Dieta roślinna antynowotworowa

Dieta roślinna antynowotworowa od Terapii Sokami.

Na całym świecie naukowcy szukają sposobów na minimalizowanie zachorowań na raka.
Prawidłowa dieta, odpowiednia waga ciała i regularna aktywność fizyczna, to sposoby na ochronę przed wieloma nowotworami, między innymi:

  • o 69% mniejsze ryzyko wystąpienia raka przełyku
  • 63% raka jamy ustnej, gardła i krtani
  • 59% raka macicy
  • 50% raka jelita grubego
  • 47% raka żołądka
  • 38% raka piersi

2 x więcej roślin niż mięsa w diecie 🌿🍅

Dieta oparta na produktach pochodzenia roślinnego takich jak:

  • Warzywa
  • Owoce
  • Zboża
  • Rośliny strączkowe
  • Ziarna
  • Orzechy

przede wszystkim skutkuje rzadszymi przypadkami zachorowań na nowotwory. Wniosek: im więcej roślin w diecie w stosunku do produktów zwierzęcych, tym mniejsze ryzyko zachorowania na raka.

Światowa Fundacja Badań nad Rakiem podaje rekomendacje na temat żywienia. Mają one na celu obniżenie ryzyka zachorowania na nowotwory.
Zalecenia te są tożsame z Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej z 2016 roku opracowaną przez ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia.

5 porcji roślin dziennie

400-600 g niskoskrobiowych warzyw i owoców (minimum ¾ to warzywa, a ¼ owoce):
sałata, ogórek i pomidory, kapusta, brokuły i kalafior, jarmuż, kalarepa, kapusta kiszona oraz boćwina, papryka, rzepa, czy szparagi, szpinak, cykoria, seler naciowy, cebula, czy czosnek, pietruszka i rzodkiewka, por.
Więcej skrobi mają marchew i buraki, zwłaszcza ugotowane.

Wysoką zawartość skrobi mają na przykład: ziemniaki, bataty i dynia.

Podsumowując, w diecie antynowotworowej roślinnej, bardzo ważne jest codzienne spożywanie różnokolorowych, czyli zielonych, czerwonych, fioletowych, białych, żółtych i pomarańczowych warzyw i owoców.

Pamiętaj, by przynajmniej połowa tych cennych produktów była w postaci surowej, najlepiej w postaci świeżo wyciskanych soków.


W co powinna obfitować roślinna dieta antyrakowa?

W diecie stosuj jak najmniej oczyszczone i przetworzone produkty zbożowe, na przykład:

  • Pełnoziarniste pieczywo
  • Grube kasze
  • Niełuskany ryż
  • Otręby
  • Naturalne płatki zbożowe
  • Makarony z mąki razowej
  • Nasiona roślin strączkowych: groch, fasola, soja, soczewica, bób, ciecierzyca
    To podstawowe źródło energii dla organizmu, ale również błonnika pokarmowego.
    Pozytywnie wpłyną również na pracę jelit oraz skład mikroflory bakteryjnej.

Tłuszcze w diecie roślinnej 🥥

Niezbędnym składnikiem diety są między innymi tłuszcze. Wybieraj zawsze te roślinne. W profilaktyce chorób nowotworowych szczególne miejsce zajmują wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT).
Badania dodatkowo pokazują, że WNKT mają zdolność hamowania rozwoju nowotworu na wielu etapach jego rozwoju (od wzrostu komórek nowotworowych, poprzez tworzenie przez nie naczyń krwionośnych, na rozsiewie komórek po organizmie).

Dobrym źródłem WNKT w żywności pochodzenia roślinnego są:

  • Olej lniany
  • Siemię lniane
  • Olej kokosowy
  • Oliwa z oliwek
  • Orzechy
  • Ziarna dyni
  • Awokado

W celu uzyskania efektu przeciwnowotworowego, żywność pochodzenia roślinnego – warzywa, owoce, produkty zbożowe z pełnego ziarna i nasiona roślin strączkowych musi stanowić minimum 2/3 naszej codziennej diety. Pozostałą część diety uzupełniaj produktami pochodzenia zwierzęcego. Są to między innymi:

  • Ryby morskie
  • Jaja bio
  • Mleko i przetwory mleczne

Warto włączać je do diety dlatego, że są dla człowieka źródłem pełnowartościowego białka zawierającego niezbędne aminokwasy, a nasz organizm nie potrafi ich produkować.
Proporcja 2/3 lub więcej produktów roślinnych i 1/3 lub mniej produktów zwierzęcych utrzymuje również optymalną równowagę kwasowo-zasadową organizmu.


Przeciwnowotworowa moc roślin

Dieta Roślinna Antynowotworowa to przede wszystkim warzywa, owoce, zboża oraz nasiona roślin strączkowych, ziarna i orzechy. Mają one wysoką wartość odżywczą.
To przede wszystkim źródło witamin i minerałów, błonnika pokarmowego, białka, węglowodanów oraz substancji bioaktywnych.
Właśnie bogactwo tych cennych składników powoduje, że produkty te zyskują właściwości antyrakowe.
Nie zastąpią ich żadne suplementy diety. Pamiętaj, że produkty roślinne, które spożywasz, powinny być naturalne i dobrej jakości.

Największy potencjał przeciwnowotworowy mają:

  • Antyoksydanty
  • Polifenole
  • Fitosterole
  • Izotiocyjaniny
  • Błonnik pokarmowy

Antyoksydanty

Antyoksydanty są grupą związków o silnym działaniu przeciwutleniającym. Chronią organizm między innymi przed zaburzeniami DNA przez wolne rodniki tlenowe. Antyoksydanty o najsilniejszej mocy zapobiegania nowotworom to:

Witaminy C i E hamują wiele substancji rakotwórczych. Jako przykład możemy podać nitrozoaminy, które występują obficie w przetworach mięsnych, konserwowanych azotanami.

Picie soków z warzyw i owoców bogatych w witaminę C obniża ryzyko zachorowania na raka:

  • Jamy ustnej
  • Gardła
  • Przełyku
  • Żołądka
  • Płuc
  • Jelita grubego
  • Trzustki
  • Pęcherza moczowego

Witamina E chroni przed rakiem żołądka i gruczołu krokowego. Znajdziesz ją w:

  • Olejach roślinnych
  • Ziarnach zbóż
  • Nasionach
  • Zielonych warzywach liściastych

Karotenoidy regulują pracę układu odpornościowego organizmu. Dodatkowo hamują namnażanie komórek nowotworowych. Bronią także zdrowe komórki przed promieniami UV i zabezpieczają je przed transformacją nowotworową.

Karotenoidy: β-karoten, likopen, luteina, zeaksantyna nadają kolory warzywom i owocom.
Z uwagi na fakt, że mają inne działania antynowotworowe, zalecamy spożywanie soków z różnokolorowych produktów: soku pomidorowego, soku z brokułami, soku brzoskwiniowego, soku ze szpinakiem, czy marchewkowego oraz soku grejpfrutowego.


Selen

Selen blokuje tworzenie komórek nowotworowych w trakcie kancerogenezy. Dodatkowo podnosi odporność i usuwa wolne rodniki.
Najwięcej selenu mają między innymi:

  • Orzechy brazylijskie
  • Nasiona roślin strączkowych
  • Czosnek
  • Gryka
  • Ryż
  • Kukurydza
  • Kakao

Badania pokazują, że dieta roślinna antynowotworowa i jedzenie produktów bogatych w selen obniża ryzyko zachorowań na raka płuc, żołądka, wątroby, tarczycy i gruczołu krokowego.


Polifenole

Związki naturalnie zawarte w roślinach o silnym działaniu przeciwutleniającym. Do tej grupy zaliczamy przede wszystkim:

  • Flawonoidy
  • Izoflawony
  • Fitoestrogeny
  • Katechiny
  • Stilbeny
  • Igniny

„Wymiatają” one wolne rodniki, jednocześnie usuwając metale ciężkie. Wspomagają także działanie innych antyoksydantów. Dodatkowo stymulują funkcje układu odpornościowego oraz inicjują śmierć nieprawidłowych komórek. W ten sposób hamują etap rozwoju nowotworów. Produkty o największej zawartości polifenoli to:

  • Zielona herbata
  • Warzywa kapustne
  • Soja
  • Kakao
  • Owoce (winogrona, borówki, żurawina, jeżyny, truskawki, pomarańcze, grejpfruty, cytryny, mandarynki)

Badania mówią, że Ci, którzy spożywali w/w produkty lub soki z nich, dużo rzadziej chorowali na nowotwory jelita grubego, prostaty, piersi, przełyku i żołądka.


Fitosterole

To sterole roślinne obecne na przykład w nasionach roślin strączkowych, nasionach sezamu oraz dyni:

  • Po pierwsze, mają one zdolność obniżania stężenia cholesterolu we krwi
  • Po drugie, minimalizują możliwość zachorowania na raka jelita grubego, piersi i prostaty
  • I po trzecie, mają korzystny wpływ antynowotworowy, powstrzymując tworzenie i rozsiew komórek nowotworowych i mobilizując układ odpornościowy do walki z nimi.

Izotiocyjaniny

To grupa związków organosiarkowych. Ich głównym źródłem są warzywa:

  • Cebulowe: czosnek, cebula, szczypiorek, por
  • Kapustne: brokuły, kalafior, brukselka, kapusta biała i czerwona
  • Rzodkiewka
  • Rzeżucha

Przede wszystkim mają właściwości antynowotworowe i na wszystkich etapach karcinogenezy, izotiocyjaniny powstrzymują rozwój raka jelita grubego, płuca, piersi, jajnika, pęcherza moczowego i czerniaka.


Pij świeżo wyciskane soki

Soki z zielonych warzyw i owoców 🥦🥬🫑🥒

Z brokułów, kapusty, jarmużu, szpinaku, groszku, brukselki, kiwi – przeciwdziałają rakowi przełyka i jamy ustnej, zawierają luteinę i zeaksantynę, hamujące namnażanie się komórek rakowych.

Soki z czerwonych warzyw i owoców 🍒🍉🍎🍅

Z pomidorów, czerwonej kapusty, buraków, truskawek, żurawiny, malin, jabłek, wiśni, arbuza – są źródłem likopenu, który ma działanie przeciwnowotworowe.

Soki z pomarańczowych warzyw i owoców 🍊🍑🥕🥭

Z brzoskwiń, marchwi, dyni, mango, moreli – działają antyoksydacyjnie.

Soki z dodatkiem białych warzyw i owoców 🧄🧅🍈🍌

Czyli czosnku, cebuli, rzodkiewki, cykorii – zawierają fitoestrogeny zapobiegające nowotworom piersi i prostaty.

Soki możesz szybko i wygodnie wyciskać w Wyciskarce Kuvings Evo820 PLus.


Błonnik pokarmowy

Dzięki błonnikowi prawidłowo funkcjonuje Twój układ pokarmowy. Błonnik:

  • Obniża „energetyczność” posiłków i ułatwia podtrzymać właściwą masę ciała
  • Podnosi objętość i tempo pasażu wydalanego stolca
  • Zmniejsza poziom różnych substancji rakotwórczych w stolcu, które pozostały po strawieniu i wchłonięciu pokarmu
  • Dodatkowo minimalizuje czas ich oddziaływania na błonę śluzową jelita.

Konkretne frakcje włókien pokarmowych błonnika wykazują zdolność wiązania rakotwórczych metabolitów. Fermentacja bakteryjna błonnika pokarmowego, obniża pH stolca. Dzięki temu ogranicza możliwość zmiany niektórych metabolitów w mocniej toksyczne.
Te cenne właściwości błonnika obniżają ryzyko rozwoju gruczolaków i raka jelita grubego.
Podsumowując: mało przetworzone produktów roślinne są bogate we włókno pokarmowe.

Produkty zawierające błonnik

To nieobrane warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe (pieczywo razowe, płatki owsiane, otręby pszenne, ryż brązowy, ciemny makaron, gruboziarniste kasze) – przyspieszają perystaltykę jelit i pomagają szybciej wydalić z organizmu rakotwórcze związki.


Czego unikać w diecie antyrakowej?

W diecie antyrakowej należy ograniczyć jedzenie cukru, soli, tłuszczu i zrezygnować z tłustego mięsa. Ponieważ badania dowiodły, że spożywanie tłuszczy nasyconych sprzyja powstawaniu raka jelita grubego. Dlatego tak ważne jest, by z jadłospisu wyeliminować pełnotłuste przetwory mleczne, tłuste mięso i gotowe dania.

Wyklucz z jadłospisu

  • Produkty z konserwantami, rafinowane i przetworzone (na przykład zupy w proszku, konserwy, margaryny, sosy w proszku i inne „gotowce”)
  • Ogranicz jedzenie czerwonego mięsa, tłustych kiełbas oraz wędlin
  • Zredukuj także do minimum spożywanie słodyczy oraz białego cukru
  • Ograniczaj picie mocnego alkoholu, czarnej herbaty oraz mocnej kawy
  • Smażenie zastąp na przykład gotowaniem na parze, w wodzie lub pieczeniem
  • Zrezygnuj z białego pieczywa

Twoje Must Have jadłospisu antyrakowego

Walka z rakiem zaczyna się w kuchni. Dieta Roślinna Antynowotworowa.

Pamiętaj, że przetworzone jedzenie powoduje raka.
Dlatego wyeliminuj je z jadłospisu w pierwszej kolejności.
Unikaj także produktów konserwowanych, solonych, mrożonych i marynowanych.
Zamiast tego wprowadź do diety pokarmy bogate w indole, polifenole czy sulforafany.
Ponieważ neutralizują one substancje rakotwórcze i zapobiegają groźnym dla życia mutacjom komórek.
Także tłuszcze nasycone powinny zostać mocno ograniczone.

  • Świeżo wyciskane soki. Organizm jeszcze bardziej przyswaja enzymy, fitosubstacje i antyoksydanty z soków, niż kiedy jesz całe warzywa, owoce czy zioła. Dlatego wykorzystaj zdrowe produkty i podawaj je w skondensowanej formie soku.
  • Warzywa z upraw ekologicznych. Cebula, czosnek, sałata, koperek, marchewka to ważne źródła antyoksydantów. Podstawą muszą być:
  • Owoce z upraw ekologicznych. Terapia Gersona zakłada spożywanie dużych ilości bananów, mandarynek, brzoskwini, melonów, czereśni, wiśni, moreli, grejpfrutów, pomarańczy, gruszek, jabłek, śliwek, winogron i mango.
  • Kiełki. Zwłaszcza czosnku, brokułu, chia, róży chińskiej, lucerny.
  • Zdrowe tłuszcze: Oliwy i orzechy.
  • Błonnik. Rośliny strączkowe, owies, bulwy korzeni.
  • Kwasy omega-3. Ryby, siemię lniane.

Te wszystkie elementy nie tylko zapobiegają mutacji komórek, ale także przeciwdziałają stanom zapalnym w organizmie i dodatkowo wzmacniają odporność.

PAMIĘTAJ! Ogranicz do minimum spożycie sodu, za to przyjmuj jak najwięcej produktów bogatych w potas.

Z uwagi na powszechność występowania kwercetyny w świecie roślin, stanowi ona nieodłączny składniki diety człowieka. Badania potwierdzają odwrotną relację między spożyciem flawonoidów a występowaniem chorób cywilizacyjnych, czy powstawaniem nowotworów. Dlatego też regularne picie świeżo wyciskanych soków z produktów bogatych we flawonoidy, zmniejsza ryzyko wystąpienia poważnych chorób.

Poznaj także przepisy na soki antyrakowe.

Polecamy ciekawą literaturę dotyczącą diety roślinnej:

 

Książka "Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej Przepisy" Beata Anna Dąbrowska          Książka „Vege na diecie” Magdalena Makarowska

 

Źródło:

https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/dieta-antyrakowa-ochronny-wplyw-zywnosci-pochodzenia-roslinnego/

Udostępnij:

Nadczynność tarczycy objawy i dieta

Czy można jeść surową fasolkę?

Skomentuj