Jak spowolnić starzenie organizmu? Co wpływa na szybkość starzenia się?
Badania naukowców z Arizona State University i Chinese Academy of Sciences w Szanghaju, nad starzeniem się, analizują budowę komórkową telomerazy – enzymu, który odpowiada za starzenie się.
Telomer – obrońca Twojej komórki przed starzeniem
Telomer jest bardzo ważną cząsteczką każdego chromosomu. Znajduje się na jego końcu i dodatkowo chroni go przed uszkodzeniami podczas kopiowania informacji genetycznej.
Jak i dlaczego telomer wpływa na starzenie się?
Telomery można porównać do plastykowych końcówek sznurowadła. Dlatego chronią końcówki chromosomów przed rozerwaniem się i przyklejaniem do siebie, co mogłoby zniszczyć lub pomieszać informację genetyczną (zdrową komórkę).
Zapamiętaj, telomer ma jeszcze jedną, bardzo ważną rolę.
Chroni komórkę przed tym, żeby w procesie podziału nie doszło do zakłóceń i powstawania nowotworów. Jednak za każdym razem, kiedy komórka się dzieli, żeby zastąpić starą komórkę nową, telomer skraca się.
Jak dzielą się komórki i jak to wpływa na starzenie się?
Za każdym razem, gdy komórka się dzieli, telomer robi się krótszy. Dlatego, kiedy będzie zbyt krótki, komórka nie będzie w stanie dłużej się dzielić. Staje się wtedy nieaktywna lub umiera.
Proces skracania się telomeru jest związany między innymi ze:
- Starzeniem się
- Powstawaniem nowotworów
- Zwiększeniem ryzyka śmierci
Poznaj 12 składników, które naturalnie przedłużają młodość i zapobiegną starzeniu się:
- Kwas foliowy (kiełki soczewicy oraz szpinak i drożdże)
- Witamina D (ryby morskie i jaja, masło, sery)
- Astaksantyna (mango, gujawa, granat, jagody acai)
- Kryl (morskie ryby, kiełki, naturalne oleje)
- Ubichinol — koenzym Q10 (kiełki brokułu, soczewicy, słonecznika; olej rzepakowy, kalafior, groch)
- Probiotyki (fermentowane jedzenie a także kiszone warzywa)
- Polifenole (winogrona, jagody, oliwa z oliwek, zielona herbata, orzechy, kakao, herbata yerba mate)
- Witamina B12 (kiełki lucerny oraz kapusta chińska, trawa pszeniczna)
- Kurkumina (kurkuma świeża lub w proszku)
- Witamina A (oleje roślinne, szpinak i morele, sałata oraz jarmuż, dynia, groszek zielony w tym też boćwina, szczaw i marchew)
- Witamina K2 (kiełki lucerny, szpinak, kapusta i kalarepa oraz jak wcześniej marchew, pomidory, groch, truskawki, ziemniaki)
- Magnez (kakao i kasza gryczana, fasola biała i podobnie jak wcześniej orzechy laskowe, kiełki ciecierzycy, groch i szpinak)
Pamiętaj! Organizm lepiej przyswaja soki, niż warzywa, owoce czy zioła w całości. Dlatego wymienione produkty dodawaj do mieszanek ulubionych soków.
Czego unikać, aby spowolnić starzenie?
Według badań, kortyzol, nazywany hormonem stresu, upośledza aktywność telomerazy i powoduje przedwczesne starzenie się. Podobnie działa przetworzone jedzenie. Nieorganiczne produkty skracają także długość telomerów.
5 soków na opóźnienie procesu starzenia się
Zielony antyoksydant
- 3 łodygi selera naciowego
- ½ cebuli
- ½ garści kiełków czosnku
- Garść kiełków brokułu
- 1 jabłko
Biologiczna odnowa
- ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta
- ¼ szklanki tofu
- Garść świeżych lub mrożonych jagód
- 3 truskawki
- Łyżeczka ostropestu
Zielone uzdrowienie
- 2 łodygi selera naciowego
- ¼ kapusty
- Garść liści szpinaku
- ¼ szklanki dyni w kostce
- Kiełki zielonego groszku
Soczyste zdrowie
- 1 mały por
- 2 liście jarmużu
- 3 marchewki
- 2-3 jabłka
- Łyżeczka sproszkowanego miłorzębu
Orzeźwiająca młodość
- 2 szklanki czerwonych winogron
- 1 grejpfrut obrany ze skóry
- Łyżeczka sproszkowanych kwiatów lipy
- Kiełki róży chińskiej