5 powodów dla których musisz jeść czerwoną kapustę

  • Warzywa
  • 1 sierpnia 2019
  • 0

Kapusta czerwona dba o Twoje zdrowie i długie życie. Dodaj ją do codziennej diety a uchroni Cię przed przewlekłymi chorobami.

5 powodów, dla których musisz jeść czerwoną kapustę

1. Kapusta czerwona wzmacnia układ odpornościowy?

Tak, ponieważ kapusta czerwona jest bogata w witaminę C, czyli niezbędny przeciwutleniacz, dla silnego układu odpornościowego.
Witamina C pobudza aktywność białych krwinek, tworząc podstawową linię obrony układu odpornościowego.
Układ odpornościowy jest bardzo podatny na utlenianie i utratę równowagi antyoksydacyjnej, ponieważ wzrost ilości wolnych rodników osłabia jego funkcję i mechanizmy obronny.
Wolne rodniki uszkadzają tkanki. I tu do walki z intruzami wkraczają przeciwutleniacze minimalizując ryzyko groźnych dla życia chorób: np. raka. Ponadto, witamina C zawarta w modrej kapuście jest ważna w tworzeniu kolagenu, który utrzymuje nasze ciała w dobrej kondycji, spowalniając procesy starzenia.

2. Czy kapusta czerwona zwalcza stany zapalne i artretyzm?

Oczywiście, ponieważ kapusta w kolorze czerwonym zawiera składniki odżywcze takie jak sulforafan działający silnie przeciwzapalnie.
Według The Arthritis Foundation dieta bogata w antocyjaniny znajdujące się w takiej kapuście, powinna być częścią codziennego schematu leczenia zapalenia stawów.
Kapusta modra to doskonała żywność przeciwzapalna. Naturalnie leczy zapalenie stawów i powikłania z tym związane.

3. Kapusta czerwona wzmacnia kości i chroni przed osteoporozą?

Tak. Dlatego, że jest bogata w witaminę K, która zwiększa ilość białka niezbędnego do utrzymania wapnia w kości, zmniejszając w ten sposób ryzyko osteoporozy.
Badania wskazują, że suplementacja naturalną witaminą K może skutecznie hamować złamania kości i pomaga w utrzymaniu gęstości kości.
Pamiętać powinny o tym zwłaszcza kobiety w okresie menopauzy. W tym okresie dochodzi do gwałtownego spadku gęstości kości.
Natomiast u mężczyzn gęstość kości zmniejsza się w wieku około 70 lat.
Im słabsze stają się Twoje kości, tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia złamań. U starszych ludzi złamania kości są jedną z głównych przyczyn utraty sprawności ruchowej. A to z kolei drastycznie zmniejsza zdolność do życia w zdrowiu i samodzielności.
Właśnie dlatego pokarmy bogate w witaminę K, do których należy w/w kapusta są tak ważne, aby utrzymać zdrowie kości i zapobiec osteoporozie.

4. Kapusta czerwona chroni przed chorobami przewlekłymi

Tak i pamiętaj o tym! Modra kapusta zawiera przeciwutleniacze, dlatego jedząc ją regularnie możesz zapobiegać i zwalczać poważne choroby przewlekłe: rak, choroby serca czy cukrzyca.
W organizmie ludzkim degeneracja komórek nastąpi bez względu na to, jak zdrowy jesteś. Jednak, wypełniając dietę antyoksydantami, możesz podarować swojemu organizmowi najlepszą możliwą szansę na dłuższe życie.
Kapusta czerwona ma w składzie przeciwutleniacze o wartości ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) wynoszącej:

  • 2496 gdy jest surowa
  • 3145 po ugotowaniu

To oznacza, że zdolność pochłaniania tlenu przez przeciwutleniacze zawarte w kapuście modrej wzrasta po jej ugotowaniu.

W badaniu laboratoryjnym przeprowadzonym przez University of Auckland w Nowej Zelandii, naukowcy porównali potencjał antyoksydacyjny 6 roślin o wysokiej zawartości antocyjanów. Są to flawonoidowych pigmentów, które nadają roślinom niebieski, czerwony lub fioletowy kolor.
Czerwona kapusta ma wysoką aktywność przeciwutleniającą i skutecznie chroni przed jednym rodzajem wewnętrznych uszkodzeń DNA, spowodowanych przez specyficzną linię komórkową raka okrężnicy.
Dlatego warto jeść modrą kapustę: w bigosie, w kapuśniaku i w gołąbkach wegetariańskich.

5. Kapusta czerwona kiszona naturalnym probiotykiem

Taka kapusta jest źródłem kwasu mlekowego, powstałego w czasie fermentacji. Oczyszcza ona organizm i wzmacnia system immunologiczny, chroniąc nas przed chorobami.
Kwas mlekowy reguluje florę bakteryjną jelit. Wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii oraz zmniejsza poziom cholesterolu. Wiadomo, że probiotyczne substancje dostarczają dobroczynnych bakterii dla układu pokarmowego, ponieważ:

  • Wspierają zdrowie jelit poprzez dostarczanie korzystnych bakterii probiotycznych
  • Chronią przed zespołem nieszczelnego jelita
  • Zwiększają odporność oraz likwidują alergie
  • Chronią przed otyłością
  • a także rozpuszczają skrzepy krwi
  • Likwidują zwyrodnienia związane z wiekiem
  • Chronią przed neurodegeneracją
  • Usuwają problemy ze skórą

Co zawiera szklanka surowej czerwonej kapusty?

  • 27 kalorii
  • 8 gramów węglowodanów
  • 1 gram białka
  • 2 gramy błonnika
  • 52 miligramy witaminy C
  • 33 mikrogramy witaminy K
  • 0,2 miligrama manganu
  • 220 miligramów potasu
  • 0,2 miligram tiaminy
  • 0,1 miligrama ryboflawiny
  • 0,2 miligrama witaminy B6
  • 18 mikrogramów kwasu foliowego
  • 38 miligramów wapnia
  • 15 miligramów magnezu
  • 0,8 miligrama żelaza

Ciekawostki o kapuście

Czerwona kapusta a biała kapusta

Są to dwie różne odmiany, ale o podobnym smaku. Ta pierwsza jest zwykle bardziej pikantna w smaku, jest mniejsza i ma gęściej ułożone liście w główce.
Czerwona kapusta ma również bogatszy profil odżywczy. Na przykład:

  • Czerwona kapusta zawiera ponadto około 85% dziennego zapotrzebowania na witaminę C
  • oraz ma więcej witaminy C niż pomarańcze!
  • natomiast biała kapusta zapewnia 47% dziennego zapotrzebowania na witaminę C

Kapusta czerwona, kapusta fioletowa

Liście czerwonej kapusty są albo ciemnofioletowe albo czerwonawe: wynika to z poziomu pH gleby, w której rośnie:

  • W kwaśnych glebach liście są bardziej czerwone
  • W glebach neutralnych liście stają się bardziej purpurowe.

To wyjaśnia, dlaczego ta sama roślina znana jest w różnych odcieniach w różnych regionach świata.
Czerwona kapusta potrzebuje dobrze nawożonej gleby i odpowiedniej wilgotności. Jest to roślina sezonowa, wysiewana na wiosnę i zbierana późną jesienią.

Mało pestycydów w czerwonej kapuście

Ta kapusta zajmuje wysokie, piąte miejsce w rankingu 15 najczystszych roślin uprawnych o najniższej ilości pozostałości pestycydów.
Warto jest jednak sięgać po ekologiczna bio kapustę z zerową zawartością pestycydów.

10 razy więcej witaminy A

Czerwona kapusta zawiera 10 razy więcej witaminy A niż biała kapusta.
Witamina A:

  • Zapobiega rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem z powodu utraty luteiny i zeaksantyny, które działają głównie jako przeciwutleniacze wspomagające oczy
  • Utrzymuje zdrową skórę i układ odpornościowy
  • Dba o zdrowie zębów, tkanki szkieletowej i błon śluzowych.

2 razy więcej witaminy K

Zielona kapusta zawiera prawie 2 razy więcej witaminy K niż czerwona kapusta.
Witamina K:

  • Reguluje mineralizację kości poprzez zwiększenie gęstości kości
  • osteoporozie
  • Pomaga w krzepnięciu krwi.

2 razy więcej żelaza

Czerwona kapusta ma podwójną zawartość żelaza w porównaniu do białej kapusty.
Żelazo:

  • Dostarcza tlen do każdej komórki ciała
  • Pomaga mięśniom prawidłowo wykonywać ćwiczenia fizyczne
  • Deficyt żelaza powoduje anemię i przewlekłe zmęczenie.

Antocyjany: tylko w czerwonej kapuście

Czerwona kapusta zwycięzcą, jeśli chodzi o zawartość przeciwutleniaczy.
Zawiera pigment antocyjaninowy, którego nie ma w białej kapuście.
Purpurowy kolor kapusty pochodzi od antocyjanów, zawierających flawonoidy zwalczające raka.

Udostępnij:

Sok z cytryny właściwości na Twoje dolegliwości

Boćwina szwajcarska. Z niej też pijemy sok, bo…

Skomentuj