Roślinne potrawy i przekąski przepisy z automatu NutraMilk.
Szukasz wegańskich przepisów dla całej rodziny? Chcesz przygotować to samo dla dzieci i dla siebie?
Brakuje ci pomysłów?
Przedstawiamy przepisy na dania roślinne, bezglutenowe, bezmleczne, które łatwo przyrządzis w automacie NutraMilk. Po prostu zdrowe!
Roślinne potrawy i przekąski – przepisy
Oto przewodnik po wegańskich i wegetariańskich wariacjach kuchennych. Eskperymentu, delektuj się, zabłyśnij.
Dbaj o zdrowe odżywianie siebie i najbliższych.
Przepisy na proste i smaczne roślinne potrawy:
1. Domowy Burger Falafel
Przyjazne dla alergików
RAW
Bez nabiału
Bezglutenowe
Wolne od cholesterolu
Wegańskie
Składniki: | Jak przyrządzić? |
Na kotlet z falafelem: ✅4 szklanki namoczonej ciecierzycy (nie używać z puszki) ✅pęczek natki pietruszki ✅pęczek świeżej kolendry ✅1 średnia cebula ✅2 duże ząbki czosnku ✅1,5 łyżki mieszanki falafel ✅1/2 łyżeczki soli ✅zioła: kminek, trawa cytrynowa, pieprz cytrynowy ✅olej słonecznikowy do smażenia lub inny olej neutralny ✅bułki burgerowe GF ✅sałata ✅pomidor ✅marynowane rzepa ✅ogórek konserwowy ✅sos tahini ✅cytryna | Przygotuj aromatyczny falafel: -Posiekaj pietruszkę, kolendrę, cebulę i czosnek Zrób kotleciki: -Dodaj namoczoną ciecierzycę i pozostałe składniki na kotlety falafel do robota kuchennego Nutramilk, z wyjątkiem mieszanki przypraw i soli -Dodaj sos tahini -Zmiksuj, a następnie dodaj przyprawy i zamieszaj Uformuj kotleciki: -Uformuj kulki, a następnie spłaszcz je nieco -Możesz użyć prasy do burgerów, by uzyskać bardziej precyzyjny kształt -W zależności od wilgotności bazy kotletów posyp je mąką z ciecierzycy lub skropl kroplami wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję, tak aby zachowała swój kształt i nie kruszyły się Usmaż kotleciki falafel: -Na patelni rozgrzej trochę neutralnego oleju -Użyj oleju słonecznikowego -Smażyć kotlety przez 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu, aż się zarumienią. Złóż hamburgery: -Pokrój warzywa na grube plastry - Ułóż burgera falafelowego ze wszystkimi nadzieniami |
Jak przechowywać burgery roślinne?
- Surową mieszankę Falafel przechowuj w lodówce lub zamrażarce / do 4 dni w lodówce do 6 miesięcy w zamrażarce/.
- Możesz je przechowywać w postaci sypkiej mieszanki lub uformować w kotleciki. Jeśli zamrażasz uformowane placki, umieść je w hermetycznym pojemniku, który można bezpiecznie zamrażać.
Kotleciki Gotowane Falafel:
- Możesz zamrozić ugotowane kotlety na 3-4 miesiące
- Przechowuj ugotowany falafel przez 3-4 dni przykryty w lodówce
Wartość odżywcza falafelowych kotlecików:
Porcja: 1 kotlet Falafel
Kalorie: 83 kcal | Węglowodany: 13 g | Białko: 5 g | Tłuszcz: 2 g | Tłuszcze nasycone: 1 g | Sód: 381 mg | Potas: 214 mg | Włókno: 4 g | Cukier: 1 g | Witamina A: 1088 jm | Witamina C: 13 mg | Wapń: 48mg | Żelazo: 2 mg
2. Szaszłyki Tofu z Kardamonową Marynatą z Masła Orzechowego
Przyjazne dla alergików RAW
Bez nabiału
Bezglutenowe
Wolne od cholesterolu
Wegańskie
Wypróbuj marynatę z masła nerkowca kardamonowego – ma słodki orzechowy smak i dodatkowo daje mnóstwo zdrowych składników odżywczych do wszystkiego, co chcesz zamarynować. Podawaj go z grillowanym tofu lub z innymi potrawami warzywnymi..
Składniki: | Jak przyrządzić? |
Do szaszłyków z tofu: ✅Patyczki do szaszłyków Do marynaty z masłem nerkowca kardamonowego: ✅2 łyżki masła nerkowca z NutraMilk ✅2 łyżki soku pomarańczowego ✅1/8 łyżeczki mielonego pieprzu ✅1/8 łyżeczki mielonego kardamonu ✅4 łyżki miodu lub syropu klonowego Na masło nerkowca: ✅2 szklanki (300g) orzechów nerkowca ✅1/8 łyżeczki soli himalajskiej Sos: ✅2 łyżki masła migdałowego lub masła nerkowca ✅1/4 łyżeczki Sriracha lub innego ostrego sosu ✅2 łyżki sosu sojowego ✅2 łyżki syropu klonowego | Aby zrobić sos marynatowy: -Zacznij od zrobienia masła nerkowca -Orzechy nerkowca i sól umieścić w pojemniku NutraMilk -Naciśnij cykl masła, ustaw na 5-6 minut -Wciśnij Start -Otwórz pokrywę pojemnika -Jeśli to konieczne, ustaw na dodatkowe 1-2 minuty, aby uzyskać bardziej kremowe masło -W misce wymieszać składniki marynaty i ubić na gładką masę -Dodaj wodę, aby uzyskać rzadszą konsystencję lub więcej masła z orzechów nerkowca, aby uzyskać gęstszą/bogatszą konsystencję. -Tofu pokrój w grube kwadraciki i włożyć do torebki strunowej z sosem do zamarynowania na 4-6 godzin -Wyjmij tofu i tofu na drewnianych szaszłykach -Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut (możesz pominąć ten krok i przejść prosto do grilla, jeśli chcesz) -Rozgrzej grill i posmaruj olejem -Grilluj szaszłyki z tofu po kilka minut z każdej strony -Aby zrobić dodatkowy sos do dipów, wystarczy wymieszać składniki na gładką konsystencję – dodać wodę, aby uzyskać rzadszą konsystencję. |
3. Krakersy Ziołowe z Mąki Kokosowej
Przyjazne dla alergików RAW
Bez nabiału
Bezglutenowe
Wolne od cholesterolu
Wegańskie
Te krakersy są bardzo łatwe do zrobienia. Przede wszystkim są bezglutenowe, bezmleczne, bez cukru i pasują do większości diet, takich jak keto, paleo, wegańskie.
Dodatkowo wykonasz je z zaledwie kilku zdrowych składników. Zawierają między innymi mleko kokosowe z NutraMilk.
Jedz je z dipami/sosami w zależności od preferencji i diety.
Składniki: | Jak przyrządzić? |
✅½ szklanki mąki kokosowej ✅¼ szklanki złotej mączki z nasion lnu ✅½ łyżeczka soli ✅¼ szklanki oleju kokosowego, stopionego ✅½ szklanki niesłodzonego mleka kokosowego ✅2 łyżeczki ziół do wyboru:zioła prowansalskie, mieszanka przypraw włoskich, rozmaryn, pietruszka, tymianek Do mleka kokosowego : (6 filiżanek) ✅2 szklanki (160g) wiórek kokosa ✅6 filiżanek wody | Zacznij od zrobienia mleka z wiórek kokosa: -Włóż niesłodzony wiórki kokosa do pojemnika NutraMilk -Naciśnij cykl masła, ustaw na 1 minutę -Wciśnij Start -Otwórz pokrywę pojemnika i dodaj 1 szklankę wody. Wymień pokrywę -Naciśnij cykl masła, ustaw na 1 minutę -Wciśnij Start -Powtórz ten krok dla każdej filiżanki wody, aż zużyjesz wszystkie 6 filiżanek -Naciśnij Mix (nie zmieniaj domyślnego czasu) -Naciśnij Dozowanie. -Wciśnij Start i otwórz kurek, aby napełnić pojemnik do przechowywania *możesz użyć mniej lub więcej wody w zależności od tego, jak pełne mleko ma być. -Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C -Do średniej miski przesiej mąkę kokosową -Dodaj mączkę z siemienia lnianego i sól, wymieszaj -Do małej miseczki dodaj roztopiony olej kokosowy i niesłodzone mleko kokosowe, wymieszaj -Płynne składniki wlej do suchej mieszanki, wymieszaj. Mieszanka stopniowo uformuje się w ciasto, gdy mąka kokosowa zacznie wchłaniać wilgoć. -Uformuj ciasto w kulę i ułóż na kawałku papieru do pieczenia wielkości blachy do pieczenia -Spłaszcz ciasto rękami w kwadrat o średnicy 20cm -Przykryj ciasto innym kawałkiem papieru pergaminowego i wałkiem do ciasta, rozwałkuj na około 1/4 całej grubości i ok.35 cm kwadratu -Przy pomocy ostrego noża, pokrój ciasto na krakersy o boku oko.4cm i lekko oddziel -Przełóż pergamin i krakersy na blachę do pieczenia -Piecz przez 10 minut i usuń wszystkie zewnętrzne krakersy, które ładnie się przyrumieniły, ponieważ szybciej się upieką -Kontynuuj pieczenie pozostałych krakersów przez kolejne 10 minut, sprawdzając i usuwając krakersy, gdy krawędzie zaczną brązowieć -Podawaj z dipami, zupami, sałatkami lub samodzielnie jako przekąskę |
4. Hummus z Zielonego Groszku
Przyjazne dla alergików RAW
Bez nabiału
Bezglutenowe
Wolne od cholesterolu
Wegańskie
Składniki: | Jak przyrządzić? |
Do masła sezamowego: ✅2 szklanki (220g) surowego sezamu* ✅¼ łyżeczki soli himalajskiej Do sosu: ✅1/2 szklanki masła sezamowego z NutraMilk ✅1 1/3 szklanki rozmrożonego mrożonego lub konserwowego zielonego groszku ✅1/2 szklanki posiekanej świeżej pietruszki ✅1/4 –1/2 szklanki ciepłej wody ✅2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ✅2 łyżki świeżego soku z cytryny ✅2 ząbki czosnku, posiekane ✅sól *1 szklanka białego sezamu i 1 szklanka brązowego sezamu | Do masła sezamowego: -W pojemniku NutraMilk umieść nasiona sezamu i sól -Naciśnij cykl masła, ustaw 15-16 minut -Wciśnij Start -Otwórz pokrywę pojemnika. Jeśli to konieczne, ustaw na dodatkowe 1-2 minuty, aby uzyskać bardziej kremowe masło. -½ szklanki masła sezamowego pozostaw w pojemniku NutraMilk, aby zrobić dip hummusowy, a resztę przechowuj do późniejszego użycia. -Dodaj resztę składników dipu do NutraMilk i naciśnij cykl Masło, aż wszystko się dobrze połączy. Jeśli to konieczne, dodaj więcej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. -Ułóż wybrane warzywa i podawaj z pysznym dipem |
5. Sałatka Ziemniaczana Z Roślinnym Dressingiem Majonezowym
Przyjazne dla alergików RAW
Bez nabiału
Bezglutenowe
Wegańskie
Idealna sałatka na przykład na grilla, pikniki. Wykonana między innymi z kremowego i pysznego majonezu na bazie roślin, przy użyciu odżywczego masła migdałowego przyrządzonego w NutraMilk.
Składniki: | Jak przyrządzić? |
Do sałatki ziemniaczanej: ✅4 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę ✅2 szalotki, drobno posiekane ✅5 rzodkiewek, drobno pokrojonych Do majonezu roślinnego: ✅3 łyżki masła migdałowego z NutraMilk ✅¾ szklanki wody ✅¼ szklanki oleju roślinnego ✅1 łyżka musztardy Dijon ✅1 łyżka octu jabłkowego ✅2 łyżeczki syropu klonowego Do masła migdałowego: ✅2 szklanki (300g) migdałów ✅szczypta soli himalajskiej | Masło migdałowe: -Umieść migdał i sól w pojemniku NutraMilk -Naciśnij cykl masła, ustaw na 12-13 minut -Wciśnij Start -Otwórz pokrywę pojemnika -Jeśli to konieczne, ustaw na dodatkowe 1-2 minuty, aby uzyskać bardziej kremowe masło -Oddziel 3 łyżki i odstaw, a resztę przechowuj do późniejszego wykorzystania -Włóż pokrojone ziemniaki do dużego garnka i zalej je wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie po przekłuciu widelcem -Nie rozgotuj ziemniaków - powinny być miękkie, ale nie papkowate -Odcedź ziemniak, odłóż na bok i ostudź -Umieść wszystkie roślinne składniki sosu majonezowego w NutraMilk i „Wymieszaj”, aż dobrze się połączą -Zacznij od dodania odrobiny wody i zobacz, jaką uzyskasz konsystencję -Gdy ziemniaki ostygną, włóż je do salaterki i wymieszaj z sosem. Dodaj pokrojone rzodkiewki i szalotki. |
6. Hawajski Burger z Grilla na Bazie Roślin
Przyjazne dla alergików RAW
Bez nabiału
Bezglutenowe
Wegańskie
Składniki: | Jak przyrządzić? |
Przepis daje 4 wegańskie burgery Na burgera: ✅4 bułki burgerowe wybierz opcję GlutenFree ✅4 grzyby portobello ✅1 średnia cebula, pokrojona w krążki ✅1 duży pomidor, pokrojony w plastry ✅4 plastry ananasa ✅4 liście sałaty masłowej ✅Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ✅Sól i pieprz do smaku ✅Ok. 1/2 szklanki sosu barbecue Do sosu BBQ; ✅5 filiżanek organicznego ketchupu ✅4 łyżki masła orzechowego lub migdałowego z NutraMilk ✅2 łyżki melasy ✅1/4 szklanki czystego syropu klonowego lub brązowego cukru* ✅1/4 szklanki octu jabłkowego ✅2 łyżki stołowe sosu sojowego o niskiej zawartości sodu ✅2 łyżki wegańskiego sosu Worcestershire ✅2 łyżki Sriracha, czy innego ostrego sosu Na masło orzechowe: ✅2 szklanki (275g) orzeszków ziemnych (nieprażonych, niesolonych) ✅szczypta soli | Zacznij od przygotowania masła orzechowego na sos BBQ: -Umieść orzeszki ziemne w pojemniku NutraMilk -Naciśnij cykl masła, ustaw na 2-3 minuty -Wciśnij Start -Otwórz pokrywę pojemnika -Odłóż 4 łyżki na sos BBQ, a resztę przechowuj do późniejszego wykorzystania -Dodaj wszystkie składniki sosu BBQ do średniej wielkości miski i ubij, aby połączyć ok. 2 filiżanki. Odłóż i przechowuj resztki w lodówce do tygodnia -Rozgrzej grill do średniej mocy -Kapelusze grzybów włóż do miski i wymieszaj z sosem BBQ -Odstaw w temperaturze pokojowej na 20 do 30 minut -Połóż grzyby na grillu, zachowując marynatę BBQ do podlewania -Grilluj przez 5 do 7 minut z każdej strony lub do miękkości, często smarując marynatą -Dodaj plastry ananasa i cebulę do grilla (z zamkniętą pokrywką) i smaż do miękkości -Połóż bułki na chłodniejszą stronę grilla na kilka minut -Przygotuj burgera w takiej kolejności, w jakiej lubisz najbardziej -Możesz dodać dowolne inne składniki, takie jak na przykład ser |
7. Półmisek Fajita z Grillowanych Warzyw z Zielonym Sosem
Przyjazne dla alergików RAW
Bez nabiału
Bezglutenowe
Wegańskie
Składniki: | Jak przyrządzić? |
Do warzyw z grilla: ✅10 rzodkiewek, przekrojonych na pół lub w plasterkach ✅12 płówek grzybów ✅2 papryki ✅2 średnie cukinie, pokrojone wzdłuż na paski ✅1 duża żółta dynia, pokrojona wzdłuż ✅1 pęczek szparagów ✅1-2 awokado ✅2-3 łyżki oliwy z oliwek ✅sól, pieprz czarny mielony Wegański sos zielony: ✅ świeże zioła do wyboru i tortille ✅½ szklanki masła nerkowca z NutraMilk ✅sok z 1 cytryny ✅2 ząbki czosnku, rozgniecione ✅12 garści liści bazylii ✅pęczek natki pietruszki Na masło nerkowca: ✅2 szklanki orzechów nerkowca ✅szczypta soli himalajskiej | Zacznij od zrobienia masła nerkowca na dressing: -Orzechy nerkowca i sól umieścić w pojemniku NutraMilk -Naciśnij cykl masła, ustaw na 5-6 minut -Wciśnij Start -Otwórz pokrywę pojemnika -Jeśli to konieczne, ustaw na dodatkowe 1-2 minuty, aby uzyskać bardziej kremowe masło -Pozostaw ½ szklanki w NutraMilk do przepisu, a resztę wyjmij i przechowaj do późniejszego użycia -Dodaj wszystkie pozostałe składniki dressingu do NutraMilk -Naciśnij „Wymieszaj” i przetwarzaj, aż będzie gładkie i kremowe. Odłóż na bok lub przechowuj w hermetycznym pojemniku w lodówce do 1 tygodnia. -Rozpal grilla! Umieść siatkę do grillowania nad strefą średniego ogrzewania Grilluj warzywa: Rzodkiewki: -Dodaj połówki lub pokrojone w plasterki rzodkiewki do dużej miski. Skrop oliwą z oliwek i dopraw obficie solą koszerną i mielonym czarnym pieprzem. -Dodaj rzodkiewki do nagrzanego koszyka grillowego na średnim ogniu. Grilluj przez 12-15 minut, podrzucając od czasu do czasu, aż rzodkiewki będą miękkie. Zdejmij z grilla i odstaw na bok. Grzyby: -Gdy rzodkiewki wyjmiesz z koszyka grillowego, grilluj grzyby. Dodaj połówki grzybów do tej samej miski, której użyłaś do przyprawiania rzodkiewek. Wrzucić do oliwy z oliwek, doprawiając w razie potrzeby dodatkową solą i mielonym czarnym pieprzem. -Umieść szparagi w koszu grillowym na średnim ogniu, grilluj przez 8-10 minut, od czasu do czasu podrzucając, aż zmiękną i będą soczyste. Zdejmij z grilla i odstaw na bok. Papryka: -W międzyczasie zgrilluj pozostałe warzywa. Dodaj paprykę (w całości) do tej samej miski, której użyłeś do przyprawiania innych warzyw. Wrzucić do oliwy z oliwek, doprawiając w razie potrzeby dodatkową solą i mielonym czarnym pieprzem. Umieść paprykę na średnim ogniu, grillując przez 2-3 minuty z każdej strony, -Włóż paprykę do miski i przykryj folią lub talerzem. Pozostaw papryki na parze przez 5-10 minut, a następnie ostrożnie obierz skórkę z papryki. Pokrój, wyrzuć nasiona i odłóż na bok. Cukinia i dynia: -Dodaj pokrojoną w plasterki cukinię i żółtą dynię do tej samej miski, której użyłeś do przyprawiania innych warzyw. Wrzucić do oliwy z oliwek, doprawiając w razie potrzeby dodatkową solą koszerną i mielonym czarnym pieprzem. -Umieść pokrojoną w plastry dynię na średnim ogniu, grillując przez 4-5 minut z każdej strony. Zdejmij z grilla i odstaw na bok. Szparagi: -Dodaj pokrojone w plasterki szparagi do tej samej miski, której użyłeś do przyprawiania innych warzyw. Wrzucić do oliwy z oliwek, doprawiając w razie potrzeby dodatkową solą i mielonym czarnym pieprzem. Umieść szparagi na średnim ogniu, grillując przez 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmij z grilla i odstaw na bok. Awokado: -Posmaruj miąższ połówek awokado oliwą z oliwek, dopraw kilkoma obfitymi szczyptami soli i zmielonego czarnego pieprzu. Umieść awokado na średnim ogniu, grilluj przez 3-4 minuty. Zdejmij z grilla i odstaw na bok. Podawanie: -Ułóż wszystkie grillowane warzywa z tortillami i podawaj z sosem wegańskim |
8. Kalafiorowa Pizza
Przyjazne dla alergików RAW
Bez nabiału
Bezglutenowe
Wolne od cholesterolu
Wegańskie
Roślinne potrawy i przekąski przepisy. Wypróbuj nie tradycyjną pizze, ale przede wszystkim o wiele zdrowszą opcję. Jest bezglutenowa, bogata w błonnik i naładowana odżywczymi składnikami kalafiora.
Co najważniejsze, tak pysznie smakuje! Dodaj swoje ulubione dodatki. Użyj wegańskiego sosu Alfredo wykonanego z NutraMilk i kilku warzyw.
Składniki: | Jak przyrządzić? |
Na ciasto: ✅1 kalafior (ok. 4-5 kubków ryżu kalafiorowego) ✅½ szklanki mąki owsianej (możesz zrobić ją z płatków owsianych za pomocą NutraMilk) ✅½ szklanki rozdrobnionego sera wegańskiego ✅1 łyżeczka ziół do pizzy (takich jak oregano, tymianek lub mieszanka przypraw włoskich) ✅sól i pieprz do smaku Do dodatków: ✅½ szklanki wegańskiego sosu Alfredo z NutraMilk ✅¼ szklanki szpinaku ugotowanego ✅¼ szklanki kukurydzy, gotowanej ✅¼ szklanki pieczarek ✅½ szklanki sera wegańskiego | Przygotuj sos kalafiorowy/wegańskie Alfredo z NutraMilk: Do mleka nerkowca: -1 szklanka (150g) orzechów nerkowca -1/8 łyżeczki soli himalajskiej Do sosu: -4 duże ząbki czosnku, posiekane -2 łyżki masła wegańskiego -5–6 filiżanek różyczek kalafiora -1 łyżeczka soli -1/2 łyżeczka pieprzu -1,5 szklanki mleka orzechowego (lub więcej do smaku) z NutraMilk -szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej -świeża pietruszka Do mleka nerkowca: -Umieść orzechy nerkowca w pojemniku NutraMilk -Naciśnij cykl masła, ustaw na 3 minuty -Wciśnij Start -Otwórz pokrywkę pojemnika, dodaj wodę i załóż pokrywkę -Naciśnij Mix (nie zmieniaj domyślnego czasu mieszania) -Wciśnij Start i dozowanie -Naciśnij Start i otwórz kurek, aby napełnić pojemnik do przechowywania. Do sosu: -Podsmaż zmielony czosnek z masłem na dużej patelni na średnim ogniu. Gotuj przez kilka minut lub aż czosnek będzie miękki i pachnący. -Uważaj, aby nie przyrumienić czosnku. Zdjejmij z ognia i odstaw -Zagotuj wodę w dużym garnku na dużym ogniu. Dodaj kalafior, przykryj i gotuj do miękkości kalafiora, gdy wbijesz w niego widelec (około 8-10 minut). -Przełóż kalafior do NutraMilk. Dodać mleko nerkowca, smażony czosnek/masło, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Mieszaj przez 1-2 minuty, aż sos będzie gładki. Możesz dodać więcej mleka nerkowca, jeśli wydaje się zbyt gęste. -Rozgrzej piekarnik do 400 stopni Fahrenheita. -Przygotuj ryż kalafiorowy: kalafior umyj i dokładnie osusz, pokrój na średnie kawałki i wyrzuć rdzeń -Umieść kawałki kalafiora w NutraMilk i naciśnij „Mix” przez około 20 sekund, aż będzie przypominał ryż -Dodaj ryż kalafiorowy do miski -Podsmaż ryż kalafiorowy na patelni na średnim ogniu na kuchence przez 8-10 minut. Następnie pozwól mu ostygnąć -Przełóż ryż kalafiorowy do woreczka z mlekiem orzechowym lub cienkiego ręcznika kuchennego. Odcedź kalafior, ściskając go, aż do usunięcia nadmiaru wilgoci. Ściśnij tak mocno, jak potrafisz! -W dużej misce połącz ryż kalafiorowy, ser, jajko wegańskie, mąkę owsianą i przyprawy. Uformuj ciasto na pizzę -Na blasze wyłożonej pergaminem rozłóż ciasto -Piecz przez 20-25 minut, aż brzegi będą lekko złociste, następnie wyjmij z piekarnika -Dodaj wybrane dodatki i piecz przez 10 minut |
9. Warzywne Tortille
Te wrapy są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Stanowią świetną przystawkę na imprezę, lunch lub przekąskę na wynos. Możesz je robić z różnych składników, tak jak lubisz.
W naszym przepisie zrobiliśmy masło z pestek dyni z NutraMilk, które idealnie komponuje się z serkiem śmietankowym i świeżymi warzywami.
Przyjazne dla alergików RAW
Bez nabiału
Bezglutenowe
Wolne od cholesterolu
Wegańskie
Składniki: | Jak przyrządzić? |
Masło z pestek dyni do smarowania: ✅2 szklanki (236g) surowych pestek dyni ✅szczypta soli himalajskiej ✅2 łyżki oliwy z oliwek Na roladki z tortilli: ✅1/4 szklanki masła z pestek dyni na bazie NutraMilk ✅1/4 szklanki wegańskiego serka śmietankowego (zwykły serek śmietankowy, jeśli nie wegański) ✅1/2 szklanki suszonych pomidorów ✅1 szklanka świeżego szpinaku baby ✅1/2 szklanki czerwonej kapusty, posiekanej ✅1/2 szklanki kiełków do wyboru ✅szczypta soli morskiej i czarnego pieprzu ✅2 duże tortille z mąki (możesz użyć tortillibezglutenowych | Masło dyniowe: -Umieść pestki dyni i sól w pojemniku NutraMilk -Naciśnij cykl masła, ustaw na 10-11 minut -Wciśnij Start -Otwórz pokrywę pojemnika -Dodaj oliwę z oliwek i dowolną inną przyprawę, którą chcesz -Naciśnij Cykl mieszania (nie zmieniaj domyślnego czasu) i rozpocznij -W razie potrzeby ustaw dodatkowe 2-3 minuty, aby uzyskać bardziej kremowe masło -Podziel wszystkie składniki równomiernie na każdą tortillę -Rozłóż masło z pestek dyni po jednej stronie każdej tortilli, a po drugiej serek śmietankowy -Dodaj pozostałe składniki w pożądanej kolejności -Ciasno zwiń tortillę i delikatnie pokroj na kawałki |
10. Wegański Tęczowy Falafel
Przyjazne dla alergików RAW
Bez nabiału
Bezglutenowe
Wolne od cholesterolu
Wegańskie
Składniki: | Jak przyrządzić? |
Dla wegańskiej bazy falafeli: ✅7,5 szklanki namoczonej ciecierzycy, podzielonej na 5 misek (po 1,5 szklanki każda) ✅5 małych czerwonych cebul ✅5x ząbki czosnku ✅5 łyżeczek przyprawy falafel (1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)) - to 1 łyżeczka na każdą miskę ✅szczypta soli Dla różnych kolorów/smaków: ✅na zielono: mały pęczek kolendry; opcjonalnie - trochę pietruszki ✅dla fioletu: 1 pieczony fioletowy ziemniak ✅dla pomarańczy: 1/2 upieczonej dyni piżmowej; opcjonalnie - szczypta kurkumy ✅dla czerwonego : 1 duży burak Do smażenia: ✅5 łyżek proszku do pieczenia (1 łyżka na każdy kolor) ✅olej słonecznikowy Do wegańskiego sosu Tahini: ✅1/2 szklanki jogurtu roślinnego ✅1/4 szklanki tahini ✅sok z 1/2 cytryny ✅1 ząbek czosnku ✅szczypta kminku w proszku ✅szczypta soli ✅przefiltrowana woda, w przypadku jeśli będzie zbyt gęste Twoje ulubione warzywa - cukinia buraki, marchewki, rzodkiewka, pomidory, grzyby | -Umyj ciecierzycę, a następnie pozostaw ją na noc do namoczenia w zimnej wodzie -Odcedź i dobrze spłucz -Podziel ją na 5 misek - po jednej misce na każdy kolor: Po pierwsze - dynia, pokrój i usuń nasiona z dyni, posiekaj na kawałki, lekko posmaruj olejem i dopraw solą i pieprzem. Piecz w piekarniku w temperaturze 170°C z termoobiegiem przez około 25-30 minut. W tym samym czasie kilka razy nakłuć widelcem fioletowe ziemniaki i piecz z dynią. Aby zrobić żółty falafel wystarczy wymieszać składniki bazowe: 1,5 szklanki ciecierzycy, 1 małą cebulę, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczkę przyprawy falafel i szczyptę soli. Zmiksuj je w Nutramilk, aż uzyskasz gładką, jednolitą mieszankę. Aby zrobić zielony falafel, wymieszaj składniki bazowe z małą pęczkiem kolendry - i opcjonalnie dodaj natkę pietruszki. Wymieszaj w Nutramilk aż do uzyskania gładkiej jednolitej miasy. Aby zrobić fioletowy falafel, wymieszaj składniki bazowe z pieczonym fioletowym ziemniakiem. Miksuj do uzyskania jednolitej, gładkiej mieszanki. Aby zrobić pomarańczowy falafel, wymieszaj składniki bazowe z upieczoną połową dyni piżmowej i zmiksuj na gładką masę. Aby zrobić czerwono-różowy falafel, wymieszaj składniki bazowe z dużym burakiem i zmiksuj na gładką masę. -Do smażenia wegańskich falafeli, dodaj 1 łyżkę proszku do pieczenia do każdej miski i dobrze wymieszaj. -Proszek do pieczenia dodaj przed smażeniem -Podgrzej olej w rondlu i łyżką lub ręcznie uformuj falafele i ostrożnie zanurz je w gorącym oleju -Po 3-4 min ostrożnie je odwróć. Falafele są gotowe, gdy nabiorą złotobrązowego koloru. -Połóż na kawałku ręcznika papierowego -by przygotować wegański dip tahini , dobrze wymieszaj wszystkie składniki dipu i odstaw na bok. Podawaj falafele z warzywami, chlebkiem pita i wegańskim dipem tahini! |
Próbowałaś cos przyrządzić? Moze polecisz nam swoje przepisy? Chętnie je wypróbujemy 🙂