Przepisy na Wegańskie Sery z NutraMilk

  •  
  •  
  •  

Przepisy na Wegańskie Sery z automatu do mleka roślinnego NutraMilk.
Są pyszne, musisz je wypróbować!

Jak zrobić wegańskie sery samodzielnie?

Nic prostszego. Bez najmniejszego problemu przyrządzisz je w swojej kuchni:

Przepisy na wegańskie sery roślinne bez nabiału, glutenu

1. Ziołowy Ser z Orzechów Nerkowca

👌⁠Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe ❤️Wolne od cholesterolu 🥗⁠Wegańskie

Ziołowy ser z orzechów nerkowca

Składniki:Jak przyrządzić?
✅1/3 szklanki surowych orzechów nerkowca lub 2 łyżki masła nerkowca
✅1 łyżka drożdży nieaktywnych
✅1 ząbek czosnku
✅5 łyżeczek skrobi do wyboru (tapioka/maranta/kukurydza)
✅5 łyżeczek agaru w proszku
✅1 łyżka + 2 łyżeczki soku z cytryny
✅1/2 szklanki + 1/2 szklanki wody
✅wybrane zioła (pietruszka, szczypiorek, koperek, suszona mieszanka ziół)
✅sól dla smaku
-W rondelku wymieszaj agar w ½ szklanki wody. Odłóż na bok
-Wylej wodę z nerkowców
-Wypłucz je dobrze
-Dodaj orzechy nerkowca do NutraMilk z drożdżami, czosnkiem, skrobią, solą, sokiem z cytryny i ½ szklanki wody
-Zrób bardzo gładką pastę
-Dodaj pastę z orzechów nerkowca do mieszanki agarowej
-Zagotuj na średnim ogniu, aż uzyska gęstą konsystencję ciasta naleśnikowego
-Szybko przenieś do kokilek lub okrągłej formy
-Wstaw do lodówki na godzinę
-Ostrożnie wyjmij z formy
-Zmiel wybrane zioła i zwiń boczki sera z ziołami

Uwagi:
Możesz dodać szczyptę kurkumy, aby uzyskać głęboki żółty kolor.
Sprawdź smak pasty z nerkowców. Jeśli chcesz, aby był bardziej pikantny, zwiększ ilość soku z cytryny.
Ma konsystencję galaretki i nie jest tak twardy jak normalny ser.
Możesz trzeć go przez tarkę.
Doskonale smakuje z krakersami.

 

2. Wegański Ser Mozzarella

👌⁠Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe ❤️Wolne od cholesterolu 🥗⁠Wegańskie

Wegański ser mozzarella

Składniki:Jak przyrządzić?
✅1 szklanka orzechów nerkowca
✅1 szklanka przefiltrowanej wody (podzielona na dwie szklanki)
✅2 łyżki soku z cytryny
✅1 łyżka płatków z babki jajowatej
✅2 łyżki skrobi z tapioki
✅1/4 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego
✅2 łyżki aktywnych drożdży
✅1 łyżka soli
-Aby zacząć ten przepis, mocz orzechy nerkowca w filtrowanej wodzie przez noc (lub przez co najmniej 6 godzin). -Po namoczeniu nerkowców dokładnie je opłucz.
-Wymieszaj płatki babki jajowatej, wodę (1/2 szklanki) i sok z cytryny i odstaw na około 10 minut, przygotowując resztę przepisu.
-Dodaj pozostałe składniki do blendera Nutramilk i miksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję.
-Dopraw i posmakuj, w razie potrzeby dopraw solą.
-Dodaj mieszankę z łuskami babki jajowatej do Nutramilk i ponownie mieszaj przez około 10 sekund, aby dokładnie poączyć składniki
-Umieść miksturę w szklanej okrągłej misce i wstaw do lodówki na około 2 godziny.
-Teraz twoja mozzarella jest gotowa. Odwróć miskę do góry nogami, aby wyjąć ser.
-Możesz także przelać miksturę do silikonowych foremek i odstawić do lodówki
-Przełóż do hermetycznego pojemnika w lodówce, a porcja wyjmuj w razie potrzeby.
-Możesz go przechowywać w lodówce przez tydzień lub zamrażarce przez miesiąc

 

3. Wegański Ser Pieprzowy

👌⁠Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe ❤️Wolne od cholesterolu 🥗⁠WegańskieWegański ser pieprzowy

Składniki:Jak przyrządzić?
Na masło nerkowca:
✅2 szklanki (300g) orzechów nerkowca
✅1/8 łyżeczki różowej soli himalajskiej (opcjonalnie)

Do mleka migdałowego:
✅1 szklanka (150g) migdałów
✅1 kwarta (946 ml) wody
✅1/8 łyżeczki różowej soli himalajskiej (opcjonalnie)

Do sera:
✅1/3 szklanki masła nerkowca z NutraMilk
✅½ szklanki mleka migdałowego z NutraMilk
✅3 łyżki soku cytrynowego
✅2 łyżki tahini
✅¼ szklanki drożdży aktywnych
✅1 łyżeczka soli koszernej lub morskiej
✅1½ łyżeczki cebuli w proszku
✅½ łyżeczki czosnku w proszku
✅1 szklanka wody
✅2 łyżki sproszkowanego agaru
✅1 szklanka papryki pokrojonej w kostkę; np: jalapeno
-Zacznij od przygotowania świeżego mleka migdałowego, jeśli nie masz gotowego
-Następnie zrób masło z nerkowców
-Pozostaw 1/3 szklanki masła nerkowca, a resztę wyjmij do późniejszego użycia.
-Odłóż kwadratową lub okrągłą formę do pieczenia, posłuży do nalewania sera.
-W NutraMilk połącz masło z orzechów nerkowca, mleko migdałowe, sok z cytryny, tahini, drożdże, sól, cebulę w proszku i sproszkowany czosnek. Naciśnij „Mix”, aż połączą się i będą kremowe. -Pozostaw miksturę w NutraMilk.
-W małym rondelku wymieszaj wodę i proszek agarowy i zagotuj.
-Zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut, często mieszając. Usuń z ognia.
-Dodaj mieszaninę wody/agaru do NutraMilk i naciśnij Mix przez kilka sekund, aż dobrze się połączą.
-Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i mieszaj przez kolejne 10 sekund, aby wszystko połączyć.
-Natychmiast wlej mieszaninę na patelnię.
-Wstaw do lodówki bez przykrycia do stwardnienia (30-60 minut)
-Pokrój i podawaj!

4. Wegański Parmezan

👌⁠Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe ❤️Wolne od cholesterolu 🥗⁠Wegańskie

Wegański parmezan

Składniki:Jak przyrządzić?
✅1 szklanka niesolonych orzechów nerkowca (150 g)
✅4 łyżki drożdży aktywnych
✅1 łyżeczka drobnej soli morskiej
✅1 łyżeczka czosnku w proszku
-Umieść wszystkie składniki w NutraMilk
-Naciśnij Mix, aż dobrze się wymieszają i uzyskasz konsystencję i konsystencję parmezanu.
-Nie powinno to zająć więcej niż 1-2 minuty

5. Vegański Cheddar

👌⁠Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe 🥗⁠WegańskieWegański cheddar

Prosty i pyszny, rozpływający się w ustach wegański i wędzony ser cheddar.
Idealny do stosowania między innymi jako plastry sera, starty i topiony na różnych potrawach. Ten przepis jest przede wszystkim bezmleczny, wegański, bezglutenowy.
Ponadto jest o wiele lepszy niż opcje kupowane w sklepie, które często są pełne oleju palmowego, dodatków i sztucznych aromatów.

Składniki:Jak przyrządzić?
✅5 filiżanek pełnotłustego mleka kokosowego
✅1 szklanka namoczonych orzechów nerkowca
✅1 cytryna
✅1/3 szklanki oleju kokosowego, nierafinowanego
✅2 łyżki drożdży aktywnych
✅1 łyżka bio octu jabłkowego
✅1 łyżka pasty miso
✅2 łyżeczki wędzonej papryki
✅2 łyżeczki płynnego aromatu wędzonego
✅1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
✅1 łyżeczka soli
✅2 łyżki. skrobia z tapioki
✅2 łyżki proszku agarowego
-Wymieszaj wszystko razem w Nutramilk.
-Odłóż tylko skrobię z tapioki i agar.
-Gdy uzyskasz gładką, rzadką konsystencję, dodaj tapiokę i agar.
-Wlej miksturę do garnka i podgrzej na średnim ogniu.
-Ciągle mieszaj.
-Zdejmij z ognia, gdy mieszanina zgęstnieje i stanie się bardziej rozciągliwa.
-Wlej do wybranej formy.
-Pozwól ostygnąć masie do temperatury pokojowej.
-Następnie wstaw do lodówki.
Przechowuj w lodówce do 5 dni.
-Możesz go również zamrozić na ok. 3 miesięce

6. Pyszna Feta Roślinna

👌⁠Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe 🥗⁠Wegańskie

Feta roślinna

Pyszny, pikantny oraz ziołowy przepis na wegański ser feta. Przede wszystkim jest cudownie kruchym serem bezmlecznym, idealnym do sałatek i jako dodatek do wszelkiego rodzaju potraw.

Składniki:Jak przyrządzić?
✅1 szklanka orzechów nerkowca
✅1 szklanka tofu
✅2 cytryny
✅1 szklanka przefiltrowanej wody
✅1,5 łyżki drożdży aktywnych
✅1 łyżka agaru w proszku
✅1 łyżeczka soli
✅1/4 mleka migdałowego (lub innego mleka roślinnego)
✅1 łyżeczka suszonego oregano i suszonej mięty
✅1 łyżeczka czosnku w proszku
-Wymieszaj wszystkie składniki (oprócz wody i agaru w proszku ) w Nutramilk i miksuj do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.
-Aktywuj proszek agarowy, doprowadzając wodę do wrzenia, dodając agar i gotując przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aby proszek całkowicie się rozpuścił, a mieszanina zaczęła stawać się galaretowata.
-Dodaj mieszaninę agaru do blendera i miksuj przez kolejne dziesięć sekund, aby upewnić się, że wszystkie składniki są dobrze połączone.
-Wlej miksturę do ulubionych foremek.
-Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej, a następnie wstaw do lodówki. -Przechowuj w lodówce w hermetycznym pojemniku do 5 dni.
-Aby doprawić ser feta dodaj suszone zioła., oregano (suszone nie świeże).
-Jeśli używasz świeżych ziół, skracają one okres przydatności do spożycia sera.

Czytaj także o właściwościach napojów roślinnych  jako źródła białka i zamiennika produktów mlecznych. A przede wszystkim o jego cennych zaletach dla naszego zdrowia.

Udostępnij:

Soczysta Morella

Piszę dla Was i o Was, ale też o sobie. O naturalnych metodach podreperowania zdrowia, niekoniecznie za pomocą walizki leków. Natura daje wszystko, co potrzebne, żebyśmy mogli pomóc sobie w dolegliwościach i chorobach. Również byśmy do nich nie dopuścili. Sama stosuję terapię sokami, ziołowe i naturalne suplementy o których piszę. Działają! Jestem tego dobrym przykładem. Od lat mam chorą tarczycę, zespół Raynauda. Już bardzo dawno temu odstawiłam tabletki hormonalne i sterydy. Pilnuję tego co jem. Bo jak i co zjem, to potem dokładnie tak się czuję. Zależy mi, by było to pożywienie najwyższej jakości. Ważna jest dla mnie również jakość życia. Biegam, dużo spaceruję, słucham muzyki klasycznej, chodzę na yogę, często medytuję. Jestem tu dla Was na 100%

Roślinne Potrawy i Przekąski – Przepisy z NutraMilk

Fioletowe soki z wyciskarki – dlaczego warto je pić?

Skomentuj