Enzymy trawienne co to jest? Enzymy i ich funkcje: trawienie, oczyszczanie, tworzenie komórek, tkanek, ochrona przed chorobami — to wszystko im zawdzięczasz. A co robią enzymy trawienne?
To, co Ty nazywasz przemianą materii.
Gdzie można znaleźć enzymy trawienne?
Produkuje je Twoje ciało — trzustka, żołądek, jelita, ślina… Ale możesz też ich sobie dostarczyć — świeżo wyciskane soki, a także surowe owoce, warzywa i kiełki, są ich pełne.
Dlaczego nie przyswajasz enzymów trawiennych?
Pokarm nie zostanie przyswojony, dopóki enzymy go nie „uproszczą”. Dopiero wtedy jest przekazywany do wnętrza komórki.
Enzymy trawienne rozkładają pokarm, tak aby rozszedł się po całym organizmie. Mają wyspecjalizowane „oddziały” do białek, tłuszczów, cukrów…
To nie magia, dlatego musisz na to zapracować — najpierw musisz dobrze przeżuć pokarm. 40 razy — tyle razy powinieneś żuć każdy kęs. Dlaczego?
W ślinie znajduje się pitalina, trawiąca skrobię, pepsyna, trawiąca białka… Gdy żujesz porządnie, w Twoich ustach odbywa się wstępne trawienie.
A co się dzieje, gdy tego nie robimy?
Organizm nie ma wyjścia — deleguje do trawienia własne enzymy, produkowane przez trzustkę. Gdy trzustka jest zbyt zajęta trawieniem, nie ma czasu zająć się odpornością, wzrostem, naprawą uszkodzonych komórek…. Twoje organy się przepracowują — i szybciej się zestarzejesz. Do tego pokarm dłużej zalega w przewodzie pokarmowym, a tam fermentuje i gnije.
Jakby tego było mało… odpowiednie enzymy zawarte w ślinie działają tylko w środowisku lekko kwasowym — a większość z nas jest naprawdę mocno zakwaszona więcej… W naszych żołądkach powinna też być odpowiednia ilość kwasu solnego. Jeśli jest go za dużo, zżera śluzówkę — wytwarzają się wrzody. A jeśli za mało? Mnożą się złe bakterie, które powodują zapalenie śluzówki żołądka. Efekt? Refluks, zgaga, niestrawność, zaparcia i biegunki, tłuste stolce, wzdęcia i gazy…
To nie wszystko — enzymy łatwo można zabić…ciepłem. Tak naprawdę nieważne, czy smażysz, czy gotujesz — wystarczy 47 stopni, żeby zabić enzymy. To dlatego najzdrowsze jest pożywienie surowe — takie jak świeżo wyciskane soki, olej tłoczony na zimno, świeże kiełki, albo lekko podgotowane na parze.
Przetworzone mięso, produkty mączne, cukier — zabijają! Są trudne do strawienia, więc angażują cała armię enzymów. Osteoporoza, biegunki, zaparcia, cukrzyca, choroby wieńcowe, choroby nerek, a nawet nowotwory – to wszystko ich efekt. Większość osób nie powinna też jeść dużo nabiału —rennina, enzym trawiący mleko występuje tylko u dzieci, później zanika. Możesz sobie pozwolić na więcej nabiału, jeżeli Twoja krew jest z grupy B.
Twój organizm woła o pomoc.
Jak skorzystać na enzymach?
- Poprawisz trawienie
- Oczyścisz się z toksyn
- Przyswoisz substancje odżywcze
- Poprawisz odporność
- Odciążysz organizm z wydalania toksyn, soli i wody
- Zablokujesz zły cholesterol
Gdzie znaleźć enzymy trawienne?
- W świeżo wyciskanych sokach. Wyciskarki wolnoobrotowe nie nagrzewają owoców i warzyw, więc enzymy pozostają nietknięte — i zasilają Twoje ciało więcej…
- W kiełkach. Własnoręcznie wyhodowane, ekologiczne kiełki to skarbnica enzymów.
- W świeżych owocach i warzywach. Mango, kiwi, awokado, ananas są idealnym źródłem enzymów.
- W miodzie i pszczelim pyłku.
- W ziołach — mniszku, mięcie, łopianie, koprze włoskim, pietruszce, anyżu, pieprzu, kardamonie, kminku, imbir, liściu laurowym więcej…
Jak przyswajać enzymy – wskazówki:
- Odpręż się. Hormony stresu nie pozwalają Ci przyswajać enzymów.
- Nie jedz dużo po treningu. Wtedy hormony stresu też buzują.
- Nie przetwarzaj. Jedz jak najwięcej surowego pożywienia.
- Przeżuwaj – ale nie gumę! Gdy żujesz gumę, organizm myśli, że nadchodzi posiłek – i marnuje cenne enzymy.
- Uważaj na lekarstwa. Często niszczą florę bakteryjną żołądka i jelit – a wtedy zamiast enzymów przyswajasz konserwanty.
- Nie pij podczas jedzenia, ani bezpośrednio przed posiłkiem — rozrzedzasz enzymy trawienne.
Nie zużywaj organizmu. Wybierz naturę i przyswajaj to, co najlepsze.