Sok z jeżyn – właściwości. Pij jeżynowy sok, a pozbędziesz się chorób przewlekłych.
Jeżyny były stosowane już przez Indianki, by zapobiec poronieniom.
Wiedziałaś, że jeżyny mrożone i świeże zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, więcej nawet niż inne owoce jagodowe (jagody, żurawina, truskawki czy maliny)?
1. Sok z jeżyn na raka
Uzdrawiająca jeżyna. Jedną z największych zdrowotnych właściwości jezyny jest zwalczanie raka. Przyczyny można upatrywać w bogactwie przeciwutleniaczy.
Jeżyny zawierają polifenole, znane ze swoich umiejętności walki z rakiem.
Zawierają Antocyjaniny występujące w jeżynach w wysokich stężeniach.
Antocyjany są uważane za główną broń „jeżynową” w walce z nowotworami. Jeżyny zapobiegają nowotworowym mutacją komórkowym. Zapobiegają nowotworowym zmianom DNA.
2. Sok z jeżyn dba o serce
W jeżynach jest dużo witaminy K, która jest ważna dla zdrowia całego układu sercowo-naczyniowego.
Witamina K hamuje stwardnienie tętnic poprzez usunięcie z nich zalegającego wapnia. Innymi słowy, dieta bogata w witaminę K to:
- Prawidłowy poziom ciśnienia krwi
- Zmniejszony stan zapalny w naczyniach krwionośnych
- Mniejsze ryzyko ataku serca
- Działanie ochronne przeciwko dysfunkcji śródbłonka i niewydolności serca
- Ochrona naczyń krwionośnych
3. Sok z jeżyn strzałem w stan zapalny
Jeżyny powodują zmniejszenie stanu zapalnego.
Wyobraź sobie, że jeżyny mają zdolność do zwalczania i ochrony przed wrzodami żołądka.
Badania mówią o ok. 90% zmniejszeniu owrzodzeń żołądka u badanych otrzymujących wyekstrahowane elagitaniny – przeciwutleniacze zawarte w jeżynach.
Następuje zmniejszenie zapalenia śluzówki wyściełającej żołądek, a także spadek stresu oksydacyjnego, który jest również odpowiedzialny za wrzody.
Możesz zwalczać stres oksydacyjny za pomocą przeciwutleniaczy, takich jak te znalezione w jeżynach i innych jagodach. Jednocześnie spowalniasz przedwczesne starzenie się i rozwój chorób cywilizacyjnych.
Stany zapalne są źródłem większości chorób, a naturalny proces zapalny jest częścią obrony organizmu przed szkodliwymi komórkami.
Niestety zachodnia dieta przyczynia się do powstawania przewlekłych stanów zapalnych. A to już jest groźne, bo stanowi bazę dla rozwoju najgroźniejszych chorób.
4. Bystry umysł z sokiem z jeżyn
Sok z jeżyn i zawarte w nim składniki odżywcze wzmacniają koncentracje. Jeżyny i wyekstrahowane z nich związki, chronią komórki mózgowe przed degeneracją.
Badania koncentrujące się na zdolnościach motorycznych i krótkotrwałej retencji pamięci pokazują, że jeżyny mają wpływ na zwiększanie wydajności pracy mózgu.
Pamięć krótkotrwała ulega poprawie po włączeniu do diety soku z jeżyn.
Jeżyny zawierają w dużych ilościach mangan. Jest on niezbędny dla funkcjonowania mózgu. Większość manganu, „mieści” się w synapsach mózgu. Niedobór manganu wiąże się z chorobami mózgu, w tym z epilepsją.
Pamiętaj, aby w dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość manganu, aby synapsy pracowały właściwie.
5. Sok z jeżyn na piękną skórę
Jeżynowe właściwości, sięgają aż do skóry! Sok z jeżyny ochroni skórę przed uszkodzeniem UVB. Czyli chroni przed starzeniem.
Witamina C zawarta w jeżynach pomaga zachować zdrową skórę. Prowokuje produkcję kolagenu. Zmniejsza ryzyko wysuszenia skóry, i zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Jednak zdrowie skóry nie polega wyłącznie na zapobieganiu zmarszczkom. Jeżynowe składniki lecznicze mają również działanie przeciwwirusowe.
Nawet w przypadku wirusa opryszczki. Sok z jeżyn może zmniejszyć infekcję jamy ustnej, celując w zainfekowane komórki, pozostawiając nietknięte inne komórki, co czyni je potencjalnie silnym środkiem do leczenia infekcji.
6. Bolesne miesiączki? Nie, z sokiem z jeżyn
Jeśli borykasz się z bolesnymi objawami PMS, jednym z rozwiązań może być wprowadzenie do diety soku z jeżyn. Obecność witaminy K pomaga regulować funkcję hormonów, a tym samym potencjalnie zmniejsza bóle skurczowe. Witamina K jest „odpowiedzialna” za krzepnięcie krwi, pomaga przy obfitym krwawieniu i uśmierza ból podczas ciężkich cykli menstruacyjnych.
Innym sposobem na złagodzenie psychicznych i fizycznych objawów PMS jest spożywanie pokarmów bogatych w mangan i wapń, które są zawarte w jeżynach.
Jak wyciskać sok z jeżyn?
Na przykład w Wyciskarce Wolnoobrotowej Kuvings D9900.
Sok z jeżyn – właściwości w pigułce
- Działa antyrakowo – zapobiega zwłaszcza nowotworom okrężnicy i wątroby. Zawarte w jeżynach substancje zwalczają wolne rodniki, które uszkadzają komórki wątroby i okrężnicy
- Zapobiega chorobom płuc
- Chroni przed udarem
- Zapobiega chorobom układu sercowo – naczyniowego
- Opóźnia proces starzenia się – przyspiesza syntezę kolagenu i wzmacnia naczynia krwionośne
- Najlepszym źródłem antyoksydantów
- Zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej
- Reguluje ciśnienie krwi
- Wzmacnia kości
- Łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy
- Wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi
- Przyspiesza przemianę materii
- Daje uczucie sytości
- Zapobiega zaparciom
- Pomaga przy krwawieniu z dziąseł, a nawet przy bólu gardła
- Dodaje energii
Wartość odżywcza jeżyn:
Witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, K, P, PP, kwas foliowy
Minerały: potas, wapń, mangan, żelazo, magnez, miedź, sód, fosfor
Pozostałe: antocyjany, kwas elagowy, kwasy fenolowe (przeciwutleniacze), błonnik, tiamina, ryboflawina, niacyna, beta-karoten