5 powodów dla których musisz jeść czerwoną kapustę

  • Warzywa
  • 1 sierpnia 2019
  • 0
  •  
  •  
  •  

Kapusta czerwona dba o Twoje zdrowie i długie życie. Dodaj ją do codziennej diety a uchroni Cię przed przewlekłymi chorobami.

5 powodów, dla których musisz jeść czerwoną kapustę

1. Kapusta czerwona wzmacnia układ odpornościowy?

Tak, ponieważ kapusta czerwona jest bogata w witaminę C, czyli niezbędny przeciwutleniacz, dla silnego układu odpornościowego.
Witamina C pobudza aktywność białych krwinek, tworząc podstawową linię obrony układu odpornościowego.
Układ odpornościowy jest bardzo podatny na utlenianie i utratę równowagi antyoksydacyjnej, ponieważ wzrost ilości wolnych rodników osłabia jego funkcję i mechanizmy obronny.
Wolne rodniki uszkadzają tkanki. I tu do walki z intruzami wkraczają przeciwutleniacze minimalizując ryzyko groźnych dla życia chorób: np. raka. Ponadto, witamina C zawarta w modrej kapuście jest ważna w tworzeniu kolagenu, który utrzymuje nasze ciała w dobrej kondycji, spowalniając procesy starzenia.

2. Czy kapusta czerwona zwalcza stany zapalne i artretyzm?

Oczywiście, ponieważ kapusta w kolorze czerwonym zawiera składniki odżywcze takie jak sulforafan działający silnie przeciwzapalnie.
Według The Arthritis Foundation dieta bogata w antocyjaniny znajdujące się w takiej kapuście, powinna być częścią codziennego schematu leczenia zapalenia stawów.
Kapusta modra to doskonała żywność przeciwzapalna. Naturalnie leczy zapalenie stawów i powikłania z tym związane.

3. Kapusta czerwona wzmacnia kości i chroni przed osteoporozą?

Tak. Dlatego, że jest bogata w witaminę K, która zwiększa ilość białka niezbędnego do utrzymania wapnia w kości, zmniejszając w ten sposób ryzyko osteoporozy.
Badania wskazują, że suplementacja naturalną witaminą K może skutecznie hamować złamania kości i pomaga w utrzymaniu gęstości kości.
Pamiętać powinny o tym zwłaszcza kobiety w okresie menopauzy. W tym okresie dochodzi do gwałtownego spadku gęstości kości.
Natomiast u mężczyzn gęstość kości zmniejsza się w wieku około 70 lat.
Im słabsze stają się Twoje kości, tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia złamań. U starszych ludzi złamania kości są jedną z głównych przyczyn utraty sprawności ruchowej. A to z kolei drastycznie zmniejsza zdolność do życia w zdrowiu i samodzielności.
Właśnie dlatego pokarmy bogate w witaminę K, do których należy w/w kapusta są tak ważne, aby utrzymać zdrowie kości i zapobiec osteoporozie.

4. Kapusta czerwona chroni przed chorobami przewlekłymi

Tak i pamiętaj o tym! Modra kapusta zawiera przeciwutleniacze, dlatego jedząc ją regularnie możesz zapobiegać i zwalczać poważne choroby przewlekłe: rak, choroby serca czy cukrzyca.
W organizmie ludzkim degeneracja komórek nastąpi bez względu na to, jak zdrowy jesteś. Jednak, wypełniając dietę antyoksydantami, możesz podarować swojemu organizmowi najlepszą możliwą szansę na dłuższe życie.
Kapusta czerwona ma w składzie przeciwutleniacze o wartości ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) wynoszącej:

  • 2496 gdy jest surowa
  • 3145 po ugotowaniu

To oznacza, że zdolność pochłaniania tlenu przez przeciwutleniacze zawarte w kapuście modrej wzrasta po jej ugotowaniu.

W badaniu laboratoryjnym przeprowadzonym przez University of Auckland w Nowej Zelandii, naukowcy porównali potencjał antyoksydacyjny 6 roślin o wysokiej zawartości antocyjanów. Są to flawonoidowych pigmentów, które nadają roślinom niebieski, czerwony lub fioletowy kolor.
Czerwona kapusta ma wysoką aktywność przeciwutleniającą i skutecznie chroni przed jednym rodzajem wewnętrznych uszkodzeń DNA, spowodowanych przez specyficzną linię komórkową raka okrężnicy.
Dlatego warto jeść modrą kapustę: w bigosie, w kapuśniaku i w gołąbkach wegetariańskich.

5. Kapusta czerwona kiszona naturalnym probiotykiem

Taka kapusta jest źródłem kwasu mlekowego, powstałego w czasie fermentacji. Oczyszcza ona organizm i wzmacnia system immunologiczny, chroniąc nas przed chorobami.
Kwas mlekowy reguluje florę bakteryjną jelit. Wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii oraz zmniejsza poziom cholesterolu. Wiadomo, że probiotyczne substancje dostarczają dobroczynnych bakterii dla układu pokarmowego, ponieważ:

  • Wspierają zdrowie jelit poprzez dostarczanie korzystnych bakterii probiotycznych
  • Chronią przed zespołem nieszczelnego jelita
  • Zwiększają odporność oraz likwidują alergie
  • Chronią przed otyłością
  • a także rozpuszczają skrzepy krwi
  • Likwidują zwyrodnienia związane z wiekiem
  • Chronią przed neurodegeneracją
  • Usuwają problemy ze skórą

Co zawiera szklanka surowej czerwonej kapusty?

  • 27 kalorii
  • 8 gramów węglowodanów
  • 1 gram białka
  • 2 gramy błonnika
  • 52 miligramy witaminy C
  • 33 mikrogramy witaminy K
  • 0,2 miligrama manganu
  • 220 miligramów potasu
  • 0,2 miligram tiaminy
  • 0,1 miligrama ryboflawiny
  • 0,2 miligrama witaminy B6
  • 18 mikrogramów kwasu foliowego
  • 38 miligramów wapnia
  • 15 miligramów magnezu
  • 0,8 miligrama żelaza

Ciekawostki o kapuście

Czerwona kapusta a biała kapusta

Są to dwie różne odmiany, ale o podobnym smaku. Ta pierwsza jest zwykle bardziej pikantna w smaku, jest mniejsza i ma gęściej ułożone liście w główce.
Czerwona kapusta ma również bogatszy profil odżywczy. Na przykład:

  • Czerwona kapusta zawiera ponadto około 85% dziennego zapotrzebowania na witaminę C
  • oraz ma więcej witaminy C niż pomarańcze!
  • natomiast biała kapusta zapewnia 47% dziennego zapotrzebowania na witaminę C

Kapusta czerwona, kapusta fioletowa

Liście czerwonej kapusty są albo ciemnofioletowe albo czerwonawe: wynika to z poziomu pH gleby, w której rośnie:

  • W kwaśnych glebach liście są bardziej czerwone
  • W glebach neutralnych liście stają się bardziej purpurowe.

To wyjaśnia, dlaczego ta sama roślina znana jest w różnych odcieniach w różnych regionach świata.
Czerwona kapusta potrzebuje dobrze nawożonej gleby i odpowiedniej wilgotności. Jest to roślina sezonowa, wysiewana na wiosnę i zbierana późną jesienią.

Mało pestycydów w czerwonej kapuście

Ta kapusta zajmuje wysokie, piąte miejsce w rankingu 15 najczystszych roślin uprawnych o najniższej ilości pozostałości pestycydów.
Warto jest jednak sięgać po ekologiczna bio kapustę z zerową zawartością pestycydów.

10 razy więcej witaminy A

Czerwona kapusta zawiera 10 razy więcej witaminy A niż biała kapusta.
Witamina A:

  • Zapobiega rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem z powodu utraty luteiny i zeaksantyny, które działają głównie jako przeciwutleniacze wspomagające oczy
  • Utrzymuje zdrową skórę i układ odpornościowy
  • Dba o zdrowie zębów, tkanki szkieletowej i błon śluzowych.

2 razy więcej witaminy K

Zielona kapusta zawiera prawie 2 razy więcej witaminy K niż czerwona kapusta.
Witamina K:

  • Reguluje mineralizację kości poprzez zwiększenie gęstości kości
  • osteoporozie
  • Pomaga w krzepnięciu krwi.

2 razy więcej żelaza

Czerwona kapusta ma podwójną zawartość żelaza w porównaniu do białej kapusty.
Żelazo:

  • Dostarcza tlen do każdej komórki ciała
  • Pomaga mięśniom prawidłowo wykonywać ćwiczenia fizyczne
  • Deficyt żelaza powoduje anemię i przewlekłe zmęczenie.

Antocyjany: tylko w czerwonej kapuście

Czerwona kapusta zwycięzcą, jeśli chodzi o zawartość przeciwutleniaczy.
Zawiera pigment antocyjaninowy, którego nie ma w białej kapuście.
Purpurowy kolor kapusty pochodzi od antocyjanów, zawierających flawonoidy zwalczające raka.

Udostępnij:
Soczysta Morella

Soczysta Morella

Piszę dla Was i o Was, ale też o sobie. O naturalnych metodach podreperowania zdrowia, niekoniecznie za pomocą walizki leków. Natura daje wszystko, co potrzebne, żebyśmy mogli pomóc sobie w dolegliwościach i chorobach. Również byśmy do nich nie dopuścili. Sama stosuję terapię sokami, ziołowe i naturalne suplementy o których piszę. Działają! Jestem tego dobrym przykładem. Od lat mam chorą tarczycę, zespół Raynauda. Już bardzo dawno temu odstawiłam tabletki hormonalne i sterydy. Pilnuję tego co jem. Bo jak i co zjem, to potem dokładnie tak się czuję. Zależy mi, by było to pożywienie najwyższej jakości. Ważna jest dla mnie również jakość życia. Biegam, dużo spaceruję, słucham muzyki klasycznej, chodzę na yogę, często medytuję. Jestem tu dla Was na 100%

Sok z cytryny właściwości na Twoje dolegliwości

Boćwina szwajcarska. Z niej też pijemy sok, bo…

Skomentuj