Nadczynność tarczycy objawy i dieta

Nadczynność tarczycy objawy i dieta – Terapia Sokami wyjaśnia i pokazuje jak sobie radzić z tą dokuczliwą chorobą.

Co to jest nadczynność tarczycy?

Nadczynność tarczycy to choroba, polegająca na zbyt wysokim wyrzucie hormonów tarczycy:

  • tyroksyny (T4)
  • trijodotyroniny (T3)
  • kalcytoniny

Nadczynność tarczycy powoduje uciążliwe objawy, powoduje mnóstwo powikłań, z których najgroźniejszym jest przełom tarczycowy.

Objawy nadczynności tarczycy

  • Kołatanie/bardzo szybkie bicie serca
  • Duszności, które pojawią się nawet podczas małego wysiłku fizycznym. Wielu chorych z nadczynnością ma także zadyszkę wysiłkową
  • Nadwrażliwość na ciepło i zwiększona potliwość. Chory ma ciągle wilgotne dłonie, jest to charakterystyczny objaw dla osób z nadczynnością tarczycy. Bardzo źle znoszą one upały. W okresie zimowym za to nie marzną.
  • Nerwowość i drażliwość, problemy z koncentracją
  • Nieprawidłowe trawienie, objawia się biegunkami lub zaparciami
  • Drżenie palców, potrafi być tak intensywne, że chory ma trudność, by utrzymać w dłoni długopis, czy zapiąć guziki
  • Osłabienie mięśni nóg
  • Problemy skórne, występują na podudziach i stopach. Często to czerwone, mocno swędzące plamy, a nogi nad kostkami są opuchnięte
  • Zły stan włosów i paznokci, cienkie i rzadkie, łamliwe paznokcie z nierówną powierzchnią
  • Nieregularne miesiączki, są skąpe lub całkiem zanikają

Dieta w nadczynności tarczycy

Nadczynności tarczycy bardzo często partneruje spadek masy ciała.
Dlatego dietetycy zalecają:

  • Dietę normokaloryczną dla tych z prawidłowym BMI 18,5–24,9 kg/m2
  • Dietę wysokoenergetyczną, dla chorych z niedowagą lub spadkiem masy ciała, kiedy towarzyszy temu zanik mięśni.
    W tej diecie zalecamy 6–7 posiłków o małej objętości. Muszą być one bogate w produkty wysokoenergetyczne, na przykład: suszone owoce, orzechy, nasiona, oleje roślinne, awokado. Kiedy dojdzie do wyrównania hormonów, należy powrócić do diety normokalorycznej.
  • Białko
    To ok.15% wartości energetycznej diety. Podstawowym źródłem białka niech będą chude mięsa, ryby, jajabio, suche nasiona roślin strączkowych. Pamiętaj o większej zawartości białka w diecie, jeśli jesteś chorym z ubytkiem masy ciała.
  • Tłuszcz
    Rekomendujemy go ten, pozyskany z roślin, ponieważ dostarcza właściwą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 o działaniu immunostymulującym.
    Źródłem tego składnika odżywczego w diecie może być olej lniany, oliwa z oliwek,  orzechy, zwłaszcza włoskie, świeżo mielone nasiona lnu, pestki dyni, słonecznika, awokado oraz oliwki.
    Tłuszcz powinien stanowić 20–35% wartości energetycznej diety.
  • Węglowodany
    To 50–70% wartości energetycznej diety.
  • Błonnik pokarmowy
    Ważną sprawą jest właściwy poziom błonnika pokarmowego (20–40 g/d). Z tego powodu, głównym źródłem węglowodanów w Twojej diecie muszą być warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe.

Dobrze zbilansowana dieta na nadczynność tarczycy. Składniki:

Wapń i witamina D

To ważne składniki diety w nadczynności tarczycy, ponieważ mają duży wpływ na homeostazę kostną. W związku z większym metabolizmem w nadczynności tarczycy, wzrasta ryzyko wystąpienia osteoporozy.
Głównym źródłem wapnia są brokuły i warzywa zielonolistne, amarantus, pestki dyni, migdały, sezam, mak. Natomiast w sardynkach, śledziach, szprotkach znajdziesz wapń i witaminę D.

Zwróć uwagę również na ryby morskie, jako te produkty, które dostarczą Ci witaminy D.
Natomiast latem i wiosną, chociaż 15 minut na słońcu, dostarczy Ci właściwej ilości endogennej witaminy D. W okresie jesienno-zimowym niezbędna będzie suplementacja.

Jod

Jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy, ale zbyt duże ilości mogą spowodować nadczynność tarczycy. Spożywaj dziennie ok. 150 μg jodu.

Kwasy omega-3

Odgrywają ważną rolę z diecie w nadczynności tarczycy, ponieważ mają działanie przeciwzapalne. Znajdziesz je w olejach roślinnych, orzechach pestkach, nasionach. Możesz też zdrowo tłoczyć z nich olej w domowych warunkach, korzystając z prasy do oleju.  Dobre źródło kwasów omega-3 to awokado i ryby. Jedz je 2-3 razy w tygodniu.

Antyoksydanty

Najcenniejsze to: witamina E, C, beta-karoten, polifenole. Wzmacniają one nasz układ odpornościowy.
Szukaj ich w olejach: z kiełków zbożowych, kukurydzianych, sojowych i oliwie z oliwek. Są obecne także w: orzechach, migdałach, owocach dzikiej róży, wiśniach, pietruszce, kiwi, brokułach, szczawiu, papryce, estragonie, białej i czerwonej kapuście, brukwi. Oczywiście w cytrusach, marchewce, szpinaku,mango, melonie, moreli, brzoskwini, pomidorach.
Wszystkie te produkty łatwo wyciśniesz w wyciskarce wolnoobrotowej. To najlepszy sposób na przyswojenie jak największej ilości witamin i minerałów.
Pijąc soki, już w 15 minut przyswajasz aż w 90% substancji bioaktywnych zawartych w soku.
Jedząc w całości warzywa, owoce, zioła przyswajasz tylko 20% cennych składników. Trafią one do krwiobiegu w ciągu 5-8 godzin, ale tylko wtedy, gdy Twój układ trawienny jest zdrowy.

Nadczynność tarczycy objawy i dieta. Prawidłowe żywienie pełni istotną rolę w niefarmakologicznym leczeniu nadczynności tarczycy. Szczególnie ze względu na wpływ tego zaburzenia na zwiększony metabolizm i utratę masy ciała przed wyrównaniem hormonalnym.

Niedoczynność tarczycy

Dieta roślinna antynowotworowa

Skomentuj