Sok z jagód właściwości lecznicze. Sok z jagód pobudza organizm do życia.
Jagody są jednym z najbardziej pożywnych, bogatych w przeciwutleniacze owoców na świecie.
Dodatkowo, oprócz długiej listy korzyści zdrowotnych owoce jagód są słodkie, niskokaloryczne i smaczne.
1. Sok z jagód bogaty w przeciwutleniacze
Jagody leśne są jednym z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy.
Jagody zawierają m. in. fenole, flawonoidy i antocyjany. Bogate w cenne wartości odżywcze są także jagody acai i jagody goji. To tzw. superfoods 🏆
2. Sok z jagód strzałem w raka
Wyciąg z jagody jest w stanie zahamować wzrost i rozprzestrzenianie się komórek raka sutka. Ekstrakt z jagód hamuje rozwój kilku rodzajów nowotworów przede wszystkim: raka żołądka, gruczołu krokowego, jelit i sutka. Wyniki badań są obiecujące. Ale pamiętaj, że należy spożywać jagody wraz z dużą ilością innych owoców i warzyw, aby maksymalnie zwiększyć potencjał antyrakowy. Dlatego ciśnij świeże soki w wyciskarce wolnoobrotowej do soków.
3. Sok z jagód na odchudzanie
Jeśli przyjrzymy się wartości odżywczej jagód, zobaczymy, dlaczego ta bogata w składniki odżywcze roślina idealnie nadaje się podczas procesu odchudzania. Jagoda ma niską kaloryczność. Zawiera aż 3,6 g błonnika na filiżankę.
Błonnik w przewodzie pokarmowym daje i utrzymuje uczucie sytości, a Ty nie sięgasz po dodatkowe słodkości. Dlatego sięgnij po sok jagodowy. Pomaga on w utracie zbędnych kilogramów.
4. Sok z jagód wspomaga pracę mózgu
Jednym z największych plusów zdrowotnych soku z jagód jest ich zdolność do poprawy pracy mózgu. Wiele badań sugeruje, że picie soku z jagód poprawia pamięć i funkcje poznawcze mózgu. Badanie opublikowane w European Journal of Nutrition stwierdza, że picie soku z jagód poprawia funkcję poznawczą.
Picie soku z jagód, codziennie, przez 12 tygodni jest w stanie znacząco poprawić pamięć u starszych osób. Dodatkowo jagody chronią mózg przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i w ten sposób spowalniają starzenie się mózgu.
5. Sok z jagód właściwości lecznicze na stany zapalne i infekcje
Sok z jagód pomaga niwelować stany zapalne w organizmie. Stan zapalny jest odpowiedzią immunologiczną organizmu. Pomaga chronić organizm przed chorobami. Jednak już zapalenie o charakterze przewlekłym, trwające długo, jest źródłem degeneracji komórek.
Uważa się, że przewlekłe zapalenie przyczynia się do wielu chorób, w tym raka, chorób autoimmunologicznych, chorób serca, a nawet depresji. A jagody zmniejszają stan zapalny w organizmie. Badania wykazały, że polifenole znajdujące się w jagodach pomagają zmniejszyć aktywność kilku markerów stanu zapalnego.
Ekstrakt z jagód jest również skuteczny w zmniejszeniu obrzęku.
6. Zdrowe jagodowe serce
Jagoda i serce to kluczowy duet dobrego stanu zdrowia. Twoje serce jest odpowiedzialne za pompowanie krwi, by razem z krwią doprowadzać do tkanek tlen i składniki odżywcze. Choroby serca są jedną z głównych przyczyn zgonów na świecie. Podobnie jak wysokie trójglicerydy, podwyższony poziom cholesterolu i podwyższone ciśnienie krwi. To tylko niektóre z głównych czynników ryzyka chorób serca.
W badaniu stwierdzono, że spożywanie jagód codziennie przez osiem tygodni powoduje:
- Wyrównanie ciśnienia krwi
- Zmniejszenie sztywności tętnic
- Obniżenie cholesterolu LDL
Sok z jagód właściwości lecznicze w pigułce
- Zapobiega nowotworom oraz zwalcza wolne rodniki
- Opóźnia proces starzenia i zapobiega udarom oraz demencji
- Chroni naczynia krwionośne przed stanem zapalnym
- Pozytywnie wpływa na oczy
- Zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2, a także reguluje poziom cukru we krwi, dlatego nazywa się je roślinną insuliną
- Uszczelnia również błony śluzowe żołądka
- Obniża poziom złego cholesterolu oraz reguluje ciśnienie krwi
- Uelastycznia naczynia krwionośne
- Neutralizuje szkodliwe produkty przemiany materii
- Wzmacnia ruchy robaczkowe jelit, w wyniku czego neutralizuje zatrucia oraz usuwa toksyny
- Działa bakteriobójczo, dzięki dużej zawartości garbników
- Wzmacnia kości
- Chroni przed pylicą
Co zawierają jagody?
Witaminy: A, witaminy z grupy B, C, PP, P, K
Minerały: potas, mangan, selen, cynk, miedź
Pozostałe: garbniki i glukokininy, oraz beta-karoten, pektyny jak i również flawonoidy, polifenole i antocyjany