Sok z jagód właściwości lecznicze

  • Owoce
  • 10 maja 2019
  • 0

Sok z jagód właściwości lecznicze. Sok z jagód pobudza organizm do życia.
Jagody są jednym z najbardziej pożywnych, bogatych w przeciwutleniacze owoców na świecie.
Dodatkowo, oprócz długiej listy korzyści zdrowotnych owoce jagód są słodkie, niskokaloryczne i smaczne.

1. Sok z jagód bogaty w przeciwutleniacze

Jagody leśne są jednym z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy.
Jagody zawierają m. in. fenole, flawonoidy i antocyjany. Bogate w cenne wartości odżywcze są także jagody acai i jagody goji. To tzw. superfoods 🏆

2. Sok z jagód strzałem w raka

Wyciąg z jagody jest w stanie zahamować wzrost i rozprzestrzenianie się komórek raka sutka. Ekstrakt z jagód hamuje rozwój kilku rodzajów nowotworów przede wszystkim: raka żołądka, gruczołu krokowego, jelit i sutka. Wyniki badań są obiecujące. Ale pamiętaj, że należy spożywać jagody wraz z dużą ilością innych owoców i warzyw, aby maksymalnie zwiększyć potencjał antyrakowy. Dlatego ciśnij świeże soki w wyciskarce wolnoobrotowej do soków.

3. Sok z jagód na odchudzanie

Jeśli przyjrzymy się wartości odżywczej jagód, zobaczymy, dlaczego ta bogata w składniki odżywcze roślina idealnie nadaje się podczas procesu odchudzania. Jagoda ma niską kaloryczność. Zawiera aż 3,6 g błonnika na filiżankę.
Błonnik w przewodzie pokarmowym daje i utrzymuje uczucie sytości, a Ty nie sięgasz po dodatkowe słodkości. Dlatego sięgnij po sok jagodowy. Pomaga on w utracie zbędnych kilogramów.

4. Sok z jagód wspomaga pracę mózgu

Jednym z największych plusów zdrowotnych soku z jagód jest ich zdolność do poprawy pracy mózgu. Wiele badań sugeruje, że picie soku z jagód poprawia pamięć i funkcje poznawcze mózgu. Badanie opublikowane w European Journal of Nutrition stwierdza, że picie soku z jagód poprawia funkcję poznawczą.
Picie soku z jagód, codziennie, przez 12 tygodni jest w stanie znacząco poprawić pamięć u starszych osób. Dodatkowo jagody chronią mózg przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i w ten sposób spowalniają starzenie się mózgu.

5. Sok z jagód właściwości lecznicze na stany zapalne i infekcje

Sok z jagód pomaga niwelować stany zapalne w organizmie. Stan zapalny jest odpowiedzią immunologiczną organizmu. Pomaga chronić organizm przed chorobami. Jednak już zapalenie o charakterze przewlekłym, trwające długo, jest źródłem degeneracji komórek.

Uważa się, że przewlekłe zapalenie przyczynia się do wielu chorób, w tym raka, chorób autoimmunologicznych, chorób serca, a nawet depresji. A jagody zmniejszają stan zapalny w organizmie. Badania wykazały, że polifenole znajdujące się w jagodach pomagają zmniejszyć aktywność kilku markerów stanu zapalnego.
Ekstrakt z jagód jest również skuteczny w zmniejszeniu obrzęku.

6. Zdrowe jagodowe serce

Jagoda i serce to kluczowy duet dobrego stanu zdrowia. Twoje serce jest odpowiedzialne za pompowanie krwi, by razem z krwią doprowadzać do tkanek tlen i składniki odżywcze. Choroby serca są jedną z głównych przyczyn zgonów na świecie. Podobnie jak wysokie trójglicerydy, podwyższony poziom cholesterolu i podwyższone ciśnienie krwi. To tylko niektóre z głównych czynników ryzyka chorób serca.

W badaniu stwierdzono, że spożywanie jagód codziennie przez osiem tygodni powoduje:

  • Wyrównanie ciśnienia krwi
  • Zmniejszenie sztywności tętnic
  • Obniżenie cholesterolu LDL

Sok z jagód właściwości lecznicze w pigułce

  • Zapobiega nowotworom oraz zwalcza wolne rodniki
  • Opóźnia proces starzenia i zapobiega udarom oraz demencji
  • Chroni naczynia krwionośne przed stanem zapalnym
  • Pozytywnie wpływa na oczy
  • Zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2, a także reguluje poziom cukru we krwi, dlatego nazywa się je roślinną insuliną
  • Uszczelnia również błony śluzowe żołądka
  • Obniża poziom złego cholesterolu oraz reguluje ciśnienie krwi
  • Uelastycznia naczynia krwionośne
  • Neutralizuje szkodliwe produkty przemiany materii
  • Wzmacnia ruchy robaczkowe jelit, w wyniku czego neutralizuje zatrucia oraz usuwa toksyny
  • Działa bakteriobójczo, dzięki dużej zawartości garbników
  • Wzmacnia kości
  • Chroni przed pylicą

Co zawierają jagody?

Witaminy: A, witaminy z grupy B, C, PP, P, K
Minerały: potas, mangan, selen, cynk, miedź
Pozostałe: garbniki i glukokininy, oraz beta-karoten, pektyny jak i również flawonoidy, polifenole i antocyjany

Udostępnij:

Sok z jabłek na co pomaga? Sprawdź!

Jak zbierać pokrzywę i jak przechowywać sok z pokrzywy?

Skomentuj