Kwas foliowy w ciąży? Nie tylko, bo…

Kwas foliowy dla kobiet w ciąży? Nie.
Dla każdego. Niezależnie od wieku i płci.

Kwas foliowy jest przede wszystkim niezbędną substancją do przeprowadzania wielu procesów metabolicznych. Między innymi reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek, ma działanie krwiotwórcze. Obniża także poziom homocysteiny, która w wysokim stężeniu sprzyja chorobom serca, również wylewom i zakrzepom żylnym, przyspiesza rozwój miażdżycy.

Ostatnie badania mówią o tym, że chroni nasz organizm przed rozwojem nowotworów. Dodatkowo zmniejsza ryzyko raka szyjki macicy. Warto także wyciskać świeże soki z kwasem foliowym.

Kwas foliowy dla spowolnienia procesu starzenia

Kwas foliowy opóźnia także starzenie się organizmu. Ma również bardzo pozytywny wpływ nie tylko na nasze organy wewnętrzne. Ponieważ wpływa na nasz wiek biologiczny. Wcale nie musisz wyglądać na tyle lat ile masz. Dlatego kwas foliowy wskazany jest nie tylko dla kobiet w ciąży.

Dla urody kwas foliowy:

  • Stymuluje odnowę komórkową
  • Przyspiesza procesy regeneracji naskórka
  • Podnosi poziom elastyczności i jędrności skóry
  • Wygładza płytkie zmarszczki
  • Redukuje szkodliwe skutki oddziaływania promieniowania UV
  • Redukcje proces tak zwanego fotostarzenia

Rola kwasu foliowego w organizmie

Jest szczególnie ważny nie tylko dla kobiet w ciąży:

  • Reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek
  • Wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg
  • Decyduje o dobrym samopoczuciu psychicznym
  • Zapobiega uszkodzeniom tzw. cewy nerwowej u płodu
  • Ma pozytywny wpływ na wagę i rozwój noworodków
  • Bierze udział w zachowaniu materiału genetycznego, w przekazywaniu cech dziedzicznych komórek
  • Usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, uczestniczy w tworzeniu soku żołądkowego
  • Zapewnia sprawne działanie wątroby, żołądka i jelit
  • Jest czynnikiem antyanemicznym, pobudza procesy krwiotwórcze, czyli powstawanie czerwonych krwinek
  • Chroni organizm przed nowotworami (szczególnie rakiem macicy)

Kwas foliowy a nowotwory

Według doktora Balcha, leczenie wyłącznie kwasem foliowym przedłuża życie chorych na raka tylko o kilka miesięcy, rzadko o kilka lat. Niemniej, w świetle współczesnej wiedzy i możliwości medycyny, trzeba uznać, że jest to krok w dobrym kierunku.

Istnieją uzasadnione przypuszczenia, że niektóre przeciwutleniacze mają zdolność do spowalniania rozwoju pewnych typów raka bardziej niż innych. Doktor Balch cytuje w swojej książce wyniki badań sugerujących, że kwas foliowy łagodzi ból w chorobach nowotworowych i objawy uboczne chemioterapii. Z obserwacji wynika również, że im bardziej zaawansowana jest choroba, tym większe znaczenie ma forma utleniona kwasu foliowego, zwłaszcza jeśli chodzi o raka jajnika.

Znane są wreszcie korzystne efekty kwasu foliowego jako przeciwutleniacza w leczeniu niektórych nowotworów układu pokarmowego – jelita grubego, wątroby i trzustki.

Kwas foliowy a ciąża

Prawidłowa podaż kwasu foliowego jest niezwykle istotna u kobiet w ciąży.
W celu profilaktyki wad cewy nerwowej u płodu, zaleca się przyjmowanie 0,4 mg kwasu foliowego dziennie, przez okres począwszy od trzech miesięcy przed planowaną ciążą, aż do 12 tygodnia.

W praktyce, ze względu na duży odsetek ciąż nieplanowanych, zaleca się, aby wszystkie kobiety w wieku rozrodczym, przyjmowały stale doustną suplementację kwasu foliowego w dawce 0,4 mg.

U kobiet, które urodziły już jedno dziecko z wadą cewy nerwowej, zaleca się profilaktykę dawką 5 mg kwasu foliowego na dobę.

Skutki niedoboru kwasu foliowego

Niedobór kwasu foliowego zwiększa ryzyko miażdżycy tętnic i zawału serca. Kwas foliowy, zarówno pojedynczo, jak i w połączeniu z witaminami B6 i B12 obniża poziom cholesterolu i homocysteiny, dwóch ważnych czynników ryzyka chorób układu krążenia.

Niedobór kwasu foliowego stwierdza się również w około połowie przypadków przewlekłych zapaleń stawów.
Wszystkie te względy przemawiają za stosowaniem kwasu foliowego u ludzi dotkniętych lub zagrożonych powyższymi chorobami.
Zalecana dawka wynosi u nich 400 mikrogramów trzy razy dziennie.
Nie należy obawiać się przedawkowania, ponieważ ewentualny nadmiar rozpuszczalnego w wodzie kwasu foliowego jest szybko eliminowany przez nerki.
Zalecana dawka dzienna: 180-300 mikrogramów

  • Zahamowanie wzrostu i odbudowy komórek w organizmie
  • Mała ilość czerwonych ciałek we krwi, tzw. anemia megaloblastyczna
  • Uczucie przemęczenia i kłopoty z koncentracją
  • Stany niepokoju, lęku, czy depresja, także nadmierna drażliwość
  • Bezsenność i  roztargnienie, czy problemy z pamięcią
  • Zaburzenia w trawieniu i we wchłanianiu składników odżywczych, niedożywienie
  • Biegunka oraz zmniejszony apetyt i obniżona masa ciała
  • Stany zapalne języka oraz błony śluzowej warg
  • Bóle głowy i kołatanie serca
  • Przedwczesna siwizna
  • U dzieci i młodzieży zahamowanie wzrostu

Gdzie szukać kwasu foliowego?

  • Trawy zbóż (np. pszenicy i jęczmienia)
  • Kiełki, zwłaszcza soczewicy brązowej oraz kiełki lucerny
  • Liściaste warzywa, głównie szpinak, sałata, kapusta, cykoria, czy natka pietruszki
  • Brokuły, szparagi oraz kalafior, brukselka, także pomidory i groszek zielony
  • Groch, fasola, soczewica, soja i buraki
  • Orzechy i słonecznik
  • Pomarańcze, banany oraz awokado i truskawki
  • Drożdże piwne
  • Wątroba oraz żółtko jaja

Gdzie jeszcze szukać kwasu foliowego?

Przyczyny upośledzenia wchłaniania folianów u ludzi to najczęściej

  • Zaburzenia strukturalne i czynnościowe
  • Stany zapalne przewodu pokarmowego zwłaszcza żołądka, jelita cienkiego
  • Choroby wątroby
  • Przyjmowanie leków przeciwzapalnych i przeciwpadaczkowych
  • Niektórych środków antykoncepcyjnych, barbituranów, czy aspiryny
  • Przewlekłe picie alkoholu – palenia tytoniu również obniża zawartość folianów

Leki nie działają? 90% leków działa tylko na 30-50% pacjentów.

Dieta dla mózgu. Mózgu(j) jak Einstein.

Skomentuj