Niedoczynność tarczycy dieta od Terapii Sokami dla Ciebie.
Niewłaściwie funkcjonująca tarczyca daje szereg objawów. Najbliżsi chorego bardzo często nie rozumieją niedomagań, z jakimi się on zmaga.
Bardzo ważne w terapii jest właściwe dobranie leku oraz prawidłowa dieta. Ponieważ decyduje ona o zachowaniu lub powrocie do właściwej formy i wagi.
Co to jest niedoczynność tarczycy?
Niedoczynność tarczycy objawia się niedoborem hormonów tarczycy: T3 – trójjodotyrniny i T4 – tyroksyny, które sprawiają spowolnienie metabolizmu w organizmie. W efekcie dochodzi do zmęczenia i osłabienia, oraz zmniejszonej tolerancji wysiłku.
Dieta w niedoczynności tarczycy
Pamiętaj, aby Twoja codzienna dieta uwzględniała zasady zdrowego żywienia.
Podstawowe zasady diety w niedoczynności tarczycy:
- dieta niskoenergetyczna dla chorych z nadwagą i otyłością
- dieta normo-kaloryczna, nie wywołująca redukcji masy ciała, a jedynie utrzymanie obecnej wagi. Jest ona przeznaczona dla osób z prawidłową masą ciała.
Oczywiście wartość energetyczna takiej diety, musi być dostosowana również do stylu i trybu życia.
- Białko, które stanowi 10-15% wartości energetycznej diety, musi być spożywane jako chude mięsa, jak na przykład: kurczak, indyk, królik, chuda wołowina.
- Niskotłuszczowe przetwory mleczne, oczywiście przy właściwej tolerancji laktozy.
Bogatym źródłem białka w diecie osób z niedoczynnością tarczycy są ryby, które dostarczają witaminę D, jod, selen, wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Dietetyce rekomendują ryby ok. 3-4 razy w tygodniu.
Pamiętaj, że pełnowartościowe białko jest przede wszystkim źródłem aminokwasu egzogennego, czyli tyrozyny, dzięki której powstaje główny hormon tarczycy – tyroksyna T4.
- Roślinne tłuszcze: na przykład oleje, orzechy i nasiona, muszą dawać ok. 40% wartości energetycznej diety. Bardzo ważne jest regularne i odpowiednie spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Powodują one mobilizację wątroby do przemiany T4 w T3. Tym samym podnoszą metabolizm ustroju i wrażliwość komórek na hormony tarczycy. Znajdziesz je w oliwie z oliwek, oleju lnianym, bio: łososiu, makreli, pstrągu, tuńczyku.
Dietetycy rekomendują zastąpienie nasyconych kwasów tłuszczowych, występujących w produktach pochodzenia zwierzęcego, właśnie nienasyconymi. Ich źródłem są produkty roślinne. Unikaj tłuszczów takich jak masło, oleje a także te zawarte w ciastach, batonach, tłustych mięsach. - Złożone węglowodany, na które składa się 50 – 70% wartości energetycznej diety, czyli kalorii a także właściwa podaż błonnika pokarmowego. Włącz do diety przede wszystkim warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe. Chorym często partneruje insulinooporność. Dlatego zaleca się w niedoczynność tarczycy dieta produkty o niskim indeksie glikemicznym.
Zasady:
- Pamiętaj o regularnym jedzeniu 4-5 posiłków w ciągu dnia. Rób przerwy co 3-4 godziny. Ostatni posiłek zjedz co najmniej 3 godziny przed snem.
- Wzbogacaj dietę i uwzględniaj wszystkie produkty: warzywa, owoce, produkty mleczne i te dostarczające białka, tłuszcze roślinne, produktów zbożowe.
- Koniecznie wyeliminuj słodycze, fast foody, słodzone napoje
- Kategorycznie unikaj potraw smażonych. Piecz w folii aluminiowej, rękawie, na grillu. Gotuj na parze, duś bez wcześniejszego obsmażania.
- Pij minimum 2 litry dziennie wody wzbogaconej w jod. Możesz dołączyć napary ziołowe.
- Pilnuj aktywności fizycznej minimum 3 x w tygodniu, ok. 30 minut. Polecamy sporty aerobowe w godzinach rannych, na przykład basen, bieganie, rower, szybki spacer.
Unikaj ćwiczeń zmuszających do krótkiego, intensywnego wysiłku. Pamiętaj, że regularne ćwiczenia to pożądane zmiany w Twoim ciele. Mamy na myśli podkręcenie metabolizmu i działanie na hormonom tarczycy w komórkach.