Wyciskarka a sokowirówka różnice.
Warto pić sok z wyciskarki wolnoobrotowej do soków, bo sokowirówka to przestarzała technologia, która niszczy enzymy, fitosubstancje i większość witamin.
Sok z wyciskarek dzięki innowacyjnej technologii ma nieporównywalnie więcej wartości odżywczych niż sok z sokowirówek. Dlaczego?
1. Innowacyjna technologia wyciskarki kontra gwałtowne cięcia sokowirówki
- Wyciskarka to innowacyjna technologia: wykorzystuje miażdżenie i tłoczenie. To wyciskanie zbliżone do mechanicznego. Wałek delikatnie wytłacza sok. Warzywa, owoce i zioła nie ulegają gwałtownemu cięciu, więc zachowują maksymalną ilość enzymów i fitosubstancji. Sokowirówka to przestarzała technologia: wykorzystuje ścieranie i tarcie.
- Za pomocą siły odśrodkowej, oddziela sok od pulpy, dlatego otrzymujesz mniej soku. Ponadto ścieranie powoduje podwyższenie temperatury. Podwyższona temperatura niszczy enzymy i bio składniki. Sok jest o wiele mniej wartościowy.
Wyciskarka a sokowirówka różnice są odczuwalne.
2. Wyciskanie całego soku kontra sok z miejsc przecięcia
Wyciskarka wyciska sok z przestrzeni międzykomórkowej, gdzie znajduje się Apteka Natury: witaminy, enzymy, esencje, bioskładniki, flawony itp. Sokowirówka wyciska sok z obszarów, gdzie roślina była przecięta. Nie wydobywa soku z przestrzeni międzykomórkowej. Cenne składniki pozostają w pulpie.
3. Mniej znaczy więcej. Liczba obrotów
Wyciskarka ma niskie obroty ślimaka na minutę.
Szczególnie wyciskarki pionowe, najnowszej generacji, mają małą liczbę obrotów: ok. 40-70. Wolne obroty nie wytwarzają ciepła i nie natleniają soku. Sok w połączeniu z tlenem, traci on swoje właściwości lecznicze. Sokowirówka ma bardzo wysokie obroty. To kilkanaście tysięcy obrotów na minutę. Tak szybka praca powoduje, że sok natlenia się, ogrzewa, a w efekcie powstaje duża ilość piany.
Wyciskarka a sokowirówka różnice mówią wiele.
4. Wydajność wyciskarki na najwyższym poziomie
Wyciskarka wyciska sok pod ciśnieniem, dlatego jest go więcej. Sokowirówka wyciska za pomocą siły odśrodkowej, dlatego jest go mniej.
5. Wyciskarka a sokowirówka różnice: konsystencja soku
W wyciskarce sok nie rozwarstwia się, ma jednolitą konsystencję. W sokowirówce sok szybko się rozwarstwia, bo jest natleniony. Musisz go wymieszać.
6. Burak, natka pietruszki, maliny. Które urządzenie sobie poradzi?
Wyciskarka wyciska wszystko: od liści szpinaku, kapusty, pokrzywy, kiełki, trawy pszenicznej po twarde i miękkie owoce.
To ważne, bo zielone koktajle zawierają bezcenny chlorofil.
Sokowirówka nie wyciska liści, kapusty, szpinaku, pokrzyw, trawy zbóż: jęczmienia, lucerny. Nie możesz przygotowywać drogocennych dla organizmu, leczniczych koktajli chlorofilowych.
7. Cicha praca wyciskarki.
Wyciskarka jest cicha. Wyciskarki do soków mają niski poziom hałasu. Możesz wyciskać świeży sok rano, nie obawiając się, że obudzisz śpiących domowników. Sokowirówka jest głośna. Charakteryzuje się bardzo głośną pracą.
8. Moc zdrowia pod skórką. Wyciskanie całych produktów.
Wyciskarka wyciska całe produkty. Jeśli masz dostęp do ekologicznych, niepryskanych owoców i warzyw, nie musisz obierać ich ze skórki, aby wycisnąć sok. Możesz również zostawić mniejsze pestki: w nich również są wartości odżywcze. W wyciskarce do soków Kuvings D9900 nie musisz nawet kroić owoców i warzyw! Sokowirówka nie wyciska całych produktów. Do sokowirówki wrzucasz tylko obrane owoce i warzywa. Musisz je też kroić na mniejsze kawałki.
9. 3 minuty czy godzina w kuchni? Łatwe mycie wyciskarki.
Wyciskarka to łatwe mycie. Innowacyjnych, pionowych wyciskarek nie musisz myć po każdym użyciu. Wystarczy przepłukać je dwoma szklankami wody. Myjesz je na koniec dnia. Mają niewiele elementów, więc wystarczą Ci 3 minuty, żeby była gotowa do kolejnego wyciskania. Sokowirówka to skomplikowane mycie. Sokowirówka jest trudna w demontażu, więc mycie jej jest kłopotliwe.
10. Sok i… co jeszcze? Więcej możliwości wyciskarki
Wyciskarka to nie tylko sok. Możesz w niej również przygotować mleko roślinne: sojowe, migdałowe i nie tylko. Wyciskarki często są wyposażone w dodatkowe sito i mincer, możesz więc przygotować również klarowne lub gęste soki, gęste smoothies, lody, sorbety, sosy, przeciery, placki ziemniaczane i nie tylko… Sokowirówka to tylko sok o jednym poziomie gęstości z tylko niektórych składników.
11. Bezpieczne materiały użyte w wyciskarce
Co najważniejsze, wyciskarka zbudowana jest z bezpiecznych materiałów. Wykorzystuje ślimaki z mas ceramicznych, sok nie musi mieć kontaktu z metalami. Niektóre metale mogą unieczynnić magnez i mogą osłabić lecznicze właściwości naturalnych bio-esencji. Sokowirówka zbudowana jest z metalu. Cylinder i noże są metalowe, więc wchodzą w reakcję z sokiem. Dlatego do Terapii Sokami używaj tylko wyciskarek do soków, na przykład do:
- Antynowotworowej dr Gersona
- Oczyszczającej dr Dąbrowskiej
- Diet leczniczych
- Diet odchudzających
- Pobudzenia odporności
- Odmładzania organizmu
Składniki roślin to naturalne lekarstwa, to „Apteka Natury”. Soki z roślin zawierają przede wszystkim: leki, naturalne antybiotyki, naturalne enzymy, witaminy, minerały, fitosubstancje niezbędne dla utrzymania zdrowia i życia. Sok działa skuteczniej i szybciej, niż zjedzone warzywa i owoce. Sok jest natychmiast przyswajany, nieomal w całości, bez utraty składników.