Trucizny w lodach i napojach. Wiesz jakie trucizny zawierają Twoje ulubione lody, soki i napoje owocowe?
Jeśli nie czytasz etykiet, to skąd masz wiedzieć, że jedzenie kupnych lodów, soków, galaretek to najprostsza droga do:
- Miażdżycy
- Owrzodzenia jelit, czy żołądka
- Raka
- Nadpobudliwości u Twojego dziecka
- i 1000 innych chorób
Czym pachną lody waniliowe a czym truskawkowe?
Trucizny w lodach napojach pachną E-substancjami. Wśród nich wyróżniamy E:
- E100-E199: barwniki i pigmenty spożywcze
- E200-E299: konserwanty
- E300-E399: przeciwutleniacze
- E400-E499: emulgatory (zmiękczacze), zagęszczacze
- E500-E599: dodatki rożnego przeznaczenia
- E600-E699: wzmacniacze smaku
- E700-E799: antybiotyki
- E900-E1299: dodatki rożnego przeznaczenia
- E1300-E1400: skrobie modyfikowane
Lodowe i sokowe trucizny: to między innymi barwniki, wypełniacze i utwardzacze:
- Sztuczny beta-karoten, u dzieci wywołuje nadpobudliwość, u dzieci i dorosłych wywołuje alergie, stany zapalne, czy choroby neurologiczne
- Utwardzacz tłuszcz palmowy powoduje na przykład miażdżycę
- Stabilizator – guma-guar powoduje otyłość i alergie, oraz stany zapalne
- Skrobia modyfikowana – powoduje otyłość
Przede wszystkim zwróć uwagę na barwniki i konserwanty i jeśli nie chcesz świadomie truć siebie i swojej rodziny zacznij sam:
- Wyciskać soki
- Robić lody
- Przygotowywać sorbety, musy i przeciery nie tylko z owoców, ale także z warzyw i ziół
Dlatego kup wyciskarkę do soku lub blender i zacznij dbać o siebie. Innymi słowy, zrób domowe lody bez trucizn.
Trucizny w lodach napojach. Jeśli się jeszcze wahasz poczytaj o E:
- 102/tetrazyna wywołuje nadpobudliwość, rozdrażnione u dzieci inne niż zwykle zachowanie (podobne do objawów ADHD), jest dodawana do napojów gazowanych
- 110/żółcień pomarańczowa, wywołuje alergie (stany zapalne), jest dodawana do gum do żucia, kolorowych żelków, czy galaretkach
- 122/azorubina to czerwony barwnik, obecny w serkach mlecznych i gotowych przekąskach
- 124 wywołuje alergie (stany zapalne)
- 127 upośledza tarczycę
- 210/kwas benzoesowy wywołuje podrażnienia śluzówki żołądka i jelit, wywołuje swędzącą wysypkę, astmę, katar sienny lub alergie skórne
- 211 benzoesan sodu
- 220 do 228 powodują straty witaminy B1, bóle głowy i nudności oraz zatrucia
- 261/glutaminian sodu
- 400/kwas alginowy upośledza mechanizm wchłaniania z przewodu pokarmowego
- 407/karagen przyczynia się do owrzodzenia jelit
Substancje słodzące stosowane zamiast cukru. Co z tego, że zabronione, jak używane!
- E102 niebezpieczny
- E103 zabroniony
- E104 podejrzany
- E105 zabroniony
- E110 niebezpieczny
- E111 zabroniony
- E120 niebezpieczny
- E121 zabroniony
- E122 podejrzany
- E123 bardzo niebezpieczny
- E124 niebezpieczny
- E125 zabroniony
- E126 zabroniony
- E127 niebezpieczny
- E130 zabroniony
- E131 rakotwórczy
- E141 podejrzany
- E142 rakotwórczy
- E150 podejrzany (karmel)
- E151 podejrzany
- E152 zabroniony