Rukiew Wodna najzdrowsza na świecie

  • Warzywa
  • 8 czerwca 2021
  • 0

Rukiew wodna najzdrowsza na świecie?
Tak, to królowa warzyw!

Pierwsze miejsce w rankingu zdrowej żywności.
Nasturtium officinale, czyli rukiew wodna, nazywana również rzeżuchą wodną, według Centrum Kontroli Chorób i Prewencji, które przebadało rośliny jadalne według zawartości i gęstości składników odżywczych, przyznało rukwi wodnej pierwsze miejsce w rankingu zdrowej żywności.

Badacze z US z  Paterson University, skontrolowali 17 najcenniejszych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Badanie pokazało, że rukiew wodna:

Rukiew wodna jest rośliną leczniczą z bogatą wartością odżywczą i ma właściwości prozdrowotne. Charakteryzuje się niskim poziomem kalorii i małym IG. Pomaga przy zaparciach, działa przeciwnowotworowo, podnosi odporność. Stosuje się ją w kosmetyce i w kuchni.

Dlaczego rukiew wodna jest najzdrowsza na świecie?

Ponieważ posiada 17 różnych składników odżywczych, które mają właściwości lecznicze.
Jest najbardziej odżywczym warzywem. Ma największą „gęstość odżywczą”, czyli ilość składników odżywczych w przeliczeniu na 100 kcal.
Jest źródłem witamin, soli mineralnych, błonnika i przeciwutleniaczy.

  • Rukiew wodna posiada najmocniejsze właściwości antynowotworowe
  • Doskonale zapobiega chorobom cywilizacyjnym – duża ilość przeciwutleniaczy
  • Wyśmienicie obniża stres
  • Wspaniale pomaga w przemianie materii
  • Oczyszcza krew z toksyn
  • Niszczy wirusy, grzyby i bakterie
  • Nawilża płuca i gardło
  • Doskonale odżywia komórki ciała
  • Pozytywnie wpływa na krzepliwość krwi
  • Spłyca zmarszczki 😊
  • Rozjaśnia przebarwienia skóry
  • Jest idealna dla włosów i paznokci

Rukiew wodna działa przeciwnowotworowo?

Rzeżucha wodna ma ogromną moc antynowotworową, ponieważ zawiera izotiocyjaniany. Te substancje odpowiadają za specyficzny smak rukwi wodnej.
Hamują namnażanie się komórek rakowych. I jeszcze przeciwdziałają nawrotom nowotworu.

Rukiew wodna to przede wszystkim eksplozja witaminowa. Sok z niej idealnie działa przy awitaminozie. Wszystko dzięki ogromnej ilości witaminy C, która podnosi odporność organizmu.
Włączenie do diety rukwi wodnej dobrze działa na procesy przemiany materii.  Działa żółciopędnie, wykrztuśnie, antybakteryjnie oraz antyzapalnie.

Nasturtium officinale pozytywnie wpływa na krzepliwości krwi, pomaga przy obfitym miesiączkowaniu. Wyrównuje poziom trójglicerydów i cholesterolu LDL, poprzez podwyższenie poziomu dobrego cholesterolu HDL.
Natomiast niski indeks glikemiczny rukwi wodnej powoduje, że normuje ona poziom glukozy we krwi.

O najzdrowszej na świcie rukwi wodnej w kosmetyce

Rukiew wodna, dzięki antyoksydantom, czyli beta-karotenowi, witaminom C i E, spowalnia proces starzenia skóry. Witamina E, o której mówimy witamina młodości, świetnie pielęgnuje skórę, która wygląda przede wszystkim zdrowo i młodo.

Rukiew wodną stosuj zewnętrznie, na przykład jako okłady lub maseczek.
Efekt gładka, oczyszczona, elastyczna i sprężysta, młodąaskórę.
Dodatkowo reguluje ona produkcję sebum, rozjaśni piegi i złagodzi przebarwienia.

Jak wykorzystać rukiew wodną w kuchni?
Rukiew wodna, charakteryzuje się lekko pikantnym, wyrazistym smakiem. Dodawaj ją do soków, przekąsek, sałatek, past warzywnych, smoothie, czy koktajli.

Sproszkowana rukiew wodną dodawaj do soków.
Możesz  kupić rukiew wodną w proszku lub suszoną i dodawać do soków.
Przepisy z dodatkiem rukwi wodnej zyskują ogromną popularność.
Wypróbuj kilka naszych propozycji sokowych z dodatkiem świeżych listków:

Przepisy na soki z najzdrowszą na świecie rukwią wodną

1. Owocowy sok rukwiowy

  • Jabłko
  • Gruszka
  • Garść rukwi wodnej
  • Cytryna

2. Zielony koktajl rukwiowy

  • 3 łodygi selera naciowego
  • ½ awokado
  • Jabłko
  • Garść rukwi wodnej
  • kiwi

3. Ananasowy rarytas

  • ¼ świeżego ananasa bez skóry
  • Garść rukwi wodnej
  • 2,5 cm imbiru
  • Cytryna

4. Pomarańczowe Smoothie z rukwią

  • Pomarańcza
  • Garść rukwi wodnej
  • Garść szpinaku
  • Kiwi

Co to jest rukiew wodna?

To roślina z rodziny kapustowatych. Wywodzi się z Eurazji. Znajdziesz ją na całym świecie. W starożytności stosowano ją dla wzmocnienia organizmu i przywrócenia energii.

Hipokrates zalecał rukiew w chorobie płuc, gardła oraz jako środek oczyszczający krew.
W medycynie ludowej, była i jest stosowana w terapii chorej wątroby, czy kaszlu.

Rukiew wodna nadaje się do jedzenia zarówno na surowo, jak i na ciepło. To świetny dodatek do sałat, zup, past warzywnych, kanapek, a także potraw mięsnych i rybnych.
Kupisz ją w marketach ale możesz także uprawiać ją sam, do czego zachęcamy.
To zdrowe warzywo, które nie ma sobie równych. Dodatkowo, jak każda zielona roślina, zawiera cenny chlorofil, a ten obecny w jadłospisie, pomaga oczyścić wątrobę – filtr organizmu.
Poprawia między innymi kondycję skóry, łagodzi stany zapalne i poprawia krzepliwość krwi. Co szczególnie ważne dla kobiet karmiących piersią, wzmaga także wydzielanie mleka.

Wartość odżywcza rukwi wodnej najzdrowszej na świecie

Rukiew jest doskonałym źródłem witamin, minerałów i cennych dla zdrowia składników.
W rukwi wodnej znajdziesz między innymi:

  • minerały: potas, wapń, magnez, cynk, mangan, żelazo, fosfor, sód, miedź, selen
  • witaminy: K, A, C, E, z grupy B (B3, B6, B2, B1)
  • luteina i zeaksantyna
  • flawonoidy – kwercetyna

W 100 g rukwi wodnej:

  • białko (2,3 g)
  • tłuszcze (0,1 g)
  • węglowodany (1,29 g)
  • błonnik (0,5 g)

Rukiew wodna jest niskokaloryczna: ponieważ ma tylko 11 kcal w 100 g.
Materiał zielarski to przede wszystkim liście i łodygi. Zbieramy je głównie od kwietnia do września. Bogate właściwości rukwi wodnej z powodzeniem wykorzystywane są w medycynie, kosmetyce a także w kuchni.

Znałaś rukiew? Lubisz? My ją pokochaliśmy 🙂 Napisz nam, czy zrobisz z nią soki lub sałatki?

Udostępnij:

Hashimoto jak schudnąć ? Pomoże czarnuszka?

11 Przepisów na Mleka Roślinne. Sprawdź!

Skomentuj