Sok z granatu na co pomaga ?
Jest niesamowitym sokiem przeciwzapalnym i odmładzającym komórki. Pełnym flawonoidów i polifenoli.
Zawiera silne antyoksydanty zapewniających ochronę przed chorobami serca i rakiem.
Ciekawostką jest, że szklanka soku z granatu zawiera więcej przeciwutleniaczy niż szklanka czerwonego wina, zielonej, herbaty, jagód czy żurawiny.
Sok z granatu na co pomaga i co leczy?
Sok z granatu jest źródłem związków bioaktywnych o korzystnym działaniu fizjologicznym.
Liczne eksperymenty in vitro, jak również badania z udziałem ludzi, wykazują wiele właściwości prozdrowotnych granatu, w tym przede wszystkim działanie:
- Obniżające poziom cukru we krwi
- Przeciwnowotworowe
- Antybakteryjne
- Przeciwutleniające
- Kardioprotekcyjne
Właściwości te sugerują możliwość wykorzystania soku z granatu w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby sercowo-naczyniowe, nowotwory czy też cukrzyca typu 2.
1. Kwas punikowy tylko w granacie
Sok z granatu jako jedyna roślina na świecie zawiera punikalaginę, czyli kwas punikowy z rodziny kwasów Omega-5, który jest polifenolem o ogromnym potencjale leczniczym.
Tylko owoc granatu i świeżo wyciskany sok z granatu zawiera ten cenny składnik. Punikalagina hamuje proces zapalny w komórkach ośrodkowego układu nerwowego. Na skutek jego aktywności, martwe neurony zostają usunięte, a uszkodzone neurony – naprawione.
Punikalagina obniża także poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi i skutecznie zapobiega miażdżycy.
Sok z granatu na co pomaga? Z badań wynika, że kwas punikowy hamuje zaburzenia agregacji płytek krwi, które mogą być przyczyną zawałów wylewów i mogą powodować zatory w żyłach. U pacjentów zarejestrowano również redukcję blaszki miażdżycowej.
2. Sok z granatu w leczeniu raka?
Wiesz, że sok z granatu działaj silnie antynowotworowo i immunologicznie?
Aktywne przeciwutleniacze hamuje proliferację komórkową raka oraz „uruchamiają” apoptozę (śmierć chorych komórek). Zatem sok z granatów jest silnym środkiem w walce z rakiem. Dzięki swoim właściwościom, granat działa przeciwnowotworowo na różne typy komórek nowotworowych. W tym raka sutka, płuc, prostaty, wątroby czy gardła.
Sok z granatu na co pomaga? Działa na każdym etapie nowotworu i istotnie wpływa między innymi na:
- Angiogenezę (powstawanie) komórek rakowych
- Inwazyjność komórek rakowych
- Rozrost komórek rakowych
- Apoptozę (śmierć) komórek rakowych
Natomiast wyniki badań jednoznacznie pokazują, że polifenole uwalniane w okrężnicy po wypiciu soku z granatu mogą zmniejszać ryzyko rozwoju raka jelita grubego.
Ponadto uważa się, że związki bioaktywne obecne w granacie odgrywają rolę w prewencji i leczeniu białaczki.
3. Właściwości przeciwutleniające soku z granatu
Aktywność przeciwutleniająca soku z granatu i składników w nich zawartych była i jest przedmiotem wielu badań.
Wyniki badań potwierdzają zdolność przeciwutleniającą flawonoidów obecnych w owocu granatu. Po wypiciu soku z granatu następuje:
- Zwiększona aktywność enzymów antyoksydacyjnych (katalazy, dysmutazy ponadtlenkowej, peroksydazy i reduktazy glutationowej) w tkankach
- Wzrost pojemności przeciwutleniającej osocza aż o 31,8% po ok. ½ godziny od momentu jego spożycia
4. Sok z granatu chroni Twoje serce
Sok z granatu jest źródłem związków o silnych właściwościach przeciwutleniających (garbników, antocyjanów), które uważane są za silne czynniki przeciwmiażdżycowe. Głównie dlatego, że sok z granatów przyczynia się do:
- Obniżenia ciśnienia skurczowego krwi
- Redukcji grubości błony wewnętrznej tętnicy szyjnej, odpowiedzialnej za odkładanie się tzw. blaszki miażdżycowej
- Spadku stężenia triglicerydów we krwi
- Obniżenia złego cholesterol HDL oraz stężenia całkowitego cholesterolu
- Zmniejszenia ekspresji markerów zapalenia naczyń
- Poprawy krążenia
Dlatego picie soku z grantów, naturalnie obniża ciśnienie krwi już po ok. 2 tygodniach!
5. Sok z granatu na wysoki cukier
Sok z granatu obniża także stężenie glukozy w surowicy krwi. Picie soku z granatu powoduje spadek poziomu rezystyny we krwi, czyli polipeptydu, który przyczynia się do powstawaniu insulinooporności.
Dlatego też spożycie soku z owoców granatu przez osoby chore na cukrzycę typu 2 obniża poziom stężenia glukozy, a także do zmniejszenia insulinooporność.
6. Sok z granatu eliksirem młodości
Granat od dawien dawna jest symbolem wiecznej młodości. A dzieje się tak z powodu zawartych w nim skoncentrowanych flawonoidów i witamin o działaniu przeciwutleniającym.
Przeciwutleniacze likwidują wolne rodniki. I nie dopuszczają do degeneracji komórek. Pobudzają za to fibroblasty do produkcji kolagenu i elastyny, czym poprawiają jędrność i zapewniają młodszy wygląd.
7. Sok z granatu na stawy i artretyzm
Sok z granatu nie tylko pomaga na ból stawów, ale je też wzmacnia. Powoduje na przykład zmniejszenie stanu zapalnego, który niszczy chrząstkę w stawach.
Brak chrząstki jest głównym powodem bólu i sztywności, odczuwanej przez osoby cierpiące na choroby zwyrodnieniowe stawów.
8. Sok z granatu na infekcje bakteryjne
Sok z granatu ma również działanie przeciwdrobnoustrojowe. Właściwości antybakteryjne przypisuje się przede wszystkim aktywności przeciwutleniającej owoców (szczególnie w skórce). Zależy ona głównie od zawartych w nich związków fenolowych, w tym antocyjanów. Granaty zawierają setki różnych bioaktywnych związków, między innymi:
- Kwas elagowy
- Kwas punikowy
- Flawonoidy
- Antocyjany
Sok i ekstrakty z granatów stosuje się już od czasów starożytnych w leczeniu wielu chorób na tle bakteryjnym. Szczególnie w zakażeniach pasożytniczych i drobnoustrojowych, w biegunkach.
Na przykład na wrzody, afty, krwotoki i powikłania oddechowe.
Sok z granatu stymuluje dodatkowo bakterie probiotyczne, zwiększając ich siłę w zwalczaniu zakażeń bakteryjnych.
9. Sok z granatu na Alzheimera
Powiem ci, że chroniąc swoje neurony, bronisz organizm przed chorobą Alzheimera. Trochę trudne, ale warto doczytać do końca.
W badaniu ACS Chemical Neuroscience z 2015 r., naukowcy odkryli, że nasza flora jelitowa wytwarza cenne związki urolityny. Urolityny powstają w wyniku metabolizmu elagitaniny (polifenolu) – substancji występującej w soku z granatu. Urolityny mają rzadką właściwość. Przechodzą przez barierę „krew – mózg”. Po dotarciu do mózgu hamują tworzenie się blaszki beta-amyloidowej, tej samej, która występuje w chorobie Alzheimera. Zjawisko to zaobserwowano w warunkach in vitro. Póki co.
9. Sok z granatu na wybuchowe bara bara
Od stuleci i to w wielu kulturach, granaty są głównie kojarzone, z płodnością i obfitością. Badania przeprowadzone przez Queen Margaret University w Edynburgu pokazują, że picie czystego soku z granatów znacząco zwiększa poziom testosteronu o ok. 25%.
Podwyższony poziom testosteronu może prowadzić do zwiększonego pożądania seksualnego i poprawy nastroju. Sok z granatu możemy traktować, jako naturalne lekarstwo na impotencję.
Wartość odżywcza granatów w 100 g:
Wartość energetyczna 82 kcal
- Tłuszcz 1,2 g
- Kwasy tłuszczowe:
– nasycone 0,1 g
– wielonienasycone 0,1 g
– jednonienasycone 0,1 g
- Sód 3 mg
- Potas 236 mg
- Węglowodany 19 g
- Błonnik 4 g
- Cukry 14 g
- Białko 1,7 g
- Kwas askorbinowy 10,2 mg
- Wapń 10 mg
- Żelazo 0,3 mg
- Magnez 12 mg
- Witamina B6 0,1 mg
Jak wyciskać sok z granatu?
Wyłącznie w wyciskarce wolnoobrotowej do soków, bo dzięki temu wszystkie lecznicze substancje zostają zachowane. Również Wyciskarka do cytrusów idealnie się do tego nadaje.