Boćwina szwajcarska. Z niej też pijemy sok, bo…

  • Warzywa
  • 2 sierpnia 2019
  • 0
  •  
  •  
  •  

Boćwina szwajcarska jest bogatym źródłem bardzo skutecznych składników w walce z wolnymi rodnikami, stanami zapalnymi i rozwojem chorób cywilizacyjnych.

Czy wiesz, że boćwina rośnie nawet w kosmosie?

Boćwinę uprawia się na planetarnych stacjach kosmicznych dla astronautów. Wybrana została do kosmicznej uprawy ze względu na wartościowe bogactwo składników odżywczych. Poza tym bardzo szybko rośnie.

Boćwina szwajcarska i jej najlepsze korzyści zdrowotne.
Czy warto pić sok z buraka liściowego?
Możesz ją wyciskać najlepiej w wyciskarce wolnoobrotowej, zapewniając organizmowi bogactwo enzymów i fitosubstancji takich jak:

  • Polifenole
  • Betalainy
  • Przeciwutleniacze karotenoidowe
  • Beta-karoten
  • Luteina
  • Flawonoidy
  • Kwercetyna
  • Kemferol

Boćwina szwajcarska jest jednym z najlepszych źródeł betalain, rozpuszczalnych w wodzie barwników roślinnych, które mają szeroki zakres korzystnych aktywności biologicznych:

  • Przeciwutleniających
  • Przeciwzapalnych
  • Przeciwnowotworowych

Boćwina Szwajcarska, czyli Burak Liściowy - Właściwości

A w ogóle, to boćwina czy botwina?
Wyjaśniamy:

    1. Boćwina to burak liściowy: swoim wyglądem przypomina burak cukrowy, jednak nie wytwarza korzeni spichrzowych.
    2. Botwina to młode liście buraka ćwikłowego.
    3. Natomiast botwinka to zupa z liści buraczanych.

10 najlepszych korzyści zdrowotnych boćwiny szwajcarskiej

1. Antyoksydanty na starzenie w boćwinie szwajcarskiej

Boćwina na starzenie, ponieważ jest bogata w przeciwutleniacze, które redukują wolne rodniki w organizmie i dosłownie spowalniają proces starzenia.

Kto chce się starzeć? Niewielu z nas. Albo i nikt. Nie pozwól starzeć się swojemu organizmowi. W młodym ciele… sok z buraka liściowego!

W 2004 roku badacze zidentyfikowali aż 19 różnych typów przeciwutleniaczy w boćwinie szwajcarskiej.
Jednym z głównych przeciwutleniaczy flawonoidowych występujących w liściach tej rośliny, jest flawonoid zwany kwasem syringowym, który jest znany z regulacji poziomu cukru we krwi.
Przeciwutleniacze przeciwdziałające starzeniu pomagają również w zapobieganiu:

  • Nowotworom
  • Chorobom serca
  • Oczu i skóry
  • Chorobom neurodegeneracyjnym
  • i wielu innym

2. Zdrowe serce z boćwiną szwajcarską

Boćwina to także zdrowe serce. Boćwina jest warzywem anty nadciśnieniowym, ponieważ zawiera wiele pierwiastków śladowych, kluczowych: dla prawidłowego krążenia, zdrowia naczyń krwionośnych i regulacji rytmu serca.
Są to pierwiastki: magnez, potas oraz miedź, żelazo i wapń, które współpracują ze sobą oraz pomagają w tworzeniu czerwonych krwinek, regeneracji naczyń krwionośnych i kontroli poziomu ciśnienia krwi.
Dlatego dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy boćwina szwajcarska zapobiega wielu dolegliwościom likwidując stany zapalne. Wyłączenie reakcji pozapalnych w organizmie:

  • Reguluje poziom cholesterolu i ciśnienie krwi
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca, udaru lub innej postaci choroby sercowo-naczyniowej

3. Na raka boćwina szwajcarska

Lecz raka konsekwentnie boćwiną szwajcarską. Badania wykazują, że świeżo wyciskany sok z boćwiny ma zdolność hamowania proliferacji (namnażania) ludzkich komórek nowotworowych. Stabilizuje również fibroblasty, które są ważnymi komórkami tworzącymi tkankę łączną. W rzeczywistości boćwina to jeden z najbardziej bogatych w antyutleniacze pokarmów na świecie!

Do najbardziej znanych przeciwutleniaczy należą:

  • Beta-karoten
  • Flawonoidy apigeninowe, takie jak witexin, kwercetyna
  • Karotenoidy
  • Betalainy

Przeciwutleniacze znalezione w boćwinie zatrzymują wzrost komórek nowotworowych piersi, okrężnicy, prostaty, jajnika, endometrium i płuc.

4. Boćwiną w cukrzycę!

Boćwina szwajcarska to najlepszy składnik diety dla osób z cukrzycą i w stanach przedcukrzycowych. Dlatego, że flawonoidy zawarte w boćwinie, pomagają hamować aktywność enzymu alfa-glukozydazy, który rozkłada węglowodany w cukry proste. Dzięki temu utrzymanie wyrównanego poziomu cukru we krwi jest stabilne.

Boćwina i Trzustka. Kolejną wyjątkową zaletą buraka liściowego jest jego wpływ na komórki trzustki, które są odpowiedzialne za produkcję insuliny, czyli hormonu kontrolującego poziom cukru we krwi. Uważa się, że boćwina szwajcarska może pomóc trzustkowym komórkom beta w regeneracji. Pomaga to w skuteczniejszym kontrolowaniu produkcji insuliny.

Duża ilość błonnika pokarmowego (4 gramy na jedną filiżankę porcji gotowanej boćwiny) sprawia, że burak liściowy spowolnia uwalnianie cukru po posiłku.

5. Burak liściowy na trawienie?

Burak liściowy na trawienie przede wszystkim. Zapomnij na dobre o problemach trawiennych. Media codziennie atakują Cię reklamami „wspomagaczy trawienia”: na jelita, na trzustkę, na żołądek, na wątrobę, na zaparcia. Na szczęście nie musisz ich kupować. Bo po co, skoro boćwina naturalnie reguluje pracę układu trawiennego?
Burak liściowy korzystnie wpływa na zdrowie trawienne, ponieważ:

  • Zmniejsza stan zapalny w przewodzie pokarmowym
  • Reguluje ruchy jelit, które usuwają toksyny z organizmu
  • Wspomaga detoksykację jelit, równocześnie działając jako środek przeciwzapalny i przeciwutleniacz
  • Wysoka zawartość błonnika pokarmowego polepsza też pracę okrężnicy, zapobiegając w ten sposób zarówno zaparciom jak i biegunce

6. Mocne kości dzięki boćwinie szwajcarskiej

Co takiego ma boćwina szwajcarska, że chroni Twoje kości?
Otóż jest doskonałym źródłem witaminy K i wapnia. Przede wszystkim to dwa najważniejsze i kluczowe składniki odżywcze potrzebne do utrzymania silnej struktury szkieletowej. 99% wapnia w organizmie jest przechowywane w kościach.

Tylko jedna szklanka gotowanej boćwiny szwajcarskiej
zapewnia aż 636% dziennej dawki witaminy K!

Witamina K jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla zdrowia kości. Ponadto chroni przed złamaniami, ponieważ aktywuje osteokalcynę – główne białko niekolagenowe wspomagające tworzenie kości.
Wynika z tego, że ten tandem witaminowo – wapniowy korzystnie wpływa na metabolizm kości. Dodatkowo wspomaga i chroni organizm przed utratą minerałów, zwłaszcza w procesie starzenia.

7. Boćwina szwajcarska na prawidłową pracę mózgu

Boćwina wspomaga także pracę mózgu. Regularne spożywanie warzyw o wysokim stężeniu betalainy zapewnia ochronę przed zaburzeniami neurologicznymi. Wiążą się one ze stresem oksydacyjnym, w tym chorobami zwyrodnieniowymi.
Betalainy są naturalnymi barwnikami:

  • Betacyjaniny: czerwono – fioletowe
  • Betaksantyny: żółto – pomarańczowe

Związki te występują jedynie w: buraku ćwikłowym, boćwinie, opuncji, amarnatusie, pitaji oraz ulluko.
Chronią również komórki mózgowe przed mutacją i przed uszkodzeniem DNA, zapobiegając tym samym chorobie Alzheimera i Parkinsona.

8. Oczy zielone. Więcej zobaczą dzięki boćwinie

Więcej zobaczą Twe oczy zielone! Niechaj będą zdrowe i piękne dzięki boćwinie. Kolejną korzyścią płynąca ze spożywania boćwiny szwajcarskiej jest bogata zawartość karotenoidów: luteiny i zeaksantyny.
Luteina i zeaksantyna chronią wzrok i oczy przed chorobami. Dodatkowo zabezpieczają siatkówkę i rogówkę oka. Zaburzeń wzroku i dolegliwości oczu związanymi ze starzeniem się organizmu możesz uniknąć. Ponieważ pijąc świeżo wyciskany sok z boćwiny zapobiegasz:

  • Zwyrodnieniu plamki żółtej
  • Jaskrze
  • Ślepocie
  • Katarakcie

9. Nerwy na wodzy i twarde mięśnie. Burak liściowy rządzi!

Boćwina szwajcarska dostarcza także dużych ilości magnezu, potasu, wapnia i innych minerałów, które są kluczowe dla prawidłowego zdrowia Twoich mięśni i układu nerwowego.
Ponadto po wypiciu soku z boćwiny poprawia się krążenie i ustępują bolesne skurcze mięśni wynikające z niedoboru magnezu.

Co robią sportowcy przez treningiem i wyczerpującymi zawodami? Piją świeży sok z boćwiny.

To jak najbardziej legalny doping!
Koniec więc ze stresem, oraz bezsennością, zaburzeniami nastroju i bólami głowy, także wysokim ciśnieniem krwi oraz innymi objawami stresu.

10. Co zawiera szklanka boćwiny?

Jedna szklanka ugotowanej boćwiny to:

  • ok. 30 kcal
  • 4 g białka
  • 5 g włókna
  • 7 g węglowodanów
  • 580 mg witaminy K
  • 300 mg witaminy A
  • 6 mg witaminy C
  • 155 mg magnezu
  • 0,30 mg miedzi
  • 60 mg manganu
  • 540 mg potasu
  • 90 mg witaminy E
  • 95 mg żelaza
  • 50 mg choliny
  • 16 mg witaminy B2
  • 100 mg wapnia
Udostępnij:

5 powodów dla których musisz jeść czerwoną kapustę

10 top korzyści zdrowotnych szparagów zielonych

Skomentuj