Roślinne Potrawy i Przekąski – Przepisy z NutraMilk

  •  
  •  
  •  

Roślinne potrawy i przekąski przepisy z automatu NutraMilk.
Szukasz wegańskich przepisów dla całej rodziny? Chcesz przygotować to samo dla dzieci i dla siebie?
Brakuje ci pomysłów?
Przedstawiamy przepisy na dania roślinne, bezglutenowe, bezmleczne, które łatwo przyrządzis w automacie NutraMilk. Po prostu zdrowe!

Roślinne potrawy i przekąski – przepisy

Oto przewodnik po wegańskich i wegetariańskich wariacjach kuchennych. Eskperymentu, delektuj się, zabłyśnij.
Dbaj o zdrowe odżywianie siebie i najbliższych.
Przepisy na proste i smaczne roślinne potrawy:

1. Domowy Burger Falafel

👌⁠Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe ❤️Wolne od cholesterolu 🥗⁠Wegańskie

Domowy burger falafel

Składniki:Jak przyrządzić?
Na kotlet z falafelem:
✅4 szklanki namoczonej ciecierzycy (nie używać z puszki)
✅pęczek natki pietruszki
✅pęczek świeżej kolendry
✅1 średnia cebula
✅2 duże ząbki czosnku
✅1,5 łyżki mieszanki falafel
✅1/2 łyżeczki soli
✅zioła: kminek, trawa cytrynowa, pieprz cytrynowy
✅olej słonecznikowy do smażenia lub inny olej neutralny
✅bułki burgerowe GF
✅sałata
✅pomidor
✅marynowane rzepa
✅ogórek konserwowy
✅sos tahini
✅cytryna
Przygotuj aromatyczny falafel:
-Posiekaj pietruszkę, kolendrę, cebulę i czosnek

Zrób kotleciki:
-Dodaj namoczoną ciecierzycę i pozostałe składniki na kotlety falafel do robota kuchennego Nutramilk, z wyjątkiem mieszanki przypraw i soli
-Dodaj sos tahini
-Zmiksuj, a następnie dodaj przyprawy i zamieszaj

Uformuj kotleciki:
-Uformuj kulki, a następnie spłaszcz je nieco
-Możesz użyć prasy do burgerów, by uzyskać bardziej precyzyjny kształt
-W zależności od wilgotności bazy kotletów posyp je mąką z ciecierzycy lub skropl kroplami wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję, tak aby zachowała swój kształt i nie kruszyły się

Usmaż kotleciki falafel:
-Na patelni rozgrzej trochę neutralnego oleju
-Użyj oleju słonecznikowego
-Smażyć kotlety przez 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu, aż się zarumienią.

Złóż hamburgery:
-Pokrój warzywa na grube plastry
- Ułóż burgera falafelowego ze wszystkimi nadzieniami

Jak przechowywać burgery roślinne?

  • Surową mieszankę Falafel przechowuj w lodówce lub zamrażarce / do 4 dni w lodówce do  6 miesięcy w zamrażarce/.
  • Możesz je przechowywać w postaci sypkiej mieszanki lub uformować w kotleciki. Jeśli zamrażasz uformowane placki, umieść je w hermetycznym pojemniku, który można bezpiecznie zamrażać.

Kotleciki Gotowane Falafel:

  • Możesz zamrozić ugotowane kotlety na 3-4 miesiące
  • Przechowuj ugotowany falafel przez  3-4 dni przykryty w lodówce

Wartość odżywcza falafelowych kotlecików:

Porcja:  1 kotlet Falafel

Kalorie:  83 kcal  | Węglowodany:  13 g  | Białko:  5 g  | Tłuszcz:  2 g  | Tłuszcze nasycone:  1 g  | Sód:  381 mg  | Potas:  214 mg  | Włókno:  4 g  | Cukier:  1 g  | Witamina A:  1088 jm  | Witamina C:  13 mg  | Wapń:  48mg  | Żelazo:  2 mg

 

2. Szaszłyki Tofu z Kardamonową Marynatą z Masła Orzechowego

⁠Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe ❤️Wolne od cholesterolu 🥗⁠Wegańskie

Szaszłyki Tofu z Kardamonową Marynatą z Masła Orzechowego

Wypróbuj marynatę z masła nerkowca kardamonowego – ma słodki orzechowy smak i dodatkowo daje mnóstwo zdrowych składników odżywczych do wszystkiego, co chcesz zamarynować. Podawaj go z grillowanym tofu lub z innymi potrawami warzywnymi..

Składniki:Jak przyrządzić?
Do szaszłyków z tofu:
✅Patyczki do szaszłyków

Do marynaty z masłem nerkowca kardamonowego:

✅2 łyżki masła nerkowca z NutraMilk
✅2 łyżki soku pomarańczowego
✅1/8 łyżeczki mielonego pieprzu
✅1/8 łyżeczki mielonego kardamonu
✅4 łyżki miodu lub syropu klonowego

Na masło nerkowca:

✅2 szklanki (300g) orzechów nerkowca
✅1/8 łyżeczki soli himalajskiej

Sos:
✅2 łyżki masła migdałowego lub masła nerkowca
✅1/4 łyżeczki Sriracha lub innego ostrego sosu
✅2 łyżki sosu sojowego
✅2 łyżki syropu klonowego

Aby zrobić sos marynatowy:
-Zacznij od zrobienia masła nerkowca
-Orzechy nerkowca i sól umieścić w pojemniku NutraMilk
-Naciśnij cykl masła, ustaw na 5-6 minut
-Wciśnij Start
-Otwórz pokrywę pojemnika
-Jeśli to konieczne, ustaw na dodatkowe 1-2 minuty, aby uzyskać bardziej kremowe masło
-W misce wymieszać składniki marynaty i ubić na gładką masę
-Dodaj wodę, aby uzyskać rzadszą konsystencję lub więcej masła z orzechów nerkowca, aby uzyskać gęstszą/bogatszą konsystencję.
-Tofu pokrój w grube kwadraciki i włożyć do torebki strunowej z sosem do zamarynowania na 4-6 godzin
-Wyjmij tofu i tofu na drewnianych szaszłykach
-Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut (możesz pominąć ten krok i przejść prosto do grilla, jeśli chcesz)
-Rozgrzej grill i posmaruj olejem
-Grilluj szaszłyki z tofu po kilka minut z każdej strony
-Aby zrobić dodatkowy sos do dipów, wystarczy wymieszać składniki na gładką konsystencję – dodać wodę, aby uzyskać rzadszą konsystencję.

3. Krakersy Ziołowe z Mąki Kokosowej

Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe ❤️Wolne od cholesterolu 🥗⁠Wegańskie

Krakersy Ziołowe z Mąki Kokosowej

Te krakersy są bardzo łatwe do zrobienia. Przede wszystkim są bezglutenowe, bezmleczne, bez cukru i pasują do większości diet, takich jak keto, paleo, wegańskie.
Dodatkowo wykonasz je z zaledwie kilku zdrowych składników. Zawierają między innymi mleko kokosowe z NutraMilk.
Jedz je z dipami/sosami w zależności od preferencji i diety.

Składniki:Jak przyrządzić?
✅½ szklanki mąki kokosowej
✅¼ szklanki złotej mączki z nasion lnu
✅½ łyżeczka soli
✅¼ szklanki oleju kokosowego, stopionego
✅½ szklanki niesłodzonego mleka kokosowego
✅2 łyżeczki ziół do wyboru:zioła prowansalskie, mieszanka przypraw włoskich, rozmaryn, pietruszka, tymianek

Do mleka kokosowego : (6 filiżanek)

✅2 szklanki (160g) wiórek kokosa
✅6 filiżanek wody
Zacznij od zrobienia mleka z wiórek kokosa:
-Włóż niesłodzony wiórki kokosa do pojemnika NutraMilk
-Naciśnij cykl masła, ustaw na 1 minutę
-Wciśnij Start
-Otwórz pokrywę pojemnika i dodaj 1 szklankę wody. Wymień pokrywę
-Naciśnij cykl masła, ustaw na 1 minutę
-Wciśnij Start
-Powtórz ten krok dla każdej filiżanki wody, aż zużyjesz wszystkie 6 filiżanek
-Naciśnij Mix (nie zmieniaj domyślnego czasu)
-Naciśnij Dozowanie.
-Wciśnij Start i otwórz kurek, aby napełnić pojemnik do przechowywania
*możesz użyć mniej lub więcej wody w zależności od tego, jak pełne mleko ma być.
-Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C
-Do średniej miski przesiej mąkę kokosową
-Dodaj mączkę z siemienia lnianego i sól, wymieszaj
-Do małej miseczki dodaj roztopiony olej kokosowy i niesłodzone mleko kokosowe, wymieszaj
-Płynne składniki wlej do suchej mieszanki, wymieszaj. Mieszanka stopniowo uformuje się w ciasto, gdy mąka kokosowa zacznie wchłaniać wilgoć.
-Uformuj ciasto w kulę i ułóż na kawałku papieru do pieczenia wielkości blachy do pieczenia
-Spłaszcz ciasto rękami w kwadrat o średnicy 20cm
-Przykryj ciasto innym kawałkiem papieru pergaminowego i wałkiem do ciasta, rozwałkuj na około 1/4 całej grubości i ok.35 cm kwadratu
-Przy pomocy ostrego noża, pokrój ciasto na krakersy o boku oko.4cm i lekko oddziel
-Przełóż pergamin i krakersy na blachę do pieczenia
-Piecz przez 10 minut i usuń wszystkie zewnętrzne krakersy, które ładnie się przyrumieniły, ponieważ szybciej się upieką
-Kontynuuj pieczenie pozostałych krakersów przez kolejne 10 minut, sprawdzając i usuwając krakersy, gdy krawędzie zaczną brązowieć
-Podawaj z dipami, zupami, sałatkami lub samodzielnie jako przekąskę

4. Hummus z Zielonego Groszku

Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe ❤️Wolne od cholesterolu 🥗⁠Wegańskie

Hummus z zielonego groszku

Składniki:Jak przyrządzić?
Do masła sezamowego:
✅2 szklanki (220g) surowego sezamu*
✅¼ łyżeczki soli himalajskiej

Do sosu:
✅1/2 szklanki masła sezamowego z NutraMilk
✅1 1/3 szklanki rozmrożonego mrożonego lub konserwowego zielonego groszku
✅1/2 szklanki posiekanej świeżej pietruszki
✅1/4 –1/2 szklanki ciepłej wody
✅2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
✅2 łyżki świeżego soku z cytryny
✅2 ząbki czosnku, posiekane
✅sól
*1 szklanka białego sezamu i 1 szklanka brązowego sezamu
Do masła sezamowego:
-W pojemniku NutraMilk umieść nasiona sezamu i sól
-Naciśnij cykl masła, ustaw 15-16 minut
-Wciśnij Start
-Otwórz pokrywę pojemnika. Jeśli to konieczne, ustaw na dodatkowe 1-2 minuty, aby uzyskać bardziej kremowe masło.
-½ szklanki masła sezamowego pozostaw w pojemniku NutraMilk, aby zrobić dip hummusowy, a resztę przechowuj do późniejszego użycia.
-Dodaj resztę składników dipu do NutraMilk i naciśnij cykl Masło, aż wszystko się dobrze połączy. Jeśli to konieczne, dodaj więcej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
-Ułóż wybrane warzywa i podawaj z pysznym dipem

5. Sałatka Ziemniaczana Z Roślinnym Dressingiem Majonezowym

Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe 🥗⁠Wegańskie

Sałatka Ziemniaczana Z Roślinnym Dressingiem Majonezowym

Idealna sałatka na przykład na grilla, pikniki. Wykonana między innymi z kremowego i pysznego majonezu na bazie roślin, przy użyciu odżywczego masła migdałowego przyrządzonego w NutraMilk.

Składniki:Jak przyrządzić?
Do sałatki ziemniaczanej:
✅4 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę
✅2 szalotki, drobno posiekane
✅5 rzodkiewek, drobno pokrojonych

Do majonezu roślinnego:
✅3 łyżki masła migdałowego z NutraMilk
✅¾ szklanki wody
✅¼ szklanki oleju roślinnego
✅1 łyżka musztardy Dijon
✅1 łyżka octu jabłkowego
✅2 łyżeczki syropu klonowego

Do masła migdałowego:
✅2 szklanki (300g) migdałów
✅szczypta soli himalajskiej
Masło migdałowe:
-Umieść migdał i sól w pojemniku NutraMilk
-Naciśnij cykl masła, ustaw na 12-13 minut
-Wciśnij Start
-Otwórz pokrywę pojemnika
-Jeśli to konieczne, ustaw na dodatkowe 1-2 minuty, aby uzyskać bardziej kremowe masło
-Oddziel 3 łyżki i odstaw, a resztę przechowuj do późniejszego wykorzystania
-Włóż pokrojone ziemniaki do dużego garnka i zalej je wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie po przekłuciu widelcem
-Nie rozgotuj ziemniaków - powinny być miękkie, ale nie papkowate
-Odcedź ziemniak, odłóż na bok i ostudź
-Umieść wszystkie roślinne składniki sosu majonezowego w NutraMilk i „Wymieszaj”, aż dobrze się połączą
-Zacznij od dodania odrobiny wody i zobacz, jaką uzyskasz konsystencję
-Gdy ziemniaki ostygną, włóż je do salaterki i wymieszaj z sosem. Dodaj pokrojone rzodkiewki i szalotki.

6. Hawajski Burger z Grilla na Bazie Roślin

Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe 🥗⁠Wegańskie

Hawajski burger z grilla na bazie roślin

Składniki:Jak przyrządzić?
Przepis daje 4 wegańskie burgery
Na burgera:
✅4 bułki burgerowe wybierz opcję GlutenFree
✅4 grzyby portobello
✅1 średnia cebula, pokrojona w krążki
✅1 duży pomidor, pokrojony w plastry
✅4 plastry ananasa
✅4 liście sałaty masłowej
✅Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
✅Sól i pieprz do smaku
✅Ok. 1/2 szklanki sosu barbecue

Do sosu BBQ;
✅5 filiżanek organicznego ketchupu
✅4 łyżki masła orzechowego lub migdałowego z NutraMilk
✅2 łyżki melasy
✅1/4 szklanki czystego syropu klonowego lub brązowego cukru*
✅1/4 szklanki octu jabłkowego
✅2 łyżki stołowe sosu sojowego o niskiej zawartości sodu
✅2 łyżki wegańskiego sosu Worcestershire
✅2 łyżki Sriracha, czy innego ostrego sosu

Na masło orzechowe:
✅2 szklanki (275g) orzeszków ziemnych (nieprażonych, niesolonych)
✅szczypta soli
Zacznij od przygotowania masła orzechowego na sos BBQ:
-Umieść orzeszki ziemne w pojemniku NutraMilk
-Naciśnij cykl masła, ustaw na 2-3 minuty
-Wciśnij Start
-Otwórz pokrywę pojemnika
-Odłóż 4 łyżki na sos BBQ, a resztę przechowuj do późniejszego wykorzystania
-Dodaj wszystkie składniki sosu BBQ do średniej wielkości miski i ubij, aby połączyć ok. 2 filiżanki. Odłóż i przechowuj resztki w lodówce do tygodnia
-Rozgrzej grill do średniej mocy
-Kapelusze grzybów włóż do miski i wymieszaj z sosem BBQ
-Odstaw w temperaturze pokojowej na 20 do 30 minut
-Połóż grzyby na grillu, zachowując marynatę BBQ do podlewania
-Grilluj przez 5 do 7 minut z każdej strony lub do miękkości, często smarując marynatą
-Dodaj plastry ananasa i cebulę do grilla (z zamkniętą pokrywką) i smaż do miękkości
-Połóż bułki na chłodniejszą stronę grilla na kilka minut
-Przygotuj burgera w takiej kolejności, w jakiej lubisz najbardziej
-Możesz dodać dowolne inne składniki, takie jak na przykład ser

7. Półmisek Fajita z Grillowanych Warzyw z Zielonym Sosem

Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe 🥗⁠Wegańskie

Półmisek Fajita z Grillowanych Warzyw z Zielonym Sosem

Składniki:Jak przyrządzić?
Do warzyw z grilla:
✅10 rzodkiewek, przekrojonych na pół lub w plasterkach
✅12 płówek grzybów
✅2 papryki
✅2 średnie cukinie, pokrojone wzdłuż na paski
✅1 duża żółta dynia, pokrojona wzdłuż
✅1 pęczek szparagów
✅1-2 awokado
✅2-3 łyżki oliwy z oliwek
✅sól, pieprz czarny mielony

Wegański sos zielony:
✅ świeże zioła do wyboru i tortille
✅½ szklanki masła nerkowca z NutraMilk
✅sok z 1 cytryny
✅2 ząbki czosnku, rozgniecione
✅12 garści liści bazylii
✅pęczek natki pietruszki

Na masło nerkowca:
✅2 szklanki orzechów nerkowca
✅szczypta soli himalajskiej
Zacznij od zrobienia masła nerkowca na dressing:
-Orzechy nerkowca i sól umieścić w pojemniku NutraMilk
-Naciśnij cykl masła, ustaw na 5-6 minut
-Wciśnij Start
-Otwórz pokrywę pojemnika
-Jeśli to konieczne, ustaw na dodatkowe 1-2 minuty, aby uzyskać bardziej kremowe masło
-Pozostaw ½ szklanki w NutraMilk do przepisu, a resztę wyjmij i przechowaj do późniejszego użycia
-Dodaj wszystkie pozostałe składniki dressingu do NutraMilk
-Naciśnij „Wymieszaj” i przetwarzaj, aż będzie gładkie i kremowe. Odłóż na bok lub przechowuj w hermetycznym pojemniku w lodówce do 1 tygodnia.
-Rozpal grilla! Umieść siatkę do grillowania nad strefą średniego ogrzewania
Grilluj warzywa:
Rzodkiewki:
-Dodaj połówki lub pokrojone w plasterki rzodkiewki do dużej miski. Skrop oliwą z oliwek i dopraw obficie solą koszerną i mielonym czarnym pieprzem.
-Dodaj rzodkiewki do nagrzanego koszyka grillowego na średnim ogniu. Grilluj przez 12-15 minut, podrzucając od czasu do czasu, aż rzodkiewki będą miękkie. Zdejmij z grilla i odstaw na bok.
Grzyby:
-Gdy rzodkiewki wyjmiesz z koszyka grillowego, grilluj grzyby. Dodaj połówki grzybów do tej samej miski, której użyłaś do przyprawiania rzodkiewek. Wrzucić do oliwy z oliwek, doprawiając w razie potrzeby dodatkową solą i mielonym czarnym pieprzem.
-Umieść szparagi w koszu grillowym na średnim ogniu, grilluj przez 8-10 minut, od czasu do czasu podrzucając, aż zmiękną i będą soczyste. Zdejmij z grilla i odstaw na bok.
Papryka:
-W międzyczasie zgrilluj pozostałe warzywa. Dodaj paprykę (w całości) do tej samej miski, której użyłeś do przyprawiania innych warzyw. Wrzucić do oliwy z oliwek, doprawiając w razie potrzeby dodatkową solą i mielonym czarnym pieprzem. Umieść paprykę na średnim ogniu, grillując przez 2-3 minuty z każdej strony, -Włóż paprykę do miski i przykryj folią lub talerzem. Pozostaw papryki na parze przez 5-10 minut, a następnie ostrożnie obierz skórkę z papryki. Pokrój, wyrzuć nasiona i odłóż na bok.
Cukinia i dynia:
-Dodaj pokrojoną w plasterki cukinię i żółtą dynię do tej samej miski, której użyłeś do przyprawiania innych warzyw. Wrzucić do oliwy z oliwek, doprawiając w razie potrzeby dodatkową solą koszerną i mielonym czarnym pieprzem.
-Umieść pokrojoną w plastry dynię na średnim ogniu, grillując przez 4-5 minut z każdej strony. Zdejmij z grilla i odstaw na bok.
Szparagi:
-Dodaj pokrojone w plasterki szparagi do tej samej miski, której użyłeś do przyprawiania innych warzyw. Wrzucić do oliwy z oliwek, doprawiając w razie potrzeby dodatkową solą i mielonym czarnym pieprzem. Umieść szparagi na średnim ogniu, grillując przez 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmij z grilla i odstaw na bok.
Awokado:
-Posmaruj miąższ połówek awokado oliwą z oliwek, dopraw kilkoma obfitymi szczyptami soli i zmielonego czarnego pieprzu. Umieść awokado na średnim ogniu, grilluj przez 3-4 minuty. Zdejmij z grilla i odstaw na bok.
Podawanie:
-Ułóż wszystkie grillowane warzywa z tortillami i podawaj z sosem wegańskim

8. Kalafiorowa Pizza

Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe ❤️Wolne od cholesterolu 🥗⁠Wegańskie

Kalafiorowa Pizza

Roślinne potrawy i przekąski przepisy. Wypróbuj nie tradycyjną pizze, ale przede wszystkim o wiele zdrowszą opcję. Jest bezglutenowa, bogata w błonnik i naładowana odżywczymi składnikami kalafiora.
Co najważniejsze, tak pysznie smakuje! Dodaj swoje ulubione dodatki. Użyj wegańskiego sosu Alfredo wykonanego z NutraMilk i kilku warzyw.

Składniki:Jak przyrządzić?
Na ciasto:
✅1 kalafior (ok. 4-5 kubków ryżu kalafiorowego)
✅½ szklanki mąki owsianej (możesz zrobić ją z płatków owsianych za pomocą NutraMilk)
✅½ szklanki rozdrobnionego sera wegańskiego
✅1 łyżeczka ziół do pizzy (takich jak oregano, tymianek lub mieszanka przypraw włoskich)
✅sól i pieprz do smaku

Do dodatków:
✅½ szklanki wegańskiego sosu Alfredo z NutraMilk
✅¼ szklanki szpinaku ugotowanego
✅¼ szklanki kukurydzy, gotowanej
✅¼ szklanki pieczarek
✅½ szklanki sera wegańskiego
Przygotuj sos kalafiorowy/wegańskie Alfredo z NutraMilk:
Do mleka nerkowca:
-1 szklanka (150g) orzechów nerkowca
-1/8 łyżeczki soli himalajskiej

Do sosu:
-4 duże ząbki czosnku, posiekane
-2 łyżki masła wegańskiego
-5–6 filiżanek różyczek kalafiora
-1 łyżeczka soli
-1/2 łyżeczka pieprzu
-1,5 szklanki mleka orzechowego (lub więcej do smaku) z NutraMilk
-szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
-świeża pietruszka

Do mleka nerkowca:
-Umieść orzechy nerkowca w pojemniku NutraMilk
-Naciśnij cykl masła, ustaw na 3 minuty
-Wciśnij Start
-Otwórz pokrywkę pojemnika, dodaj wodę i załóż pokrywkę
-Naciśnij Mix (nie zmieniaj domyślnego czasu mieszania)
-Wciśnij Start i dozowanie
-Naciśnij Start i otwórz kurek, aby napełnić pojemnik do przechowywania.

Do sosu:
-Podsmaż zmielony czosnek z masłem na dużej patelni na średnim ogniu. Gotuj przez kilka minut lub aż czosnek będzie miękki i pachnący. -Uważaj, aby nie przyrumienić czosnku. Zdjejmij z ognia i odstaw
-Zagotuj wodę w dużym garnku na dużym ogniu. Dodaj kalafior, przykryj i gotuj do miękkości kalafiora, gdy wbijesz w niego widelec (około 8-10 minut).
-Przełóż kalafior do NutraMilk. Dodać mleko nerkowca, smażony czosnek/masło, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Mieszaj przez 1-2 minuty, aż sos będzie gładki. Możesz dodać więcej mleka nerkowca, jeśli wydaje się zbyt gęste.
-Rozgrzej piekarnik do 400 stopni Fahrenheita.
-Przygotuj ryż kalafiorowy: kalafior umyj i dokładnie osusz, pokrój na średnie kawałki i wyrzuć rdzeń
-Umieść kawałki kalafiora w NutraMilk i naciśnij „Mix” przez około 20 sekund, aż będzie przypominał ryż
-Dodaj ryż kalafiorowy do miski
-Podsmaż ryż kalafiorowy na patelni na średnim ogniu na kuchence przez 8-10 minut. Następnie pozwól mu ostygnąć
-Przełóż ryż kalafiorowy do woreczka z mlekiem orzechowym lub cienkiego ręcznika kuchennego. Odcedź kalafior, ściskając go, aż do usunięcia nadmiaru wilgoci. Ściśnij tak mocno, jak potrafisz!
-W dużej misce połącz ryż kalafiorowy, ser, jajko wegańskie, mąkę owsianą i przyprawy. Uformuj ciasto na pizzę
-Na blasze wyłożonej pergaminem rozłóż ciasto
-Piecz przez 20-25 minut, aż brzegi będą lekko złociste, następnie wyjmij z piekarnika
-Dodaj wybrane dodatki i piecz przez 10 minut

9. Warzywne Tortille

Te wrapy są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Stanowią świetną przystawkę na imprezę, lunch lub przekąskę na wynos. Możesz je robić z różnych składników, tak jak lubisz.

W naszym przepisie  zrobiliśmy masło z pestek dyni z NutraMilk, które idealnie komponuje się z serkiem śmietankowym i świeżymi warzywami.

Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe ❤️Wolne od cholesterolu 🥗⁠Wegańskie

Warzywne Tortille

Składniki:Jak przyrządzić?
Masło z pestek dyni do smarowania:
✅2 szklanki (236g) surowych pestek dyni
✅szczypta soli himalajskiej
✅2 łyżki oliwy z oliwek

Na roladki z tortilli:
✅1/4 szklanki masła z pestek dyni na bazie NutraMilk
✅1/4 szklanki wegańskiego serka śmietankowego (zwykły serek śmietankowy, jeśli nie wegański)
✅1/2 szklanki suszonych pomidorów
✅1 szklanka świeżego szpinaku baby
✅1/2 szklanki czerwonej kapusty, posiekanej
✅1/2 szklanki kiełków do wyboru
✅szczypta soli morskiej i czarnego pieprzu
✅2 duże tortille z mąki (możesz użyć tortillibezglutenowych
Masło dyniowe:
-Umieść pestki dyni i sól w pojemniku NutraMilk
-Naciśnij cykl masła, ustaw na 10-11 minut
-Wciśnij Start
-Otwórz pokrywę pojemnika
-Dodaj oliwę z oliwek i dowolną inną przyprawę, którą chcesz
-Naciśnij Cykl mieszania (nie zmieniaj domyślnego czasu) i rozpocznij
-W razie potrzeby ustaw dodatkowe 2-3 minuty, aby uzyskać bardziej kremowe masło
-Podziel wszystkie składniki równomiernie na każdą tortillę
-Rozłóż masło z pestek dyni po jednej stronie każdej tortilli, a po drugiej serek śmietankowy
-Dodaj pozostałe składniki w pożądanej kolejności
-Ciasno zwiń tortillę i delikatnie pokroj na kawałki

10. Wegański Tęczowy Falafel

Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe ❤️Wolne od cholesterolu 🥗⁠Wegańskie

Wegański Tęczowy Falafel

Składniki:Jak przyrządzić?
Dla wegańskiej bazy falafeli:
✅7,5 szklanki namoczonej ciecierzycy, podzielonej na 5 misek (po 1,5 szklanki każda)
✅5 małych czerwonych cebul
✅5x ząbki czosnku
✅5 łyżeczek przyprawy falafel (1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)) - to 1 łyżeczka na każdą miskę
✅szczypta soli

Dla różnych kolorów/smaków:
✅na zielono: mały pęczek kolendry; opcjonalnie - trochę pietruszki
✅dla fioletu: 1 pieczony fioletowy ziemniak
✅dla pomarańczy: 1/2 upieczonej dyni piżmowej; opcjonalnie - szczypta kurkumy
✅dla czerwonego : 1 duży burak

Do smażenia:
✅5 łyżek proszku do pieczenia (1 łyżka na każdy kolor)
✅olej słonecznikowy

Do wegańskiego sosu Tahini:
✅1/2 szklanki jogurtu roślinnego
✅1/4 szklanki tahini
✅sok z 1/2 cytryny
✅1 ząbek czosnku
✅szczypta kminku w proszku
✅szczypta soli
✅przefiltrowana woda, w przypadku jeśli będzie zbyt gęste
Twoje ulubione warzywa - cukinia buraki, marchewki, rzodkiewka, pomidory, grzyby
-Umyj ciecierzycę, a następnie pozostaw ją na noc do namoczenia w zimnej wodzie
-Odcedź i dobrze spłucz
-Podziel ją na 5 misek - po jednej misce na każdy kolor:
Po pierwsze - dynia, pokrój i usuń nasiona z dyni, posiekaj na kawałki, lekko posmaruj olejem i dopraw solą i pieprzem. Piecz w piekarniku w temperaturze 170°C z termoobiegiem przez około 25-30 minut.
W tym samym czasie kilka razy nakłuć widelcem fioletowe ziemniaki i piecz z dynią.
Aby zrobić żółty falafel wystarczy wymieszać składniki bazowe: 1,5 szklanki ciecierzycy, 1 małą cebulę, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczkę przyprawy falafel i szczyptę soli. Zmiksuj je w Nutramilk, aż uzyskasz gładką, jednolitą mieszankę.
Aby zrobić zielony falafel, wymieszaj składniki bazowe z małą pęczkiem kolendry - i opcjonalnie dodaj natkę pietruszki. Wymieszaj w Nutramilk aż do uzyskania gładkiej jednolitej miasy.
Aby zrobić fioletowy falafel, wymieszaj składniki bazowe z pieczonym fioletowym ziemniakiem. Miksuj do uzyskania jednolitej, gładkiej mieszanki.
Aby zrobić pomarańczowy falafel, wymieszaj składniki bazowe z upieczoną połową dyni piżmowej i zmiksuj na gładką masę.
Aby zrobić czerwono-różowy falafel, wymieszaj składniki bazowe z dużym burakiem i zmiksuj na gładką masę.
-Do smażenia wegańskich falafeli, dodaj 1 łyżkę proszku do pieczenia do każdej miski i dobrze wymieszaj. -Proszek do pieczenia dodaj przed smażeniem
-Podgrzej olej w rondlu i łyżką lub ręcznie uformuj falafele i ostrożnie zanurz je w gorącym oleju
-Po 3-4 min ostrożnie je odwróć. Falafele są gotowe, gdy nabiorą złotobrązowego koloru.
-Połóż na kawałku ręcznika papierowego
-by przygotować wegański dip tahini , dobrze wymieszaj wszystkie składniki dipu i odstaw na bok.
Podawaj falafele z warzywami, chlebkiem pita i wegańskim dipem tahini!

 

 

Udostępnij:

Soczysta Morella

Piszę dla Was i o Was, ale też o sobie. O naturalnych metodach podreperowania zdrowia, niekoniecznie za pomocą walizki leków. Natura daje wszystko, co potrzebne, żebyśmy mogli pomóc sobie w dolegliwościach i chorobach. Również byśmy do nich nie dopuścili. Sama stosuję terapię sokami, ziołowe i naturalne suplementy o których piszę. Działają! Jestem tego dobrym przykładem. Od lat mam chorą tarczycę, zespół Raynauda. Już bardzo dawno temu odstawiłam tabletki hormonalne i sterydy. Pilnuję tego co jem. Bo jak i co zjem, to potem dokładnie tak się czuję. Zależy mi, by było to pożywienie najwyższej jakości. Ważna jest dla mnie również jakość życia. Biegam, dużo spaceruję, słucham muzyki klasycznej, chodzę na yogę, często medytuję. Jestem tu dla Was na 100%

Mleka Roślinne Właściwości

Przepisy na Wegańskie Sery z NutraMilk

Skomentuj