Sok ze szparagów, i czy można wyciskać sok z zielonych szparagów?
Oczywiście, że tak. Ponieważ szparagi są wspaniałym dodatkiem do pysznych i zdrowych soków oraz koktajli, czy smoothie.
Szparagi to również doskonały bonus do dań warzywnych i nie tylko.
Nasze porady na sok ze szparagów:
- Odetnij zdrewniałe części łodyżek szparagów
- Nie obieraj szparagów
- Pokrój szparagi na krótsze kawałeczki
Wszystkie soki warzywne i owocowe zrobisz w wyciskarce wolnoobrotowej Kuvings D9900.
Sprawdź nasze przepisy na sok ze szparagów.
Kiedy sezon szparagowy w pełni, warto wyciskać z nich zdrowe soki.
Idealane urządzenie, które poradzi sobie z wyciśnięciem bogatego w fitosubstancje soku, to właśnie wyciskarka wolnooborotowa.
Właściwości zdrowotne szparagów są tak silne, że nie można przejść obok nich obojętnie.
4 Przepisy na sok ze szparagami zielonymi
Słony sok odchudzający:
Składniki:
- 6 szparagów zielonych
- oraz 2 pomidory
- a także 3 marchewki
- 2 cukinie bez skóry
- i ząbek czosnku
Szparagowe odmłodzenie komórek:
Składniki:
- 10 szparagów zielonych
- również 4 marchewki
- 1 łodyżka trawy cytrynowej obrana z zewnętrznych osłonek
Szparagi + Szpinak + Burak dla Mózgu:
Składniki:
- 10 szparagów zielonych
- oraz 3 garści świeżego szpinaku
- i 2 buraki
- a także szczypta pieprzu cayenne
Szparagowa Viagra:
Składniki:
- 10 szparagów zielonych
- Dodatkowo garść rukoli
- oraz 1/2 średniej wielkości, pokrojonego arbuza bez skóry
- i również 2 cm korzenia imbiru
- oraz cytryna bez skórki
- ponadto papryczka chili (opcjonalnie dla najodważniejszch)
Sok ze szparagów i wartośco odżywcze:
Wartość energetyczna to jedynie 22 kalorie
Białko – 2.4 g
Tłuszcz – 0.22 g
Węglowodany – 4 g
Błonnik – 2 gWitaminy
Witamina C – 7.7 mg
Tiamina – 0.162 mg
Ryboflawina – 0.139 mg
Niacyna – 1.084 mg
Witamina B6 – 0.1mg
Kwas foliowy – 150 µg
Witamina A – 1006 IU
Oraz witamina E – 1.50 mg
Witamina K – 50.6 µgMinerały
Wapń – 23 mg
Żelazo – 0.91 mg
Magnez – 14 mg
Fosfor – 54 mg
Potas – 224 mg
Sód – 14 mg
Cynk – 0.60 mgSzparagi charakteryzują się bardzo niską wartością energetyczną, ale jednocześnie zachowują wysoką zawartość składników odżywczych. Ponadto łodyżki szparagów zawierają również łatwostrawne białka i cukry.
Szparagi jadali już Starożytni Rzymianie, Grecy i Chińczycy. Natomiast dzisiaj szparagi goszczą również na polskich stołach, a my wyciskamy z nich soki.