Stres oksydacyjny jest przyczyną chorób takich jak na przykład: nowotwory, stany zapalne miażdżyca itp.
Na czym polega stres oksydacyjny?
Stres oksydacyjny można określić jako zaburzenie równowagi między natężeniem procesów oksydacyjnych, które wzbudzają powstawanie reaktywnych form tlenu (RFT) i przeciwdziałającym systemem obronnym – antyoksydacyjnym.
U podłoża powstania większości chorób leżą przewlekłe zmiany związane z kancerogennym działaniem wolnych rodników tlenowych. Reaktywne formy tlenu powodują utlenienie tłuszczów, białek, DNA. A to przyczynia się do uszkodzenia tkanek. Toksyczne produkty powstałe w procesie utleniania uszkadzają komórkę i w konsekwencji prowadzą jej do śmierci. Stres oksydacyjny odgrywa także znaczącą rolę w przyspieszeniu starzenia się organizmu.
Co chroni nas przed wolnymi rodnikami?
Stan równowagi komórek utrzymuje się przez:
Enzymy antyoksydacyjne, takie jak:
- Dysmutaza ponadtlenkowa
- Katalaza
- Transferaza S-glutationowa
oraz inne substancje, jak:
- Glutation
- Witaminy E, C i A.
Związki te umożliwiają usuwanie nadmiaru RFT z komórek.
Dlatego ważne jest dostarczanie organizmowi naturalnych antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy. Najlepiej w postaci soków.
Stres oksydacyjny jest przyczyną wielu chorób takich jak:
- Nowotwory
- Stany zapalne
- Miażdżyca
- Parkinson
- Alzheimer
- Choroby autoimmunologiczne
Sok antyoksydacyjny:
- Pobudza odporność
- Spowalnia proces starzenia się komórek naszego ciała, bo niszczy wolne rodniki
Składniki:
- Maliny 200 g
- 4 jabłka 800 g
- 6-10 jeżyn
- Borówka czernicy 150 g
Owoce mogą być mrożone. Wcześniej należy je rozmrozić. Wyciśnij sok ze wszystkich składników w wyciskarce wolnoobrotowej.
Wartość odżywcza w mg w 100 g soku:
- Energia kcal 36,4
- Witamina C 19,0
- Białko 0,6
- Tłuszcz 0,4
- Potas 117,5
- Węglowodany 10,3
- Fosfor 13,0
- Błonnik 2,7
- Magnez 5,3
Przepis dr A. Czarniewicz – Kamińska
Wariant 1
- Gruszka
- Szpinak
- Szczypta cynamonu
Wariant 2
- Grejpfrut obrany
- Szpinak (1 szklanka liści)
- Jabłko
- 2 cm imbiru
Wariant 3
- Truskawki (1 szklanka)
- Pomarańcza obrana
- Jabłko
- Cytryna obrana
Wariant 4
- Szpinak (1 szklanka liści)
- Cytryna obrana
- Gruszka
- Natka pietruszki
Kurkuma na stres oksydacyjny
Kurkumina to bardzo silny przeciwutleniacz. Przede wszystkim zapobiega i leczy choroby związane z przewlekłym stanem zapalnym.
Kurkuma, antyoksydant, który powinnaś stosować codziennie. Możesz dodawać kurkumę każdego dnia do swoich posiłków. Na przykład do świeżo wyciśniętego soku, lub włącz ją jako przyprawę do marynaty oraz zupy, chilli i gulaszu, czy herbat ziołowych.
Możesz również przygotować “złote mleko”. To połączenie żółtej przyprawy, czyli kurkumy z mlekiem roślinnym i odrobiną tłuszczu (ulej migdałowy lub olej kokosowy). Mleka roślinne natomiast, szybko i wygodnie zrobisz w wyciskarce wolnoobrotowej na przykład 4Swiss Swan BM105.
Kurkumina jest tradycyjnie stosowana jako lek ziołowy między innymi w medycynie chińskiej i indyjskiej w zakresie różnych dolegliwości zdrowotnych. Z ogromną skutecznością!