Sok z gruszki właściwości. Gruszka zdrowia stróżka

  • Owoce
  • 10 maja 2019
  • 0

Sok z gruszki właściwości. Gruszka w szklance soku z wyciskarki wolnoobrotowej. Polecamy!

Gruszki konferencje zawierają specjalne składniki odżywcze.
Są to między innymi flawonoidy przeciwzapalne, polifenole przeciwnowotworowe i flawonoidy przeciw starzeniu.
Badania pokazały, że picie soku z gruszek wiąże się bezsprzecznie z:

  • Brakiem kamieni nerkowych
  • Obniżeniem cholesterolu
  • Mniejszym ryzykiem cukrzycy
  • Mniejszymi zaparciami

Sok z gruszki ma znaczący wpływ na detoksykację organizmu, pomaga  regulować poziom cukru i cholesterolu, poprawia stan przewodu pokarmowego i trawienie.
Gruszki są jednym z najlepszych źródeł błonnika pokarmowego ze wszystkich owoców i zapewniają duże ilości witaminy C, witaminy K oraz boru.

Sok z jednej średniej wielkości gruszki nova daje tyle samo witaminy C i potasu, co na przykład pół szklanki soku pomarańczowego.

1. Sok z gruszki a antyutleniacze

Zbadano zdolność antyoksydacyjną gruszek. I wyobraź sobie, że odkryto, iż dieta obfitująca w gruszki ma działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworoweSok z gruszki wykazuje niewątpliwie działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. A wszystko to dzięki glutationowi, który zapobiega nowotworom, nadciśnieniu i udarom.

2. Sok z gruszki a zdrowe serce

Sok z gruszki to sprzymierzeniec w walce o zdrowe serce. W związku z tym większe spożycie tych pysznych owoców wiąże się z niższymi wskaźnikami chorób serca.
Specyficzny rodzaj włókna znajdujący się w gruszkach- pektyna, pomaga w naturalny sposób obniżyć poziom cholesterolu. Wnioskując, korzystnie wpływa na pracę serca i układu krwionośnego.
I dlatego właśnie, dzięki soku z gruszek, Twoje serce może pracować prawidłowo.

3. Sok z gruszki a cukrzyca

Mimo, iż gruszki zawierają naturalne cukry w postaci fruktozy, to  zdaniem niektórych naukowców, wyższe spożycie owoców i warzyw jest odwrotnie proporcjonalne do występowania cukrzycy, szczególnie wśród kobiet.
Godnym uwagi wydaje sie fakt, że badacze z Centers for Disease Control and Prevention udowodnili, że codzienne spożywanie minimum 5 posiłków z owoców i warzyw znacznie zmniejsza ryzyko powstawania cukrzycy.

Godny uwagi jest fakt, że naukowcy wiedzą już, że niektóre flawonoidy zawarte w owocach, w tym w gruszkach,  poprawiają wrażliwość na insulinę. Wnioskując, ma to kluczowe znaczenie w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy.

Dlatego właśnie gruszki są uważane za owoce o niskim indeksie glikemicznym.
Sok z gruszek w porównaniu do słodyczy, które są wypełnione, „złym cukrem”, jest doskonałym sposobem na zaspokojenie ciągotek na słodkie.

4. Sok z gruszek na trawienie

Cennym składnikiem soku z gruszki są włókna pektynowe. Włókno pektynowe to rodzaj wyjątkowo korzystnego błonnika, rozpuszczalnego w wodzie.
Pomaga ono obniżyć poziom złego cholesterolu oraz poprawia trawienie.
To raczej jabłka są znane z zawartości dużych ilości pektyny, ale w rzeczywistości, to gruszki są lepszym ich źródłem.
Reasumując, jako błonnik rozpuszczalny, pektyna wiąże się z substancjami tłuszczowymi w przewodzie pokarmowym, w tym również z cholesterolem i toksynami.  I pomaga je wydalić z organizmu.

5. Sok z gruszek na zdrowe kości

Bez wątpienia gruszki są ważnym źródłem 2 składników odżywczych i sposobem na sprawne kości:

  • Witaminy K
  • Boru

Niedobór witaminy K naraża nas między innymi na ryzyko zaburzeń związanych z kośćmi.
Witamina K jest uważana za potencjalnie najważniejszą substancję odżywczą w walce z osteoporozą – wynika z tego fakt, że witamina K buduje kości.

Właściwości boru to także zdolność do utrzymywania kości w dobrej kondycji.
Dlatego bor dzięki utrzymaniu gęstości mineralnej kości, zapobiega osteoporozie. Leczy również stany zapalne, jak na przykład zapalenie stawów oraz pomaga utrzymać masę mięśniową w optymalnej kondycji.

Sok z gruszki właściwości w pigułce:

  • Chroni przed nowotworem, zwłaszcza płuc
  • Zapobiega cukrzycy
  • Poprawia także odporność
  • Wspomaga funkcjonowanie tarczycy
  • Pomaga zwalczać infekcje dróg oddechowych
  • Jak wykazały singapurskie badania, błonnik z owoców obniża ryzyko chorób płuc, z kolei katechiny i kwercetyna łagodzą kaszel z flegmą
  • Błonnik w świeżo wyciśniętym soku jest o wiele lepiej przyswajalny, niż w całym owocu
  • Wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego, w tym zaparć i zatruć
  • Reguluje działanie układu moczowego
  • Działa przeciwgorączkowo
  • Obniża ciśnienie
  • Poprawia trawienie
  • Zmniejsza pragnienie
  • Redukuje objawy kaca
  • Orzeźwia
  • Odchudza

Sok z gruszki wartość:
Witaminy: A, B6, C, K, kwas foliowy
Minerały: potas, bor, błonnik, jod, bor, fosfor, mangan, magnez, wapń, żelazo
Pozostałe: beta-karoten, kwas pantotenowy, tiamina, błonnik, pektyny, olejki eteryczne

Podsumowując, gruszka w szklance soku, a najlepiej wyciśnięta w wyciskarce wolnoobrotowej do soku Kuvings D9900 da dużo składników odżywczych i minerałów.

Udostępnij:

Sok z jabłek na co pomaga? Sprawdź!

Jak zbierać pokrzywę i jak przechowywać sok z pokrzywy?

Skomentuj