Superżywność, piszemy co z czym jeść!
Superfoods, czyli superżywność
Za jej pomocą możesz ochronić się przed wszystkimi chorobami, a do tego powstrzymać proces starzenia.
Superżywność to pożywienie, które jest przede wszystkim bogate w witaminy, minerały, antyoksydanty, a także nienasycone kwasy tłuszczowe. Dlatego te substancje usprawniają pracę wszystkich układów Twojego ciała – pokarmowego, odpornościowego, krwionośnego., nerwowego… Ale żeby spełnić te warunki, pożywienie musi być w pełni naturalne.
Jednak… prawdziwa superżywność to nie zawsze ta reklamowana.
Soki i kiełki – nowa superżywność. Do tej pory superżywnością nazywano jagody goji i acai, komosę ryżową, wodę kokosową. Ale… również świeżo wyciskane soki i organiczne kiełki są od nich jeszcze zdrowsze!
Świeżo wyciskane soki wytłoczone w wyciskarce wolnoobrotowej, zachowują wszystkie właściwości odżywcze owoców i warzyw, a są jeszcze szybciej i dokładniej przyswajalne. Tak samo zdrowe są naturalne kiełki, które zawierają skoncentrowaną ilość substancji odżywczych.
Po pierwsze, miksuj i susz. Warzywno-owocowe koktajle z blendera to ponadto skoncentrowana dawka witamin i minerałów. Dlatego szklanka takiego koktajlu to najzdrowsze śniadanie.
A jako przekąskę?
Suszone warzywa i owoce. Suszenie zachowuje przede wszystkim wszystkie zdrowe substancje – a nawet… dodaje nowe. Dzięki najnowszej technologii suszenia podczerwienią, zastosowanej w dehydratorze IR D5, możemy dodatkowo wzbogacić suszone owoce i warzywa o witaminę D, występującą w słońcu.
Zobacz, jaka jest prawda o superżywności
OBALAMY MIT: jagody goji
Przez wielu nazywane najzdrowszymi z owoców. Od wielu wieków korzystają z nich Chińczycy. Jednak badania wykazały, że są bogate w przeciwutleniacze. A więc to one są w dużym stopniu odpowiedzialne za słynną długowieczność Chińczyków – oraz za to, że rzadko zapadają na choroby serca i nowotwory.
Ale… żeby dostarczyć sobie tyle przeciwutleniaczy, ile znajduje się w jednym jabłku, musisz wypić aż 13 porcji soku z jagód goji! A więc swojskie produkty bywają bardziej wydajne.
Wyciskaj zatem sok z jabłek za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej – wtedy przyswoisz witaminy i fitosubstancje w najszybszym tempie.
OBALAMY MIT: komosa ryżowa
Egzotycznie brzmiąca quinoa, czyli komosa ryżowa, pochodzi z Ameryki Południowej i jest polecana osobom niespożywającym glutenu. Ma niski indeks glikemiczny i zawiera mnóstwo aminokwasów, które tworzą mięśnie i tkanki.
Ale… W komosie ryżowej oprócz znajdują się saponiny oraz lektyny, które podrażniają układ pokarmowy. Nadmiar komosy prowadzi do wzdęć i gazów.
OBALAMY MIT: woda kokosowa
Możesz w to nie wierzyć, ale… ma w 50 % taki sam skład jak ludzkie osocze! Pewnie się więc domyślasz, że świetnie nawadnia organizm. Zawiera mnóstwo minerałów i elektrolitów, więc kochają ją sportowcy i… dzieci, które uwielbiają jej słodki smak.
Ale… ten smak zawdzięczamy cukrom. Jeśli więc będziesz popijać wodę kokosową zbyt często – źle na tym wyjdziesz.
Zamiast niej pij świeżo wyciskane soki warzywne – zawierają o wiele mniej cukru, niż owocowe, a mnóstwo składników odżywczych.
OBALAMY MIT: jagody acai
Są bogate w przeciwutleniacze, błonnik, białko, witaminy, minerały i zdrowe kwasy tłuszczowe. To bardzo dużo zdrowych związków.
Ale… ich właściwości odchudzające nie zostały dowiedzione. Póki co, to tylko mit.
A co jest prawdziwą superżywnością?
Naukowcy z Uniwersytetu Williama Patersona w New Jersey zbadali wiele produktów pod kątem zawartości zdrowych substancji i… stworzyli nową listę super produktów.
Jakie to produkty?
- Zielone warzywa liściaste. Rukiew wodna, kapusta pekińska, boćwina, cykoria i szpinak, sałata, natka pietruszki, sałata rzymska, kapusta sitowata, nać rzepy, endywia, szczypiorek, jarmuż i rukola. Te warzywa i ich kiełki zawierają najwięcej błonnika, białka, witamin, minerałów.
- Czerwona papryka, dynia, brokuły, brukselka, kalafior, marchew, pomidory, truskawki i cytryny.
W jakiej formie najlepiej przyjmować te wszystkie pokarmy? W formie świeżo wyciskanego soku – wtedy przyswoisz wszystkie zdrowe substancje szybko i bez obciążania układu trawiennego. Zdrowe będą też warzywno-owocowe koktajle. Dodawaj do nich kiełki – byle były ekologicznie wyhodowane. Takie kiełki to kopalnia zdrowych składników.
Czy przestać jeść jagody, kokosy i komosę ryżową? Nie! Ale nie zapominaj, że najzdrowsze jest to, co możesz znaleźć blisko siebie.
Pamiętaj też o sezonowości owoców i warzyw.
Oto nasze propozycje zielonych soków specjalnie dla Ciebie. Wyciskaj na zdrowie!
Zielony burak:
- Pół szklanki dowolnych wodorostów
- Szklanka gorącej wody do wymoczenia wodorostów
- Burak z liśćmi
- Szklanka liści szpinaku
- jabłko
Sok wzmacniający kości:
- Pół szklanki wodorostów wymoczonych w szklance gorącej wody
- Garść kiełków brokułu
- 2 liście jarmużu
- 2 łodygi selera naciowego
- Pół zielonej papryki
- 4 gałązki pietruszki
- Jabłko
Imbirowe brokuły:
- 2 różyczki brokułów
- Ząbek czosnku
- 1/8 główki kapusty
- cm korzenia imbir