W czym jest najwięcej biotyny? Sprawdź info o witaminie B7!

W czym jest najwięcej biotyny i co nam daje?

Witamina H, nazywana biotyną czy witaminą B7, jest bardzo ważna dla człowieka.
Dlaczego?

  • Biotyna bierze czynny udział w wielu procesach biochemicznych.
  • Jest ona niezbędna do prawidłowej przemiany materii, stabilizuje poziom glukozy we krwi. Z tej przyczyny witamina B7 jest istotna dla ochorych na cukrzycę.
  • Odpowiada także za pracę narządów i układów, wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci.
  • Ponadto biotyna wpływa również na prawidłowy wzrost i rozwój organizmu.

W czym jest najwięcej biotyny?

Produkty bogate w biotynę:

1. Grzyby

Oprócz tego, że dobrym źródłem biotyny, grzyby zawierają mieszankę zdrowych składników odżywczych i minerałów.
Nie powinny być pomijane w naszym menu.

Porcja (100 g),  19% dziennej dawki.

2. Tuńczyk

To ryba bogata w biotynę. Koniecznie wprowadź ją do diety przy niedoborze biotyny.

Porcja (100 g), 184 kalorii, pełna zalecana dzienna dawka witaminy B12.

3. Indyk

Oczywiście tylko z bio hodowli.

Porcja (100 g), 104 kalorie, 18g białka.

4. Awokado

Pyszne i pełne witamin awokado (między innymi biotyny). Możesz je jeść w sałatce albo paście kanapkowej, ale najlepiej dodaj je do soku lub smoothie.

Porcja (100 g), 160 kcal, 485 mg potasu.

5. Boćwina

Boćwinka utrzymuje prawidłowy poziom biotyny. Dodaj ją do soków i smoothie dla poprawy zdrowia.

Porcja (100 g), 19 kalorii, zalecana dzienna podaż witaminy A.

6. Jaja

Wciąż trwa debata, czy jaja są zdrowe, czy nie. Jedno jest pewne -jaja dostarczają biotyny. Wybieraj tylko „0”. Nie wspieraj uwłaczających wszystkim zasadom i normom hodowli traktujących zwierzęta, jak rzeczy.

Porcja (100 g), 155 kalorii, 13g białka.

7. Dziki łosoś

Oczywiście wyłącznie dziko odławiany.

Porcja (100 g), 208 kalorii, 20g białka.

8. Nasiona słonecznika

Ta przekąska jest doskonałym źródłem biotyny. Staraj się jeść je na surowo, żeby nie przyswoić tłuszczu i kalorii, które pochodzą z suchych prażonych nasion słonecznika. Wybieraj organiczny słonecznik, ponieważ konwencjonalna hodowla nasion wymaga użycia dużej ilością chemikaliów. Najlepiej jedz ekologiczne kiełki słonecznika.

Porcja (100 g), 584 kalorii, 81% dziennej dawki magnezu.

9. Wątróbka

Wątroba zawiera dużo biotyny.

Porcja (100 g), 516 kcal, 4g tłuszczu ogółem.

10. Masło orzechowe

Jeśli kochasz smak masła orzechowego, ucieszysz się na wieść, że pomaga ono utrzymać odpowiedni poziom biotyny.  Przygotuj masło orzechowe sam (w automacie NutraMilk) i dodawaj je do koktajli.

Porcja (100 g), 589 kalorii, białka 24g.

11. Ser

Jedz go od czasu do czasu, gdyż może być dobrym źródłem biotyny, a także jest bogaty w wapń i witaminę B12.

Porcja (100 g), 402 kalorii, pełna dzienna podaż wapnia.

12. Kalafior

Wiesz, że kalafior nie tylko zawiera biotynę, ale też – jak inne warzywa krzyżowe – pomaga leczyć choroby takie jak rak i choroby serca.

Porcja (100 g), 25 kalorii, 80% dziennej dawki witaminy C

13. Pełnoziarnisty chleb

Bądź co bądź, jest dobrym źródłem biotyny, białka, a także żelaza.

Porcja (100 g), 270 kalorii, 10 g białka.

14. Sardynki

Zawierają nieco więcej tłuszczu niż inne ryby, więc jedz je z umiarem.

Porcja (100 g), 208 kalorii, pełna dzienna podaż witaminy B12

15. Jagody i owoce leśne

Bez względu na to, jaki rodzaj owoców leśnych wybierzesz, wzbogacisz się w biotynę. Rób soki z jagodami!

16. Migdały

Pamiętaj, aby ograniczyć spożycie do garści dziennie, ponieważ zawierają dużo kalorii.

Porcja (100 g), 576 kalorii, 72% dziennej dawki wapnia.

17. Banany

Lubisz banany? My też! Są zawsze sugerowane jako sposób na podwyższenie poziomu potasu, ale są również bogatym źródłem biotyny. Dodaj banany do soku lub koktajlu dla dodatkowej słodyczy i aksamitnej konsystencji.

Porcja (100 g), 89 kcal, 358 mg potasu.

18. Soja

Wiadomo, nie GMO. Soja jest bogatym źródłem biotyny, a także kluczowych czynników zdrowotnych, takich jak białko i błonnik. Jest często stosowana jako substytut mięsa w kuchni wegetariańskiej. Istnieje wiele sposobów, aby je przygotować, na przykład tofu i tempeh. To sprawia, że jest dobrym źródłem biotyny dla wegetarian i wegan.

Porcja (100 g), 173 kalorii, 17g białka.

20. Wołowina

Jeśli starasz się utrzymać odpowiedni poziom biotyny, możesz jeść wołowinę. Jednak tylko z ekologicznych hodowli. Jedz ją jednak z umiarem i wybieraj chude części.

Porcja (100 g), 332 kalorii, 14 g białka

Niedobór biotyny nie występuje często, ale powoduje osłabienie włosów i skóry.
Wyrównaj niedobór biotyny, a poprawi się Twój metabolizm i zrównoważy się poziom glukozy we krwi.

Uzupełniasz biotynę? Jak Ci idzie?

 

Udostępnij:

Sprawdź co daje błonnik i gdzie go szukać ?

14 produktów najbogatszych w białko.

Skomentuj