Właściwości oleju słonecznikowego
Tłuszcze to bardzo ważny element diety. Żeby korzystać z ich zdrowotnych właściwości, warto wiedzieć, po które oleje roślinne przede wszystkim sięgać.
Oleje nierafinowane, świeżo wytłaczane tzn. nieprzetworzone zawierają naturalne, rzadkie fitosubstancje i kwasy Omega, enzymy oraz witaminy.
Dlatego samodzielne wytłaczanie to pewność, że do Twojego oleju nie dodano konserwantów, substancji utwardzających, oczyszczających i barwników.
Świeży olej na przykład z domowej prasy Yoda zawiera fitosubstancje i enzymy oraz kwasy omega-3.
Poznaj 14 powodów, dla których warto mieć w diecie świeżo wytłoczony olej słonecznikowy
- Zapobiega rozwojowi raka piersi, zwłaszcza w okresie menopauzy.
- Chroni przed chorobami serca i miażdżycą.
- Wspiera także pracę mózgu i układu nerwowego.
- Stymuluje równieżprawidłową pracę nerek.
- Zapobiega chorobom krwi.
- Dodatkowo obniża poziom cholesterolu.
- Wspomaga również układ odpornościowy. Leczy bóle gardła i zapalenie migdałków, bóle głowy, katar, zapalenie zatok i oskrzeli oraz infekcje płucne.
- Łagodzi infekcje układu pokarmowego. Wspiera leczenie chorób jelit i żołądka.
- Leczy choroby zębów. próchnicę i krwawienie dziąseł.
- Przywraca naturalną równowagę biologiczną. Wspiera pracę wątroby i zwalcza choroby grzybicze.
- Zapobiega nocnym skurczom.
- Dodawany do kąpieli nawilża i poprawia elastyczność skóry.
- Upiększa. Wygładza cerę. Działa przeciwzapalnie. Zwalcza trądziki i łuszczycę.
Wspomaga leczenie takich dolegliwości jak: artroza, egzema, zakrzepica, choroby kobiece.
Tłoczenie oleju na zimno:
Olej tłoczony jest w niskiej temperaturze. Dlatego zachowuje maksymalną zawartość enzymów, fitosubstancji, kwasów Omega-3, 6 i 9 oraz niezbędnych witamin. Może być również stosowany w leczniczych terapiach olejem.
Właściwości oleju słonecznikowego:
- Rafinowany olej słonecznikowy, czyli tłoczony na ciepło i poddawany działaniom wysokiej temperatury oraz substancji chemicznych
- Nierafinowany olej słonecznikowy, czyli tłoczony na zimno. Uzyskujemy go podczas obróbki mechanicznej.Oba te oleje są inne pod względem zawartości substancji odżywczych. W olejach nierafinowanych jest ich dużo więcej beta-karotenu.
Dzięki niemu olej słonecznikowy nierafinowany ma kolor ciemnożółty, a tłoczony na ciepło jest jasnożółty.
Olej słonecznikowy rafinowany ma niewyczuwalny smak i zapach, natomiast ten tłoczony na zimno tłocznych na zimno jest wyraźniejszy, identycznie jest z zapachem.
Olej słonecznikowy – niekorzystna proporcja kwasów omega-6 i omega-3
Ten rodzaj oleju to przede wszystkim wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-6 , bo aż 60% i mała omega-3 5%. Nie są to korzystne proporcje.
Ponieważ właściwy stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – omega-3 i omega-6 – powinien wynosić 1:5 .