Nie uwierzysz jakie właściwości ma fluor!

Właściwości fluoru są bardzo ciekawe. Wyjątkowo intersująco przedstawia się jego nadmiar…
Ale o wszystkim piszemy w poniższym artykule, także miłego czytania 🤗

Fluor odznacza się najmnieszym marginesem bezpieczeństwa. Wszystko dlatego, że organizm ludzki wymaga minimalnych, śladowych ilości tego mikroelementu.

Zbyt duże spożycie fluoru to już 20mg na dobę!

To wysoce szkodliwe dla organizmu i stanowi zagrażenie, gdy przez długi czas wchłaniamy takie ilości.
Wynika z tego, że absolutnie nie można przekraczać dziennej dawki, która jest niezbędna do właściwej budowy kości i zębów.

Jakie właściwości ma fluor?

Fluor to pierwiastek niezbędny do życia. Woda i jedzenie to jego główne źródła. Jednak nie tylko.
Dlaczego? Bo fluor jest praktycznie wszędzie:

  • w herbacie
  • warzywach liściastych
  • w pastach czy płynach do zębów
  • serach
  • w produktach zbożowych
  • słodzonych napojach
  • w piwie

Po co nam fluor?

♣ Fluor w czasie ciąży bardzo ułatwia wchłanianie żelaza

♣ Dodatkowo może zatrzymywać rozprzestrzenianie się zmian miażdżycowych

Niewielkie ilości fluoru są obowiązkowe do odpowiedniego funkcjonowania i pracy układu kostnego.
Uczestniczy on w budowie układu kostnego. 96% znajduje się w zębach i kościach. Tam w postaci fluorohydroksyapatytu zajmuje się mineralizacją.

I tak, na przykład u dzieci ok. 80% obecnego fluoru jest zużyte do wzrostu kości i zębów.
Związki fluoru:

  • aminofluorki
  • fluorek sodu
  • fluorek cyny

wzmacniają szkliwo, tym samym podnosząc odporność na próchnicę i to pozytywne właściwości fluoru.

Zapotrzebowanie na fluor

Ludzie magazynują ok. 3 mg/ 1 kg masy ciała.
Natomiast dzienne zapotrzebowanie u osoby dorosłej na fluor to:

  • od 3,1 mg u kobiet
  • do nawet 3,8 mg
  • dzieci do 13 lat to od 0,7 do 2 mg

W jakich naturalnych źródłach szukać fluoru?

 

Naturalne źródło fluoru to woda i dostarcza nam ona ok. 75% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.

Fluor znajdziesz w:

  • czarnej herbacie
  • brokułach
  • szpinaku
  • jabłkach
  • produktach zbożowych, pełnoziarnistych
  • rybach
  • strączkach
  • owocach morza
  • serach podpuszczkowych
  • płatkach kukurydzianych
  • mleku

Przedawkowanie fluoru – czym grozi?

 

Pierwsze symptomy to białe plamy na zębach.
Natomiast permanentne spożycie fluoru to fluoroza zębów i szkieletu-to stopniowe zastępowania wapnia w kościach przez fluor. W wyniku tego, kości robią się kruche i miękkie. Dodatkowo formułują się niewłaściwe wyrośla kostne w kręgosłupie i uciskają na rdzeń kręgowy.

Zbyt duży poziom fluoru to źle nie tylko dla układu kostnego. Zaburza on również wchłanianie magnezu i wapnia i może podnieść ryzyko alergii.

W czym tkwi problem z fluorem?

  • Jest on bardzo reaktywny chemicznie w stanie wolnym i samorzutnie reaguje z innymi pierwiastkami. Fluor możemy otrzymać wyłącznie w wyniku elektrolizy – w postaci zielonożółtego, toksycznego gazu. Taki wolny fluor znajdziesz w teflonie i freonie.
  • Fluor znajdziemy także w składzie leków psychotropowych. Dlatego, że hamuje sprawność umysłu i reakcje na zewnętrzne bodźce. Sądzi się, że ma on negatywne działanie na rozwój intelektualny, zwłaszcza u dzieci.
  • Stężenie ok.  1,0 mg F/l w wodzie, może zatrzymywać ryzyko wystąpienia próchnicy, ale wyższe jest bardzo szkodliwe. Ponieważ ok.15 mg wywołuje objawy zatrucia, a 2,5-5 g może nawet zabić dorosłego człowieka.

Ciekawostka:
♦ W Polsce, najwyżej dopuszczalne stężenie fluoru w wodzie pitnej lub do celów gospodarczych to 1,5 mg/l.

♦ Fluor zaognia trądzik gdy go przedawkujemy, i jest wtedy wydalany przez przez gruczoły potowe i łojowe.
Występuje trądziki fluorowy, który pojawi się, gdy mamy trądzik pospolity lub różowaty, a dawka dzienna przekraczy właściwe normy. Bakterie rozprzestrzeną się wówczas dużo mocniej. A trądzik w takiej formie, jest odporny na leczenie. I tak zaostrzenie objawów,  obserwujemy już po umyciu zębów pastą z fluorem…

Właściwości fluoru: Wysoki poziom fluoru w organizmie może wywołać:

  • niedoczynność tarczycy
  • stany zapalne wątroby
  • choroby nadnerczy
  • zaburzenia funkcjonowania trzustki

Fluor zatrzymuje wchłanianie magnezu z pożywienia oraz, przede wszystkim, upośledza układ kostny, poprzez wypieranie z niego wapnia. A to prowadzi do osteoporozy i  chorób związanych z odwapnieniem kości.
W nadmiarze fluor zbiera się w kościach, zębach i skórze. Wynika z tego, że powoduje wielkie szkody w organizmie, odkładając w tych miejscach.

 

A jakie są Twoje doświadczenia z fluorem?

Źródła:

„Environmental Health Perspectives”
P & Malpe, N. Deshmukh, A & M Wadaskar, D.B. “Fluorine in Environment”

A.Patocka, J.Connett “Fluorine in medicine”

Udostępnij:

Mangan właściwości i zastosowanie

Czego nie wiesz o właściwościach chromu?

Skomentuj