Superżywność. Fakty i mity

Superżywność, piszemy co z czym jeść!

Superfoods, czyli superżywność

Za jej pomocą możesz ochronić się przed wszystkimi chorobami, a do tego powstrzymać proces starzenia.

Superżywność to pożywienie, które jest przede wszystkim bogate w witaminy, minerały, antyoksydanty, a także nienasycone kwasy tłuszczowe. Dlatego te substancje usprawniają pracę wszystkich układów Twojego ciała – pokarmowego, odpornościowego, krwionośnego., nerwowego… Ale żeby spełnić te warunki, pożywienie musi być w pełni naturalne.

Jednak… prawdziwa superżywność to nie zawsze ta reklamowana.

Soki i kiełki – nowa superżywność. Do tej pory superżywnością nazywano jagody goji i acai, komosę ryżową, wodę kokosową. Ale… również świeżo wyciskane soki i organiczne kiełki są od nich jeszcze zdrowsze!

Świeżo wyciskane soki wytłoczone w wyciskarce wolnoobrotowej, zachowują wszystkie właściwości odżywcze owoców i warzyw, a są jeszcze szybciej i dokładniej przyswajalne. Tak samo zdrowe są naturalne kiełki, które zawierają skoncentrowaną ilość substancji odżywczych.

Po pierwsze, miksuj i susz. Warzywno-owocowe koktajle z blendera to ponadto skoncentrowana dawka witamin i minerałów. Dlatego szklanka takiego koktajlu to najzdrowsze śniadanie.
A jako przekąskę?
Suszone warzywa i owoce. Suszenie zachowuje przede wszystkim wszystkie zdrowe substancje – a nawet… dodaje nowe. Dzięki najnowszej technologii suszenia podczerwienią, zastosowanej w dehydratorze IR D5, możemy dodatkowo wzbogacić suszone owoce i warzywa o witaminę D, występującą w słońcu.

Zobacz, jaka jest prawda o superżywności

OBALAMY MIT: jagody goji

Przez wielu nazywane najzdrowszymi z owoców. Od wielu wieków korzystają z nich Chińczycy. Jednak badania wykazały, że są bogate w przeciwutleniacze. A więc to one są w dużym stopniu odpowiedzialne za słynną długowieczność Chińczyków – oraz za to, że rzadko zapadają na choroby serca i nowotwory.

Ale… żeby dostarczyć sobie tyle przeciwutleniaczy, ile znajduje się w jednym jabłku, musisz wypić aż 13 porcji soku z jagód goji! A więc swojskie produkty bywają bardziej wydajne.

Wyciskaj zatem sok z jabłek za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej – wtedy przyswoisz witaminy i fitosubstancje w najszybszym tempie.

OBALAMY MIT: komosa ryżowa

Egzotycznie brzmiąca quinoa, czyli komosa ryżowa, pochodzi z Ameryki Południowej i jest polecana osobom niespożywającym glutenu. Ma niski indeks glikemiczny i zawiera mnóstwo aminokwasów, które tworzą mięśnie i tkanki.
Ale… W komosie ryżowej oprócz znajdują się saponiny oraz lektyny, które podrażniają układ pokarmowy. Nadmiar komosy prowadzi do wzdęć i gazów.

OBALAMY MIT: woda kokosowa

Możesz w to nie wierzyć, ale… ma w 50 % taki sam skład jak ludzkie osocze! Pewnie się więc domyślasz, że świetnie nawadnia organizm. Zawiera mnóstwo minerałów i elektrolitów, więc kochają ją sportowcy i… dzieci, które uwielbiają jej słodki smak.
Ale… ten smak zawdzięczamy cukrom. Jeśli więc będziesz popijać wodę kokosową zbyt często – źle na tym wyjdziesz.

Zamiast niej pij świeżo wyciskane soki warzywne – zawierają o wiele mniej cukru, niż owocowe, a mnóstwo składników odżywczych.

OBALAMY MIT: jagody acai

Są bogate w przeciwutleniacze, błonnik, białko, witaminy, minerały i zdrowe kwasy tłuszczowe. To bardzo dużo zdrowych związków.
Ale… ich właściwości odchudzające nie zostały dowiedzione. Póki co, to tylko mit.

A co jest prawdziwą superżywnością?

Naukowcy z Uniwersytetu Williama Patersona w New Jersey zbadali wiele produktów pod kątem zawartości zdrowych substancji i… stworzyli nową listę super produktów.
Jakie to produkty?

  • Zielone warzywa liściaste. Rukiew wodna, kapusta pekińska, boćwina, cykoria i szpinak, sałata, natka pietruszki, sałata rzymska, kapusta sitowata, nać rzepy, endywia, szczypiorek, jarmuż i rukola. Te warzywa i ich kiełki zawierają najwięcej błonnika, białka, witamin, minerałów.
  • Czerwona papryka, dynia, brokuły, brukselka, kalafior, marchew, pomidory, truskawki i cytryny.

W jakiej formie najlepiej przyjmować te wszystkie pokarmy? W formie świeżo wyciskanego soku – wtedy przyswoisz wszystkie zdrowe substancje szybko i bez obciążania układu trawiennego. Zdrowe będą też warzywno-owocowe koktajle. Dodawaj do nich kiełki – byle były ekologicznie wyhodowane. Takie kiełki to kopalnia zdrowych składników.

Czy przestać jeść jagody, kokosy i komosę ryżową? Nie! Ale nie zapominaj, że najzdrowsze jest to, co możesz znaleźć blisko siebie.
Pamiętaj też o sezonowości owoców i warzyw.

Oto nasze propozycje zielonych soków specjalnie dla Ciebie. Wyciskaj na zdrowie!

Zielony burak:

  • Pół szklanki dowolnych wodorostów
  • Szklanka gorącej wody do wymoczenia wodorostów
  • Burak z liśćmi
  • Szklanka liści szpinaku
  • jabłko

Sok wzmacniający kości:

  • Pół szklanki wodorostów wymoczonych w szklance gorącej wody
  • Garść kiełków brokułu
  • 2 liście jarmużu
  • 2 łodygi selera naciowego
  • Pół zielonej papryki
  • 4 gałązki pietruszki
  • Jabłko

Imbirowe brokuły:

  • 2 różyczki brokułów
  • Ząbek czosnku
  • 1/8 główki kapusty
  • cm korzenia imbir

7 sposobów na grypę. Jak chronić się przed grypą?

7 x Soki na Nadciśnienie

Skomentuj