7 rzeczy, których nie wiesz o porze

  • Warzywa
  • 30 lipca 2019
  • 0

Czy por jest zdrowy? Tak i oferuje Tobie szeroki arsenał korzyści. Por favore Senior Por.

Czy por jest zdrowy?

Najważniejszą cechą porów, jest zapobieganie stanom zapalnym. Są one powodem większości chorób cywilizacyjnych.

Por ochroni organizm przed rakiem.
Soki z pora wspierają odporność organizmu, a w wielu częściach świata uważane są za afrodyzjak.
Por w Polsce jest niezastąpionym i niewątpliwie smacznym dodatkiem do wielu potraw.

7 najważniejszych zalet zdrowotnych pora

1. Por chroni przed rakiem

Najważniejszą cechą porów, jest ich zdolność do ochrony i walki przed różnymi rodzajami raka. Jednym z takich składników jest inulina, błonnik pokarmowy z rodziny fruktanów.
Inulina gromadzi energię w roślinach, zwykle zajmując miejsce innych węglowodanów, takich jak skrobia. Badania przeprowadzone w Genetics and Molecular Research pokazują, że inulina, która została przetestowana pod kątem właściwości antymutagennych – ma zdolność do ochrony DNA przed uszkodzeniem wywołującym mutacje.
Mutacje uszkodzonych łańcuchów DNA uważane są za przyczyny tworzenia się różnego rodzaju nowotworów.

Pory dają różne efekty prozdrowotne na poszczególnych etapach rozwoju raka, wpływając na procesy biologiczne w organizmie. Duży wpływ porów udowodniono w badaniach nad nowotworem przewodu pokarmowego. Włączenie pora do diety obniża ryzyko wystąpienia raka prostaty. W walce z rakiem, istotnym czynnikiem jest trisulfid diallilowy DATS, bioaktywny związek znajdujący się właśnie w porach. Ta cenna substancja powstrzymuje wzrost nowych komórek nowotworowych i zapobiega tworzeniu się naczyń krwionośnych w istniejących nowotworach. Pory zawierają również allicynę, związek organosiarczkowy, który wytwarza kwas sulfonowy podczas trawienia. Kwas sulfonowy neutralizuje rozprzestrzenianie się wolnych rodników w Twoim ciele szybciej niż jakikolwiek inny składnik odżywczy.
Małe ilości wolnych rodników w organizmie wiążą się z mniejszym ryzykiem zachorowania na raka.

2. Czy por jest zdrowy dla serca?

Tak. Flawonoidy zawarte w porach zapobiegają chorobom układu krążenia.
Polifenole chronią naczynia krwionośne i komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i zapobiegają schorzeniom sercowo-naczyniowym.
Popraw zdrowie swojego serca i zapobiegaj jego chorobom.
Flawonoidy mają pozytywny wpływ na ciśnienie krwi, czynności naczyniowe i poziomy lipidów w surowicy. Ta ochrona wynika z obecności kemferolu w porach.

Pory zawierają również wysokie stężenie kwasu foliowego.
Folian odgrywa kluczową rolę w zdrowiu serca. Zmniejsza poziom homocysteiny we krwi, związanej z ryzykiem zawału serca i udaru mózgu.
Właśnie dlatego niedobór kwasu foliowego jest tak niebezpieczny dla Twojego serca.

Trzecią ochronną cechą porów jest ich koncentracja polifenoli przeciwutleniających.
Polifenole chronią naczynia krwionośne i komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i zapobiegają schorzeniom sercowo-naczyniowym.

3. Pory dla zdrowej ciąży

Istnieje kilka prostych sekretów zdrowej ciąży i porodu. Kiedy jesteś w ciąży, Twoje działania bezpośrednio wpływają na nienarodzone dziecko i ważne jest, aby spożywać produkty, które utrzymają Ciebie i Twoje dziecko zdrowe.
Kwas foliowy zawarty w porach pomaga w absorpcji DNA i podziale komórek.
Godnym uwagi jest fakt, że folian pomaga zapobiegać poronieniom, a także wadom cewy nerwowej – chorobom i zaburzeniom. Występują one, gdy kręgosłup i plecy nie zamykają się prawidłowo podczas rozwoju płodu.

4. Czy por jest lekiem na właściwy poziom cholesterolu?

Związki w porach, zawierające siarkę, mogą naturalnie redukować zły poziom cholesterolu, co jest szczególnie ważne, jeśli występuje ryzyko chorób serca.
Allicyna, hamuje specyficzny enzym w wątrobie odpowiedzialny za produkcję cholesterolu, reduktazę HMG-CoA.

Interesujące jest to, że hamowanie tego enzymu jest celem każdego głównego leku obniżającego poziom cholesterolu , z których wszystkie są niebezpieczne.
Dlaczego zatem nie używać jedzenia, które spożywasz, jako lekarstwo?
Fitoskładniki w porach, siarczkach i tiolach regulują także poziom cholesterolu poprzez obniżenie poziomu cholesterolu LDL -złego cholesterolu.

5. Pora z porem zwiększyć metabolizm!

Jako pokarm bogaty w błonnik, por powoduje, że trawienie trwa dłużej, co oznacza, że po zjedzeniu nie będziesz głodny.
Wynika z tego, że zawartość włókien działa jako wzmacniacz metabolizmu, umożliwiając szybsze spalanie kalorii i utrzymanie poziomu energii.

Inulina, znaleziona w porach, jest prebiotykiem.
Prebiotyki
obniżają ryzyko otyłości i przyrostu masy ciała, utrzymując równowagę i różnorodność bakterii jelitowych.
Przy tak niskiej liczbie kalorii, zaledwie 61 kalorii na porcję, por zwiększa objętość posiłku, pomagając czuć się pełnym.

6. Por dla zdrowia jelit

Prebiotyki z porów eliminują szkodliwe „odpady” z organizmu, stymulują perystaltykę jelit i wydzielają płyny trawienne.
Prebiotyki występujące w porach nie tylko zmniejszają ryzyko otyłości, ale ich sposoby zarządzania bakteriami. Pozwalają dodatkowo prawidłowo wchłonąć składniki odżywcze w jedzeniu.

Wraz z rosnącym zrozumieniem znaczenia zdrowia jelit i epidemicznego występowania zespołu nieszczelnych jelit, wiele osób szuka odpowiedzi, w jaki sposób mogą lepiej dbać o swoje „wnętrzności”.
Jedną z tych odpowiedzi jest odżywcza potęga pora. Podobnie jak większość chorób, nieszczelne jelito w szczególności wiąże się z zapaleniem.

Pamiętaj, że pokarmy o wysokiej zawartości błonnika (takie jak pory) są świetną obroną przed stanem zapalnym komórek w ciele.

7. Por jest dobry na infekcje

Pory są dobrze znane z naturalnego leczenia infekcji. Na przykład takich jak grypa, przeziębienie, czy katar sienny i infekcje dróg moczowych.
Dzieje się tak, ze względu na ich działanie kojące i antyseptyczne.
Zawierają znaczną ilość witaminy A, która wspiera rozwój zdrowych czerwonych i białych krwinek, które transportują tlen i zwalczają infekcje.

Jak działa sok z pora?

  • Ma właściwości antybiotyczne
  • Działa wykrztuśnie
  • Rozluźnia
  • Działa moczopędnie i przeczyszczająco
  • Usprawnia trawienie
  • Obniża ciśnienie krwi
  • Zapobiega anemii
  • Zwiększa wytrzymałość
  • Orzeźwia
  • Jest bogaty w antyoksydanty

Czy por jest zdrowy i co daje sok z pora?

  • Sok z pora z wyciskarki wolnoobrotowej do soku obniża i stabilizuje poziom cukru we krwi, dlatego może być spożywany w każdej ilości.
  • Polecamy go szczególnie w leczeniu chorób układu krążenia i nerek z uwagi na fakt, że eliminuje kwas moczanowy, ma właściwości zasadotwórcze i bakteriobójcze. Dodatkowo doskonale poradzi sobie z zakwaszeniem organizmu oraz z jego skutkami.
  • Można przykładać go na rany, ukąszenia i skaleczenia – w konsekwencji zmniejszy bolesność, złagodzi podrażnienia i zaczerwienienia.
  • Sok z pora jest również źródłem przeciwutleniaczy.
  • Oczyszcza organizm z toksyn, pomocny jest również w zatruciach pokarmowych, zatruciach grzybami i metalami ciężkimi. Ma także  właściwości alkalizujące organizm, dodatkowo stabilizuje poziom cukru we krwi oraz dobrze działa na układ oddechowy i odpornościowy. Wpływa również dobroczynnie na układ trawienny i oczyszcza krew.

Jakie ma witaminy por?

Wartość odżywcza:
61 kalorii w 100 g

Witaminy:
A, C E ,K , B2, B3, B6, kwas foliowy, B5, cholina

Minerały:
Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan, selen

Udostępnij:

Sprawdź dlaczego pomidor jest zdrowy?

7 x sok z selera korzeniowego

Skomentuj