Kapusta czerwona dba o Twoje zdrowie i długie życie. Dodaj ją do codziennej diety a uchroni Cię przed przewlekłymi chorobami.
5 powodów, dla których musisz jeść czerwoną kapustę
1. Kapusta czerwona wzmacnia układ odpornościowy?
Tak, ponieważ kapusta czerwona jest bogata w witaminę C, czyli niezbędny przeciwutleniacz, dla silnego układu odpornościowego.
Witamina C pobudza aktywność białych krwinek, tworząc podstawową linię obrony układu odpornościowego.
Układ odpornościowy jest bardzo podatny na utlenianie i utratę równowagi antyoksydacyjnej, ponieważ wzrost ilości wolnych rodników osłabia jego funkcję i mechanizmy obronny.
Wolne rodniki uszkadzają tkanki. I tu do walki z intruzami wkraczają przeciwutleniacze minimalizując ryzyko groźnych dla życia chorób: np. raka. Ponadto, witamina C zawarta w modrej kapuście jest ważna w tworzeniu kolagenu, który utrzymuje nasze ciała w dobrej kondycji, spowalniając procesy starzenia.
2. Czy kapusta czerwona zwalcza stany zapalne i artretyzm?
Oczywiście, ponieważ kapusta w kolorze czerwonym zawiera składniki odżywcze takie jak sulforafan działający silnie przeciwzapalnie.
Według The Arthritis Foundation dieta bogata w antocyjaniny znajdujące się w takiej kapuście, powinna być częścią codziennego schematu leczenia zapalenia stawów.
Kapusta modra to doskonała żywność przeciwzapalna. Naturalnie leczy zapalenie stawów i powikłania z tym związane.
3. Kapusta czerwona wzmacnia kości i chroni przed osteoporozą?
Tak. Dlatego, że jest bogata w witaminę K, która zwiększa ilość białka niezbędnego do utrzymania wapnia w kości, zmniejszając w ten sposób ryzyko osteoporozy.
Badania wskazują, że suplementacja naturalną witaminą K może skutecznie hamować złamania kości i pomaga w utrzymaniu gęstości kości.
Pamiętać powinny o tym zwłaszcza kobiety w okresie menopauzy. W tym okresie dochodzi do gwałtownego spadku gęstości kości.
Natomiast u mężczyzn gęstość kości zmniejsza się w wieku około 70 lat.
Im słabsze stają się Twoje kości, tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia złamań. U starszych ludzi złamania kości są jedną z głównych przyczyn utraty sprawności ruchowej. A to z kolei drastycznie zmniejsza zdolność do życia w zdrowiu i samodzielności.
Właśnie dlatego pokarmy bogate w witaminę K, do których należy w/w kapusta są tak ważne, aby utrzymać zdrowie kości i zapobiec osteoporozie.
4. Kapusta czerwona chroni przed chorobami przewlekłymi
Tak i pamiętaj o tym! Modra kapusta zawiera przeciwutleniacze, dlatego jedząc ją regularnie możesz zapobiegać i zwalczać poważne choroby przewlekłe: rak, choroby serca czy cukrzyca.
W organizmie ludzkim degeneracja komórek nastąpi bez względu na to, jak zdrowy jesteś. Jednak, wypełniając dietę antyoksydantami, możesz podarować swojemu organizmowi najlepszą możliwą szansę na dłuższe życie.
Kapusta czerwona ma w składzie przeciwutleniacze o wartości ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) wynoszącej:
- 2496 gdy jest surowa
- 3145 po ugotowaniu
To oznacza, że zdolność pochłaniania tlenu przez przeciwutleniacze zawarte w kapuście modrej wzrasta po jej ugotowaniu.
W badaniu laboratoryjnym przeprowadzonym przez University of Auckland w Nowej Zelandii, naukowcy porównali potencjał antyoksydacyjny 6 roślin o wysokiej zawartości antocyjanów. Są to flawonoidowych pigmentów, które nadają roślinom niebieski, czerwony lub fioletowy kolor.
Czerwona kapusta ma wysoką aktywność przeciwutleniającą i skutecznie chroni przed jednym rodzajem wewnętrznych uszkodzeń DNA, spowodowanych przez specyficzną linię komórkową raka okrężnicy.
Dlatego warto jeść modrą kapustę: w bigosie, w kapuśniaku i w gołąbkach wegetariańskich.
5. Kapusta czerwona kiszona naturalnym probiotykiem
Taka kapusta jest źródłem kwasu mlekowego, powstałego w czasie fermentacji. Oczyszcza ona organizm i wzmacnia system immunologiczny, chroniąc nas przed chorobami.
Kwas mlekowy reguluje florę bakteryjną jelit. Wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii oraz zmniejsza poziom cholesterolu. Wiadomo, że probiotyczne substancje dostarczają dobroczynnych bakterii dla układu pokarmowego, ponieważ:
- Wspierają zdrowie jelit poprzez dostarczanie korzystnych bakterii probiotycznych
- Chronią przed zespołem nieszczelnego jelita
- Zwiększają odporność oraz likwidują alergie
- Chronią przed otyłością
- a także rozpuszczają skrzepy krwi
- Likwidują zwyrodnienia związane z wiekiem
- Chronią przed neurodegeneracją
- Usuwają problemy ze skórą
Co zawiera szklanka surowej czerwonej kapusty?
- 27 kalorii
- 8 gramów węglowodanów
- 1 gram białka
- 2 gramy błonnika
- 52 miligramy witaminy C
- 33 mikrogramy witaminy K
- 0,2 miligrama manganu
- 220 miligramów potasu
- 0,2 miligram tiaminy
- 0,1 miligrama ryboflawiny
- 0,2 miligrama witaminy B6
- 18 mikrogramów kwasu foliowego
- 38 miligramów wapnia
- 15 miligramów magnezu
- 0,8 miligrama żelaza
Ciekawostki o kapuście
Czerwona kapusta a biała kapusta
Są to dwie różne odmiany, ale o podobnym smaku. Ta pierwsza jest zwykle bardziej pikantna w smaku, jest mniejsza i ma gęściej ułożone liście w główce.
Czerwona kapusta ma również bogatszy profil odżywczy. Na przykład:
- Czerwona kapusta zawiera ponadto około 85% dziennego zapotrzebowania na witaminę C
- oraz ma więcej witaminy C niż pomarańcze!
- natomiast biała kapusta zapewnia 47% dziennego zapotrzebowania na witaminę C
Kapusta czerwona, kapusta fioletowa
Liście czerwonej kapusty są albo ciemnofioletowe albo czerwonawe: wynika to z poziomu pH gleby, w której rośnie:
- W kwaśnych glebach liście są bardziej czerwone
- W glebach neutralnych liście stają się bardziej purpurowe.
To wyjaśnia, dlaczego ta sama roślina znana jest w różnych odcieniach w różnych regionach świata.
Czerwona kapusta potrzebuje dobrze nawożonej gleby i odpowiedniej wilgotności. Jest to roślina sezonowa, wysiewana na wiosnę i zbierana późną jesienią.
Mało pestycydów w czerwonej kapuście
Ta kapusta zajmuje wysokie, piąte miejsce w rankingu 15 najczystszych roślin uprawnych o najniższej ilości pozostałości pestycydów.
Warto jest jednak sięgać po ekologiczna bio kapustę z zerową zawartością pestycydów.
10 razy więcej witaminy A
Czerwona kapusta zawiera 10 razy więcej witaminy A niż biała kapusta.
Witamina A:
- Zapobiega rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem z powodu utraty luteiny i zeaksantyny, które działają głównie jako przeciwutleniacze wspomagające oczy
- Utrzymuje zdrową skórę i układ odpornościowy
- Dba o zdrowie zębów, tkanki szkieletowej i błon śluzowych.
2 razy więcej witaminy K
Zielona kapusta zawiera prawie 2 razy więcej witaminy K niż czerwona kapusta.
Witamina K:
- Reguluje mineralizację kości poprzez zwiększenie gęstości kości
- osteoporozie
- Pomaga w krzepnięciu krwi.
2 razy więcej żelaza
Czerwona kapusta ma podwójną zawartość żelaza w porównaniu do białej kapusty.
Żelazo:
- Dostarcza tlen do każdej komórki ciała
- Pomaga mięśniom prawidłowo wykonywać ćwiczenia fizyczne
- Deficyt żelaza powoduje anemię i przewlekłe zmęczenie.
Antocyjany: tylko w czerwonej kapuście
Czerwona kapusta zwycięzcą, jeśli chodzi o zawartość przeciwutleniaczy.
Zawiera pigment antocyjaninowy, którego nie ma w białej kapuście.
Purpurowy kolor kapusty pochodzi od antocyjanów, zawierających flawonoidy zwalczające raka.