10 Najcenniejszych Właściwości Śliwek

  • Owoce
  • 11 października 2021
  • 0

Węgierki, renklody, mirabelki mają w sobie ogromną moc zdrowotną.
Pamiętaj, że zarówno świeże śliwki jak i suszone wykazują dużo korzyści dla lepszej pracy organizmu.

Najważniejsze Właściwości Śliwek

1. Śliwki działają antyoksydacyjne

Przeciwutleniacze flawonoidowe obecne w śliwkach, czyli luteina i kryptoksantyna zwalczają objawy starzenia i chorób, niszcząc wolne rodniki i reaktywne formy tlenu.
Natomiast zaklasyfikowane jako fenole, kwas neochlorogenowy i chlorogenowy to dwa wyjątkowe składniki odżywcze. Mają one wysoką skuteczność antyutleniającą, zwłaszcza w przypadku jednego z najbardziej szkodliwych wolnych rodników: anionorodnikowi ponadtlenkowemu.

2. Właściwości śliwek dla zdrowego serca

Obecne w świeżych i w suszonych śliwkach żelazo, które wytwarza czerwone krwinki oraz potas regulują pracę serca i ciśnienie krwi.
Witaminy z grupy B natomiast metabolizują tłuszcze i węglowodany, takie jak niacyna, witamina B6 i kwas pantotenowy.

Ciśnij śliwkowy sok w naszych najlepszych wyciskarkach!

3. Sok ze śliwek na zaparcia

Jeśli cierpisz na zaparcia, wystarczy że wypijesz sok lub zjesz kilka lub kilkanaście śliwek dziennie. W ten prosty sposób szybko pozbędziesz się tej nieprzyjemnej dolegliwości.
Duża ilość błonnika zawarta w śliwkach świetnie poprawi perystaltykę jelit. Dodatkowo przeciwdziała zaparciom. Pektyny, czyli rodzaj błonnika, łącząc się z kwasami organicznymi, usuwają gromadzący się w komórkach tłuszcz i cholesterol.
Dobroczynne działanie śliwek uznają nawet lekarze! Między innymi dlatego wyciąg z nich, wykorzystuje się do produkcji leków. Możesz go znaleźć na przykład w składzie mnóstwa preparatów przeciw zaparciom.

4. Antynowotworowe działanie śliwek

Śliwki mają dużo błonnika i antyoksydantów. Dzięki temu chronią jelito grube przed chorobą nowotworową. Jedz minimum 3-4 śliwki dziennie.
Sok śliwkowy zapobiega zaparciom, a tym samym obniża ryzyko choroby nowotworowej jelita grubego.

5. Właściwości śliwek są antymiażdżycowe?

Tak, ponieważ sok śliwkowy hamuje wchłanianie się cholesterolu. Wszystko to dzięki witaminie C obecnej w śliwkach, która chroni LDL przed utlenianiem. To wyjątkowo ważne dla osób zagrożonych miażdżycą.

6. Śliwkowa ulga dla układu nerwowego

Wysoka zawartość witaminy B6 i magnezu w śliwkach, wspaniale wpływa na układ nerwowy.
Dodatkowo jest korzystna dla dobrego samopoczucia.

7. Właściwości śliwek dobre dla prostaty?

Okazuje się, że nie tylko owoce śliwki mają korzystne działanie dla organizmu ludzkiego.
Mianowicie kora z drzew śliwkowych ma właściwości prozdrowotne i jest wykorzystywana do leczenia schorzeń prostaty.

8. Śliwkowy detoks

Bardzo przydatne dla układu pokarmowego właściwości śliwki zawdzięczają dużej zawartości pektyn (rodzaj błonnika). Wspólnie z kwasami organicznymi, winowym i jabłkowym pektyny działają jak miotełka na przewód pokarmowy oraz na zbierający się w komórkach tłuszcz i cholesterol. Największe właściwości pod tym względem mają węgierki i renklody.

9. Śliwkowy sok dla urody?

Śliwkowy sok doskonale wpływa na urodę. Wszystko dlatego, że ma wysoką zawartość witamin oraz przeciwutleniaczy. Dzięki nim skóra się wygładza, nabiera zdrowego kolorytu.
Antyoksydanty obecne w śliwkach opóźniają także procesy starzenia się i powstawania zmarszczek. Wiesz, że w kosmetyce wykorzystuje się wyciąg ze śliwek?
Kwas oleinowy i linolowy, zawarty w wyciągu ze śliwek idealnie nawilża skórę, intensywnie ją odżywia i natłuszcza.
Pij sok śliwkowy, jeśli borykasz się z pękającymi naczynkami. Dzięki dużej zawartości witaminy K, która reguluje procesy krzepnięcia krwi ora witaminie C, która z kolei uszczelnia naczynia krwionośne, śliwki wspaniale pomagają w pożegnaniu problemu pękających naczynek.

10. Osteoporoza stop!

Śliwki poprawią gęstość kości i obniżą ryzyko wystąpienia osteoporozy. Naukowcy wykazali, że jeśli będziesz jadła 10 śliwek dziennie przez cały rok, to poprawisz gęstość kości.
Dodatkowo zminimalizujesz skutki osteoporozy.

Śliwka suszona, czy świeża?

  • Włącz obie do diety, ponieważ zarówno świeże jak i suszone śliwki są korzystne dla zdrowia.
    Pomimo tego, że suszone śliwki zawierają aż 360 kalorii w 100 gramach, to pod wieloma względami są cenniejsze niż świeże owoce. A to dlatego, że zawierają 5x więcej witaminy A i 7 x więcej błonnika od świeżych śliwek.
  • Są również świetnym źródłem fosforu i żelaza. Dodatkowo maja działanie przeczyszczające i regulujące pracę układu pokarmowego.
  • Suszone śliwki pomimo swojej wysokiej kaloryczności to idealny dodatek do diety odchudzającej. Ponieważ zjedzenie paru owoców zapewni Ci uczucie sytości na długi czas i zmniejszy ochotę na podjadanie. Śliwki możesz suszyć w jednym z naszych dehydratorów do żywności.
  • Poza tym, śliwki podkręcą metabolizm i przeczyszczą jelita. Zahamują również wchłanianie cukru i cholesterolu. Suszone śliwki to świetny pomysł na przekąskę w ciągu dnia.
Udostępnij:

Jednodniowy Detoks Sokowy

Polskie zamienniki Superfoods – znasz?

Skomentuj