Sok z banana właściwości. Zdrowie

  • Owoce
  • 21 listopada 2018
  • 0

Sok z banana właściwości.
Z samego banana trudno uzyskać sok klarowny. Najczęściej dodajemy banany do smoothie lub soków.

Banan czerwony, zielony, czy żółty to źródło ważnych witamin i minerałów: potasu, magnezu, błonnika.
To perfekcyjny składnik koktajli dla sportowców oraz osób regularnie ćwiczących.

Sok z dodatkiem zielonych bananów – antyrakowe działanie

Dodawaj do soku zielone banany – zawierają skrobię oporną, która nie wywołuje skoku poziomu glukozy, a za to zapobiega rakowi okrężnicy i innym nowotworom.

Sok z dodatkiem zielonych bananów  dzięki skrobi opornej, nie powoduje skoków poziomu glukozy, we krwi.

Uwaga. Banany z wyjątkiem zielonych, zawierają dużą ilość cukru i węglowodanów, a nie zawierają białka i  tłuszczów. Zwiększają więc szybko poziom cukru we krwi. To kłopot dla chorych na insulinooporność i w stadium przedcukrzycowym.
Jeśli jesteś zdrowy i aktywny, banany to mądry wybór. Jeśli jednak jesteś wrażliwy na insulinę, problemy z poziomem cukru we krwi i nadwagę, wybierz inne owoce.

Korzyści wynikające ze spożywania skrobi opornej to między innymi:

  • zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego
  • obniżanie poziomu cukru i cholesterolu we krwi
  • lepsze wchłanianie składników mineralnych

Wszystko o bananach na depresję

Banany są bogate w aminokwasy zwane tryptofanem. Tryptofanu nasz organizm nie wytwarza. Dlatego musimy go dostarczać z zewnątrz,  po to  by nasz układ nerwowy działał sprawnie. Brak tryptofanu w organizmie powoduje depresje, spadek formy psychicznej oraz spadek energii.

Tryptofan, „produkuje”, bierze udział w produkcji serotoniny  – hormonu szczęścia. Odpowiednio wysokie poziomy serotoniny poprawiają nastrój i zapobiegają zaburzeniom nastroju, w tym lękowi i depresji.
Koktajle bananowe obfitują w antyoksydanty, które pomagają w uwalnianiu dopaminy w mózgu. Innego hormonu poprawiającego nastrój.
Czy wiedziałeś, że regularne picie koktajli i soków  bananowych zwiększa energię, zapobiega zmęczeniu, przemęczeniu i nadmiernemu wysiłkowi?

Sok z banana chroni mózg

Koktajle bananowe w diecie to świetne korzyści dla mózgu, skóry i kości. Jeden banan to ok. 15% codziennej dawki manganu, dobre źródło wit. C też ok. 15% a ta pomaga w produkcji kolagenu, by zachować młodzieńczy wygląd.

Badania pokazują, że mangan może pomóc w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu i w zapobieganiu zachwianiom, w tym epilepsji i chorobie Parkinsona.
Badania wykazały, że niskie poziomy manganu mogą przyczynić się do złego stanu kości i prawdopodobnie powodują osteoporozę.
Mangan wpływa korzystnie na zdrowie i wygląd skóry, przyczyniając się do produkcji kolagenu, ważnego składnika strukturalnego, który zachowuje młodzieńczy wygląd i elastyczność skóry.

Banany spowalniają proces starzenia

Mangan składnik bananowych soków działa jak środek przeciwzapalny i przeciwutleniający. Dwie kluczowe właściwości,  użyteczne w  procesie naturalnego spowalniania starzeniu organizmu.

Sok z bananów to najbogatsze źródło…?

Banany to przede wszystkim najbogatsze źródło potasu na świecie. Ponieważ zawierają aż 500 mg potasu na jednego, średniej wielkości banana. Potas to kolejny składnik odżywczy, który ma kluczowe znaczenie dla wszystkich a dla aktywnych osób szczególnie
Zauważ, że działa on jak elektrolit i pozytywnie wpływa na krążenie, reguluje nawodnienie organizmu oraz pomaga tlenowi dotrzeć do komórek.
Wynika z tego, że jest użyteczny w zapobieganiu nadciśnienia i zmniejsza ryzyko chorób serca i udarów. Wyobraź sobie, że się dzieje tak dlatego, że reguluje krążenie, zatrzymuje sód i wodę w organizmie.
Potas obniży także wysokie ciśnienie krwi i zapobiegnie skurczom mięśni po wysiłku. Dodatkowo leczy i buduje mięśnie.
Wysoka zawartość potasu w bananach jest powiązana ze zmniejszeniem objawów związanych z kamieniami nerkowymi, dną moczanową, ADHD oraz bólem pleców, bólami głowy.

Energia w bananach

Soki z dodatkiem bananów dostarczają węglowodanów w postaci cukrów, które organizm może zużyć na energię. Na przykład po wysiłku fizycznym, czy treningu, ciało zużywa węglowodany do uzupełniania energii i naprawy uszkodzonych włókien mięśniowych.
Sok z banana właściwości – cząsteczki cukru zawarte w bananach są w stanie dotrzeć do tkanek mięśniowych bardzo szybko. Pomagają także przywrócić rezerwy glukozy, co jest niezbędne, aby zapewnić organizmowi energię potrzebną do budowy mięśni i siły. Banany są przydatne przed treningiem lub natychmiast po nim, zapewniając organizmowi węglowodany i składniki odżywcze, których potrzebuje.
Dlatego, zamiast truć się słodkimi przekąskami lub izotonicznymi napitkami co robimy? Pijemy koktajle z dodatkiem bananów.

Banan a kalorie

Przy jedynie 100 kcal, banany to doskonały wybór przekąsek przed lub po treningu i nie zawierają przetworzonych lub sztucznych składników, jak popularne batony.

Sok z banana właściwości a układ trawienny

Banan ma ok. 3 gr błonnika, a to prawie 10% dziennego zapotrzebowania na błonnik.
Ponadto włókno w bananach zapobiega zaparciom, wzdęciom i innym niepożądanym objawom trawiennym.
Włókno banana reguluje, przywraca i utrzymuje prawidłową funkcję jelit, wiążąc się z odpadami i toksynami w przewodzie pokarmowym.
Dzięki błonnikowi pokarmowemu mamy uczucie sytości przez długi czas. Czyni to banany świetną przekąską w podróży, czy do pracy. Badania wykazały, że dieta bogata w błonnik pokarmowy chroni przed chorobami serca, zatrzymaniem krążenia i udarem.

Błonnik zmniejsza również stany zapalne, tym samym usuwając nagromadzone odpady i toksyny z organizmu, utrzymując drożne tętnice.
Podsumowując, banany łatwo się trawi. Dzięki skrobi i błonnikowi i pomagają zapobiegać biegunce.

Jak działają soki z dodatkiem banana?

  • Zapobiegają rakowi – między innymi płuc, odbytu, a przede wszystkim nerek.
    Pacjentki jedzące banany cztery do sześciu razy tygodniowo, chorowały na raka o połowę rzadziej, niż te, które nie spożywały bananów.
  • Chronią przed miażdżycą
  • Wzmacniają pracę serca
  • Zapobiegają wrzodom
    Ponadto wzmacniają warstwę ochronną komórek wyściełających żołądek, wspomagając walkę z chorobą wrzodową. Wynika z tego, że zawarte w bananie inhibitory proteazy niszczą bakterie wywołujące wrzody, takie jak Helicobacter pylori.
  • Działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie. W wielu krajach skórka banana jest stosowana do leczenia ukąszeń oraz kurzajek. Pocieranie skórką banana zmniejsza obrzęk, swędzenie i podrażnienie – to dzięki zawartym w niej enzymom.
  • Poprawiają odporność
  • Obniżają poziom cholesterolu
  • Pomagają na skurcz mięśni, dzięki dużej zawartości potasu
  • Poprawiają trawienie
  • Dodają energii
  • Pomagają w zbijaniu gorączki
  • Zwalczają także bezsenność
  • Zapobiegają również wahaniom nastroju i nadmiernej wrażliwości emocjonalnej
  • Uzupełniają elektrolity, zwłaszcza po intensywnym wysiłku
  • Zapobiegają zaparciom i biegunkom. Cierpiące na biegunkę dzieci karmione bananami wyzdrowiały o wiele szybciej, niż grupa, której bananów nie podawano.
  • Pomagają w walce z wrzodami.

Skórka banana, na co?

Wiedziałaś, że w wielu kulturach skórkach banana jest stosowana w leczeniu kurzajek i ukąszeń komarów? Dlatego ugryzione miejsce pocieraj skórka banana, by zmniejszyć obrzęk, swędzenie i podrażnienie.
Ponieważ tajemnica tkwi w enzymach zawartych w skórce, łagodzących stany zapalne.
To sa super właściwości sok z banana i jego skórki.

Wartość odżywcza: 89 kalorii w 100 g

Sok z banana właściwości odżywcze:

Banan witaminy: A, B1, B6, B12, C, E, K, kwas foliowy

Minerały: potas, magnez, cynk, selen, fosfor, wapń
Pozostałe: proteiny, skrobia, błonnik, probiotyki

Udostępnij:

Sok z ananasa na co? Na raka.

Soki z Buraka. Najlepsze przepisy

Skomentuj