Rzeżucha lecznicze właściwości. Kiełki Superbohaterki

Rzeżucha lecznicze właściwości. Przede wszystkim jest najlepsza na wzmocnienie. I to nie tylko wiosną, czy na Wielkanoc.
Drobna i delikatna Superbohaterka, która kryje w sobie wielką moc uzdrawiania.

Właściwości rzeżuchy:

  • Zwalcza raka
  • Przywraca młodość
  • Leczy anemię
  • Usprawnia pracę tarczycy
  • Wzmacnia kości i mięśnie
  • Chroni serce i naczynia krwionośne
  • Niweluje skutki stresu

To niepozorna i delikatna roślinka o wielkim potencjale leczniczym.
Jeśli chcesz uniknąć groźnych chorób jak:

  • Rak
  • Dolegliwości serca
  • Anemia
  • Zaburzenia tarczycy
  • Osteoporoza
  • Depresja i nerwica

Koniecznie włącz do świeżo wyciskanych soków organiczne kiełki rzeżuchy. Dodawaj rzeżuchę do wszystkiego.
Do kanapek, sosów, zup i sałatek…

1. Rzeżucha i jej właściwości lecznicze

Co najważniejsze, powinna gościć na Twoim stole przez cały rok, ale szczególnie wczesną wiosną, kiedy najtrudniej o pełnowartościowe warzywa.
Czy wiesz, że rzeżucha:

  • Leczy i zapobiega chorobom o różnym podłożu
  • Z powodzeniem zastępuje warzywa, bo swoją wartością odżywcza przewyższa wiele z nich
  • Jest bardzo łatwa w hodowli domowej, szybko rośnie bez żadnych nawozów
  • Dodatkowo jest nieoceniona, kiedy dopada cię wiosenne przesilenie – czujesz się słabo, kiepsko znosisz liczne wahania temperatur, a po zimie masz szarą cerę i matowe włosy

Właściwości zdrowotne rzeżuchy2. Rzeżucha zwalcza raka

Podobnie jak inne warzywa kapustne (kalafior, kapusta, kalarepa, brukselka czy brokuł) rzeżucha zawiera naturalne składniki chemoprewencyjne, które wspomagają usuwanie toksyn i substancji karcenogennych.
Chemoprewencja polega na hamowaniu, odwracaniu lub opóźnianiu procesu nowotworowego. Aktywne związki siarki, które są naturalnym antidotum na raka, hamują raka i powodują śmierć komórek rakowych czyli ich apoptozę.
Te związki to:

  • Izotiocyjanian fenetylowy
  • Sulforafan

Substancje te powstrzymują zarówno wczesne fazy rozwoju raka, jak i hamują wzrost guza, działają jak silny anty-mutagen, który zatrzymuje komórki rakowe przed dalszym rozwojem.
Największe stężenie tych naturalnych pogromców raka znajduje się w kiełkach roślin kapustnych.

3. Rzeżucha zabija wolne rodniki

Wolne rodniki precz z organizmu! Czy rzeżucha w tym pomaga?
TAK.
Rzeżucha zawiera dużo przeciwutleniaczy (antyoksydantów), które wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek:

  • Beta-karoten
  • Ksantofil
  • Alfa-tokoferol
  • Gamma-tokoferol

Antyoksydanty neutralizują szkodliwe dla organizmu wolne rodniki i zapobiegają powstawaniu nowotworu. Przy nieprawidłowej diecie, nałogach, braku aktywności fizycznej, zanieczyszczeniu środowiska, z upływem lat równowaga między antyoksydantami a wolnymi rodnikami jest zachwiana i tak powstaje stres oksydacyjny. Z każdym oddechem powstają wolne rodniki, które niszczą zdrowe komórki i prowadzą do mutacji DNA. W organizmie jest więcej szkodliwych produktów metabolicznych i pogorszona jest zdolność organizmu do ich usuwania i naprawiania szkód. Wtedy rozwijają się groźne choroby przewlekłe:

  • Miażdżyca, udar, zawał
  • Rak
  • Choroby neurodegradacyjne: choroba Parkinsona, choroba Alzheimera
  • Szybsze starzenie organizmu

Dlatego trzeba stale dostarczać organizmowi żywność bogatą w antyoksydanty.

4. Na anemię

Rzeżucha lecznicze właściwości. Jest bogata w żelazo, a tego pierwiastka brakuje osobom cierpiącym na niedokrwistość. Krew chorych na niedokrwistość ma za mało czerwonych krwinek, lub czerwone krwinki mają za mało hemoglobiny: białka, które transportuje tlen do komórek organizmu. Ponadto zawiera także dużo witaminy C. Połączenie witaminy C i żelaza jest bardzo ważne, bo wtedy żelazo przyswaja się najlepiej.

5. Rzeżucha a tarczyca

Rzeżucha jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego jodu. Poleca się ją osobom z niedoczynnością tarczycy. Niedoczynność tarczycy to cicha dżuma, która rozwija się latami i sieje spustoszenie w Twoim organizmie. A jak choruje tarczyca, to choruje całe ciało. Rzeżucha idealnie uzupełnia poziom jodu i to w naturalny sposób.

6. Rzeżucha wzmacnia kości

Rzeżucha ma dużo wapnia. Jest świetną alternatywą dla osób z nietolerancją mleka i dla wegan. Wtedy koniecznie trzeba sięgnąć po rzeżuchę. Pod względem ilości wapnia kiełki są drugie (zaraz po orzechach laskowych) wśród produktów roślinnych o najwyższej zawartości wapnia. Witamina K, którą zawiera w dużej ilości rzeżucha w połączeniu z wapniem dbają o Twoje kości. Wapń + witamina K to tandem, który:

  • Wzmacnia kości i zęby
  • Zapewnia odpowiednią krzepliwość krwi
  • Dba również o sprawność mięśni i nerwów
  • Zapobiega osteoporozie

7. Wzmacnia naczynia krwionośne

Rzeżucha jest bogata w beta-karoten i witaminę A, które wzmacniają naczynia krwionośne. Cierpisz na choroby układu krążenia, dolegliwości serca lub chorobę wieńcową? Koniecznie zafunduj sobie bombę beta-karotenu z witaminą A, bo a dodatkowo wzmacniasz odporność. Witamina A najlepiej wchłania się z tłuszczami, dlatego warto rzeżuchę połączyć z jajkiem lub z twarogiem.

8. Na stres. Rzeżucha lecznicze właściwości

Rzeżucha ma mnóstwo magnezu, który obniża poziomu stresu i przywraca równowagę psychiczną oraz likwiduje uczucie zmęczenia i osłabienia. Magnez zawarty w rzeżusze wspomaga pracę mięśni i chroni przed bolesnymi kurczami i drętwieniem kończyn. Jedz rzeżuchę a pozbędziesz się także bólów i zawrotów głowy oraz przywrócisz lepszą jakość snu.

9. Rzeżucha bogatsza od dorosłych warzyw

Kiełki rzeżuchy to istny cud natury. Czy wiesz, że kiełki zawierają dużo więcej skoncentrowanych składników odżywczych niż nasiona czy dorosłe rośliny? Kiełki to młode rośliny na etapie największego rozwoju. W tej fazie wzrostu roślina ma największą ilość białek, witamin, minerałów, fitosubstancji, enzymów, witamin, polifenoli, flawonoidów, saponin… To megadawka zdrowia w mini roślince.

10. Rzeżucha bez chemii

Wiosna królują nowalijki. Ale czy są one zdrowe? Niestety nie. Bo zawierają szkodliwe azotany i sztuczne przyspieszacze wzrostu i całą gamę chemicznych nawozów. A rzeżuchę wysiewasz w domu, bez żadnych świństw dlatego masz pewność, że jest wolna od trującej chemii. Rzeżucha jest więc lepsza od wiosennych nowalijek bo nie zatruwa toksynami.

11. Rzeżucha na włosy

Duża zawartość siarki w kiełkach rzeżuchy wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu. Siarka pobudza skórę i cebulki włosowe do energicznego wzrostu. Tak samo działa sok z rzeżuchy wcierany we włosy i skórę głowy.

Wskazówka:
Pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z rzeżuchy wetrzyj w mokre i umyte włosy. Następnie owiń głowę folią, na to załóż ręcznik. Trzymaj pół godziny. Spłucz letnią wodą.
Czy potrzebny Ci fryzjer? NIE.

12. Na skórę. Rzeżucha lecznicze właściwości

Witamina A zawarta w rzeżusze przede wszystkim poprawia stan Twojej skóry. Natomiast ekstrakt z rzeżuchy charakteryzuje się działaniem wybielającym i świetnie likwiduje przebarwienia, piegi i plamy pigmentowe na skórze. Wpływa też kojąco na skórę z problemami trądzikowymi i łojotokiem. Zapomnij o ziemistej cerze i przywróć jej świetlisty blask.

Wskazówka:
Nałóż na twarz maseczkę na przebarwienia:

  • 3 części soku z rzeżuchy
  • 1 część miodu

Po wyschnięciu zmyj twarz wodą.

13. Rzeżucha zamiast soli

Rzeżucha ma wyraźny, ostry, pikantny smak i zapach, dlatego dominuje w każdym daniu. Wówczas nie czujesz już potrzeby, by to danie solić.
Natomiast redukcja spożycia soli korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi.

14. Rzeżucha siew

Domowa uprawa rzeżuchy jest bardzo łatwa. Stary, sprawdzony przepis naszych mam i babć. Co jest potrzebne do wysiewu rzeżuchy?

  • Nasiona rzeżuchy
  • Woda
  • Kiełkownica, żeby nie było pleśni

Jak uprawiać rzeżuchę?

Kiełkuj rzeżuchę w kiełkownicy słoikowej Bavicchi:

  • Nasiona rzeżuchy (2-3 łyżki) przesyp z torebki do słoika, zalej wodą
  • Odstaw na ok. 8 godzin
  • Odlej wodę ze słoika i połóż odwrócony słoik na stelażu kiełkownicy
  • Postaw w zacienionym miejscu w temperaturze 18-21oC
  • Przepłukuj kiełki w słoiku 2 razy dziennie
  • Kiełki można zbierać już po 4-5 dniach

Wskazówka:
Przed jedzeniem przepłucz kiełki wodą, będą wtedy bardziej chrupiące. Rośliny trzeba jeść na bieżąco, pilnować, aby nie wyrosły zbyt duże, bo staną się gorzkie i stracą wartość odżywczą.

Chcesz wyhodować różne rodzaje kiełków na raz? Mamy na to sposób: wypróbuj Kiełkownicę Automatyczą Easy Green EGL55. Przede wszystkim sama zrasza za każdym razem czysta wodą, bez pleśni, grzybów i bakterii, a Ty uzyskujesz duże zbiory. Dodatkowo możesz hodować jednocześnie aż 5 rodzajów różnych kiełków na przykład:

  •  Kiełki rzeżuchy
  •  oraz lucerny
  •  i trawy pszenicznej
  •  również brokułu
  •  słonecznika

Ważne:
Dlatego kupuj nasiona na kiełki z pewnego źródła, bez chemii i nawozów. Polecamy nasiona na kiełki rzeżuchy Bavicchi, które posiadają atesty na zerową zawartość pestycydów. Do terapii polecamy jedynie kiełki organiczne z atestem na zawartość pestycydów 0%.

15. Rzeżucha znana nie od dziś

Niezwykłe właściwości odżywcze rzeżuchy znane są już od wieków. Na przykład starożytni Persowie, Egipcjanie, Grecy i Rzymianie bardzo ją cenili. Natomiast młodzi Persowie przed wyruszeniem na polowanie, czy na wyprawę wojenną, jadali chleb z grubą warstwą rzeżuchy. Hipokrates znał rzeżuchę i polecał ją jako środek wykrztuśny. Rzeżucha uznawana była również za afrodyzjak. Natomiast w okresie renesansu rzeżuchą leczono rwę kulszową i bóle głowy a w XIX wieku stosowana była w przypadku zagrożenia gruźlicą i dla wzmocnienia odporności. Ponadto medycy stosowali ją na przykład w schorzeniach wątroby, żył, tętnic, serca i przewodu moczowego oraz przy szkorbucie i na anemię.

Udostępnij:

16 produktów na grzybicę bez recepty

Kiełki lucerny właściwości lecznicze i zdrowotne

Skomentuj