Zespół Jelita Drażliwego kandydoza to co raz częściej pojawiający się problem.
A grzybica przewodu pokarmowego często zatruwa życie – nie tylko w jelicie!
Jak objawia się kandydoza i jak ją leczyć?
Zespół jelita drażliwego to schorzenie, które wywołuje na przemian biegunki i zaparcia. Wypróżnienia ze śluzem, również wzdęcia, a także nudności.
Przy zdiagnozowaniu kandydozy zaleca się zrobienie posiewu z próbek kału, błon śluzowych i wydzielin, po to, by rozpoznać jaki rodzaj grzyba bytuje w organzimie.
W badaniu wykrywa się też przeciwciała we krwi. Gastroskopia również daje miarodajny obraz.
Na Zespół Jelita Drażliwego kandydoza zaleca się w pierwszej fazie leczenia antybiotyki oraz preparaty przeciwgrzybiczne.
Co jeść w Zespole Jelita Drażliwego?
Bardzo ważna jest również dieta odtwarzająca właściwą florę bakteryjną.
Do diety włącz:
- Soki z warzyw zielonych, liściastych, korzeniowych, strączkowych
- Mleko, jogurt, sery żółte, ser biały, jajka
- Oliwę z oliwek i oleje roślinne
- Chleb na zakwasie
- Kiszoną kapustę, kiszone ogórki
- Produkty bogate w błonnik i probiotyki.
Z diety wyklucz:
- Węglowodany proste: cukry oraz produkty, zawierające cukier, zwłaszcza wysokoprzetworzone
- Produkty z mąki pszennej, w tym białe pieczywo, pierogi, ciasta
- Sery pleśniowe
- Słodkie owoce: banany, śliwki suszone
Co to jest kandydoza?
Kandydoza to zakażenie drożdżami z grupy Candida albicans. Mnożą się one, opanowując wrażliwe jelita.
Wiesz, że Candida na stałe bytuje w dolnej części układu pokarmowego?
I pełni pożyteczną rolę, ponieważ wspiera rozkładanie cukru. I wszystko jest w porządku, do momentu, gdy Candidy jest proporcjonalnie mało i funkcjonuje ona we właściwej równowadze z masą innych mikroorganizmów.
Natomiast w momencie gdy u osoby z niską barierą immunologiczną, dochodzi do uszkodzenia błony śluzowej przewodu pokarmowego i zaburzenia przyswajania składników pokarmowych, grzyb niestety się rozmnaża. Wtedy pojawiają się dokuczliwe objawy gastryczne.
Ponieważ grzyby Candida przedostają się przez błonę śluzową przewodu pokarmowego i wędrują do krwiobiegu, przemieszczając po organizmie.
Co przyczynia się do rozwoju grzybicy przewodu pokarmowego?
- Długa i przewlekła antybiotykoterapia. Powoduje ona, że ilość komórek grzybów w przewodzie pokarmowym rośnie nawet stukrotnie!
- Przyjmowanie lekarstw i mowa tu o inhibitorach pompy protonowej (IPP) – są to leki na wrzody, czy wziewne glikokortykosteroidy, a także doustne środki antykoncepcyjne, czy suplementy z żelazem.
- Choroby takie jak: cukrzyca, toczeń rumieniowaty, nowotwory, choroby zakaźne.
- Niedoczynność tarczycy.
- Zaburzenia układu immunologicznego i choroby krwi.
- Schorzenia przełyku i uchyłki przełyku.
- Niedożywienie, anemia, niedobór witamin z grupy B oraz witaminy A.
- Geriatria.
- Dieta obfitująca w węglowodany proste.
- Przewlekły stres.
- Hospitalizacja, chemioterapia, radioterapia.
Wiesz, że u osób zakażonych Candidą, często stwierdza się niedobory magnezu, cynku, witaminy A, B1 i B6, oraz kwasów tłuszczowych omega-6?
To pogarsza stan jelit.
Rozwiązaniem jest uzupełanianie niedoborów w naturalny sposób. Pij zielone soki warzywne z wyciskarki wolnoobrotowej
Dopadła Cię ta paskudna choroba? Jak sobie dajesz z nią radę? Podziel się swoimi spostrzeżeniemi z innymi!