Roślinne Potrawy i Przekąski – Przepisy z NutraMilk

Roślinne potrawy i przekąski przepisy z automatu NutraMilk.
Szukasz wegańskich przepisów dla całej rodziny? Chcesz przygotować to samo dla dzieci i dla siebie?
Brakuje ci pomysłów?
Przedstawiamy przepisy na dania roślinne, bezglutenowe, bezmleczne, które łatwo przyrządzis w automacie NutraMilk. Po prostu zdrowe!

Roślinne potrawy i przekąski – przepisy

Oto przewodnik po wegańskich i wegetariańskich wariacjach kuchennych. Eskperymentu, delektuj się, zabłyśnij.
Dbaj o zdrowe odżywianie siebie i najbliższych.
Przepisy na proste i smaczne roślinne potrawy:

1. Domowy Burger Falafel

👌⁠Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe ❤️Wolne od cholesterolu 🥗⁠Wegańskie

Domowy burger falafel

Składniki:Jak przyrządzić?
Na kotlet z falafelem:
✅4 szklanki namoczonej ciecierzycy (nie używać z puszki)
✅pęczek natki pietruszki
✅pęczek świeżej kolendry
✅1 średnia cebula
✅2 duże ząbki czosnku
✅1,5 łyżki mieszanki falafel
✅1/2 łyżeczki soli
✅zioła: kminek, trawa cytrynowa, pieprz cytrynowy
✅olej słonecznikowy do smażenia lub inny olej neutralny
✅bułki burgerowe GF
✅sałata
✅pomidor
✅marynowane rzepa
✅ogórek konserwowy
✅sos tahini
✅cytryna
Przygotuj aromatyczny falafel:
-Posiekaj pietruszkę, kolendrę, cebulę i czosnek

Zrób kotleciki:
-Dodaj namoczoną ciecierzycę i pozostałe składniki na kotlety falafel do robota kuchennego Nutramilk, z wyjątkiem mieszanki przypraw i soli
-Dodaj sos tahini
-Zmiksuj, a następnie dodaj przyprawy i zamieszaj

Uformuj kotleciki:
-Uformuj kulki, a następnie spłaszcz je nieco
-Możesz użyć prasy do burgerów, by uzyskać bardziej precyzyjny kształt
-W zależności od wilgotności bazy kotletów posyp je mąką z ciecierzycy lub skropl kroplami wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję, tak aby zachowała swój kształt i nie kruszyły się

Usmaż kotleciki falafel:
-Na patelni rozgrzej trochę neutralnego oleju
-Użyj oleju słonecznikowego
-Smażyć kotlety przez 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu, aż się zarumienią.

Złóż hamburgery:
-Pokrój warzywa na grube plastry
- Ułóż burgera falafelowego ze wszystkimi nadzieniami

Jak przechowywać burgery roślinne?

  • Surową mieszankę Falafel przechowuj w lodówce lub zamrażarce / do 4 dni w lodówce do  6 miesięcy w zamrażarce/.
  • Możesz je przechowywać w postaci sypkiej mieszanki lub uformować w kotleciki. Jeśli zamrażasz uformowane placki, umieść je w hermetycznym pojemniku, który można bezpiecznie zamrażać.

Kotleciki Gotowane Falafel:

  • Możesz zamrozić ugotowane kotlety na 3-4 miesiące
  • Przechowuj ugotowany falafel przez  3-4 dni przykryty w lodówce

Wartość odżywcza falafelowych kotlecików:

Porcja:  1 kotlet Falafel

Kalorie:  83 kcal  | Węglowodany:  13 g  | Białko:  5 g  | Tłuszcz:  2 g  | Tłuszcze nasycone:  1 g  | Sód:  381 mg  | Potas:  214 mg  | Włókno:  4 g  | Cukier:  1 g  | Witamina A:  1088 jm  | Witamina C:  13 mg  | Wapń:  48mg  | Żelazo:  2 mg

 

2. Szaszłyki Tofu z Kardamonową Marynatą z Masła Orzechowego

⁠Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe ❤️Wolne od cholesterolu 🥗⁠Wegańskie

Szaszłyki Tofu z Kardamonową Marynatą z Masła Orzechowego

Wypróbuj marynatę z masła nerkowca kardamonowego – ma słodki orzechowy smak i dodatkowo daje mnóstwo zdrowych składników odżywczych do wszystkiego, co chcesz zamarynować. Podawaj go z grillowanym tofu lub z innymi potrawami warzywnymi..

Składniki:Jak przyrządzić?
Do szaszłyków z tofu:
✅Patyczki do szaszłyków

Do marynaty z masłem nerkowca kardamonowego:

✅2 łyżki masła nerkowca z NutraMilk
✅2 łyżki soku pomarańczowego
✅1/8 łyżeczki mielonego pieprzu
✅1/8 łyżeczki mielonego kardamonu
✅4 łyżki miodu lub syropu klonowego

Na masło nerkowca:

✅2 szklanki (300g) orzechów nerkowca
✅1/8 łyżeczki soli himalajskiej

Sos:
✅2 łyżki masła migdałowego lub masła nerkowca
✅1/4 łyżeczki Sriracha lub innego ostrego sosu
✅2 łyżki sosu sojowego
✅2 łyżki syropu klonowego

Aby zrobić sos marynatowy:
-Zacznij od zrobienia masła nerkowca
-Orzechy nerkowca i sól umieścić w pojemniku NutraMilk
-Naciśnij cykl masła, ustaw na 5-6 minut
-Wciśnij Start
-Otwórz pokrywę pojemnika
-Jeśli to konieczne, ustaw na dodatkowe 1-2 minuty, aby uzyskać bardziej kremowe masło
-W misce wymieszać składniki marynaty i ubić na gładką masę
-Dodaj wodę, aby uzyskać rzadszą konsystencję lub więcej masła z orzechów nerkowca, aby uzyskać gęstszą/bogatszą konsystencję.
-Tofu pokrój w grube kwadraciki i włożyć do torebki strunowej z sosem do zamarynowania na 4-6 godzin
-Wyjmij tofu i tofu na drewnianych szaszłykach
-Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut (możesz pominąć ten krok i przejść prosto do grilla, jeśli chcesz)
-Rozgrzej grill i posmaruj olejem
-Grilluj szaszłyki z tofu po kilka minut z każdej strony
-Aby zrobić dodatkowy sos do dipów, wystarczy wymieszać składniki na gładką konsystencję – dodać wodę, aby uzyskać rzadszą konsystencję.

3. Krakersy Ziołowe z Mąki Kokosowej

Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe ❤️Wolne od cholesterolu 🥗⁠Wegańskie

Krakersy Ziołowe z Mąki Kokosowej

Te krakersy są bardzo łatwe do zrobienia. Przede wszystkim są bezglutenowe, bezmleczne, bez cukru i pasują do większości diet, takich jak keto, paleo, wegańskie.
Dodatkowo wykonasz je z zaledwie kilku zdrowych składników. Zawierają między innymi mleko kokosowe z NutraMilk.
Jedz je z dipami/sosami w zależności od preferencji i diety.

Składniki:Jak przyrządzić?
✅½ szklanki mąki kokosowej
✅¼ szklanki złotej mączki z nasion lnu
✅½ łyżeczka soli
✅¼ szklanki oleju kokosowego, stopionego
✅½ szklanki niesłodzonego mleka kokosowego
✅2 łyżeczki ziół do wyboru:zioła prowansalskie, mieszanka przypraw włoskich, rozmaryn, pietruszka, tymianek

Do mleka kokosowego : (6 filiżanek)

✅2 szklanki (160g) wiórek kokosa
✅6 filiżanek wody
Zacznij od zrobienia mleka z wiórek kokosa:
-Włóż niesłodzony wiórki kokosa do pojemnika NutraMilk
-Naciśnij cykl masła, ustaw na 1 minutę
-Wciśnij Start
-Otwórz pokrywę pojemnika i dodaj 1 szklankę wody. Wymień pokrywę
-Naciśnij cykl masła, ustaw na 1 minutę
-Wciśnij Start
-Powtórz ten krok dla każdej filiżanki wody, aż zużyjesz wszystkie 6 filiżanek
-Naciśnij Mix (nie zmieniaj domyślnego czasu)
-Naciśnij Dozowanie.
-Wciśnij Start i otwórz kurek, aby napełnić pojemnik do przechowywania
*możesz użyć mniej lub więcej wody w zależności od tego, jak pełne mleko ma być.
-Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C
-Do średniej miski przesiej mąkę kokosową
-Dodaj mączkę z siemienia lnianego i sól, wymieszaj
-Do małej miseczki dodaj roztopiony olej kokosowy i niesłodzone mleko kokosowe, wymieszaj
-Płynne składniki wlej do suchej mieszanki, wymieszaj. Mieszanka stopniowo uformuje się w ciasto, gdy mąka kokosowa zacznie wchłaniać wilgoć.
-Uformuj ciasto w kulę i ułóż na kawałku papieru do pieczenia wielkości blachy do pieczenia
-Spłaszcz ciasto rękami w kwadrat o średnicy 20cm
-Przykryj ciasto innym kawałkiem papieru pergaminowego i wałkiem do ciasta, rozwałkuj na około 1/4 całej grubości i ok.35 cm kwadratu
-Przy pomocy ostrego noża, pokrój ciasto na krakersy o boku oko.4cm i lekko oddziel
-Przełóż pergamin i krakersy na blachę do pieczenia
-Piecz przez 10 minut i usuń wszystkie zewnętrzne krakersy, które ładnie się przyrumieniły, ponieważ szybciej się upieką
-Kontynuuj pieczenie pozostałych krakersów przez kolejne 10 minut, sprawdzając i usuwając krakersy, gdy krawędzie zaczną brązowieć
-Podawaj z dipami, zupami, sałatkami lub samodzielnie jako przekąskę

4. Hummus z Zielonego Groszku

Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe ❤️Wolne od cholesterolu 🥗⁠Wegańskie

Hummus z zielonego groszku

Składniki:Jak przyrządzić?
Do masła sezamowego:
✅2 szklanki (220g) surowego sezamu*
✅¼ łyżeczki soli himalajskiej

Do sosu:
✅1/2 szklanki masła sezamowego z NutraMilk
✅1 1/3 szklanki rozmrożonego mrożonego lub konserwowego zielonego groszku
✅1/2 szklanki posiekanej świeżej pietruszki
✅1/4 –1/2 szklanki ciepłej wody
✅2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
✅2 łyżki świeżego soku z cytryny
✅2 ząbki czosnku, posiekane
✅sól
*1 szklanka białego sezamu i 1 szklanka brązowego sezamu
Do masła sezamowego:
-W pojemniku NutraMilk umieść nasiona sezamu i sól
-Naciśnij cykl masła, ustaw 15-16 minut
-Wciśnij Start
-Otwórz pokrywę pojemnika. Jeśli to konieczne, ustaw na dodatkowe 1-2 minuty, aby uzyskać bardziej kremowe masło.
-½ szklanki masła sezamowego pozostaw w pojemniku NutraMilk, aby zrobić dip hummusowy, a resztę przechowuj do późniejszego użycia.
-Dodaj resztę składników dipu do NutraMilk i naciśnij cykl Masło, aż wszystko się dobrze połączy. Jeśli to konieczne, dodaj więcej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
-Ułóż wybrane warzywa i podawaj z pysznym dipem

5. Sałatka Ziemniaczana Z Roślinnym Dressingiem Majonezowym

Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe 🥗⁠Wegańskie

Sałatka Ziemniaczana Z Roślinnym Dressingiem Majonezowym

Idealna sałatka na przykład na grilla, pikniki. Wykonana między innymi z kremowego i pysznego majonezu na bazie roślin, przy użyciu odżywczego masła migdałowego przyrządzonego w NutraMilk.

Składniki:Jak przyrządzić?
Do sałatki ziemniaczanej:
✅4 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę
✅2 szalotki, drobno posiekane
✅5 rzodkiewek, drobno pokrojonych

Do majonezu roślinnego:
✅3 łyżki masła migdałowego z NutraMilk
✅¾ szklanki wody
✅¼ szklanki oleju roślinnego
✅1 łyżka musztardy Dijon
✅1 łyżka octu jabłkowego
✅2 łyżeczki syropu klonowego

Do masła migdałowego:
✅2 szklanki (300g) migdałów
✅szczypta soli himalajskiej
Masło migdałowe:
-Umieść migdał i sól w pojemniku NutraMilk
-Naciśnij cykl masła, ustaw na 12-13 minut
-Wciśnij Start
-Otwórz pokrywę pojemnika
-Jeśli to konieczne, ustaw na dodatkowe 1-2 minuty, aby uzyskać bardziej kremowe masło
-Oddziel 3 łyżki i odstaw, a resztę przechowuj do późniejszego wykorzystania
-Włóż pokrojone ziemniaki do dużego garnka i zalej je wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie po przekłuciu widelcem
-Nie rozgotuj ziemniaków - powinny być miękkie, ale nie papkowate
-Odcedź ziemniak, odłóż na bok i ostudź
-Umieść wszystkie roślinne składniki sosu majonezowego w NutraMilk i „Wymieszaj”, aż dobrze się połączą
-Zacznij od dodania odrobiny wody i zobacz, jaką uzyskasz konsystencję
-Gdy ziemniaki ostygną, włóż je do salaterki i wymieszaj z sosem. Dodaj pokrojone rzodkiewki i szalotki.

6. Hawajski Burger z Grilla na Bazie Roślin

Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe 🥗⁠Wegańskie

Hawajski burger z grilla na bazie roślin

Składniki:Jak przyrządzić?
Przepis daje 4 wegańskie burgery
Na burgera:
✅4 bułki burgerowe wybierz opcję GlutenFree
✅4 grzyby portobello
✅1 średnia cebula, pokrojona w krążki
✅1 duży pomidor, pokrojony w plastry
✅4 plastry ananasa
✅4 liście sałaty masłowej
✅Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
✅Sól i pieprz do smaku
✅Ok. 1/2 szklanki sosu barbecue

Do sosu BBQ;
✅5 filiżanek organicznego ketchupu
✅4 łyżki masła orzechowego lub migdałowego z NutraMilk
✅2 łyżki melasy
✅1/4 szklanki czystego syropu klonowego lub brązowego cukru*
✅1/4 szklanki octu jabłkowego
✅2 łyżki stołowe sosu sojowego o niskiej zawartości sodu
✅2 łyżki wegańskiego sosu Worcestershire
✅2 łyżki Sriracha, czy innego ostrego sosu

Na masło orzechowe:
✅2 szklanki (275g) orzeszków ziemnych (nieprażonych, niesolonych)
✅szczypta soli
Zacznij od przygotowania masła orzechowego na sos BBQ:
-Umieść orzeszki ziemne w pojemniku NutraMilk
-Naciśnij cykl masła, ustaw na 2-3 minuty
-Wciśnij Start
-Otwórz pokrywę pojemnika
-Odłóż 4 łyżki na sos BBQ, a resztę przechowuj do późniejszego wykorzystania
-Dodaj wszystkie składniki sosu BBQ do średniej wielkości miski i ubij, aby połączyć ok. 2 filiżanki. Odłóż i przechowuj resztki w lodówce do tygodnia
-Rozgrzej grill do średniej mocy
-Kapelusze grzybów włóż do miski i wymieszaj z sosem BBQ
-Odstaw w temperaturze pokojowej na 20 do 30 minut
-Połóż grzyby na grillu, zachowując marynatę BBQ do podlewania
-Grilluj przez 5 do 7 minut z każdej strony lub do miękkości, często smarując marynatą
-Dodaj plastry ananasa i cebulę do grilla (z zamkniętą pokrywką) i smaż do miękkości
-Połóż bułki na chłodniejszą stronę grilla na kilka minut
-Przygotuj burgera w takiej kolejności, w jakiej lubisz najbardziej
-Możesz dodać dowolne inne składniki, takie jak na przykład ser

7. Półmisek Fajita z Grillowanych Warzyw z Zielonym Sosem

Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe 🥗⁠Wegańskie

Półmisek Fajita z Grillowanych Warzyw z Zielonym Sosem

Składniki:Jak przyrządzić?
Do warzyw z grilla:
✅10 rzodkiewek, przekrojonych na pół lub w plasterkach
✅12 płówek grzybów
✅2 papryki
✅2 średnie cukinie, pokrojone wzdłuż na paski
✅1 duża żółta dynia, pokrojona wzdłuż
✅1 pęczek szparagów
✅1-2 awokado
✅2-3 łyżki oliwy z oliwek
✅sól, pieprz czarny mielony

Wegański sos zielony:
✅ świeże zioła do wyboru i tortille
✅½ szklanki masła nerkowca z NutraMilk
✅sok z 1 cytryny
✅2 ząbki czosnku, rozgniecione
✅12 garści liści bazylii
✅pęczek natki pietruszki

Na masło nerkowca:
✅2 szklanki orzechów nerkowca
✅szczypta soli himalajskiej
Zacznij od zrobienia masła nerkowca na dressing:
-Orzechy nerkowca i sól umieścić w pojemniku NutraMilk
-Naciśnij cykl masła, ustaw na 5-6 minut
-Wciśnij Start
-Otwórz pokrywę pojemnika
-Jeśli to konieczne, ustaw na dodatkowe 1-2 minuty, aby uzyskać bardziej kremowe masło
-Pozostaw ½ szklanki w NutraMilk do przepisu, a resztę wyjmij i przechowaj do późniejszego użycia
-Dodaj wszystkie pozostałe składniki dressingu do NutraMilk
-Naciśnij „Wymieszaj” i przetwarzaj, aż będzie gładkie i kremowe. Odłóż na bok lub przechowuj w hermetycznym pojemniku w lodówce do 1 tygodnia.
-Rozpal grilla! Umieść siatkę do grillowania nad strefą średniego ogrzewania
Grilluj warzywa:
Rzodkiewki:
-Dodaj połówki lub pokrojone w plasterki rzodkiewki do dużej miski. Skrop oliwą z oliwek i dopraw obficie solą koszerną i mielonym czarnym pieprzem.
-Dodaj rzodkiewki do nagrzanego koszyka grillowego na średnim ogniu. Grilluj przez 12-15 minut, podrzucając od czasu do czasu, aż rzodkiewki będą miękkie. Zdejmij z grilla i odstaw na bok.
Grzyby:
-Gdy rzodkiewki wyjmiesz z koszyka grillowego, grilluj grzyby. Dodaj połówki grzybów do tej samej miski, której użyłaś do przyprawiania rzodkiewek. Wrzucić do oliwy z oliwek, doprawiając w razie potrzeby dodatkową solą i mielonym czarnym pieprzem.
-Umieść szparagi w koszu grillowym na średnim ogniu, grilluj przez 8-10 minut, od czasu do czasu podrzucając, aż zmiękną i będą soczyste. Zdejmij z grilla i odstaw na bok.
Papryka:
-W międzyczasie zgrilluj pozostałe warzywa. Dodaj paprykę (w całości) do tej samej miski, której użyłeś do przyprawiania innych warzyw. Wrzucić do oliwy z oliwek, doprawiając w razie potrzeby dodatkową solą i mielonym czarnym pieprzem. Umieść paprykę na średnim ogniu, grillując przez 2-3 minuty z każdej strony, -Włóż paprykę do miski i przykryj folią lub talerzem. Pozostaw papryki na parze przez 5-10 minut, a następnie ostrożnie obierz skórkę z papryki. Pokrój, wyrzuć nasiona i odłóż na bok.
Cukinia i dynia:
-Dodaj pokrojoną w plasterki cukinię i żółtą dynię do tej samej miski, której użyłeś do przyprawiania innych warzyw. Wrzucić do oliwy z oliwek, doprawiając w razie potrzeby dodatkową solą koszerną i mielonym czarnym pieprzem.
-Umieść pokrojoną w plastry dynię na średnim ogniu, grillując przez 4-5 minut z każdej strony. Zdejmij z grilla i odstaw na bok.
Szparagi:
-Dodaj pokrojone w plasterki szparagi do tej samej miski, której użyłeś do przyprawiania innych warzyw. Wrzucić do oliwy z oliwek, doprawiając w razie potrzeby dodatkową solą i mielonym czarnym pieprzem. Umieść szparagi na średnim ogniu, grillując przez 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmij z grilla i odstaw na bok.
Awokado:
-Posmaruj miąższ połówek awokado oliwą z oliwek, dopraw kilkoma obfitymi szczyptami soli i zmielonego czarnego pieprzu. Umieść awokado na średnim ogniu, grilluj przez 3-4 minuty. Zdejmij z grilla i odstaw na bok.
Podawanie:
-Ułóż wszystkie grillowane warzywa z tortillami i podawaj z sosem wegańskim

8. Kalafiorowa Pizza

Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe ❤️Wolne od cholesterolu 🥗⁠Wegańskie

Kalafiorowa Pizza

Roślinne potrawy i przekąski przepisy. Wypróbuj nie tradycyjną pizze, ale przede wszystkim o wiele zdrowszą opcję. Jest bezglutenowa, bogata w błonnik i naładowana odżywczymi składnikami kalafiora.
Co najważniejsze, tak pysznie smakuje! Dodaj swoje ulubione dodatki. Użyj wegańskiego sosu Alfredo wykonanego z NutraMilk i kilku warzyw.

Składniki:Jak przyrządzić?
Na ciasto:
✅1 kalafior (ok. 4-5 kubków ryżu kalafiorowego)
✅½ szklanki mąki owsianej (możesz zrobić ją z płatków owsianych za pomocą NutraMilk)
✅½ szklanki rozdrobnionego sera wegańskiego
✅1 łyżeczka ziół do pizzy (takich jak oregano, tymianek lub mieszanka przypraw włoskich)
✅sól i pieprz do smaku

Do dodatków:
✅½ szklanki wegańskiego sosu Alfredo z NutraMilk
✅¼ szklanki szpinaku ugotowanego
✅¼ szklanki kukurydzy, gotowanej
✅¼ szklanki pieczarek
✅½ szklanki sera wegańskiego
Przygotuj sos kalafiorowy/wegańskie Alfredo z NutraMilk:
Do mleka nerkowca:
-1 szklanka (150g) orzechów nerkowca
-1/8 łyżeczki soli himalajskiej

Do sosu:
-4 duże ząbki czosnku, posiekane
-2 łyżki masła wegańskiego
-5–6 filiżanek różyczek kalafiora
-1 łyżeczka soli
-1/2 łyżeczka pieprzu
-1,5 szklanki mleka orzechowego (lub więcej do smaku) z NutraMilk
-szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
-świeża pietruszka

Do mleka nerkowca:
-Umieść orzechy nerkowca w pojemniku NutraMilk
-Naciśnij cykl masła, ustaw na 3 minuty
-Wciśnij Start
-Otwórz pokrywkę pojemnika, dodaj wodę i załóż pokrywkę
-Naciśnij Mix (nie zmieniaj domyślnego czasu mieszania)
-Wciśnij Start i dozowanie
-Naciśnij Start i otwórz kurek, aby napełnić pojemnik do przechowywania.

Do sosu:
-Podsmaż zmielony czosnek z masłem na dużej patelni na średnim ogniu. Gotuj przez kilka minut lub aż czosnek będzie miękki i pachnący. -Uważaj, aby nie przyrumienić czosnku. Zdjejmij z ognia i odstaw
-Zagotuj wodę w dużym garnku na dużym ogniu. Dodaj kalafior, przykryj i gotuj do miękkości kalafiora, gdy wbijesz w niego widelec (około 8-10 minut).
-Przełóż kalafior do NutraMilk. Dodać mleko nerkowca, smażony czosnek/masło, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Mieszaj przez 1-2 minuty, aż sos będzie gładki. Możesz dodać więcej mleka nerkowca, jeśli wydaje się zbyt gęste.
-Rozgrzej piekarnik do 400 stopni Fahrenheita.
-Przygotuj ryż kalafiorowy: kalafior umyj i dokładnie osusz, pokrój na średnie kawałki i wyrzuć rdzeń
-Umieść kawałki kalafiora w NutraMilk i naciśnij „Mix” przez około 20 sekund, aż będzie przypominał ryż
-Dodaj ryż kalafiorowy do miski
-Podsmaż ryż kalafiorowy na patelni na średnim ogniu na kuchence przez 8-10 minut. Następnie pozwól mu ostygnąć
-Przełóż ryż kalafiorowy do woreczka z mlekiem orzechowym lub cienkiego ręcznika kuchennego. Odcedź kalafior, ściskając go, aż do usunięcia nadmiaru wilgoci. Ściśnij tak mocno, jak potrafisz!
-W dużej misce połącz ryż kalafiorowy, ser, jajko wegańskie, mąkę owsianą i przyprawy. Uformuj ciasto na pizzę
-Na blasze wyłożonej pergaminem rozłóż ciasto
-Piecz przez 20-25 minut, aż brzegi będą lekko złociste, następnie wyjmij z piekarnika
-Dodaj wybrane dodatki i piecz przez 10 minut

9. Warzywne Tortille

Te wrapy są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Stanowią świetną przystawkę na imprezę, lunch lub przekąskę na wynos. Możesz je robić z różnych składników, tak jak lubisz.

W naszym przepisie  zrobiliśmy masło z pestek dyni z NutraMilk, które idealnie komponuje się z serkiem śmietankowym i świeżymi warzywami.

Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe ❤️Wolne od cholesterolu 🥗⁠Wegańskie

Warzywne Tortille

Składniki:Jak przyrządzić?
Masło z pestek dyni do smarowania:
✅2 szklanki (236g) surowych pestek dyni
✅szczypta soli himalajskiej
✅2 łyżki oliwy z oliwek

Na roladki z tortilli:
✅1/4 szklanki masła z pestek dyni na bazie NutraMilk
✅1/4 szklanki wegańskiego serka śmietankowego (zwykły serek śmietankowy, jeśli nie wegański)
✅1/2 szklanki suszonych pomidorów
✅1 szklanka świeżego szpinaku baby
✅1/2 szklanki czerwonej kapusty, posiekanej
✅1/2 szklanki kiełków do wyboru
✅szczypta soli morskiej i czarnego pieprzu
✅2 duże tortille z mąki (możesz użyć tortillibezglutenowych
Masło dyniowe:
-Umieść pestki dyni i sól w pojemniku NutraMilk
-Naciśnij cykl masła, ustaw na 10-11 minut
-Wciśnij Start
-Otwórz pokrywę pojemnika
-Dodaj oliwę z oliwek i dowolną inną przyprawę, którą chcesz
-Naciśnij Cykl mieszania (nie zmieniaj domyślnego czasu) i rozpocznij
-W razie potrzeby ustaw dodatkowe 2-3 minuty, aby uzyskać bardziej kremowe masło
-Podziel wszystkie składniki równomiernie na każdą tortillę
-Rozłóż masło z pestek dyni po jednej stronie każdej tortilli, a po drugiej serek śmietankowy
-Dodaj pozostałe składniki w pożądanej kolejności
-Ciasno zwiń tortillę i delikatnie pokroj na kawałki

10. Wegański Tęczowy Falafel

Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe ❤️Wolne od cholesterolu 🥗⁠Wegańskie

Wegański Tęczowy Falafel

Składniki:Jak przyrządzić?
Dla wegańskiej bazy falafeli:
✅7,5 szklanki namoczonej ciecierzycy, podzielonej na 5 misek (po 1,5 szklanki każda)
✅5 małych czerwonych cebul
✅5x ząbki czosnku
✅5 łyżeczek przyprawy falafel (1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)) - to 1 łyżeczka na każdą miskę
✅szczypta soli

Dla różnych kolorów/smaków:
✅na zielono: mały pęczek kolendry; opcjonalnie - trochę pietruszki
✅dla fioletu: 1 pieczony fioletowy ziemniak
✅dla pomarańczy: 1/2 upieczonej dyni piżmowej; opcjonalnie - szczypta kurkumy
✅dla czerwonego : 1 duży burak

Do smażenia:
✅5 łyżek proszku do pieczenia (1 łyżka na każdy kolor)
✅olej słonecznikowy

Do wegańskiego sosu Tahini:
✅1/2 szklanki jogurtu roślinnego
✅1/4 szklanki tahini
✅sok z 1/2 cytryny
✅1 ząbek czosnku
✅szczypta kminku w proszku
✅szczypta soli
✅przefiltrowana woda, w przypadku jeśli będzie zbyt gęste
Twoje ulubione warzywa - cukinia buraki, marchewki, rzodkiewka, pomidory, grzyby
-Umyj ciecierzycę, a następnie pozostaw ją na noc do namoczenia w zimnej wodzie
-Odcedź i dobrze spłucz
-Podziel ją na 5 misek - po jednej misce na każdy kolor:
Po pierwsze - dynia, pokrój i usuń nasiona z dyni, posiekaj na kawałki, lekko posmaruj olejem i dopraw solą i pieprzem. Piecz w piekarniku w temperaturze 170°C z termoobiegiem przez około 25-30 minut.
W tym samym czasie kilka razy nakłuć widelcem fioletowe ziemniaki i piecz z dynią.
Aby zrobić żółty falafel wystarczy wymieszać składniki bazowe: 1,5 szklanki ciecierzycy, 1 małą cebulę, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczkę przyprawy falafel i szczyptę soli. Zmiksuj je w Nutramilk, aż uzyskasz gładką, jednolitą mieszankę.
Aby zrobić zielony falafel, wymieszaj składniki bazowe z małą pęczkiem kolendry - i opcjonalnie dodaj natkę pietruszki. Wymieszaj w Nutramilk aż do uzyskania gładkiej jednolitej miasy.
Aby zrobić fioletowy falafel, wymieszaj składniki bazowe z pieczonym fioletowym ziemniakiem. Miksuj do uzyskania jednolitej, gładkiej mieszanki.
Aby zrobić pomarańczowy falafel, wymieszaj składniki bazowe z upieczoną połową dyni piżmowej i zmiksuj na gładką masę.
Aby zrobić czerwono-różowy falafel, wymieszaj składniki bazowe z dużym burakiem i zmiksuj na gładką masę.
-Do smażenia wegańskich falafeli, dodaj 1 łyżkę proszku do pieczenia do każdej miski i dobrze wymieszaj. -Proszek do pieczenia dodaj przed smażeniem
-Podgrzej olej w rondlu i łyżką lub ręcznie uformuj falafele i ostrożnie zanurz je w gorącym oleju
-Po 3-4 min ostrożnie je odwróć. Falafele są gotowe, gdy nabiorą złotobrązowego koloru.
-Połóż na kawałku ręcznika papierowego
-by przygotować wegański dip tahini , dobrze wymieszaj wszystkie składniki dipu i odstaw na bok.
Podawaj falafele z warzywami, chlebkiem pita i wegańskim dipem tahini!

Próbowałaś cos przyrządzić? Moze polecisz nam swoje przepisy? Chętnie je wypróbujemy 🙂

 

Udostępnij:

Mleka Roślinne Właściwości

Przepisy na Wegańskie Sery z NutraMilk

Skomentuj