki) oraz B3 (1,74 mg, 11% dziennej dawki), B5 (1,39 mg, 28% dziennej dawki) i B6 (0,26 mg, 20% dziennej dawki), oraz  kwas foliowy (81 ug, 20% dziennej dawki), cholina (14,2 mg, 3% dziennej dawki)
Minerały: wapń (12 mg) i żelazo (0,55 mg, 7% dziennej dawki) i magnez (29 mg, 7% dziennej dawki), fosfor (52 mg, 7% dziennej dawki)a także potas (485 mg, 10% dziennej dawki) dodatkowo sód (7 mg), cynk (0,64 mg, 6% dziennej dawki), miedź (0,19 mg, 21% dziennej dawki), mangan (0,14 mg, 6% dziennej dawki),
selen (0,4 ug)
Pozostałe: likopen, luteina, zeaksantyna, białko, tłuszcze jednonienasycone

4. Soki owocowe właściwości:
Banan

Banany to świetne źródło witaminy C, B6 oraz błonnika. Dodawaj do soku zielone banany – zawierają skrobię oporną, która nie wywołuje skoku poziomu glukozy, a za to zapobiega rakowi okrężnicy i innym nowotworom.

Jak działają soki z dodatkiem banana?

  • Zapobiegają rakowi – między innymi płuc, odbytu, nerek. Pacjentki jedzące banany 4-6 x tygodniowo chorowały na raka o połowę rzadziej, niż te, które nie spożywały bananów
  • Chronią przed miażdżycą
  • Wzmacniają pracę serca
  • Zapobiegają wrzodom. Zawarte w bananie inhibitory proteazy niszczą bakterie wywołujące wrzody, takie jak Helicobacter pylori
  • Działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie. W wielu krajach skórka banana jest stosowana do leczenia ukąszeń oraz kurzajek. Pocieranie skórką banana zmniejsza obrzęk, swędzenie i podrażnienie – to dzięki zawartym w niej enzymom
  • Poprawiają również odporność
  • Obniżają także poziom cholesterolu
  • Pomagają na skurcz mięśni, dzięki dużej zawartości potasu
  • Poprawiają trawienie i dodają energii
  • Pomagają w zbijaniu gorączki
  • Ponadto zwalczają bezsenność
  • Zapobiegają wahaniom nastroju i nadmiernej wrażliwości emocjonalnej
  • Uzupełniają elektrolity, zwłaszcza po intensywnym wysiłku
  • Zapobiegają zaparciom i biegunkom. Cierpiące na biegunkę dzieci karmione bananami wyzdrowiały o wiele szybciej, niż grupa, której bananów nie podawano
  • Pomagają także w walce z wrzodami

Wartość odżywcza banana:

89 kalorii w 100 g
Witaminy: A i B1 oraz B6 a także B12, C, E i K, kwas foliowy.
Minerały: potas i magnez, cynk i selen, fosfor i wapń.
Pozostałe: proteiny, skrobia i błonnik, probiotyki.

5. Soki owocowe właściwości: Brzoskwinia

Po pierwsze, jak wykazały badania, bioaktywne związki w śliwkach, brzoskwiniach i nektarynkach mają zdolność do hamowania cukrzycy związanej z otyłością i chorobami układu sercowo-naczyniowego.
Po drugie, badania wykazały, że antocyjany, kwas chlorogenowy, pochodne kwercetyny i katechiny z tych owoców mają także zdolność do zmniejszenia stężenia cholesterolu. Dodatkowo zapobiegają otyłości i stanom zapalnym wywołanym zespołem metabolicznym.

Kolejną korzyścią dla zdrowia, którą niesie sok brzoskwiniowy, są flawonoidy, takie jak likopen i luteina. Pomagają one zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej, rakowi i chorobom serca. Zeaksantyna i kryptoksantyna to kolejne dwa flawonoidy, które chronią przed wolnymi rodnikami.

Jak działa sok z brzoskwini?

  • Po pierwsze zapobiega rozwojowi nowotworu jelita grubego i płuc. Naukowcy odkryli, że kwasy fenolowe, procyjanidyny, antocyjany i flawonoidy oraz kwercetyna w brzoskwiniach skutecznie hamują (w różnym stopniu) rozrost komórek raka piersi
  • Po drugie, ma działanie antyoksydacyjne. Wymiata wolne rodniki. Oczyszcza też organizm z toksyn, więc jest polecany zwłaszcza palaczom
  • Po trzecie, wzmacnia naczynia krwionośne. Żelazo w brzoskwiniach jest potrzebne do tworzenia czerwonych krwinek oraz do przenoszenia tlenu z płuc po całym naszym ciele
  • Po czwarte wspomaga działanie jelit
  • Zapobiega także chorobom cywilizacyjnym
  • Reguluje równowagę kwasowo-zasadową
  • Orzeźwia
  • Poprawia trawienie oraz wygląd skóry
  • Wzmacnia apetyt i dodaje energii

Wartość odżywcza brzoskwini:

Witaminy: A, B, C, E, K, H, PP, kwas foliowy
Minerały: wapń, żelazo imagnez, potas iniacyna, bor i żelazo, fosfor, mangan i bor, miedź, selen oraz cynk.
Pozostałe: beta-karoten i ksantofile, tiamina i niacyna, kwas pantenowy, jabłkowy i cytrynowy, karotenoidy oraz glikozydy i olejki eteryczne

6. Soki owocowe właściwości: Cytryna

Członkowie wyprawy Krzysztofa Kolumba płacili nawet dolara za jedną cytrynę! Dlaczego? Bo dzięki ogromnej zawartości witaminy C najlepiej chroniła przed szkorbutem. Ale to nie jedyne jego korzyści…

Jak działa sok z cytryny?

  • Przeciwdziała rakowi piersi, a także jamy ustnej, skóry, płuc, żołądka i okrężnicy. Limonoidy niszczą także komórki neuroblastomy, hamuje też namnażanie się komórek raka wątroby. Cytryna jest bogatym źródłem limonenu, który działa antyrakowo.
    Jest też bogata we flawonoidy – przeciwutleniacze, które intensywnie zwalczają substancje powodujące raka i choroby serca. Limonoidy hamują rozrost komórek nowotworowych efektywniej niż inne substancje, gdyż pozostają we krwi dłużej
  • Wspomaga odporność i leczy przeziębienia. Sok z cytryny i imbiru lub sok z cytryny z dodatkiem miodu lub soli to naturalny lek
  • Dodatkowo opóźnia proces starzenia
  • Ma właściwości przeciwzapalne – zapobiega przede wszystkim reumatoidalnemu zapaleniu stawów. Jak wynika z badań przeprowadzonych na ponad 20 tysiącach osób, niedobór witaminy C zwiększa ponad trzykrotnie prawdopodobieństwo tej choroby
  • Zapobiega także osteoporozie
  • Wspomaga działanie układu pokarmowego
  • Zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych
  • Zapobiega także kamieniom nerkowym
  • Zawiera rutynę, która zwiększa przyswajalność witaminy C.
  • Orzeźwia i odświeża skórę. Sok z cytryny potrafi wybielić skórę i usunąć zabrudzenia
  • Poprawia wygląd skóry
  • Zapobiega nudnościom oraz zaparciom – sok z cytryny zmieszany z gorącą wodą to naturalny środek na zaparcia

Wartość odżywcza cytryny:

Witaminy: A, B i B1, B6 i B9, C i E.
Minerały: wapń, potas i magnez, sód i żelazo.
Pozostałe: polifenole (resweratrol, hesperytyna, rutyna, kwercetyna), limonen oraz beta-karoten.

7. Soki owocowe właściwości: Czarna Porzeczka

Zwracaj uwagę na kolor – najzdrowsze będą porzeczki o najciemniejszej barwie.

Jak działa sok z czarnej porzeczki?

  • Po pierwsze działa antyoksydacyjnie i antyrakowo
  • Po drugie, obniża ciśnienie krwi. Jak wykazały badania, kwas gamma-linolenowy zawarty w nasionach czarnej porzeczki przyczynia się do spadku ciśnienia
  • Wspomaga również odporność i regenerację komórek
  • Zwalcza bakterie. Nie tylko sok, ale i liście czarnej porzeczki są naturalnym lekiem przeciwgorączkowym i moczopędnym
  • Działa przeciwbiegunkowo. Wyciąg z kory czarnej porzeczki jest także stosowany w leczeniu hemoroidów

Wartość odżywcza czarnej porzeczki:

Witaminy: A, B1 i B2, B6 i B9, C i D i E, K i P.
Minerały: cynk, wapń i sód, żelazo i potas, magnez i fosfor.
Pozostałe: antocyjany, kwas gamma-linolowy, flawonoidy i antocyjany, rutyna oraz kwercetyna, tiamina i niacyna, ryboflawina i pektyny, karotenoidy

8. Soki owocowe właściwości: Czerwona Porzeczka

Także liście czerwonej porzeczki zmniejszają ból przy zapaleniu stawów, zwichnięciach i złamaniach.

Jak działa sok z czerwonej porzeczki?

  • Co najważniejsze, chroni przed nowotworami
  • Pomaga również leczyć choroby układu krążenia
  • Zwalcza choroby żołądka i jelit. Działa przeczyszczająco
  • Wzmacnia odporność. Dzięki dużej zawartości witaminy C przeciwdziała szkorbutowi
  • Pomaga także zwalczyć reumatyzm
  • Ponadto zapobiega nadciśnieniu
  • Jest skuteczna na dolegliwości skórne. Nadaje skórze sprężystość
  • Poprawia apetyt

Wartość odżywcza czerwonej porzeczki:

Witaminy: A i B1 oraz B2, B6 i C, E i PP.
Minerały: żelazo, potas i wapń, fosfor oraz magnez, cynk i miedź, mangan.
Pozostałe: garbniki, antyoksydanty i kwas bursztynowy i kwas jabłkowy, pektyny oraz rozpuszczalny błonnik.

9. Soki owocowe właściwości:
Granat

Sok z granatu zawiera duże ilości flawonoidów i polifenoli, silnych antyoksydantów zapewniających ochronę przed chorobami serca i rakiem.
Szklanka soku z granatów zawiera więcej przeciwutleniaczy niż na przykład czerwone wino, czy zielona herbata, jagody i żurawina.

Jak działa sok z granatu?

  • Po pierwsze wzmacnia serce i naczynia krwionośne. Punicalagin, występujący jedynie w granatach, jest głównym składnikiem odpowiedzialnym za jego właściwości zdrowotne. Nie tylko obniża poziom cholesterolu, ale także obniża ciśnienie krwi i zapobiega miażdżycy. Hamuje również zaburzenia agregacji płytek krwi, które mogą powodować zawały serca, wylewy i chorobę zatorową
  • Po drugie działa silnie antynowotworowo i immunologicznie. Aktywność przeciwutleniaczy w granacie także hamuje proliferację komórkową raka oraz wspiera apoptozę (śmierć chorych komórek)
  • Chroni przed osteoporozą
  • Dodatkowo wzmacnia stawy. Przeciwutleniacze w granatach mogą przyczynić się także do zmniejszenia stanu zapalnego, który niszczy chrząstkę w stawach – jest to główny powód bólu i sztywności, odczuwanej przez wiele osób cierpiących na choroby zwyrodnieniowe stawów. Ponadto w badaniach stwierdzono nawet, że ekstrakt z granatów blokuje produkcję enzymu niszczącego chrząstkę

10. Soki owocowe właściwości: Grejpfrut

Sok z grejpfruta zawiera moc witaminy C i karotenoidów – przy czym różowy i czerwony grejpfrut zawiera pięćdziesiąt razy więcej karotenoidów, niż na przykład żółty.
Zawierają także potas, wapń i witaminę A. Sok z grejpfruta dostarczy Twojemu organizmowi ponad 150 cennych fitozwiązków,  flawonoidów.
Flawonoidy opóźniają również proces starzenia się, działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, antyrakowo. Dodatkow chronią też przed wrzodami i chorobami serca.

Wyciskaj sok razem z pestkami – one również są bogate w wiele odżywczych substancji. Leczą choroby skóry, grzybicę, a także łupież.

Jak działa sok z grejpfruta?

  • Po pierwsze chroni przed rakiem piersi, prostaty i okrężnicy. Jak wynika z badań, istnieje flawonoid występujący tylko w grejpfrutach, który naprawia uszkodzone DNA. Badania dodatkowo wykazały, że grejpfruty zmniejszają markery stanów zapalnych i zwiększają apoptozę – genetycznie zaprogramowane samobójstwo chorych komórek
  • Po drugie wzmacnia serce. Na przykład połówka świeżego grejpfruta przed każdym posiłkiem powoduje znaczną utratę wagi oraz zwiększenie wrażliwości insulinowej
  • Poprawia odporność
  • Zapobiega także miażdżycy
  • Zwalcza choroby przyzębia. Dodatkowo, sok z grejpfruta hamuje krwawienie z dziąseł. To dzięki dużej ilości witaminy C, która leczy rany i regeneruje tkanki
  • Wspomaga leczenie chorób układu moczowego, także tych lekoodpornych
  • Obniża poziom cholesterolu
  • Zapobiega anemii oraz chroni przed infekcjami
  • Wspomaga odchudzanie, pobudzając przemianę materii i spalanie tłuszczu
  • Zapobiega także zaparciom

Pamiętaj! Sok z grejpfruta może zmniejszyć lub zwiększyć stopień wchłaniania leków. Zanim włączysz go do diety, skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

Wartość odżywcza grejpfruta:

Witaminy: A, C i z grupy B,
Minerały: potas i wapń, żelazo i magnez, fosfor i cynk.
Pozostałe: likopen, karotenoidy oraz błonnik rozpuszczalny, glutation, glukarat i inne składniki przeciwnowotworowe – karotenoidy i flawonoidy, terpeny i limonoidy, kumaryny.

11. Soki owocowe właściwości: Gruszka

Sok z jednej średniej gruszki dostarczy Twojemu organizmowi tyle samo witaminy C i potasu, co pół szklanki soku pomarańczowego, i nie tylko.
Zawiera też 4 gramy błonnika i mnóstwo przeciwutleniaczy.

Jak działa sok z gruszki?

  • Po pierwsze chroni przed nowotworem płuc
  • Po drugie zapobiega cukrzycy
  • Poprawia dodatkowo odporność
  • Wspomaga także funkcjonowanie tarczycy
  • Pomaga zwalczać infekcje dróg oddechowych. Jak wykazały singapurskie badania, błonnik z owoców obniża ryzyko chorób płuc. Z kolei katechiny i kwercetyna łagodzą kaszel z flegmą. Błonnik w świeżo wyciśniętym soku jest o wiele lepiej przyswajalny, niż w całym owocu
  • Wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego, zaparć i zatruć
  • Reguluje działanie układu moczowego
  • Działa przeciwgorączkowo
  • Obniża ciśnienie
  • Poprawia trawienie oraz zmniejsza pragnienie
  • Redukuje objawy kaca i orzeźwia
  • Odchudza. Jak wynika z badań przeprowadzonych na kobietach w wieku 30-50 lat, dieta bogata w jabłka i gruszki powoduje utratę wagi o ponad 1,5 kg w 12 tygodni. Powoduje też obniżenie poziomu glukozy i cholesterolu we krwi

Startą gruszkę można podawać nawet niemowlętom.

Wartość odżywcza gruszki:

Witaminy: A, B6 i C, K i kwas foliowy
Minerały: potas, bor i błonnik, jod i bor, fosfor i mangan, magnez i wapń, żelazo
Pozostałe: beta-karoten, kwas pantotenowy i tiamina, błonnik i pektyny, olejki eteryczne, kwasy owocowe: cytrynowy i jabłkowy

12. Soki owocowe właściwości: Jabłko

Najlepsze źródło błonnika, i to zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego.
Nie obieraj jabłek przed wyciśnięciem – prawie połowa witaminy C, trzy czwarte błonnika i prawie wszystkie przeciwutleniacze są zawarte w skórce i tuż pod nią.

Jabłka to prawdziwa skarbnica fitozwiązków: zawiera polifenole (kwas chlorogenowy i katechinę), karotenoidy (beta-karoten), flawonoidy (florydzynę i kwercetynę). Związki te wspomagają walkę z rakiem i chorobami serca.

Jak działa sok z jabłek?

  • Działa antyrakowo i antyoksydacyjnie. Jak wykazały badania na szczurach, im więcej jabłek w diecie, tym wolniejszy przyrost guzów sutka. Podobnie rzecz się ma w przypadku ludzi – substancje zawarte w jabłkach hamują wzrost i rozprzestrzenianie się komórek złośliwych oraz złośliwienie zdrowych komórek
  • Wzmacnia układ sercowo-naczyniowy. Już dwa jabłka dziennie pozwalają zachować zdrowie serca – a sok jabłkowy jest jeszcze efektywniejszy. Jak wynika z badań, wystarczy 10 g błonnika, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca o 14 % – a jest to porcja zawarta w dwóch jabłkach. Zdrowie serca wspomagają też flawonoidy i przeciwutleniacze zawarte w skórce jabłka, wyciskaj więc jabłka w całości
  • Odchudza. Jak wynika z brazylijskich badań, trzy jabłka dziennie pomagają stracić na wadze. Najlepiej wyciskaj sok z jabłek.
  • Wspomaga pracę mózgu. Jak wynika z badań przeprowadzonych na zwierzętach, sok z jabłek powstrzymuje utlenianie się tkanki mózgowej, co upośledza zdolności poznawcze i powoduje utratę pamięci
  • Zapobiega cukrzycy. Rozpuszczalny błonnik w soku jabłkowym zmniejsza stężenie glukozy po jedzeniu
  • Oczyszcza organizm z toksyn
  • Zapobiega miażdżycy
  • Wspomaga pracę jelit i wątroby
  • Działa oczyszczająco i moczopędnie
  • Obniża też poziom cholesterolu
  • Pomaga w walce z reumatyzmem
  • Poprawia wygląd skóry
  • Wzmacnia organizm
  • Niweluje objawy kaca
  • Energetyzuje
  • Zapobiega zaparciom
  • Orzeźwia

Wartość odżywcza jabłek:

Witaminy: A, B, C, E
Minerały: wapń, bor, krzem, potas, fosfor, cynk
Pozostałe: pektyny, kwas salicylowy, kwercetyna, błonnik.

13. Soki owocowe właściwości: Jagoda

  • Zapobiegają nowotworom
  • Zwalczają wolne rodniki
  • Zapobiegają udarom i demencji
  • Opóźniają proces starzenia
  • Chronią naczynia krwionośne przed stanem zapalnym
  • Pozytywnie wpływają na oczy
  • Zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2
  • Pomagają regulować poziom cukru we krwi, dlatego nazywa się je roślinną insuliną
  • Uszczelniają błony śluzowe żołądka
  • Obniżają poziom złego cholesterolu
  • Regulują ciśnienie krwi
  • Uelastyczniają naczynia krwionośne
  • Neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii
  • Spowalniają ruchy robaczkowe jelit
  • Neutralizują zatrucia, usuwając toksyny
  • Wzmacniają naczynia włosowate, czyniąc je nieprzepuszczalnymi dla cholesterolu
  • Działają bakteriobójczo, dzięki dużej zawartości garbników
  • Wzmacniają kości
  • Energetyzują
  • Chronią przed pylicą

Wartość odżywcza jagód:

Witaminy: A, witaminy z grupy B, C, PP, P, K
Minerały: potas, mangan, selen, cynk, miedź
Pozostałe: gabrniki, glukokininy, beta-karoten, pektyny, flawonoidy, polifenole, antocyjany

14. Soki owocowe właściwości: Jagody Açaí

Te owoce bogate w przeciwutleniacze od lat są znane z tego, że wspomagają gojenie, stymulują układ odpornościowy, dodają energii.
Brazylijczycy od wieków jadają jagody Acai w celu leczenia chorób skóry.
Badania wykazały, że te jagody są bardzo skuteczne w walce ze skutkami z uszkodzeń oksydacyjnych.

Jak działają soki z dodatkiem jagód açaí?

  • Działają antyrakowo i antyoksydacyjnie
  • Wzmacniają serce. Badania pokazują, że jagody acai są bardzo bogate w antocyjany, przeciwutleniacze obniżające poziom cholesterolu we krwi. Są także bogate w sterole roślinne, które chronią komórki serca poprzez zapobieganie tworzeniu się zakrzepów krwi, poprawę ogólnego krążenia krwi i rozluźnienie naczyń krwionośnych
  • Opóźniają proces starzenia. Obecnie wiele nowoczesnych produktów kosmetycznych wprowadza olej z jagód acai ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów. Co więcej, olej acai jest naturalną alternatywą dla produktów chemicznych do pielęgnacji skóry, które przy dłuższym stosowaniu szkodzą skórze. Sok z jagód acai również może dodać skórze zdrowego blasku
  • Pomagają zwalczyć biegunkę, krwotoki i wrzody
  • Działają przeciwgorączkowo
  • Odchudzają. Znane przez dietetyków jako superfood, acai może pomóc nam nie tylko schudnąć, ale utrzymać zdrową wagę. W jednym z interesujących badań naukowcy z National Institutes of Aging stwierdzili, że pulpa z jagód acai ma zdolność do zmniejszenia negatywnych skutków diety wysokotłuszczowej

Wartość odżywcza jagód acai:

Witaminy: B1, B2, C, E
Minerały: żelazo, wapń, fosfor, magnez, miedź, cynk, potas
Pozostałe: kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-9, błonnik, beta karoten, białko

15. Soki owocowe właściwości: Jeżyna

Jeżyny były stosowane już przez Indianki, by zapobiec poronieniom. Jak wykazały badania, słusznie: jeżyny zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, więcej nawet niż inne owoce leśne (jagody, żurawina, truskawki czy maliny).

Są także dobrym źródłem witaminy C, błonnika i fitozwiązków antyrakowych (takich jak flawonoidy, tanina, cyjanidyna). Są też bogate w katechiny, takie jak kwercetyna, silny przeciwutleniacz. Zapobiegają one zawałowi serca i uwalnianiu histaminy u alergików.

Jak działa sok z jeżyn?

  • Działają antyrakowo – zapobiegają zwłaszcza nowotworom okrężnicy i wątroby. Zawarte w jeżynach substancje zwalczają wolne rodniki, które uszkadzają komórki wątroby i okrężnicy.
  • Zapobiega chorobom płuc. Jak wynika z badań, wyciąg z jeżyn zapobiega rozwojowi komórek rakowych. Dzięki zawartym w nim antocyjaninom hamuje rozwój i rozprzestrzenianie się komórek rakowych – zwłaszcza w przypadku raka przełyku.
  • Chronią przed udarem
  • Zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego
  • Opóźniają proces starzenia się – przyspieszają syntezę kolagenu i wzmacniają naczynia krwionośne
  • Zapobiegają chorobom serca
  • Ze wszystkich owoców są najlepszym źródłem antyoksydantów
  • Zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej
  • Regulują ciśnienie krwi
  • Wzmacniają kości
  • Łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy
  • Wspomagają utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi
  • Przyspieszają przemianę materii
  • Dają uczucie sytości
  • Zapobiegają zaparciom. Sok jeżynowy z wodą destylowaną to znany lek na przeczyszczenie. Pomaga także przy krwawieniu z dziąseł, a nawet przy bólu gardła.
  • Dodają energii

Wartość odżywcza jeżyn:

Witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, K, P, PP, kwas foliowy
Minerały: potas, wapń, mangan, żelazo, magnez, miedź, sód, fosfor
Pozostałe: antocyjany, kwas elagowy, kwasy fenolowe (przeciwutleniacze), błonnik, tiamina, ryboflawina, niacyna, beta-karoten

16. Soki owocowe właściwości:
Kiwi

Jak wykazały badania, błonnik zawarty w kiwi spowalnia wydzielanie insuliny we krwi – co za tym idzie, zapobiega jej skokom.
Dlatego osoby chore na cukrzycę powinny regularnie pić sok z kiwi, który zawiera dużo bardzo dobrze przyswajalnego błonnika.

Koniec podjadania. Stabilizacja cukru we krwi zapobiega ciągłemu zmęczeniu i napadom głodu.
Porcja soku z kiwi rano nie tylko pomaga się rozbudzić, ale także powstrzymać ochotę na podjadanie przez cały dzień.

Dlaczego właśnie sok z kiwi?
Jak wykazały badania, błonnik zawarty w kiwi ma inne właściwości, niż ten w jabłkach, pomarańczach czy otrębach pszennych – potrafi wchłonąć wodę, co powoduje, że glukoza jest uwalniana w wolniejszym tempie.

Jak działa sok z kiwi?

  • Działa antyrakowo – zawiera luteinę, która zmniejsza nie tylko ryzyko raka, ale też chorób serca i zaćmy. Jak wynika z badań Rowett Research Institute, kiwi chroni DNA przed uszkodzeniami i pomaga w ich naprawie. Kiwi zawiera też substancje zwalczające komórki rakowe jamy ustnej.
  • Zapobiega chorobom serca – jak wykazały norweskie badania, substancje zawarte w kiwi działają antyzakrzepowo i obniżają poziom trójglicerydów we krwi.
  • Chroni oczy: kiwi jest bogate w luteinę i zeaksantynę, fitozwiązki, które występują także w naszych oczach. Chroni więc przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.
  • Oczyszcza organizm
  • Poprawia odporność
  • Zapobiega miażdżycy
  • Opóźnia procesy starzenia
  • Obniża ciśnienie
  • Reguluje poziom cholesterolu
  • Zapobiega atopowemu zapaleniu skóry
  • Poprawia pracę układu pokarmowego
  • Wspomaga trawienie mięsa (dzięki enzymom proteolitycznym i actinidynie)
  • Poprawia przemianę materii
  • Zapobiega zaparciom
  • Obniża poziom stresu
  • Wzmacnia zęby i dziąsła
  • Przyspiesza gojenie ran
  • Zapobiega nerwobólom
  • Dodaje energii

Wartość odżywcza kiwi:

Witaminy: A, B, C, K, E, kwas foliowy
Minerały: potas, wapń, fosfor, cynk, magnez, żelazo, miedź
Pozostałe: glikozydy nasercowe, glutation, błonnik, pektyna, inozytol, serotoniny, beta-karoten, luteina

17. Soki owocowe właściwości: Malina

  • Poprawia odporność
  • Działa przeciwgorączkowo, ściągająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie
  • Zwalcza bakterie powodujące choroby żołądkowo-jelitowe
  • Działa rozkurczowo – łagodzą bóle miesiączkowe
  • Jest bogaty w antyoksydanty

Wartość odżywcza malin:

52 kalorie w 100 g
Witaminy: A (33.0IU), C (26.2mg, 44% dziennej dawki), E (0.9mg, 4% dziennej dawki), K (7.8mcg, 10% dziennej dawki), B1 (2% dziennej dawki), B2 (2% dziennej dawki), B3 (0.6mg, 3% dziennej dawki), B6 (0.1mg, 3% dziennej dawki), kwas foliowy (21.0mcg, 5% dziennej dawki), B5 (0.3mg, 3% dziennej dawki)
Minerały: wapń, (25.0mg, 2% dziennej dawki), żelazo (0.7mg, 4% dziennej dawki), magnez (22.0mg, 5% dziennej dawki), fosfor (29.0mg, 3% dziennej dawki), potas (151mg, 4% dziennej dawki), sód (1.0mg), cynk (0.4 mg, , 3% dziennej dawki). miedź (0.1mg, 4% dziennej dawki), mangan (0,7 mg, , 34% dziennej dawki)
Pozostałe: pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe

18. Soki owocowe właściwości: Mango

  • Zapobiega rakowi okrężnicy, sutka, krwi, prostaty, wątroby
  • Działa przeciwmiażdżycowo
  • Zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego
  • Poprawia odporność
  • Wspomaga pracę jelit
  • Poprawiają wygląd skóry
  • Pomaga kontrolować tętno
  • Reguluje ciśnienie krwi

Wartość odżywcza mango:

65 kalorii w 100 g
Witaminy: A (15% dziennej dawki), C (27.7mg, 46% dziennej dawki), E (1.1mg, 6% dziennej dawki), K (4.2mcg, 5% dziennej dawki), B1 (0.1mg, 4% dziennej dawki), B2 (0.1mg, 3% dziennej dawki), B3 (0.6mg, 3% dziennej dawki), B6 (0.1mg, 7% dziennej dawki), kwas foliowy (14.0mcg, 3% dziennej dawki), B5 (0.2mg, 2% dziennej dawki)
Minerały: wapń, (10.0mg), żelazo (0.1mg), magnez (9.0mg, 2% dziennej dawki), fosfor (11.0mg), potas (156mg, 4% dziennej dawki), sód (2.0mg), miedź (0.1mg, 6% dziennej dawki)
Pozostałe: polifenole, beta-karoten, alfa-karoten, beta-kryptoksantyna

19. Soki owocowe właściwości: Melon

Melony są niskokaloryczne,a zawierają wiele niezbędnych witamin i minerałów.

Jak działa sok z melona?

  • Działa przeciwutleniająco, antyrakowo i przeciwkrzepliwie.
  • Zmniejsza ryzyko udaru, zawału serca i miażdżycy. Sok z melona może pomóc zdrowiu serca na dwa sposoby. Dzięki wysokiemu poziomowi błonnika, może pomóc w zmniejszeniu „złego” cholesterolu w organizmie, które mogą chronić przed miażdżycą. Ponadto, ze względu na wysoką zawartość potasu, który działa jako środek rozszerzający naczynia, zmniejsza ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca lub zawału serca.
  • Spowalnia procesy starzenia
  • Stymuluje pracę nerek
  • Działa moczopędnie
  • Pozytywnie wpływa na pracę oczu
  • Utrzymuje opaleniznę na dłużej
  • Zapobiega chorobom cywilizacyjnym
  • Oczyszcza organizm
  • Redukuje stres oraz objawy kaca
  • Wspomaga odchudzanie
  • Niweluje obrzęki
  • Poprawia wygląd skóry
  • Orzeźwia
  • Energetyzuje

Wartość odżywcza melona:

Witaminy: A, B, C, D, E, P, kwas foliowy
Minerały: potas, selen, żelazo, magnez, jod, wapń, fosfor
Pozostałe: beta-karoten, pektyny, adenozyna

Uwaga: melony nie są polecane cukrzykom.

20. Soki owocowe właściwości: Morela

Oczywiście sok z moreli jest również zdrowy, jednak na największą uwagę zasługują suszone morele i… ich pestki.
Zaledwie garść suszonych moreli może pokryć nasze pełne dzienne zapotrzebowanie na beta-karoten.
Są też bogate w inne karotenoidy: kryptoksantynę i gamma-karoten, a także potas, witaminę C i błonnik.
Zawierają też wiele fitochemikaliów: kwas D-glukarowy, kwas chlorogenowy, geraniol, kwercetynę i likopen.

Amigdalina

Pestki moreli – nieznane lekarstwo. Już w VI wieku n.e. pisano o leczniczych właściwościach pestek moreli.
Wykorzystuje się je do produkcji alternatywnych leków, zawierają bowiem amigdalinę – cyjanid, który może wspomagać leczenie raka.

Jak działa sok z moreli?

  • Działają antyoksydacyjnie i antyrakowo. Jak twierdzi Amerykańskie Towarzystwo Nowotworowe, morele zmniejszają ryzyko raka krtani, przełyku i płuc – dzięki dużej zawartości karotenoidów
  • Zapobiegają chorobom serca. Jak wynika z badań, niedobór beta-karotenu w diecie dwukrotnie zwiększa ryzyko zawału serca – a także prawdopodobieństwo zgonu, jeżeli zawał już nastąpi.
  • Chronią oczy – są bogate w witaminę A, zapobiegającą uszkodzeniom oczu przez wolne rodniki. Jak wykazało badanie ponad 50 000 pielęgniarek, odpowiednia ilość witaminy A w diecie zmniejsza prawdopodobieństwo zaćmy o 40 %.
  • Powstrzymują odkładanie się złogów w tętnicach
  • Regulują poziom cholesterolu
  • Zapobiegają anemii
  • Odkwaszają organizm

Wartości odżywcze moreli:

Witaminy: B, C, E, PP
Minerały: żelazo, bor, wapń, potas, fosfor, magnez, miedź, cynk
Pozostałe: błonnik, beta-karoten, związki pektynowe, flawonoidy, garbniki, fitosterole, kwasy organiczne (winowy, cytrynowy, jabłkowy, likopen

UWAGA! Morele zawierają dużo cukru – nie są zalecane cukrzykom.

21. Soki owocowe właściwości: Pomarańcza

Sok pomarańczowy jest niezwykle bogaty w potas, konieczny dla zdrowia serca.
Serce wspiera także kwas foliowy, który zapobiega również wadom płodu.
Sok pomarańczowy obfituje też we flawony, silne przeciwutleniacze.

Jak działa sok pomarańczowy?

  • Działa antyrakowo
  • Zawiera dużo witaminy C, która jest silnym antyoksydantem
  • Chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. Jak twierdzi Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków, wysoka zawartość potasu, a mała sodu – tak jak w soku pomarańczowym – zapobiega nadciśnieniom, ale także udarom mózgu.
  • Wspomaga układ nerwowy, łagodzi stany lękowe. Jak wykazały badania, zapach pomarańczy w poczekalni dentystycznej łagodził dyskomfort pacjentów i zapewniał lepszy nastrój.
  • Działa pozytywnie na ciśnienie krwi i rytm serca
  • Stymuluje pracę mózgu i chroni przez Alzheimerem
  • Chroni przed reumatoidalnym zapaleniem stawów
  • Zawiera dużo błonnika, poprawiającego przemianę materii. Biała błona pomarańczy zawiera błonnik, który hamuje nagłe przypływy głodu aż do czterech godzin. Jak wykazują badania, osoby spożywające pomarańcze jedzą mniejsze posiłki i nie podjadają. Dlatego wyciskaj pomarańcze w wyciskarce ślimakowej, do której możesz wrzucać pomarańcze razem z błonką.
  • Zapobiega kamicy nerkowej. Sok z pomarańczy najbardziej podwyższa poziom cytrynianów w moczu, co zapobiega tworzeniu się kamieni.
  • Działa przeciw nerwobólom
  • Zapobiega przeziębieniom i grypie
  • Poprawia wygląd skóry
  • Reguluje poziom cholesterolu
  • Wzmacnia zęby i dziąsła
  • Przyspiesza gojenie ran
  • Niweluje skutki stresu oksydacyjnego
  • Energetyzuje
  • Orzeźwia

Wartość odżywcza pomarańczy:

Witaminy: A, B, B1, B3, B6, B12, C i P, kwas foliowy
Minerały: potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, fosfor i selen
Pozostałe: beta-karoten, flawonoidy, cholina, peptyny

22. Soki owocowe właściwości: Truskawka

Sok z truskawek przeciwdziała wielu chorobom, ale przede wszystkim nowotworom narządów kobiecych.

Jak działa sok z truskawek?

  • Działają przeciwnowotworowo dzięki kwasowi elagowemu. Ten związek hamuje rozwój nowotworów zaleznych od poziomu estrogenu, nowotworów szyjki macicy. Badanie przeprowadzone na zwierzętach wykazało też, że truskawki hamują rozwój raka przełyku.
  • Zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego
  • Wzmacniają serce
  • Chronią przed miażdżycą kobiety z zespołem metabolicznym
  • Ochroniają przed Alzheimerem
  • Mają właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe
  • Zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych i dnie moczanowej
  • Chronią przed reumatyzmem i artretyzmem
  • Pomagają przyswoić żelazo z warzyw
  • Działają korzystnie na wątrobę i nerki
  • Poprawiają odporność
  • Wzmacniają kości
  • Zapobiegają skurczom mięśni, drganiu powiek
  • Poprawiają pamięć i koncentrację
  • Regulują równowagę kwasowo-zasadową
  • Opóźniają proces starzenia
  • Poprawiają wygląd skóry i zapobiegają AZS
  • Polepszają metabolizm dzięki wysokiej zawartości witaminy C
  • Przyspieszają gojenie ran
  • Wzmacniają zęby
  • Leczą infekcje dziąseł
  • Niwelują stres oksydacyjny
  • Regulują ciśnienie
  • Zapobiegają zapaleniom stawów

Wartość odżywcza truskawek:

Witaminy: B1, B2, B3 (czyli PP), C, kwas foliowy
Minerały: żelazo, magnez, wapń, mangan, fosfor, cynk, miedź
Pozostałe: bromelina, pektyna, beta-karoten

23. Soki owocowe właściwości: Winogrona

Świeżo wyciskany sok z winogron jest bogaty w witaminę C, potas, a także błonnik, choć w niewielkich ilościach.
Wyciskaj winogrona razem z pestkami i skórką – pestki są świetnym źródłem przeciwutleniaczy, zaś w skórce znajduje się przeciwzapalny i antyrakowy resweratrol.

Uwaga! Pestek winogron powinny unikać osoby chore na uchyłkowatość jelit.

Jak działa sok z winogron?

  • Są znane z działania antyoksydacyjnego i antyrakowego – zwłaszcza czerwone winogrona, zawierające likopen, który zwalcza raka piersi i prostaty. Jak wykazały badania, winogrona zapobiegają rozwojowi komórek raka piersi, okrężnicy, żołądka oraz krwi (białaczka). Wszystkie winogrona zawierają także flawonoidy.
  • Opóźniają proces starzenia
  • Chronią serce. Jak wynika z badań na myszach, wyciąg z winogron oraz ich skórki zapobiegają przekształceniu się cholesterolu w niebezpieczną dla serca odmianę. Winogrona zawierają nie tylko silnie przeciwutleniający resweratrol, ale także kwas kawowy, kaftarowy i kumarowy, które również wpływają na podwyższenie poziomu dobrego cholesterolu i złagodzenie choroby wieńcowej.
  • Wspomagają pracę mózgu. Jak wykazały testy zwierząt w labiryncie wodnym, sok z winogron poprawia pamięć krótkoterminową, koordynację i równowagę oraz dodaje sił.
  • Zapobiegają miażdżycy
  • Zwalczają wirusy
  • Wspomagają trawienie i działanie nerek. Sok z półtorej szklanki winogron dziennie pomaga w walce z zaparciami.
  • Zapobiegają osteoporozie
  • Poprawiają kondycję oczu
  • Przeciwdziałają anemii
  • Wpływają korzystnie na włosy, skórę i paznokcie. Sok z białych winogron zmieszany z wodą, ałunem i solą to naturalna maść na blizny potrądzikowe.
  • Regulują równowagę kwasowo-zasadową
  • Oczyszczają organizm z toksyn
  • Wzmacniają mięśnie
  • Niwelują objawy kaca
  • Działa energetyzująco

Wartość odżywcza winogron:

Witaminy: z grupy A i B, PP, C, D, kwas foliowy
Minerały: potas, bor, magnez, chlor, fosfor, wapń, cynk, żelazo, miedź, jod, selen
Pozostałe: kwas elagowy, kawowy, flawonoidy, resweratrol, fruktoza, glukoza, garbniki, sole mineralne, kwasy owocowe: winowy, jabłkowy, cytrynowy, mrówkowy, aminokwasy, błonnik, pektyny, enzymy, tanina, pterostilben (silny przeciwutleniacz)

Teraz już wiesz, czemu warto jeść owoce a także pić z nich soki.

24. Soki owocowe właściwości: Owoce Kaki

  • Obniża ciśnienie
  • Zmniejsza krzepliwość krwi
  • Działa antyrakowo.
  • Dodaje energii
  • Wspomaga odporność
  • Leczy kaca

Wartość odżywcza kaki:

Witaminy A i C, błonnik, przeciwutleniacze (proantocyjanidyna, epikatechina, kwas galusowy i p-kumarynowy)

25. Soki owocowe właściwości: Papaja

  • Działa antyrakowo i przeciwutleniająco
  • Poprawia trawienie i przyspiesza trawienie białka
  • Zapobiega zakwaszeniu
  • Zwiększa odporność organizmu
  • Przyspiesza gojenie się ran

Wartość odżywcza papai:

Witaminy A i C, potas, papaina, lizozym

26. Soki owocowe właściwości: Śliwka

  • Działa antybakteryjnie i antyoksydacyjnie.
  • Poprawia pracę układu trawiennego
  • Zapobiega nowotworom jelita grubego
  • Działa kojąco na układ nerwowy i poprawia samopoczucie.

Wartość odżywcza śliwki:

Witaminy A, C, E i z grupy B, wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor, pektyny, błonnik, polifenole

27. Soki owocowe właściwości: Rabarbar

Chociaż rabarbar jest warzywem, to ze wzgględu na swój słodki, owocowy smak i obfitość składników odżywczych, znalażł się naszym owocowym zestawieniu.

  • Wskazany osobom nie spożywającym nabiału z uwagi na fakt, że jest bogaty w wapń
  • Jego lecznicza odmiana – rzewień lekarski – działa przeciwnowotworowo, przeciwutleniająco i przeczyszczająco
  • Zalecany kobietom z niedoborem estrogenów

UWAGA! Niewskazany dla osób, które cierpią na choroby nerek lub reumatyzm.

Wartość odżywcza rabarbaru:

Witaminy A, C i E, potas, żelazo, kwas foliowy, błonnik

28. Soki owocowe właściwości: Wiśnia

  • wspomagają leczenie chorób pęcherza moczowego
  • leczą bezsenność
  • są bogate w przeciwutleniacze
  • wspomagają pracę serca
  • mają właściwości odchudzające

Wartość odżywcza wiśni:

antocyjany, potas, witamina C, błonnik, garbniki i kwasy organiczne w ogonkach

29. Soki owocowe właściwości: Żurawina

zmniejsza ryzyko zachorowania na:

  • choroby przyzębia i próchnicę
  • wrzody żołądka,
  • infekcje dróg moczowych,
  • choroby serca
  • Pomagają utrzymać poziom dobrego cholesterolu

Wartość odżywcza żurawiny:

błonnik.
witaminy
B1, B2, B6, C, E, karoten.
minerały:
sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod, żelazo, flawonoidy (poliantocyjanidy).

Tag:
Udostępnij:

Właściwości warzyw. Jak pomagają?

7 sposobów na grypę. Jak chronić się przed grypą?

Skomentuj