Właściwości zdrowotne truskawek. Ambrozja smaku i zdrowia

  • Owoce
  • 13 maja 2022
  • 0

Właściwości zdrowotne truskawek są nieocenione.
Większość zalet truskawek, wynika z zawartości w nich przeciwutleniaczy antyzapalnych.
Nawet truskawki hodowane na balkonie zawierają flawonoidowe antyoksydanty zwane antocyjanami i katechinami. Dzięki nim obniżasz ryzyko chorób przewlekłych, w tym raka i chorób sercowo-naczyniowych.

1. Truskawki działają antyzapalnie

Truskawki obfitują w przeciwutleniacze:

  • Flawonole
  • Pelargonidynę
  • Kwasy: elagowy i galusowy
  • Kwercetynę
  • Luteinę
  • Garbniki
  • Mocznik

Truskawki zawierają dwie podstawowe witaminy, które pełnią funkcję przeciwutleniaczy w organizmie:

Dzięki witaminom A i C redukują się  uszkodzenia spowodowane działaniem wolnych rodników. Wynika z tego, że włączenie do diety truskawek bogatych w przeciwutleniacze, wpływa na zmniejszenie stanu zapalnego i spowalnia proces starzenia. A truskawka ma więcej witaminy C niż cytrusy.

2. Właściwości zdrowotne truskawek – niższe ryzyko raka?

Truskawki wykorzystaj do walki z nowotworem. Udowodniono w badaniach, że polifenole w nich zawarte, wykazują działanie przeciwnowotworowe. Polifenole bezsprzecznie blokują tworzenie się komórek rakowych oraz hamują ich rozwój.
Podsumowując,  truskawki w diecie wiąż się z niższym ryzykiem raka.

3. Uwaga sercowcy! Truskawki to coś dla Was!

Truskawkowe przeciwutleniacze obniżają ryzyko chorób układu krążenia poprzez:

  • Hamowanie „złego” utleniania cholesterolu LDL
  • Ograniczenie odkładania się płytki miażdżycowej w tętnicach
  • Polepszenie funkcjonowania naczyń krwionośnych
  • Regulację ciśnienia krwi
  • Zmniejszenie tendencji do powstawania niebezpiecznych skrzepów krwi w naczyniach krwionośnych

Truskawkowe przeciwutleniacze walczą z procesem utleniania, a to kluczowa sprawa. Ponieważ uszkodzenie oksydacyjne wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia zawału serca, udaru lub innych postaci choroby niedokrwiennej serca.

4. Właściwości zdrowotne truskawek w chorobach neurodegeneracyjnych

Truskawki dla mózgu. Flawonoidy, zawarte w truskawkach jeszcze bardziej chronią przed starzeniem się w mózgu. Truskawki mają wysoką zawartość flawonoidów, zwłaszcza antocyjanidyn, które są znane z „polepszania” funkcji poznawczych mózgu.
Badacze oceniali, czy właściwości truskawek i długoterminowe ich spożycie jest związane z wolniejszym tempem upośledzenia poznawczego u osób starszych. Wyniki wykazały dodatnią korelację między wyższym spożyciem truskawek, a powolniejszym tempem uszkodzenia oksydacyjnego w mózgu.

5. Truskawki na system nerwowy

Właściwości zdrowotne truskawek są także  uspokajające. Dzięki, dużej zawartości magnezu, stabilizują układ nerwowy. Zapobiegają też skurczom mięśni i drganiu powiek.
Specjaliści w dziedzinie zdrowia zalecają, aby szczególnie ludzie starsi, mieli ustawioną dietę bogatą w truskawki. To pozwoli uchronić osoby w podeszłym przed:

  • Stresem oksydacyjnym
  • Stanem zapalnym w mózgu
  • Utratą pamięci
  • Chorobą Alzheimera
  • Demencją

5. Detoks truskawkowy

Truskawki dostarczają przeciwutleniaczy. Wiesz, że witaminy A i witaminy C,  są niezbędnym elementem wszelkich procesów związanych z detoksykacją organizmu?
Wynika  z tego, że te witaminy neutralizują i eliminują toksyny, które indukują nadmierne uszkodzenia wolnych rodników, stany zapalne i zaburzenia trawienia.
Błonnik zawarty w truskawkach pomaga w utrzymaniu dobrego stanu układu trawiennego poprzez zapobieganie zaparciom. Równoważy również poziomu pH w jelitach i zmniejsza stan zapalny w jelitach.

Właściwości truskawek odtruwają organizm oraz pomagają przywrócić zdrowie przewodu pokarmowego. Poprawiają one regularność trawienia, dostarczając przeciwutleniacze przeciwzapalne.
Dlatego każda porcja świeżych truskawek z jednego kubka dostarcza 3g błonnika, co stanowi około 10% codziennych potrzeb.

Dobra wiadomość dla odchudzających się: truskawki to idealny element diety, bo:

  • Poprawiają przemianę materii
  • Oczyszczają jelita ze szkodliwych resztek
  • Wspomagają spalanie tłuszczu, bo zawierają bromelinę
  • Działają osłonowo, bo korzystnie wpływają na florę bakteryjną Twojego organizmu. Truskawki ponadto neutralizują toksyczne, rakotwórcze działanie nitrozoaminu. Nitrozoamin wytwarza się podczas procesu obróbki mięsa a także podczas przechowywania żywności.

6. Właściwości zdrowotne truskawek a ciąża

Truskawki to doskonała skarbnica kwasu foliowego. Już 100 g truskawek dostarcza 25 µg kwasu foliowego.
Pamiętaj, kwas foliowy to witamina B9, która pomaga budować tkanki.  W rezultacie witamina B9 uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu komórek i jest priorytetem dla zdrowej ciąży.
Wnioskując więc, włącz do diety w zarówno przed ciążą oraz w jej trakcie naturalny kwas foliowy. W ten sposób zapobiegasz niektórym wadom wrodzonym, na przykład rozszczepowi kręgosłupa.
Kwas foliowy jest także skuteczny w zwalczaniu anemii. Truskawki zawierają również żelazo i pomagają w jego wchłanianiu przez organizm. Dlatego chronią przed anemią. Wspierają między innymi produkcję czerwonych krwinek.

7. Truskawkowy mangan dla mózgu

Właściwości zdrowotne truskawek to bogactwo nanganu. Już ok. 30-40 g truskawek to 30% dziennego zapotrzebowania na mangan.
Mangan jest niezbędny do właściwego funkcjonowania układu nerwowego i zdrowia mózgu.  Wspomaga leczenie zaburzeń neurologicznych, np.: choroba Parkinsona, padaczka.
To minerał potrzebny do tworzenia kości, tkanek łącznych, umożliwia krzepnięcie krwi i produkuje wystarczającą ilości hormonów reprodukcyjnych płciowych.

8. Piękna skóra z truskawkami

I nie tylko maseczka z truskawek poprawia wygląd skóry. Właściwości zdrowotne truskawek działają głównie od wewnątrz:

  • Wspiera produkcję kolagenu, który wpływa na regenerację skóry
  • Wspomaga leczenie trądziku, grzybicy i poparzeń słonecznych
  • Spłyca zmarszczki i wybiela piegi
  • Skóra staje się jędrna i elastyczna, a twarz nabiera blasku

9. Sok z truskawek zamiast mleka?

Właściwości zdrowotne truskawek w przeciwieństwie do mleka, naprawdę wzmacniają kości, bo zawierają dużo wapnia, fosforu i krzemu.
Dzięki temu:

  • Zapobiegają osteoporozie
  • Poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci
  • Wzmacniają zęby i naturalnie je wybielają

10. Truskawki regulują równowagę kwasowo – zasadową

Truskawki mają odczyn zasadowy, dlatego:

  • Pomagają zmniejszyć szkodliwe działanie kwasów w organizmie
  • Mają również właściwości odtruwające i antybakteryjne
  • Wspierają pracę wątroby, dzięki czemu skutecznie pozbywasz się toksyn

Uwaga na alergie!
Niestety, wiele osób jest uczulonych na truskawki. W związku z tym, jeśli Cię to dotyczy, zacznij wzmacniać odporność organizmu.

Historia truskawki

Truskawkowa historia jest długa i sięga ok. 2200 lat wstecz. Truskawki po raz pierwszy rozrosły się w niektórych częściach Francji i we Włoszech już w 234 r. p.n.e.
Dlatego już w 1500 r. społeczeństwo europejskie było świadome cennych właściwości zdrowotnych truskawek.

Truskawki właściwości zdrowotne w pigułce:

  • Działają przede wszystkim przeciwnowotworowo, dzięki kwasowi elagowemu.
    Wnioskując, kwas elagowy hamuje rozwój nowotworów zależnych od poziomu estrogenu, przede wszystkim nowotworów szyjki macicy.
    Badanie przeprowadzone na zwierzętach wykazało też, że truskawki hamują rozwój raka przełyku.
  • Chronią przed miażdżycą
  • Wzmacniają dodatkowo serce
  • Chronią przed Alzheimerem
  • Mają właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe
  • Zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych i dnie moczanowej
  • Chronią przed reumatyzmem i artretyzmem
  • Działają korzystnie na wątrobę i nerki
  • Poprawiają odporność i wzmacnia kości
  • Zapobiegają skurczom mięśni, drganiu powiek
  • Poprawiają również pamięć i koncentrację
  • Regulują równowagę kwasowo-zasadową
  • Przyspieszają także gojenie ran
  • Wzmacniają zęby
  • Wspomagają infekcje dziąseł
  • Zmniejszają stres oksydacyjny i regulują również ciśnienie
  • I na koniec zapobiegają zapaleniom stawów i nerwobólom

Wartość odżywcza truskawek:
Truskawki witaminy:

  • B1
  • B2
  • B3 (czyli PP)
  • C, kwas foliowy
    Minerały:
  • żelazo
  • magnez
  • wapń
  • mangan
  • fosfor
  • cynk
  • miedź
    Pozostałe:
  • bromelina
  • pektyna
  • beta-karoten
Udostępnij:

Soki i zalecenia na ból głowy i migrenę

Gdzie szukać witaminy A?

Skomentuj