Właściwości chromu w procesie odchudzania, czy spalania tłuszczu są niezastąpione.
Teraz chcesz poznać go lepiej…?
Znasz właściwości chromu?
Chrom to pierwiastek śladowy, niezbędny do właściwej pracy organizmu.
- Wspomaga proces odchudzania w wyniku spalania tłuszczów
- Obniża poziom cholesterolu LDL we krwi
- Reguluje także poziom tak zwanego dobrego cholesterolu HDL
- Wyrównuje poziomu glukozy we krwi
- Nasila efekt działania insuliny
- Wpływa na metabolizm podstawowych składników odżywczych
- Uczestniczy w przemianie węglowodanów i białek
Właściwości chromu w organizmie
W naszym organizmie chromu jest niewiele, bo ok. 6 mg.
-
Poziom cholesterolu a chrom
📌 Chrom obniża stężenie cholesterolu LDL i wysoki poziom cholesterolu HDL. Dodatkowo stymuluje syntezę kwasów tłuszczowych i pomaga w transporcie aminokwasów do komórek.
📌 Właściwa ilość chromu w diecie znacząco obniży możliwość zapadnięcia na miażdżycę, czy chorobę niedokrwienną serca, a także uchroni nas przed zawałem serca i udarem mózgu.
2. Chrom zapobiega osteoporozie
📌 Dieta bogata w chrom hamuje wydalanie wapnia z moczem. To ważna zależność, ponieważ wapń pełni między innymi rolę budulca. Niedobór wapnia w okresie menopauzy u kobiet, podnosi ryzyko pojawienia się osteoporozy.
3. Właściwości chromu a cukier
📌 Chrom utrzymuje prawidłowy poziomu glukozy we krwi. Jego odpowiednia wartość powoduje, że organizm sprawniej wykorzystuje insulinę i utrzymuje właściwe stężenie glukozy we krwi.
📌 Badania kliniczne pokazują, że chorzy na cukrzycą typu II po wprowadzeniu suplementacji chromem, obniżyli stan glukozy/na czczo/. Odnotowano również wzrost tolerancji glukozy i obniżenie poziomu insuliny. Wynika z tego, że chrom z powodzeniem nada się do terapii hipoglikemii i cukrzycy.
Oczywiście zawsze trzeba skonsultować się z lekarzem przed taka kuracja. Chrom może oddziaływać na dawkowanie insuliny i innych leków, które przepisuje się przy cukrzycy.
4. Odchudzanie i właściwości chromu
Cierpisz na otyłość i nie wiesz co jest gwarancją zdrowej i szczupłej figury? Właśnie chrom oraz zdrowa dieta i regularne ćwiczenia fizyczne!
Niedobory chromu to niestety znacznie szybsze odkładanie się tkanki tłuszczowej i to jest przyczyną nadwagi.
Zapamiętaj, że chrom obniża apetyt na słodycze, dodatkowo hamując łaknienie. Zwróć uwagę, że w suplementach, które są nazywane “spalaczami tłuszczu” prawie zawsze znajdziesz chrom i kwas pikolinowy /ułatwia wchłanianie chromu /.
📌 Suplementacja chromem to świetna wiadomość dla”słodkożerców”, którym ciężko wyhamować apetyt na “coś” słodkiego. Pamietaj, że jeśli już suplementujesz ten pierwiastek, wystrzegaj się pochłaniania słodkości. Zapytasz dlaczego? A to dlatego, że produkty bogate w cukry proste sprawiają usunięcie chromu z organizmu.
📌 Dodatkowo chrom podkręca przemianę materii i niweluje tkankę tłuszczową. Dzieje się tak z uwagi na fakt, że chrom działa na metabolizm węglowodanów i tłuszczów. Chcesz pozbyć się nadmiernych kilogramów? Zarzuć chrom!
Oczywiście sam chrom nie wystarczy. Włącz dobrze zbilansowaną i zdrową dietę, ruch i pij soki z produktami bogatymi w chlor, aby mieć widoczne efekty.
Niedobory chromu
Objawy niedoboru chromu to:
- zmęczenie
- wysoki poziomu cholesterolu i cukru we krwi
- bóle głowy
- nudności
- drażliwość
- niepokój
- spadki nastroju
📌 Wzmożona ochota na słodkie, czy alkohol, to także sygnały, mogące nas zaalarmować o zbyt małym poziomie chromu.
📌 Na braki tego piewiastka są narażeni chorujący na nerki, czy układ pokarmowy, intensywnie odchudzający się, czy nadużywający alkoholu.
Podniesiony popyt na chrom mają osoby uprawiające sport, pracujące fizycznie i będące na diecie wysokocukrowej. Eksperci twierdzą, że zdrowa i dobrze zbilansowana dieta jest w stanie zapewnić nam właściwą dawkę chromu.
Skutki niedoboru chromu
Za mało chromu w diecie to poodniesione ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, miażdżycy, cukrzycy.
Zbyt mały poziom chromu objawia się:
- wzrostem cholesterolu we krwi
- wzrostem poziomu cukru
- migrenami, bólami głowy
- drażliwością i lękiem
- uczuciem zmęczenia
- drętwieniem i mrowieniem kończyn
- kłopotami z koordynacją ruchową
📌 Niedobór chromu może przyczynić się również do zaburzeń przemiany glukozy oraz zmniejszenia wrażliwości na insulinę. To w konsekwencji sprzyja hiperglikemii. Spożywanie niedostatecznych ilości chromu podnosi stężenie insuliny we krwi i przyczynia się do cukrzycy.
📌 Wzrost stężenia insuliny pociąga za sobą nadmierne wydalanie chromu z moczem, co zwiększa niedobór tego pierwiastka w organizmie i wspomaga rozwój cukrzycy. Podawanie pacjentom chromu może zapobiec tej chorobie.
Za dużo chromu
Chrom organiczny, który pochodzi z pożywienia, nie ma złego wpływu na zdrowie i nie można go przedawkować.
Chrom możesz przedwakować, przyjmując suplementy, które zawierają ten pierwiastek.
Odpowiednia i bezpieczna dawka chromu to 52-200 mcg. Możemy go dostarczyć w takiej ilości we właściwej diecie.
Dawka od 200 do 400 mcg jest polecana w czasie wzmożonego odchudzaniu. Gdy uzupełniasz zalecaną dawkę, niezwykle rzadko pojawiają się skutki uboczne. Jeśli suplementujesz chrom, uważaj na przedawkowanie.
Dlaczego? Ponieważ zbyt dużo chromu może uszkodzić DNA i podnieść ryzyko pojawienia się nowotworu. Może też zachwiać procesami tworzenia insuliny i obniżyć przyswajalność cynku i żelaza.
Nadmiar chromu w organizmie może wywołać również:
- migreny
- bezsenność
- spadki nastroju
- poddenerwowanie
- większe zapotrzebowanie na żelazo i nadprogramowe kilogramy u kobiet do 30-tefo roku życia, intensywnie ćwiczących.
- suplementy z chlorem mogą wpływać na pracę neurotransmiterów w mózgu / suplementacji chromem, powinny unikać osoby cierpiące na depresję, schizofrenię, chorobę afektywną dwubiegunową/.
- Cukrzycy muszą skonsultować z lekarzem suplementację chromem.
Naturalne źródła chromu
Chrom to pierwiastek znajdujący się w powietrzu, wodzie i glebie oraz w produktach spożywczych. Jego zawartość w produktach jest mała i ewoluuje w procesie produkcji produktów.
Pamiętaj, dieta bogata w błonnik podnosi przyswajanie chromu!
Znajdziesz go w:
- kakao
- warzywach i ziołach: sałacie, szparagach, karczochach, brokułach, kukurydzy, groszku zielonym, kiełkach pszenicy, skrzypie polnym
- pełnoziarnistym pieczywie, kaszach, płatkach
- rybach i owocach morza
- orzechach brazylijskich
- sery żółte i pleśniowe
- drożdżach
- jajach
- gotowanej wołowinie
- chudym mięsie
- jabłkach
Ciekawostka: Gdy gotujesz w nierdzewnych garnkach, chrom wędruje do pożywienia a następnie do organizmu.
Twarda woda z kranu to między 1 a 7% dziennego spożycia tego pierwiastka.
Chrom nieorganiczny-chlorek chromu, nie przyswaja się tak dobrze jak chrom z pożywienia: drożdży i wątroby. Pierwiastek ten zawarty w mięsie, serze, czy produktach pełnoziarnistych, jest znacznie lepiej wchłaniany od tego obecnego w warzywach.
Jak dawkować chrom?
Uzupełnianie poziomu chromu zależy od wieku:
- U dzieci do 6-tego miesiąca życia, codzienna dawka chromu to nie więcej niż 0,01-0,04 mg.
- Powyżej 6-tego miesiąca do 12-tego miesiąca to 0,02-0,06 mg.
- Od 1 do 3 roku życia to 0,02-0,08 mg
- Między 4 a 6 rokiem życia to 0,03-0,12 mg
- A 7 i 12 lat, to 0,05-0,2 mg
- Dla dorosłych to 0,05 do 0,2 mg na dobę.
- Jeśli masz zaburzoną tolerancję glukozy, to dzienna dawka rośnie do 0,4-0,6 mg.
Przyswajalność chromu
Pamiętaj, by Twój organizm właściwie przyswajał chrom, dostarczaj go wraz z witaminą C. Włącz do diety produkty bogate w witaminę C.
Przyswajanie chromu komplikuje jedzenie obfite w cukry proste i tłuszcze.
Źródła:
“Wielka Księga Zdrowego Odżywiania” A. Dufo
Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności.