Soki przy nowotworach. Korzyści dla pacjentów z rakiem

Soki przy nowotworach – to naturalna terapia i profilaktyka antynowotworowa.

Każdy z nas zna kogoś walczącego z rakiem. Niestety nowotwór to co raz bardziej powszechne zjawisko… Statystyki z roku na rok są coraz wyższe.

W Polsce co roku na raka umiera ponad 100 tysięcy osób. To daje ok. 300 zgonów dziennie… Eksperci prognozują, że liczba zachorowań na nowotwory złośliwe do 2025 roku wydłuży się.

Najczęście atakujące nowotwory złośliwe u mężczyzn to: płuca, gruczoł krokowy, jelito grube, pęcherz moczowy.
U kobiet natomiast : piersi, jelito grube, płuca i trzon macicy

Jedną z głównych przyczyn raka jest nasz wybór diety.

Tak jak dieta może powodować raka, właściwa dieta może również odwrócić i zapobiegać tej chorobie.
Istnieją 3 etapy raka:

  • Inicjacja / I stopień – nowotwór we wczesnej fazie rozwoju /
  • awans / II stopień – nowotwór średnio zaawansowany /
  • progresja / III stopień – nowotwór zaawansowany /

Etap drugi jest ODWRACALNY i odpowiada głównie CZYNNIKOM ODŻYWCZYM.

Naukowcy potwierdzili, że dieta odzwierzęca jest jednym z czynników promujących nowotwory. Natomiast z drugiej strony, to pokarmy roślinne działają jako czynniki antyprocesowe.

Zalecenia dietetyczne. Soki w nowotworach

  • Włącz soki do diety
  • Kładź nacisk na pokarmy roślinne
  • Wybieraj warzywa, owoce i nieprzetworzone, niskokaloryczne potrawy
  • Ogranicz przetworzone mięso, zwłaszcza czerwone oraz napoje słodzone cukrem
  • Pij minimum  2,5 szklanki soków warzywno-owocowych dziennie
  • Ogranicz alkohol do mniej niż 1 drinka dziennie /dla kobiet / i mniej niż 2 drinki dziennie / dla mężczyzn /

Chorzy na raka borykają się z nudnościami, wymiotami, utratą apetytu, problemami z żuciem. Ale także ze zmienionym smakiem, obserwowanym zwłaszcza po chemioterapii.
Dlatego wyciskanie soku jest ważne, ponieważ stanowi bardzo ważny element ich diety, aby uzyskać dodatkową energię i składniki odżywcze.

Soki przy nowotworach. Wiesz jakie pić najlepiej?

Dzienne zapotrzebowanie na owoce i warzywa to 400g. To tyle, ile  zaledwie 2,5 szklanki soków. Dasz radę!

Światowa Organizacja Zdrowia zaleciła jedzenie ok. 400 g owoców i warzyw dziennie po to, by zapobiegać wielu chorobom. Natomiast aby zapobiegać rakowi, American Cancer Society rekomenduje wypicie 2,5 szklanki soku owocowo-warzywnego dziennie.

  • Bez dodatku cukru

Soki wyciskane z warzyw i owoców nie zawierają cukru, ponieważ są w 100% naturalne.
Pamietaj, że nadwaga lub otyłość podnoszą ryzyko 13 różnych typów raka.
Dzięki temu, że w soku jest mniej owoców, a więcej warzyw, chorzy na raka mogą czerpać mnóstwo korzyści z wyciskania soku.

  • Witaminy i minerały są skompresowane w 1 szklance

Oprócz jedzenia minimum 5 porcji owoców i warzyw dziennie, wkomponuj do diety całą gamę kolorów z owoców i warzyw. Po to, by uzyskać wszystkie dostępne składniki odżywcze.
Właśnie dzięki włączeniu różnych kolorów owoców i warzyw, Twoje ciało otrzyma potrzebne składniki odżywcze w szklance soku.

  • Brak ciepła, czyli tłoczenie na zimno – wpływa na zawartość składników odżywczych

Większość witamin jest wrażliwa na wyższą temperaturę. Niestety niszczy ona witaminy, zwłaszcza witaminę C. Jednak wolnoobrotowa wyciskarka do soków, nie używa ostrzy i noży do miażdżenia owoców i warzyw, stąd brak ciepła.

  • Szybkie tempo wchłaniania wartości odżywczych i łatwość trawienia

Zwróć uwagę, że świeżo wycisnięty sok to najprostsza jego postać. Dlatego organizm nie potrzebuje enzymów do rozkładu i trawienia soku. Wynika z tego, że wypicie soku to  12- krotnie szybsze wchłanianie przez organizm, niż po zjedzeniu surowych warzyw, czy owoców.

  • Łagodzi proces detoksykacji w organizmie

Wolnoobrotowa metoda wyciskania soku, usunęła nierozpuszczalny błonnik z soku. Dzięki temu organizm nie musi rozkładać błonnika w układzie pokarmowym.
Wszystkie składniki odżywcze od razu dostają się do organizmu i ułatwiają innym narządom uwolnienie nagromadzonych toksyn w organizmie.

8 najlepszych składników do soków przy nowotworach:

  1. Jarmuż 🥬

    Ma zdolność zpobiegania apoptozie, powstawaniu guzów oraz aktywowania czynników rakotwórczych.

  2. Szpinak 🍃

    Odwraca skutki uboczne odkładających się substancji rakotwórczych, powstałych przy większym spożyciu mięsa.

  3. Brokuły 🥦

    Utrzymują wątrobę w dobrej formie. Izotiocyjany, uwalniając się z pożywienia do krwi, przyspieszają, usuwanie toksyn z organizmu. Hamują wzrost nowotworu złośliwego i powstrzymują powstawanie uszkodzeń DNA.

  4. Ananas 🍍

    ma bardzo silne właściwości antynowotworowe i dodatkowo wzmacnia system odpornościowy.

  5. Imbir 🥐

    Chroni zdrową tkankę przed niekorzystnymi skutkami radioterapii, czy chemioterapii.

  6. Ogórek 🥒

    Zapobiega przerzutom komórek rakowych.

  7. Grejpfrut

    Mobilizuje organizm do naprawy DNA.

  8. Buraki

    Podnoszą poziom tlenu we krwi o 400% i chronią składniki odżywcze antynowotworowe.

Pamiętaj, by w Twojej codziennej diecie znalazły się:

  • złożone węglowodany
  • białka
  • dobre tłuszcze
  • błonnik

Sok ma podnieść wchłanianie i spożycie składników odżywczych, ale nie zastępuje posiłku!

Daj nam znać, jak to jest u Ciebie? Soki sprawdzają się?

Źródła: Wytyczne American Cancer Society dotyczące odżywiania i aktywności fizycznej w profilaktyce raka, 2012

Udostępnij:

Kiełki na co pomagają? Na odporność!

Dieta sirtfood efekty i przepisy. Tak chudną gwiazdy!

Skomentuj