Jak obniżyć cholesterol?

Jak obniżyć cholesterol bez leków?
Naturalne metody są bardzo skuteczne i nie wywołują skutków ubocznych. W utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu pomagają świeżo wyciskane soki.

Leki na obniżenie cholesterolu nie zawsze są skuteczne

Naukowcy z uniwersytetu Cambridge przebadali ok.66 tysięcy pacjentów z grupy podwyższonego ryzyka. I co się okazało? Leki mające obniżać cholesterol – statyny – nie działają.
Dodatkowo mogą nawet szkodzić:

  • na pamięć
  • nerki
  • wątrobę
  • a także powodować skurcze mięśni, a nawet… cukrzycę.
    Natomiast świeżo wyciskane soki i zdrowe kiełki nie mają takich skutków ubocznych.

Statyny i ich skuteczność

70-80% chorób serca występuje dalej u osób przyjmujących statyny. Natomiast u osób po wylewie, leki wręcz podnoszą ryzyko kolejnego wylewu.
Niestety, efektu nie przynosi też podniesienie poziomu „dobrego” cholesterolu. 108 prób klinicznych, przeprowadzonych na ponad 300 000 pacjentach, wykazało, że nie ma to pozytywnego wpływu na organizm.

Jak uniknąć zawału?

Czy więc nic się nie da zrobić? Przeciwnie!

Runął mit, że zawał to wyrok, którego nie da się uniknąć. Tylko u 1 osoby na 200, poziom cholesterolu podwyższa się z powodu choroby genetycznej. W innych przypadkach powodem jest nieodpowiednia dieta, brak świeżo wyciskanych soków, nieprzetworzonej żywności, brak ruchu i palenie papierosów.

Co pomaga obniżyć cholesterol?

  • Świeżo wyciskane sokiwyciskarki wolnoobrotowej
  • Zdrowe kiełki mogą znacznie wydłużyć Twoje życie.
  • Zdrowy tryb życia, badanie INTERHEART pokazuje, że powoduje on 90% spadek ryzyka zawału, 91% spadek ryzyka cukrzycy i 80% spadek ryzyka udaru mózgu.

Według francuskich naukowców – dr S. Renauda i M. de Lorgerila – zamiast walczyć z poziomem cholesterolu, musimy zapobiegać zakrzepom. Naukowcy wykryli, że najmniej narażeni na zakrzepy są Grecy i Japończycy.

Dlaczego i co ich łączy?
Kuchnia

Obie nacje jedzą dużo warzyw oraz alg, ale też kwasu alfa-linolenowego. Organizm przetwarza ten kwas, aby łagodził stany zapalne i rozrzedzał krew.
Zawarty jest głównie w rzepaku. Organizm wchłania go najlepiej w postaci świeżo wytłoczonego oleju. Taki olej jest w 100% naturalny. Dlatego świeży olej to bezcenne źródło enzymów i błonnika, naturalnych kwasów Omega, witamin i fitosubstancji, których nie zawiera kupny olej.

W latach 90. przeprowadzono badanie znane jako Lyon Diet-Heart Study. Badano dwie grupy pacjentów. Pierwsza grupa odżywiała się według zaleceń kardiologów: ograniczała tłuszcze. Badani odstawili tłuste mięso, sery, jajka, skorupiaki, orzechy, migdały, awokado. Wprowadzili natomiast oleje ze słonecznika, kukurydzy, soi i pestek winogron.
Druga grupa odżywiała się według diety śródziemnomorskiej. Jedli dużo warzyw i owoców (jeszcze lepiej przyswajalne witaminy i fitosubstancje znajdują się w wyciskanych sokach), pełnoziarniste zboża, ryby i skorupiaki, czasem owcze sery i mięso. Przede wszystkim wprowadzili zaś oliwę z oliwek, świeżo wytłaczany olej rzepakowy i margarynę na jego bazie.

Co się okazało? Po trzech latach śmiertelność drugiej grupy była niższa o 70%! Było także o 50% mniej przypadków wylewu i innych chorób wieńcowych.

Co z tego wynika? Witaminy i fitosubstancje oraz kwasy omega-3 to podstawa. I oczywiście ruch.

Jak obniżyć cholesterol i co wprowadzić do diety?

Świeżo wyciskane soki z warzyw i owoców – szczególnie z warzyw liściastych, strączkowych i bulw (z wyjątkiem ziemniaków). Zawierają witaminy, minerały, przeciwutleniacze, substancje przeciwzapalne i rozrzedzające krew. Pozwolą nam one przyswoić o wiele więcej tych substancji.

  • Witaminę C

Najlepiej pij kilka razy dziennie świeżo wyciskane soki z wyciskarki wolnoobrotowej – nie niszczy witamin. Aby ją dobrze przyswoić, postaraj się, żeby była obecna w każdym Twoim posiłku. Przy przyjmowaniu jej rzadko i w dużych ilościach jest od razu wydalana. Najwięcej witaminy C znajdziesz w sokach z: natki pietruszki, owoców cytrusowych, papryki, czarnej porzeczki, brzoskwiń, wiśni, winogron, śliwek, a także w kiełkach gryki i owocach dzikiej róży.

  • Kiełki

Zawierają kilkaset razy więcej cennych substancji odżywczych, niż całe rośliny. Kiełki bazylii, brokułu, chia, chińskiej róży, ciecierzycy, czosnku, fasolki mung, fasolki adzuki, gryki, jęczmienia, koniczyny, lnu, lucerny, orkiszu, pszenicy, rukoli, słonecznika i soczewicy mają zbawienny wpływ na serce i układ krążenia.

  • Zboża

Jednak w małych ilościach i w niewielkim stopniu przetworzenia! Wybieraj produkty pełnoziarniste.

  • Olej lniany

Najlepiej świeżo tłoczony i połączony z oliwą z oliwek. Świeżo tłoczone oleje zawierają kwasy omega-3, enzymy, witaminę E i inne zdrowe substancje, które zanikają, gdy olej jest wystawiony na światło i temperaturę. Nie mają natomiast sztucznych barwników i konserwantów, zawartych w każdym kupnym oleju. Pamiętaj, żeby przechowywać oleje w ciemnej butelce, a najlepiej spożyć od razu! Odpowiednią dla zdrowia mieszanką jest 5 dowolnych objętości oleju lnianego na 34 objętości oliwy z oliwek.

  • Oliwę z oliwek

  • Tłuszcz gęsi

Nie staje się toksyczny pod wpływem temperatury, więc możesz używać go do gotowania czy smażenia.

  • Tłuste ryby

Zawierają witaminę D. Najlepiej 3-4 porcje w tygodniu. Proponujemy tygodniowo 360 do 480 g makreli, śledzia, sardynek, łososia, klenia, dorsza, pstrąga, gromadnika, białych ryb, pstrąga tęczowego, okonia, stynki, czarniaka. Zdrowe są też inne owoce morza – ostrygi, krewetki, niebieskie mule.

  • Zieloną herbatę

Zawiera przeciwutleniacze.

  • Czerwone wino

Byle w umiarkowanych ilościach – najwyżej 1-3 kieliszki wina dziennie. Michel de Lorgeril i Serge Renaud odkryli „paradoks francuski” – dzięki codziennemu spożyciu niewielkiej ilości czerwonego wina Francuzi nie mają tylu problemów z cholesterolem, co inne nacje.

Czego unikać, by mieć prawidłowy poziom cholesterolu?

  • Papierosów. Powodują zlepianie się płytek krwi.
  • Soli. Wiąże tłuszcze i prowadzi do miażdżycy.
  • Zaburzeń równowagi kwasów omega-3 i omega-6. Zbyt dużo kwasów omega-6 działa zapalnie, zwyrodnieniowo, prowadzi do raka i chorób serca.

Boisz się, że umrzesz na zawał?
To prawdopodobne. Ale nie musi tak być. Zawał to skutek niewydolności układu krążenia.

Udar, wylew, czy niewydolność nerek i uszkodzenie nerwu wzrokowego, miażdżyca, nadciśnienie – wszystkie te choroby powoduje zły cholesterol.

Zdrowe serce to podstawa długiego życia. Odpowiednia dieta je ocali.

Dieta dla wegan na 7 dni

Profilaktyka raka. Poznaj 3 zasady

Skomentuj