Zespół Jelita Drażliwego Kandydoza

Zespół Jelita Drażliwego kandydoza to co raz częściej pojawiający się problem.

A grzybica przewodu pokarmowego często zatruwa życie – nie tylko w jelicie!

Jak objawia się kandydoza i jak ją leczyć?

Zespół jelita drażliwego to schorzenie, które wywołuje na przemian biegunki i zaparcia. Wypróżnienia ze śluzem, również wzdęcia, a także nudności.

Przy zdiagnozowaniu kandydozy zaleca się zrobienie posiewu z próbek kału, błon śluzowych i wydzielin, po to, by rozpoznać jaki rodzaj grzyba bytuje w organzimie.
W badaniu wykrywa się też przeciwciała we krwi. Gastroskopia również daje miarodajny obraz.

Na Zespół Jelita Drażliwego kandydoza zaleca się w  pierwszej fazie leczenia antybiotyki oraz preparaty przeciwgrzybiczne.

Co jeść w Zespole Jelita Drażliwego?

Bardzo ważna jest również dieta odtwarzająca właściwą florę bakteryjną.

Do diety włącz:

  • Soki z warzyw zielonych, liściastych, korzeniowych, strączkowych
  • Mleko, jogurt, sery żółte, ser biały, jajka
  • Oliwę z oliwek i oleje roślinne
  • Chleb na zakwasie
  • Kiszoną kapustę, kiszone ogórki
  • Produkty bogate w błonnik i probiotyki.

Z diety wyklucz:

  • Węglowodany proste: cukry oraz produkty, zawierające cukier, zwłaszcza wysokoprzetworzone
  • Produkty z mąki pszennej, w tym białe pieczywo, pierogi, ciasta
  • Sery pleśniowe
  • Słodkie owoce: banany, śliwki suszone

Co to jest kandydoza?

Kandydoza to zakażenie drożdżami z grupy Candida albicans. Mnożą się one, opanowując wrażliwe jelita.
Wiesz, że Candida na stałe bytuje w dolnej części układu pokarmowego?
I pełni pożyteczną rolę, ponieważ wspiera rozkładanie cukru. I wszystko jest w porządku, do momentu, gdy Candidy jest proporcjonalnie mało i funkcjonuje ona we właściwej równowadze z masą innych mikroorganizmów.
Natomiast w momencie gdy u osoby z niską barierą immunologiczną, dochodzi do uszkodzenia błony śluzowej przewodu pokarmowego i zaburzenia przyswajania składników pokarmowych, grzyb niestety się rozmnaża. Wtedy pojawiają się dokuczliwe objawy gastryczne.
Ponieważ grzyby Candida przedostają się przez błonę śluzową przewodu pokarmowego i wędrują  do krwiobiegu, przemieszczając po organizmie.

Co przyczynia się do rozwoju grzybicy przewodu pokarmowego?

  • Długa i przewlekła antybiotykoterapia. Powoduje ona, że ilość komórek grzybów w przewodzie pokarmowym rośnie nawet stukrotnie!
  • Przyjmowanie lekarstw i mowa tu o inhibitorach pompy protonowej (IPP) – są to leki na wrzody, czy wziewne glikokortykosteroidy, a także doustne środki antykoncepcyjne, czy suplementy z żelazem.
  • Choroby takie jak: cukrzyca, toczeń rumieniowaty, nowotwory, choroby zakaźne.
  • Niedoczynność tarczycy.
  • Zaburzenia układu immunologicznego i choroby krwi.
  • Schorzenia przełyku i uchyłki przełyku.
  • Niedożywienie, anemia, niedobór witamin z grupy B oraz witaminy A.
  • Geriatria.
  • Dieta obfitująca w węglowodany proste.
  • Przewlekły stres.
  • Hospitalizacja, chemioterapia, radioterapia.

Wiesz, że u osób zakażonych Candidą, często stwierdza się niedobory magnezu, cynku, witaminy A, B1 i B6, oraz kwasów tłuszczowych omega-6?
To pogarsza stan jelit.
Rozwiązaniem jest uzupełanianie niedoborów w naturalny sposób. Pij zielone soki warzywne z wyciskarki wolnoobrotowej

Dopadła Cię ta paskudna choroba? Jak sobie dajesz z nią radę? Podziel się swoimi spostrzeżeniemi z innymi!

Udostępnij:

Fioletowe soki z wyciskarki – dlaczego warto je pić?

Soki Oczyszczające Jelita

Skomentuj