Trucizny w lodach i napojach

Trucizny w lodach i napojach. Wiesz jakie trucizny zawierają Twoje ulubione lody, soki i napoje owocowe?

Jeśli nie czytasz etykiet, to skąd masz wiedzieć, że jedzenie kupnych lodów, soków, galaretek to najprostsza droga do:

  • Miażdżycy
  • Owrzodzenia jelit, czy żołądka
  • Raka
  • Nadpobudliwości u Twojego dziecka
  • i 1000 innych chorób

Czym pachną lody waniliowe a czym truskawkowe?

Trucizny w lodach napojach pachną E-substancjami. Wśród nich wyróżniamy E:

  • E100-E199: barwniki i pigmenty spożywcze
  • E200-E299: konserwanty
  • E300-E399:  przeciwutleniacze
  • E400-E499: emulgatory (zmiękczacze), zagęszczacze
  • E500-E599: dodatki rożnego przeznaczenia
  • E600-E699: wzmacniacze smaku
  • E700-E799: antybiotyki
  • E900-E1299: dodatki rożnego przeznaczenia
  • E1300-E1400: skrobie modyfikowane

Lodowe i sokowe trucizny: to między innymi barwniki, wypełniacze i utwardzacze:

  • Sztuczny beta-karoten, u dzieci wywołuje nadpobudliwość, u dzieci i dorosłych wywołuje alergie, stany zapalne, czy choroby neurologiczne
  • Utwardzacz tłuszcz palmowy powoduje na przykład miażdżycę
  • Stabilizator – guma-guar powoduje otyłość i alergie, oraz stany zapalne
  • Skrobia modyfikowana – powoduje otyłość

Przede wszystkim zwróć uwagę na barwniki i konserwanty i jeśli nie chcesz świadomie truć siebie i swojej rodziny zacznij sam:

  • Wyciskać soki
  • Robić lody
  • Przygotowywać sorbety, musy i przeciery nie tylko z owoców, ale także z warzyw i ziół

Dlatego kup wyciskarkę do soku lub blender i zacznij dbać o siebie. Innymi słowy, zrób domowe lody bez trucizn.

Trucizny w lodach napojach. Jeśli się jeszcze wahasz poczytaj o E:

  • 102/tetrazyna wywołuje nadpobudliwość, rozdrażnione u dzieci inne niż zwykle zachowanie (podobne do objawów ADHD), jest dodawana do napojów gazowanych
  • 110/żółcień pomarańczowa, wywołuje alergie (stany zapalne), jest dodawana do gum do żucia, kolorowych żelków, czy galaretkach
  • 122/azorubina to czerwony barwnik, obecny w serkach mlecznych i gotowych przekąskach
  • 124 wywołuje alergie (stany zapalne)
  • 127 upośledza tarczycę
  • 210/kwas benzoesowy wywołuje podrażnienia śluzówki żołądka i jelit, wywołuje swędzącą wysypkę, astmę, katar sienny lub alergie skórne
  • 211 benzoesan sodu
  • 220 do 228 powodują straty witaminy B1, bóle głowy i nudności oraz zatrucia
  • 261/glutaminian sodu
  • 400/kwas alginowy upośledza mechanizm wchłaniania z przewodu pokarmowego
  • 407/karagen przyczynia się do owrzodzenia jelit

Substancje słodzące stosowane zamiast cukru. Co z tego, że zabronione, jak używane!

  • E102 niebezpieczny
  • E103 zabroniony
  • E104 podejrzany
  • E105 zabroniony
  • E110 niebezpieczny
  • E111 zabroniony
  • E120 niebezpieczny
  • E121 zabroniony
  • E122 podejrzany
  • E123 bardzo niebezpieczny
  • E124 niebezpieczny
  • E125 zabroniony
  • E126 zabroniony
  • E127 niebezpieczny
  • E130 zabroniony
  • E131 rakotwórczy
  • E141 podejrzany
  • E142 rakotwórczy
  • E150 podejrzany (karmel)
  • E151 podejrzany
  • E152 zabroniony
Udostępnij:

Opalanie a rak skóry. Opalaj się z głową i z sokiem z…

Nowotworom zapobiegniesz przez dietę. Aż w 60%

Skomentuj