Na co działa pietruszka?
Pietruszka jest bardzo zdrowa.
Na wiele sposobów wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Uważa się ją, za bardzo skuteczną w wielu terapiach.
Olejki z pietruszki były stosowane od wieków w medycynie ludowej jako środek o działaniu detoksykującym i oczyszczającym, moczopędnym, antyseptycznym i przeciwzapalnym.
Pietruszka, na co działa?
Najważniejsze właściwości pietruszki:
- Skarbnica przeciwutleniaczy flawonoidowych
- Pietruszka działa w leczeniu nowotworów.
- Właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne pietruszki.
- Pietruszka działa w leczeniu układu moczowego.
- Łagodzi wzdęcia i poprawia trawienie.
- Bogata w witaminę K.
- Wysoka zawartość witaminy C.
- Likwiduje nieświeży oddech.
- Chroni wzrok.
- Korzystna dla układu sercowo-naczyniowego.
- Wyrównuje poziom hormonów.
1. Pietruszka jako skarbnica przeciwutleniaczy flawonoidowych
Pietruszka jest bogata w przeciwutleniacze flawonoidowe:
- luteolina
- apigenina
- likopen
- beta-karoten
- alfa-karoten.
Antyoksydanty z pietruszki spowalniają starzenie się komórek.
Zwalczą również wolne rodniki, stres oksydacyjny i stany zapalne w organizmie.
Są pomocne także w walce z chorobami cywilizacyjnymi, tymi związanymi z wiekiem, jak nowotwór, choroby serca, neurodegeneracyjne, czy i chory oczu. Badania przeprowadzone przez Instytut Bezpieczeństwa Żywności i Toksykologii pokazały, że osoby otrzymujące większe ilości pietruszki w porównaniu do tych, którzy w ogóle jej nie dostawali-widoczną poprawę.
W trakcie eksperymentu, badani mieli dietę bez źródeł przeciwutleniaczy. Dlatego wzrósł wskaźnik stresu oksydacyjnego, gdy badani byli na ograniczonej diecie. Natomiast gdy włączono pietruszkę do ich diety, odwróciła ona oznaki stresu oksydacyjnego.
2. Pietruszka działa w leczeniu nowotworów
Zielona natka pietruszki pomaga w leczeniu nowotworów.
Dodatkowo to wspaniałe źródło lotnych olejków – mirystycyny, limonenu, eugenolu i alfa-thujeny.
Idealnie wspieraja ona układ odpornościowy organizmu i zapobiega powstawaniu nowotworów.
Wynika z tego, że hamuje ona i spowalniają rozrost guza, neutralizując stres oksydacyjny i hamując czynniki rakotwórcze.
Pietruszka to roślina „chemoprewencyjna”, jak nazywają ją naukowcy.
Chroni DNA przed uszkodzeniami, hamuje mutację i powoduje apoptozę szkodliwych komórek.
Natomiast z badań Amerykańskiego Stowarzyszenia Raka wynika, że zawarty w pietruszce związek nazywany apigeniną „hamuje zależną od progestyny syntezę ludzkich komórek raka sutka, bardzo hamując rozwój i niwelując częstość występowania guzów sutka”.
3. Właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne pietruszki
Pietruszka działa na infekcje i bakterie. Olejki eteryczne zawarte w pietruszce zwalczają grzyby, usuwają również rany z powierzchni skóry, powstałe za sprawą bakterii.
Olejek zawarty w liściach pietruszki, korzeniach i nasionach rośliny, ma działanie przeciwdrobnoustrojowe.
Stosuje się go w kosmetykach, detergentach, perfumach, także w produktach przeznaczonych do higieny, ponieważ potrafi zabijać bakterie i zapachy.
Olej z pietruszki ma bardzo silne działanie i jest wstanie wywołać reakcję skórną a nawet poparzenie.
W związku z tym, nigdy nie należy go aplikować bezpośrednio na skórę, tylko wymieszać z olejem nośnym, na przykład kokosowym, lub migdałowym, i dopiero nanieść skórę.
4. Pietruszka działa w leczeniu układu moczowego
Korzeń pietruszki wykazuje działanie zdrowotne. Na przykład, gdy borykasz się z kamieniami nerkowymi, infekcjami dróg moczowych lub infekcjami pęcherzyka żółciowego. Jest także pomocny w zmniejszaniu obrzęków.
Sok z pietruszki pomoże naczyniom krwionośnym, zwłaszcza naczyniom włosowatym i tętniczkom.
Poietruszka ma wspaniałe zdolności w pozbywaniu się wodnistych toksyn, większych ilości materii śluzowej, wzdęć, zmniejszaniu obrzękniętych i powiększonych gruczołów.
Wypij herbatę z pietruszki. W ten sposób pomóż organizmowi w oczyszczaniu i pozbądź się kamicy nerkowej, kłopotów z pęcherzem.
Pij sok z natką pietruszki, oczyść układ moczowy.
5. Pietruszka działa na wzdęcia i poprawia trawienie
Pietruszka i olejek z pietruszki leczą mnóstwo objawów i uszkodzeń żołądkowo-jelitowych.
Dlatego dzięki piciu soków z pietruszką, pozbędziesz się uporczywych gazów, nawracających zaparć, także wzdęć, niestrawności i uczucia nudności.
Pietruszka ma korzystny wpływ na trawienie, dzięki olejkowi z liści i korzeni, które zwiększają tworzenie żółci i soków żołądkowych. Wynika z tego, że są one niezbędne do właściwego działania enzymów wchłaniających pokarmy i składniki odżywcze.
Olejek z pietruszki dodany do kąpieli wspaniale rozluźni układ trawienny.
6. Pietruszka to wysoka zawartość witaminy C
Pietruszka jest bogata w witaminę C, co jest wspaniałą linią obronną dla układu odpornościowego. Dzieje się tak dlatego, że ma w sobie wysoki poziom przeciwutleniaczy, właśnie witaminę C oraz A.
Witamina C utrzymuje pożądane środowisko jelitowe, a to w jelitach mieści większa część układu odpornościowego.
Włączenie do diety soków z pietruszką, bogatych w witaminę C, zaowocuje rzadszymi zapaleniami i odpornością na nowotwory, zapalenie stawów, miażdżycę, cukrzycę, czy astmę, a także alergie.
7. Pietruszka jest bogata witaminę K
Pietruszka zielona to idealne źródło witaminy K.
Zaopatrzy Twój organizm w odpowiednio wysoki poziom tej witaminy.
Witamina K utrzymuje pożądaną gęstości kości, jest pomocna w leczeniu i zapobieganiu złamań.
Jej działanie jest synergiczne wraz z innymi substancjami, występującymi w natce i korzeniu pietruszki- wapniu, czy fosforze, witaminie D oraz magnezie.
8. Pietruszka działa na nieświeży oddech
Pietruszka ma kolejną cudowną cechę. To idealny patent na naturalną likwidację nieświeżego oddechu.
Wynika z tego, że zielona natka pietruszki to naturalny odświeżacz. Ponieważ uśmierca bakterie bytujące w jamie ustnej, będące przyczyną przykrych zapachów. Pijąc codziennie szklankę soku z zieloną pietruszką, pozbędziesz tego niewygodnego problemu.
9. Pietruszka chroni wzrok
Pietruszka pomoże Ci ochronić oczy ale również skórę, przed chorobami i starzeniem się. Pijąc soki z zieloną pietruszka, bogatą w witaminę A i zawierającą 2 cudowne przeciwutleniacze : prowitaminę A karotenoid i beta-karoten, pomogą zachować Ci zdrowe oczy. Ochronią one siatkówkę i rogówkę oka przed zniszczeniami.
W podeszłym wieku zapobiegną zwyrodnieniu plamki żółtej i zaćmie.
Witamina A zwalczy starzenia się skóry pod oczami.
10. Pietruszka działa na układ sercowo-naczyniowy
Sok z pietruszki białej to bogactwo kwasu foliowego, niezbędnego dla zdrowego serca.
Pietruszka ma fenomenalny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, z uwagi na zapotrzebowanie na kwas foliowy, służący do konwersji homocysteiny, która jest rodzajem aminokwasu, znajdującego się we krwi.
Zbyt mała ilość płytek krwi razem z wysokim poziomem homocysteiny, może podwyższyć zagrożenie pierwszym udarem mózgu. Wnioskując, pomiar ten pomoże zidentyfikować osoby z potencjalnie podwyższonym ryzykiem udaru i włączyć leczenie kwasem foliowym, po to, by obniżyć ryzyko udaru. Tak więc kwas foliowy jest naturalną i bezpieczną metodą leczenia.
Badania informują nas, że kwas foliowy niweluje ryzyko pierwszego udaru o ok. 20%. Dr J. Spence zaobserwował, że badani, u których zanotowano wysoki poziom homocysteiny a niski płytek krwi, będą bardziej narażeni na ryzyko udaru, z powodu niedoboru wit. B12.
11. Pietruszka wyrównuje poziom hormonów
Nać zielona pietruszki jest pomocna przy walce z szalejącymi hormonami.
Korzeń pietruszki zapobiega zaburzeniom cewki nerwowej, występującym gdy jest niedobór kwasu foliowego.
Kwas foliowy zawarty w pietruszce ma ogromną moc w dla zachowania prawidłowej i ciąży. Pietruszka równoważy hormony istotne dla płodności.
Zapobiega objawom PMS.
Pół szklanki świeżej i posiekanej natki pietruszki zawiera:
- 8 kcal
- 0 gr tłuszczu, cukru, węglowodanów, białka i błonnika !!!
- 500 mg witaminy K
- 40 mg witaminy C
- 130 mg witaminy A
- 50 mg kwasu foliowego
- 90 mg żelaza
- 45mg wapnia
- 15 mg magnezu (4%)
- 170 mg potasu
Pietruszka w posiłkach:
Włącz zieloną pietruszkę do swojej codziennej diety i korzystaj z jej możliwości.
Pietruszkę stosuje się na przykład do zup, gulaszy, pasztetów, past, marynat, sosów,do sałatek i koktajli. Jej smak idealnie sprawdzi się, jako dodatek do kasz, ryżu, ryb, kurczaka, jagnięciny, wołowiny, czy całej gamy warzyw.
Nać zielona z pietruszka stosowana jest do wykończenia potraw o świeżym, rześkim smaku.
W Europie, na Bliskim Wschodzie, czy w Azji, mnóstwo posiłków jest przyrządzanych właśnie ze świeżo posiekaną pietruszką i posypaną na wierzchu.
Reasumując, na całym globie to warzywo jest głównym składnikiem wielu potraw.
We Francji używa się go w persillade, czyli siekany czosnek i natka pietruszki.
We Włoszech znajdziemy ją na przykład : w salsie verde, która jest mieszaninie pietruszki, kaparów, anchois, używa się pietruszki do wzbogacenia smaku ryb.
W Brazylii pietruszka to cheiro-verde, główna przyprawa wszystkich potraw brazylijskich.
Ciekawostki, na co działa pietruszka:
Wypicie soku na bazie pietruszki reguluje procesy trawienne, tym samym neutralizuje wzdęcia i gazy.
Korzeń pietruszki znany jest z właściwości moczopędnych. Pomoże w problemach z chorym pęcherzem, obrzękiem stóp, czy nadciśnieniem.
Przyspieszy także usuwanie toksyn z organizmu. Działając rozkurczowo, łagodzi bóle menstruacyjne.
Jest bogatym źródłem witaminy C. W 100 g natki jest aż 160 mg witaminy C (dzienna norma to 60 mg) i żelaza, działa antyseptycznie, jest zalecana kobietom karmiącym piersią.
Zielona natka pietruszki to przede wszystkim źródło bardzo cennego chlorofilu. Ma głównie właściwości oczyszczające i tonizujące organizm.
Sok z pietruszki zawiera także prowitaminy A i olejki eteryczne.
Sok z korzenia pietruszki ma właściwości moczopędne. Związki czynne przyczyniają się do zwiększania się „przesączania kłębuszkowego”, powiększając objętość wydalanego moczu. Z pewnością jest to bardzo ważne w przypadku osób, które mają predyspozycje do obrzęków oraz dla osób chorobą nadciśnieniową.
Reasumując, natka pietruszki ma działanie antyseptyczne, hamuje rozwój patogennych bakterii na przykład w pęcherzu.
Godny uwagi jest fakt, że sok z pietruszki, z korzenia i naci, jest bardzo cenny dla kobiet w okresie menstruacji. Dlatego, że dobrze przyswajalne żelazo uzupełnia chwilowe niedobory wynikające z samego krwawienia. Spożywanie pietruszki pozwali także na pozbycie się obrzęków często pojawiających się właśnie w czasie miesiączki. Związki czynne, zawarte w pietruszce, wykazują działanie zmniejszające napięcie mięśni gładkich, przynosząc ulgę w bólu..