Witamina B4 niedobór i gdzie występuje w naturalnej postaci? Wszystkich tych istotnych informacji, dowiesz się z poniższego artykułu.
Co to jest cholina, czyli witamina B4?
Cholina to organiczny związek chemiczny rozpuszczalny w wodzie. Nie jest witaminą ale sklasyfikowano i nazwano ją witaminą B4.
W organizmie cholina występuje głównie w fosfolipidach, takich jak lecytyna /fosfatydylocholina/ i sfingomielina. Lecytyna stanowi ponad 50% fosfolipidów, które pełnią ważną rolę w pracy błon komórkowych, na przykład komórek nerwowych. Natomiast sfingomielina to główny składnik mieliny /osłonka włókien nerwowych/.
Nasz organizm może sam syntetyzować cholinę /B4 syntetyzuje się w wątrobie/, jednak w bardzo ograniczonych ilościach. Cholinę dostarczamy organizmowi przeważnie z jedzeniem.
Jakie funkcje pełni w organizmie Witamina B4?
Witamina B4 uczestniczy w procesie tworzenia i utrzymania prawidłowej struktury komórek. Dodatkowo jest odpowiedzialna za:
- dialog między komórkami
- kontrolę pracy mięśni
- układu oddechowego
- funkcjonowania mózgu
- pracy serca
- wspiera także rozwój płodu, obniżając ryzyko pojawienia się wad wrodzonych u dziecka
- wspomaga rozwój układu nerwowego
Witamina B4 niedobór i gdzie występuje? Komu pomoże?
📌Cholina ma bardzo ważne funkcje w organizmie, zwłaszcza u ciążarnych. Przede wszystkim bierze udział w rozwoju mózgu i układu nerwowego u płodu i – podobnie jak kwas foliowy – zapobiega jego defektom, a w późniejszym życiu odpowiada za jego prawidłową pracę.
📌Niektórzy naukowcy mówią, że dieta z dużą ilością przyswajalnej choliny, na przykład dieta jajeczna, ograniczy ryzyko wystąpienia demencji. Jest to otępienie charakterystyczne dla choroby Alzheimera.
📌Witamina B4 to także niższe ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
📌Dodatkowo cholina uczestniczy w procesach regulacji gospodarki lipidowej.
📌Cholina ma pozytywny wydźwięk na pracę wątroby. Poleca się ja przyjmowac zwłaszcza w stanach przeciążenia wątroby. Na przykład związanego ze stosowanem złej i ciężkostrawnej diety, alkoholu czy lekarstw.
Cholina (witamina B4) – skutki i objawy niedoboru i nadmiaru
Niedobór witaminy B4 i gdzie występuje może spowodować odkładanie się cholesterolu i triglicerydów w wątrobie, a dalej może prowadzić do stłuszczenia wątroby.
Zapotrzebowanie na cholinę wzrasta w przypadkach częstego rozdrażnienia i wzmożonego napięcia nerwowego oraz w przypadku nadużywania alkoholu.
Witamina B4 niedobór i gdzie występuje
Niedobór może powodować:
- rozdrażnienie
- stany lękowe
- problem z koncentracją i pamięcią
- niewłaściwa praca wątroby
- zmęczenie mięśni
- spadek sportowej wytrzymałości
- dolegliwości sercowe
- bóle głowy
- zaparcia
- niedobór choliny występuje u osób nadużywających alkoholu
Natomiast nadmierne spożycie choliny to:
- spadek i niskie ciśnienia tętnicze krwi
- obfite pocenie
- mdłości
- biegunki
Źródła występowania choliny:
- wątroba oraz podroby
- żółtko jajka kurzego – 1 jajko zawiera ok. 280 mg, głównie w postaci fosfatydylocholiny.
Zminimalizowanie spożycia jajek związanego z lękiem o zbyt wysoki cholesterol w diecie, doprowadzi do niedoboru choliny. - w mięsie bydlęcym
- kiełkach pszenicy
- suchych nasionach roślin strączkowych, orzechach
- rybach
Witamina B4 jak dawkować?
- niemowlęta – 125-150 mg
- dzieci: od 1. do 3. roku życia – 200 mg; od 4. do 9. roku życia – 250 mg
- chłopcy: od 10. do 12. roku życia – 375 mg; od 13. do 18. roku życia – 550 mg
- dziewczęta – od 10. do 12. roku życia – 375 mg; od 13. do 18. roku życia – 400 mg
- mężczyźni: 550 mg
- dorosłe kobiety: 425 mg
- kobiety w ciąży: 450 mg
- kobiety karmiące – 550 mg
Napisz nam i innym czytelnikom bloga, czy udało się uzupełnić niedobór choliny?
Możesz znasz inne jej źródła?
Źródło: Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012