Sód – właściwości dla organizmu

Sód i jego właściwości dla organizmu, czy potrzebujemy tego pierwiastka?

Tak, bo jest on niezbędny do właściwej pracy organizmu.

Jesteś odwodniona, masz niskie ciśnienie i nie czujesz się najlepiej…?
Brakuje Ci sodu. Ale nie martw się, bo jak przeczytasz nasz wpis, uzupełnisz go naturalnie i Twoje samopoczucie i zdrowie polepszy się!

Najważniejsze właściwości sodu dla organizmu

  • Dzięki niemu oraz  innym elektrolitom, serce pracuje prawidłowo
  • Ciśnienie krwi utrzymuje się na właciwym poziomie

Sód wraz z potasem, magnezem i wapniem, należy do elektrolitów.
Czyli do substancji obecnych we wszystkich płynach ciała i występujących w postaci jonów dodatnich (kationów) lub ujemnych (anionów).

Funkcje sodu w organizmie

  • odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego – wraz z potasem reguluje napięcie mięśniowe (także serca) i wpływa na przewodzenie bodźców w komórkach nerwowych
  • reguluje gospodarkę wodną organizmu – zatrzymuje wodę w organizmie i odpowiada za jej prawidłowe rozmieszczenie w ustroju;
  • bierze udział w utrzymaniu odpowiedniego pH, czyli równowagi kwasowo-zasadowej organizmu;
  • uczestniczy w aktywnym wchłanianiu wielu składników odżywczych, na przykład glukozy i aminokwasów

Naturalne źródła sodu

Dostarczamy go do organizmu z pożywieniem.

Rośliny najbogatsze w sód:

Głównym źródłem jest sól kuchenna a także produkty i napoje, które ją zawierają:

  • marynaty
  • wędliny
  • buliony rosołowe

1 g sodu to około 2,5 g soli.

Sód – zapotrzebowanie i normy spożycia

📌Instytut Żywności i Żywienia, nie określił jednoznacznie ilości sodu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Indywidualny poziom zależy m.in. od wieku i aktywności fizycznej.
Ilość spożywanego sodu musi być proporcjonalna do ilości jego utraty z potem, moczem i kałem. Z pewnością zapotrzebowanie na sód rośnie u tych, którzy regularnie ćwiczą. Wiąże się to  z utratą elektrolitów z dużą ilością potu.

📌Natomiast naukowcy z USA i Kanady twierdzą, że spożycie sodu przez zdrowe osoby dorosłe to 1500 mg na dobę. Twierdzą również, że wartość sodu nie może być mniejsza niż 700 mg na dobę. Z powodu tego, że to niekorzystnie działa na stężenie lipidów we krwi i insulinooporność. Oczywiście zapotrzebowanie na sód nie zmienia się w czasie ciąży i laktacji.

Sód a skutki niedoboru i nadmiaru

Właściwe stężenie jonów sodu we krwi powinno mieścić się w przedziale 136 do 145 mmol/l.

Niedobór sodu w organizmie (hiponatremia)  rozcieńcza krew, więc odwadnia organizm. Występuje wtedy suchość skóry i błon śluzowych, obniża się ciśnienie krwi i pojawiają się bóle głowy, zaburzenia koncentracji, niski apetyt, drganie mięśni, kłopoty z pamięcią.

Nadmiar sodu w organizmie (hipernatremia) to z kolei zatrzymanie wody w organizmie. Groźniejszy wynik takiej sytuacji to podniesienie ciśnienia krwi i zwężenie naczyń krwionośnych. Eksperci twierdzą, że za duża obecność sodu w diecie, zwłaszcza taka długotrwała, podnosi ryzyko nadciśnienia tętniczego.
Duża ilość soli w diecie wiąże się także z ryzykiem udaru mózgu i wzrostu ryzyka raka żołądka.

Sód właściwości dla organizmu:

Pamiętaj: Dieta niskosodowa uchroni przed miażdżycą i nadciśnieniem tętniczym!

Źródła:
„Wielka Księga Zdrowego Odżywiania” A. Dufo
Normy żywienia dla populacji polskiej– nowelizacja, pod red. Jarosz M., wyd. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012

 

Udostępnij:

Mam wysoki cholesterol. Co robić? 5 przepisów na soki

Siarka – zastosowanie i źródła

Skomentuj