Przepisy na Wegańskie Sery z automatu do mleka roślinnego NutraMilk.
Są pyszne, musisz je wypróbować!
Jak zrobić wegańskie sery samodzielnie?
Nic prostszego. Bez najmniejszego problemu przyrządzisz je w swojej kuchni:
Przepisy na wegańskie sery roślinne bez nabiału, glutenu
1. Ziołowy Ser z Orzechów Nerkowca
Przyjazne dla alergików
RAW
Bez nabiału
Bezglutenowe
Wolne od cholesterolu
Wegańskie
Składniki: | Jak przyrządzić? |
✅1/3 szklanki surowych orzechów nerkowca lub 2 łyżki masła nerkowca ✅1 łyżka drożdży nieaktywnych ✅1 ząbek czosnku ✅5 łyżeczek skrobi do wyboru (tapioka/maranta/kukurydza) ✅5 łyżeczek agaru w proszku ✅1 łyżka + 2 łyżeczki soku z cytryny ✅1/2 szklanki + 1/2 szklanki wody ✅wybrane zioła (pietruszka, szczypiorek, koperek, suszona mieszanka ziół) ✅sól dla smaku | -W rondelku wymieszaj agar w ½ szklanki wody. Odłóż na bok -Wylej wodę z nerkowców -Wypłucz je dobrze -Dodaj orzechy nerkowca do NutraMilk z drożdżami, czosnkiem, skrobią, solą, sokiem z cytryny i ½ szklanki wody -Zrób bardzo gładką pastę -Dodaj pastę z orzechów nerkowca do mieszanki agarowej -Zagotuj na średnim ogniu, aż uzyska gęstą konsystencję ciasta naleśnikowego -Szybko przenieś do kokilek lub okrągłej formy -Wstaw do lodówki na godzinę -Ostrożnie wyjmij z formy -Zmiel wybrane zioła i zwiń boczki sera z ziołami Uwagi: Możesz dodać szczyptę kurkumy, aby uzyskać głęboki żółty kolor. Sprawdź smak pasty z nerkowców. Jeśli chcesz, aby był bardziej pikantny, zwiększ ilość soku z cytryny. Ma konsystencję galaretki i nie jest tak twardy jak normalny ser. Możesz trzeć go przez tarkę. Doskonale smakuje z krakersami. |
2. Wegański Ser Mozzarella
Przyjazne dla alergików
RAW
Bez nabiału
Bezglutenowe
Wolne od cholesterolu
Wegańskie
Składniki: | Jak przyrządzić? |
✅1 szklanka orzechów nerkowca ✅1 szklanka przefiltrowanej wody (podzielona na dwie szklanki) ✅2 łyżki soku z cytryny ✅1 łyżka płatków z babki jajowatej ✅2 łyżki skrobi z tapioki ✅1/4 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego ✅2 łyżki aktywnych drożdży ✅1 łyżka soli | -Aby zacząć ten przepis, mocz orzechy nerkowca w filtrowanej wodzie przez noc (lub przez co najmniej 6 godzin). -Po namoczeniu nerkowców dokładnie je opłucz. -Wymieszaj płatki babki jajowatej, wodę (1/2 szklanki) i sok z cytryny i odstaw na około 10 minut, przygotowując resztę przepisu. -Dodaj pozostałe składniki do blendera Nutramilk i miksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję. -Dopraw i posmakuj, w razie potrzeby dopraw solą. -Dodaj mieszankę z łuskami babki jajowatej do Nutramilk i ponownie mieszaj przez około 10 sekund, aby dokładnie poączyć składniki -Umieść miksturę w szklanej okrągłej misce i wstaw do lodówki na około 2 godziny. -Teraz twoja mozzarella jest gotowa. Odwróć miskę do góry nogami, aby wyjąć ser. -Możesz także przelać miksturę do silikonowych foremek i odstawić do lodówki -Przełóż do hermetycznego pojemnika w lodówce, a porcja wyjmuj w razie potrzeby. -Możesz go przechowywać w lodówce przez tydzień lub zamrażarce przez miesiąc |
3. Wegański Ser Pieprzowy
Przyjazne dla alergików
RAW
Bez nabiału
Bezglutenowe
Wolne od cholesterolu
Wegańskie
Składniki: | Jak przyrządzić? |
Na masło nerkowca: ✅2 szklanki (300g) orzechów nerkowca ✅1/8 łyżeczki różowej soli himalajskiej (opcjonalnie) Do mleka migdałowego: ✅1 szklanka (150g) migdałów ✅1 kwarta (946 ml) wody ✅1/8 łyżeczki różowej soli himalajskiej (opcjonalnie) Do sera: ✅1/3 szklanki masła nerkowca z NutraMilk ✅½ szklanki mleka migdałowego z NutraMilk ✅3 łyżki soku cytrynowego ✅2 łyżki tahini ✅¼ szklanki drożdży aktywnych ✅1 łyżeczka soli koszernej lub morskiej ✅1½ łyżeczki cebuli w proszku ✅½ łyżeczki czosnku w proszku ✅1 szklanka wody ✅2 łyżki sproszkowanego agaru ✅1 szklanka papryki pokrojonej w kostkę; np: jalapeno | -Zacznij od przygotowania świeżego mleka migdałowego, jeśli nie masz gotowego -Następnie zrób masło z nerkowców -Pozostaw 1/3 szklanki masła nerkowca, a resztę wyjmij do późniejszego użycia. -Odłóż kwadratową lub okrągłą formę do pieczenia, posłuży do nalewania sera. -W NutraMilk połącz masło z orzechów nerkowca, mleko migdałowe, sok z cytryny, tahini, drożdże, sól, cebulę w proszku i sproszkowany czosnek. Naciśnij „Mix”, aż połączą się i będą kremowe. -Pozostaw miksturę w NutraMilk. -W małym rondelku wymieszaj wodę i proszek agarowy i zagotuj. -Zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut, często mieszając. Usuń z ognia. -Dodaj mieszaninę wody/agaru do NutraMilk i naciśnij Mix przez kilka sekund, aż dobrze się połączą. -Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i mieszaj przez kolejne 10 sekund, aby wszystko połączyć. -Natychmiast wlej mieszaninę na patelnię. -Wstaw do lodówki bez przykrycia do stwardnienia (30-60 minut) -Pokrój i podawaj! |
4. Wegański Parmezan
Przyjazne dla alergików
RAW
Bez nabiału
Bezglutenowe
Wolne od cholesterolu
Wegańskie
Składniki: | Jak przyrządzić? |
✅1 szklanka niesolonych orzechów nerkowca (150 g) ✅4 łyżki drożdży aktywnych ✅1 łyżeczka drobnej soli morskiej ✅1 łyżeczka czosnku w proszku | -Umieść wszystkie składniki w NutraMilk -Naciśnij Mix, aż dobrze się wymieszają i uzyskasz konsystencję i konsystencję parmezanu. -Nie powinno to zająć więcej niż 1-2 minuty |
5. Vegański Cheddar
Przyjazne dla alergików
RAW
Bez nabiału
Bezglutenowe
Wegańskie
Prosty i pyszny, rozpływający się w ustach wegański i wędzony ser cheddar.
Idealny do stosowania między innymi jako plastry sera, starty i topiony na różnych potrawach. Ten przepis jest przede wszystkim bezmleczny, wegański, bezglutenowy.
Ponadto jest o wiele lepszy niż opcje kupowane w sklepie, które często są pełne oleju palmowego, dodatków i sztucznych aromatów.
Składniki: | Jak przyrządzić? |
✅5 filiżanek pełnotłustego mleka kokosowego ✅1 szklanka namoczonych orzechów nerkowca ✅1 cytryna ✅1/3 szklanki oleju kokosowego, nierafinowanego ✅2 łyżki drożdży aktywnych ✅1 łyżka bio octu jabłkowego ✅1 łyżka pasty miso ✅2 łyżeczki wędzonej papryki ✅2 łyżeczki płynnego aromatu wędzonego ✅1/2 łyżeczki kurkumy w proszku ✅1 łyżeczka soli ✅2 łyżki. skrobia z tapioki ✅2 łyżki proszku agarowego | -Wymieszaj wszystko razem w Nutramilk. -Odłóż tylko skrobię z tapioki i agar. -Gdy uzyskasz gładką, rzadką konsystencję, dodaj tapiokę i agar. -Wlej miksturę do garnka i podgrzej na średnim ogniu. -Ciągle mieszaj. -Zdejmij z ognia, gdy mieszanina zgęstnieje i stanie się bardziej rozciągliwa. -Wlej do wybranej formy. -Pozwól ostygnąć masie do temperatury pokojowej. -Następnie wstaw do lodówki. Przechowuj w lodówce do 5 dni. -Możesz go również zamrozić na ok. 3 miesięce |
6. Pyszna Feta Roślinna
Przyjazne dla alergików
RAW
Bez nabiału
Bezglutenowe
Wegańskie
Pyszny, pikantny oraz ziołowy przepis na wegański ser feta. Przede wszystkim jest cudownie kruchym serem bezmlecznym, idealnym do sałatek i jako dodatek do wszelkiego rodzaju potraw.
Składniki: | Jak przyrządzić? |
✅1 szklanka orzechów nerkowca ✅1 szklanka tofu ✅2 cytryny ✅1 szklanka przefiltrowanej wody ✅1,5 łyżki drożdży aktywnych ✅1 łyżka agaru w proszku ✅1 łyżeczka soli ✅1/4 mleka migdałowego (lub innego mleka roślinnego) ✅1 łyżeczka suszonego oregano i suszonej mięty ✅1 łyżeczka czosnku w proszku | -Wymieszaj wszystkie składniki (oprócz wody i agaru w proszku ) w Nutramilk i miksuj do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. -Aktywuj proszek agarowy, doprowadzając wodę do wrzenia, dodając agar i gotując przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aby proszek całkowicie się rozpuścił, a mieszanina zaczęła stawać się galaretowata. -Dodaj mieszaninę agaru do blendera i miksuj przez kolejne dziesięć sekund, aby upewnić się, że wszystkie składniki są dobrze połączone. -Wlej miksturę do ulubionych foremek. -Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej, a następnie wstaw do lodówki. -Przechowuj w lodówce w hermetycznym pojemniku do 5 dni. -Aby doprawić ser feta dodaj suszone zioła., oregano (suszone nie świeże). -Jeśli używasz świeżych ziół, skracają one okres przydatności do spożycia sera. |
Czytaj także o właściwościach napojów roślinnych jako źródła białka i zamiennika produktów mlecznych. A przede wszystkim o jego cennych zaletach dla naszego zdrowia.
Masz jakies sprawdzone patenty na sery roślinne? Podziel sie z nami! Jesteśmy ciekawi!