Nadciśnienie. Jak z nim walczyć?

  •  
  •  
  •  

Nadciśnienie. Jak z nim walczyć? Coraz więcej osób na nie cierpi. Dotyka ono aż 20% dorosłych osób w krajach rozwiniętych.

Na nadciśnienie cierpi 40% osób w wieku 65 lat i 90% osób w wieku 85 lat

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia to właśnie nadciśnienie – obok palenia papierosów – najbardziej skraca życie.
Dlaczego?
Bo powoduje wiele innych chorób układu krążenia:

  • Miażdżycę
  • Niewydolność serca
  • Uszkodzenie śródbłonka
  • Udar mózgu
  • Zawał serca
  • Zaburzenie pracy nerek

Jak zniwelować nadciśnienie?

Jak to zrobić? Powracając do natury i pijąc świeżo wyciskane soki. Zdrowa żywność obniża Twoje ciśnienie. Nadciśnienie jak z nim walczyć?

W 1984 roku profesor K. O‘Dea przeprowadziła doświadczenie. Dziesięciu Aborygenów chorujących na cukrzycę i czterech Aborygenów z wysokim poziomem cholesterolu i nadciśnieniem powróciło do życia plemiennego.
Przez siedem tygodni jedli tylko to, co sami zebrali lub upolowali.
Jakie były wyniki?
Badani schudli, średnio o 8 kg, spadło również ich ciśnienie oraz poziom glukozy i insuliny. Wnioski?
Zamiast się leczyć, musimy zmienić tryb życia.

Co zrobić przy nadciśnieniu?

Zrzuć nadwagę

Każdy zrzucony kilogram masy ciała obniża ciśnienie skurczowe o 1,6 mmHg, a ciśnienie rozkurczowe – o 1,3 mmHg!
A oto dlaczego: osoby z nadwagą mają więcej krwi, więc nerki nie nadążają z jej filtrowaniem z nadmiaru sodu. To podwyższa ciśnienie.
Zwłaszcza otyłość brzuszna zwiększa ryzyko nadciśnienia. W tłuszczu brzusznym znajduje się niebezpieczna angiotensyna II, która również podnosi ciśnienie. Mamy gotowe i sprawdzone przepisy na soki na nadciśnienie.

Nadciśnienie jak z nim walczyć? Pij świeżo wyciskane soki

Jedz owoce i warzywa. Znajdziesz w nich potas, witaminę C i wiele innych substancji obniżających ciśnienie krwi.
Pamiętaj, że aby przyswoić odpowiednią ilość witamin i minerałów, musisz jeść kilogram warzyw i owoców dziennie!
Najlepszym rozwiązaniem są świeżo wyciśnięte soki. Nie tylko w ten sposób dasz radę spożyć więcej warzyw i owoców, ale też lepiej przyswoisz składniki odżywcze – pod warunkiem, że używasz wyciskarki wolnoobrotowej. Sprawdź nasze przepisy na soki na nadciśnienie.

Rzuć palenie

Łatwo powiedzieć. Ale wiedz, że palenie uszkadza układ krążenia i zagęszcza krew. Uwalnia też hormony stresu, które także wywołują nadciśnienie.

Nadciśnienie jak z nim walczyć? Ogranicz mięso

Zwiększa prawdopodobieństwo nadwagi. Naukowcy zbadali, że jedzenie 125 g mięsa dziennie przez sześć lat oznacza przytycie o kilogram.

Jedz kiełki

Szkodliwe skutki jedzenia mięsa, takie jak zakwaszenie, możesz wyeliminować chlorofilem.
Najwięcej chlorofilu znajdziesz w organicznych kiełkach. Zwłaszcza kiełki brokułu, kiełki chińskiej różykiełki rzodkiewki są wskazane przy nadciśnieniu.

Ruszaj się

Fizyczne ćwiczenia pomogą ci zrzucić nadwagę i polepszyć stan układu krążenia. Wysiłek fizyczny. Na początku minimalny! Wystarczy 30 minut marszu dziennie.

Nadciśnienie jak z nim walczyć? Dostarczaj Witaminę D

Francuskie badania na osobach powyżej 65 roku życia wykazały, że zimą ciśnienie tętnicze wzrasta średnio o 5 mmHg.
Ma z tym związek właśnie witamina D, której dostarcza nam między innymi słońce.
Amerykańskie badanie pielęgniarek Nurses’ Health Study także pokazało tę zależność: kobiety z niskim stężeniem witaminy D w organizmie były o 66% bardziej narażone na nadciśnienie!
Inne amerykańskie badanie dało zatrważające wyniki: nawet mały niedobór witaminy D powoduje, że jesteśmy bardziej zagrożeni chorobami układu krążenia.

Uważaj, gdy jesz poza domem. Wszystkie fast foody, ale również niektóre restauracje, serwują znacznie przesolone dania.

Co jeszcze pomaga obniżyć ciśnienie?

Potas

Z ankiet żywieniowych wynika, że Europejczycy spożywają 3 g potasu dziennie, chociaż Inspektorat Sanitarny USA szacuje zapotrzebowanie na 4,7 g. Wśród plemion zbieracko – łowieckich, które spożywają mało soli, a dużo potasu, badania nie odnotowały wielu przypadków nadciśnienia. Potas znajdziesz w szpinaku i innych warzywach zielonych, melonach, migdałach, brukselce, grzybach, bananach, pomarańczach, gruszkach, kiwi, grejpfrutach, soi. Ponadto najlepiej go przyswoisz, pijąc świeżo wyciskane soki.

Witamina C

Badania z 2012 roku wykazały, że 500 mg witaminy C dziennie znacznie obniża ciśnienie. 10 porcji owoców i warzyw dziennie dostarcza ponad 300 mg witaminy C. Najwięcej witaminy C znajdziesz w owocach dzikiej róży, cytrusach, papryce, gryce, czarnej porzeczce, brzoskwiniach, wiśniach, winogronach, śliwkach.

Soja i kiełki soi

Oprócz potasu zawiera między innymi izoflawony, które także obniżają ciśnienie.

Słońce

10 do 15 minut na dworze potrafi zdziałać cuda! Ponadto witamina D obecna jest też w rybach, wątrobie, mleku, jajach i grzybach.

Co ograniczyć w diecie przy nadciśnieniu?

Cukry proste

Przede wszystkim unikaj słodzonych napojów gazowanych i owocowych! Jak wynika z badań naukowców ze School of Public Health Imperial College w Londynie, każda wypita szklanka słodzonego napoju podnosi ciśnienie skurczowego o 1,1 mmHg, a rozkurczowe – o 0,4 mmHg! Najwięcej cukrów znajduje się w przetworzonej żywności.

Sól

Według Inspektoratu Sanitarnego USA że dzienne zapotrzebowanie na sól wynosi około 3,8 g. Jak wykazały badania, Polacy przekraczają jej użycie aż o 400%! Pojawiają się pierwsze przypadki nadciśnienia u młodzieży – a winien jest temu nadmiar soli! Powoduje zwiększenie objętości płynu tkankowego, zwiększenie objętości krwi przepompowywanej przez serce, wzrost wartości całkowitego obwodowego oporu naczyniowego i zwiększenie ciśnienia tętniczego.

Alkohol

Nie pij więcej niż dwa kieliszki wina dziennie. Przede wszystkim nie pij go między posiłkami – to podnosi ciśnienie!
Amerykańskie badania wykazały, że kobiety pijące niewielkie ilości alkoholu mają lepsze wyniki od abstynentek. Jednak jeśli jesteś mężczyzną, najlepiej całkiem odstaw alkohol. U mężczyzn ciśnienie krwi podwyższa się z każdym kieliszkiem alkoholu.

Mięso

Zwiększa prawdopodobieństwo nadwagi, a co za tym idzie – chorób krążenia

Znasz zdrowotną moc oleju? Pozbądź się…

Wiesz, że leki szkodzą?

Skomentuj