Wiesz, że Twojemu ciału niezbędna jest odpowiednia ilość selenu?
Wzmocnienie odporności, ochrona przed rakiem, AIDS, SM i chorobami tarczycy to główna broń selenu.
W organizmie selen działa poprzez białka, do których jest wbudowany w postaci selenocysteiny. Jako składnik selenobiałek, selen odgrywa rolę enzymatyczną, jak i
strukturalną . Do jednych z ważniejszych funkcji selenobiałek należy:
- udział w produkcji hormonów tarczycy
- pobudzanie układu immunologicznego
- ochrona przed stresem oksydacyjnym
Zarówno niedobór jak i nadmiar tego pierwiastka może mieć niekorzystny wpływ na organizm. Prowadzi to m.in. do zaburzeń pracy serca, zwyrodnienia serca i wątroby, zwiększenia ryzyka choroby nadciśnieniowej, ograniczenia sprawności układu odpornościowego, zaburzenia funkcji tarczycy, zaburzenia mineralizacji kości i prawidłowego wykształcenia zębów oraz zwiększenia
ryzyka chorób nowotworowych.
lecznicze właściwości selenu na odporność
Selen pomaga we wzroście komórek i stanowi ważny element zdrowego układu odpornościowego. Dodatkowo selen niezbędny jest do właściwej pracy neutrofilów, makrofagów, limfocytów T, biorących udział w procesie odpornościowym. Wszystkie te elementy pełnią istotną rolę w ochronie organizmu przed infekcjami i chorobami.
Selen właściwości lecznicze antyrakowe
Z punktu widzenia zdrowotnego selen szybko dał się poznać jako ważny czynnik w walce z rakiem. Uczestniczy w hamowaniu procesu nowotworowego na trzech różnych frontach:
- Po pierwsze: naprawia szkody wyrządzone DNA komórkowemu przez nadmiar wolnych rodników
- Po drugie: jest elementem systemu peroksydazy glutationu, najważniejszego mechanizmu przeciwutleniającego i odtruwającego nasz organizm
- I po trzecie, przyspiesza apoptozę, czyli śmierć komórek nowotworowych, zanim te zdążą się namnożyć i zaatakować organizm
Selen, jak widać, to niezły spryciarz. Potrafi bowiem przechytrzyć komórki rakowe.
Wszystkie te trzy sposoby działania selenu mają ogromne znaczenie w obronie przed chorobami nowotworowymi. Podobnie jak większość minerałów i mikroelementów, selen naturalnie występuje w glebie. Przyswajalność selenu przez nasz organizm wymaga jednak powiązania ze związkami organicznymi (na przykład z warzyw).
Ważna jest dlatego jakość gleb, na których rosną nasze uprawy. Już w roku 1969 doktor Shamberger wraz ze swoim zespołem badaczy wykazali, że zapadalność na raka w różnych regionach jest odwrotnie proporcjonalna do zawartości selenu w glebie.
Zdrowa tarczyca a selen
Selen to najlepszy przyjaciel wszystkich cierpiących na choroby tarczycy. Badania kliniczne jasno mówią, że selen obniża autoimmunologiczne przeciwciała tarczycy. Wynika z tego, że codzienne przyjmowanie suplementów selenu przez ok. 3 miesiące skutkuje obniżeniem poziomu przeciwciał przeciwko tarczycy. Doprowadza to również do poprawy nastroju i ogólnego samopoczucia u osób z chorobą Hashimoto.
Selen pomaga także w funkcjonowaniu tarczycy po urodzeniu dziecka.
Naturalne źródła selenu
Ilość selenu w pożywieniu, także roślinnym, zmienia się w zależności od obszaru geograficznego. Najbogatsze naturalne źródła selenu to:
- Sól morska i kopalniana
- Podroby
- Jaja
- Pieczywo i produkty piekarnicze
- Mięso i jego przetwory
- Drożdże
- Grzyby
- Warzywa strączkowe: groch, fasola, soczewica
- Czosnek, pomidory, szparagi, kalarepa
- Orzechy
Warto także sięgać po: kiełki fasoli czy kiełki soczewicy.
Niedobory selenu
Wybitnie obniżony poziom selenu w organizmie występuje w chorobach, takich jak AIDS czy stwardnienie rozsiane (SM), szczególnie we wczesnych stadiach.
Selen odgrywa ważną rolę w pobudzaniu układu immunologicznego. Dlatego, że wzmacnia działanie niektórych interleukin (szczególnych mediatorów zapalenia) oraz limfocytów T, najbardziej zaangażowanych i poszkodowanych w walce z zakażeniem wirusem HIV.
Selen uczestniczy w dezaktywacji wirusa na etapie łączenia się niektórych genów z DNA zaatakowanej komórki. To może tłumaczyć wyjątkowo niski poziom selenu w pierwszych stadiach choroby AIDS. Dlatego zakażeni wirusem HIV z wysokim poziomem selenu mogą przez całe lata pozostawać bezobjawowymi nosicielami. Inaczej rzecz się ma w przypadku niedożywionych mieszkańców krajów Trzeciego Świata, których dieta jest szczególnie uboga w selen.
Idealnym rozwiązaniem jest uzupełnianie selenu w postaci soków.
Szczególnie polecamy cisnąć soki z:
Zalecana dawka dzienna: 70-80 mikrogramów; nie należy przekraczać 500 mikrogramów dziennie.
Jak tam u Ciebie z tym cennym pierwiastkiem? Uzupełniasz suplami, czy starasz się raczej, by był obecny w pokarmie?
Źródła:
F. Le Cren, Przeciwutleniacze. Rewolucja e medycynie XXI wieku.
B. Ulewicz-Magulska, Selen w roślinnych surowcach leczniczych, zawartość, rozmieszczenie i wzajemne relacje z innymi pierwiastkami.