Soki i koktajle owocowo-warzywne. Przepisy na cały rok.

Soki i koktajle zrobione w domu, samodzielnie są zdrowe i odświeżające.
Soki powinny być wypite do 20 minut od wyciśnięcia. Mają wtedy max substancji aktywnych.

Dla urozmaicenia można dodać sezonowych smaków, na przykład:
pieprz, cynamon, czy gałkę muszkatołową oraz nasiona selera lub pieprz mielony, kminek mielony, koper, czy natkę pietruszki.

Soki i koktajle na cały rok

Soki i koktajle z warzyw i owoców stanowią bogate źródło biopierwiastków, które neutralizują toksyczne produkty powstałe w procesie przemiany materii.
Innymi słowy dostarczają nam substancji, które likwidują stany zapalne, szkodliwe bakterie i grzyby w naszym organizmie.
Wszystkie te substancje występują w formie łatwej do przyswojenia. A odporność? Będzie Ci wdzięczna za soki.

 

Sok z warzyw i owoców

 

Ciśnij po mistrzowsku w Revo830

Szybko, łatwo i bez krojenia warzyw i owoców możesz cisnąć soki w Wyciskarce Kuvings Revo830. Lubisz sok z selera naciowego, ale krojenie łodyg selera Cię zniechęca? Revo830 to BestSelerowa wyciskarka, która do ostatniej kropli ciśnie seler.

Jeden otwór wlotowy to za mało?

Spoko, w Revo są aż 2 otwory wsadowe:
Ø88mm i Ø43 mm

A do tego jeszcze:

  • Ślimak SMART CUT, który zamiast Ciebie wstępnie posieka produkty
  • Silnik klasy GASTRO i ciągła praca nawet do 45 minut
  • Więcej soku nawet +10%
  • 3 sita w cenie do: soków, koktajli i do lodów
  • 10 lat gwarancji na całe urządzenie

 

5 rewolucyjnych cech Kuvings Revo830
Wyciskarka Kuvings Revo830 NOWOŚĆ 2022

Przepisy na soki i koktajle

PONCZ JABŁKOWO – BURACZANY

JABŁKOWO – BURACZANE ZDZIWIENIE

  • 2 jabłka
  • ½ buraka
  • cytryna bez skórki

SOK JABŁKOWO KAPUŚCIANY

  • jabłko
  • 6 marchewek
  • 2 krążki czerwonej kapusty

 

Soki w buteleczkach

 

MIESZANKA JABŁKOWO – WARZYWNA

  • 2 jabłka
  • 3 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego

NAPÓJ JABŁKOWO – SELEROWY

  • 5-6 jabłek
  • 3-4 łodygi selera

SOK JABŁKOWO-ŻURAWINOWY

  • 2 jabłka
  • ¼ filiżanka żurawiny

 

 

KAPUSTA MUSZKATOŁOWA

  • ćwiartka główki kapusty
  • ½ startej gałki muszkatołowej
  • 2 jabłka

CZERWONY SOK TRUSKAWKOWY

  • ¼ arbuza bez skórki
  • ½ kantalupy (melon cukrowy) bez skórki
  • 6-12 truskawek

SOK ANANASOWY Z KAPUSTĄ

  • 1 filiżanka czerwonej kapusty
  • ½ ananasa obranego

 

 

SOK SELEROWO – CYTRYNOWY

  • 2 obrane cytryny
  • garść liści selera
  • szczypta soli

TROPIKALNY PONCZ CYTRUSOWY

  • grejpfrut bez skórki
  • pomarańcza bez skórki
  • limonka bez skórki
  • ½ szklanki wody kokosowej

SOK WINOGRONOWO – ARBUZOWY

  • arbuz bez skórki (ok 3 szklanki)
  • 0,2 kg czerwonych winogron

 

 

SOK CYTRUSOWO – „LEKARSKI”

  • 2 obrane pomarańcze
  • ½ obranej cytryny
  • 2 marchewki
  • ½ filiżanki liścii mniszka lekarskiego

LIŚCIASTY SOK WARZYWNY

  • 2 garście szpinaku
  • pęczek trawy pszenicznej
  • 5-6 marchewek
  • łodyga selera

SOK PROSTO Z SADU

  • gruszka
  • 2 jabłka
  • 2 szklanki czerwonych porzeczek
  • szczypta cynamonu

 

 

ANANASOWO – MARCHEWKOWA ROZKOSZ

  • ½ obranego ananasa
  • 2 marchewki

SOK ANANASOWO – CYTRUSOWY

  • ananas obrany
  • 3-4 obrane pomarańcze
  • 3 łodygi selera
  • 2 jabłka

SOK ANANASOWO – ŻURAWINOWY

  • ½ obranego ananasa
  • cytryna bez skórki
  • filiżanka świeżej żurawiny

 

 

SŁODKI SOK ZIEMNIACZANO – GRUSZKOWY

  • 3 twarde gruszki
  • kantalupa (melon cukrowy), bez skórki
  • słodki ziemniak bez skórki

SŁODKO – OSTRY SOK ZIEMNIACZANY

  • obrana cytryna
  • 2 rzodkiewki
  • burak
  • plasterek cebuli
  • 2 słodkie ziemniaki

HOT SOK POMIDOROWO – CZOSNKOWY

  • 3 pomidory
  • ząbek czosnku
  • gałązka pietruszki
  • papryczka chili

 

 

SOK JABŁKOWO – WINOGRONOWO – SELEROWY

  • 5-6 jabłek
  • 2 filiżanki winogron
  • 3 łodygi selera

JABŁKOWO-MIĘTOWE ORZEŹWIENIE

  • 2 duże jabłka
  • obrana limonka
  • gałązka mięty z łodygą
  • garść pietruszki

SOK JABŁKOWO – TRUSKAWKOWY

  • 5-6 jabłek
  • filiżanka truskawek
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

 

SOK ANYŻOWO – MARCHWIOWY

  • 8 marchewek
  • 2 łodygi anyżu
  • 3-4 łodygi selera
  • 2 jabłka

 

Nasza rada:
Zimą i jesienią możesz dodać do soku imbir (może być sproszkowany) lub czerwonego pieprzu. Ponadto taki sok ma również właściwości rozgrzewające i bakteriobójcze.

A jaki jest Twój ulubiony koktajl? Warzywny, czy owocowy? Napisz!

 

Niedobór cynku – jak się objawia i jak go uzupełnić?

Oczyszczanie wątroby

Skomentuj