Nowotworom zapobiegniesz przez dietę?
Oczywiście!
Naukowcy nieustannie badają rolę diety w rozwoju raka.
Najnowsze wyniki są następujące:
Spożycie owoców, warzyw, soków z owoców i warzyw, ziaren zbóż:
- Zakłóca proces rozwoju raka jamy ustnej, krtani oraz przełyku, żołądka i jelita grubego, płuc także prostaty i odbytnicy
- Zmniejsza ryzyko rozwoju choroby serca i nadciśnienia, otyłości, cukrzycy i innych przewlekłych chorób.
Leki nie w każdym przypadku są skuteczne, a często wręcz mogą zaszkodzić. Są naturalne substancje, rewelacyjne działające. Idealnie w profilaktyce nowotworów działa na przykład witamina D.
Również w chorobach nowotworowych lekarze doradzają koenzym Q10, oraz selen i witaminę A i C.
Badania naukowe potwierdzają, że nowotworom zapobiegniesz przez dietę:
- Spożycie tłuszczu w dawce większej niż 30% dziennego zalecanego spożycia, zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów
- Spożycie większej niż 30% dziennej dawki kalorii zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów
Profilaktyka chorób raka – przykłady
Rak jelita
Ile: ½ szklanki soku z brokuła lub innych anty nowotworowych warzyw krzyżowych: kalafior, boćwina, kapusta, brukselka.
Jak często: raz dziennie.
Ochrona komórek przed uszkodzeniem DNA
Uszkodzenie komórek może prowadzić do rozwoju raka!
Co: Jagody.
Ile: 1 szklanka.
Jak często: raz dziennie.
Co: Cebula.
Ile: ¼ szklanki soku z cebuli, czosnku, pory i szalotki.
Jak często: raz dziennie.
Co: kolorowe owoce i warzywa: czerwone, pomarańczowe, żółte, białe, zielone lub fioletowe.
Ile: ½ do 1 szklanki soku.
Jak często: Co najmniej trzy razy dziennie.
Co: Pomidory.
Ile: ½ szklanki gotowanych lub 1 szklanka soku z surowych pomidorów.
Jak często: Co najmniej trzy razy w tygodniu, w zapobieganiu raka, zwłaszcza raka prostaty.
Na podstawie badań: dr John Farquhar, założyciel Centrum Badań Prevention Stanford w Stanford University Medical School i dr David L. Katz, dyrektor Prevention Research Center w Yale University School of Medicine).
Polecamy Wam przede wszystkim świeżo wyciskane soki z warzyw i owoców. Dlatego, że pozwolą uzupełniać niedobory witamin, enzymów oraz biopierwiastków w formie najlepszej do przyswojenia.
Podsumowując, wyciskaj soki w wyciskarce wolnoobrotowej, na przykład Kuvings D9900 z dużym wlotem.