4 najlepsze przepisy na sok ze szparagów

Sok ze szparagów, i czy można wyciskać sok z zielonych szparagów?

Oczywiście, że tak. Ponieważ szparagi są wspaniałym dodatkiem do pysznych i zdrowych soków oraz koktajli, czy smoothie.
Szparagi to również doskonały bonus do dań warzywnych i nie tylko.

Nasze porady na sok ze szparagów:

  • Odetnij zdrewniałe części łodyżek szparagów
  • Nie obieraj szparagów
  • Pokrój szparagi na krótsze kawałeczki

Wszystkie soki warzywne i owocowe zrobisz w wyciskarce wolnoobrotowej Kuvings D9900.

Sprawdź nasze przepisy na sok ze szparagów.

Kiedy sezon szparagowy w pełni, warto wyciskać z nich zdrowe soki.
Idealane urządzenie, które poradzi sobie z wyciśnięciem bogatego w fitosubstancje soku, to właśnie wyciskarka wolnooborotowa.
Właściwości zdrowotne szparagów są tak silne, że nie można przejść obok nich obojętnie.

4 Przepisy na sok ze szparagami zielonymi

Słony sok odchudzający:

Składniki:

  • 6 szparagów zielonych
  • oraz 2 pomidory
  • a także 3 marchewki
  • 2 cukinie bez skóry
  • i ząbek czosnku

Szparagowe odmłodzenie komórek:

Składniki:

  • 10  szparagów zielonych
  • również 4 marchewki
  • 1 łodyżka trawy cytrynowej obrana z zewnętrznych osłonek

Szparagi + Szpinak + Burak dla Mózgu:

Składniki:

  • 10 szparagów zielonych
  • oraz 3 garści świeżego szpinaku
  • i 2 buraki
  • a także szczypta pieprzu cayenne

Szparagowa Viagra:

Składniki:

  • 10 szparagów zielonych
  • Dodatkowo garść rukoli
  • oraz 1/2 średniej wielkości, pokrojonego arbuza bez skóry
  • i również 2 cm korzenia imbiru
  • oraz cytryna bez skórki
  • ponadto papryczka chili (opcjonalnie dla najodważniejszch)

     Sok ze szparagów i wartośco odżywcze:

    Wartość energetyczna  to jedynie 22 kalorie
    Białko – 2.4 g
    Tłuszcz – 0.22 g
    Węglowodany – 4 g
    Błonnik – 2 g

    Witaminy

    Witamina C – 7.7 mg
    Tiamina – 0.162 mg
    Ryboflawina – 0.139 mg
    Niacyna – 1.084 mg
    Witamina B6 – 0.1mg
    Kwas foliowy – 150 µg
    Witamina A – 1006 IU
    Oraz witamina E – 1.50 mg
    Witamina K – 50.6 µg

    Minerały

    Wapń – 23 mg
    Żelazo – 0.91 mg
    Magnez – 14 mg
    Fosfor – 54 mg
    Potas – 224 mg
    Sód – 14 mg
    Cynk – 0.60 mg

    Szparagi charakteryzują się bardzo niską wartością energetyczną, ale jednocześnie zachowują wysoką zawartość składników odżywczych. Ponadto łodyżki szparagów zawierają również łatwostrawne białka i cukry.

    Szparagi jadali już Starożytni Rzymianie, Grecy i Chińczycy. Natomiast dzisiaj szparagi goszczą również na polskich stołach, a my wyciskamy z nich soki.

Udostępnij:

Właściwości kiełków brokuła. Kiełki celują w raka!

Soki dr. Walkera na miażdżyce. 4 przepisy

Skomentuj