Przepisy na Wegańskie Sery z NutraMilk

Przepisy na Wegańskie Sery z automatu do mleka roślinnego NutraMilk.
Są pyszne, musisz je wypróbować!

Jak zrobić wegańskie sery samodzielnie?

Nic prostszego. Bez najmniejszego problemu przyrządzisz je w swojej kuchni:

Przepisy na wegańskie sery roślinne bez nabiału, glutenu

1. Ziołowy Ser z Orzechów Nerkowca

👌⁠Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe ❤️Wolne od cholesterolu 🥗⁠Wegańskie

Ziołowy ser z orzechów nerkowca

Składniki:Jak przyrządzić?
✅1/3 szklanki surowych orzechów nerkowca lub 2 łyżki masła nerkowca
✅1 łyżka drożdży nieaktywnych
✅1 ząbek czosnku
✅5 łyżeczek skrobi do wyboru (tapioka/maranta/kukurydza)
✅5 łyżeczek agaru w proszku
✅1 łyżka + 2 łyżeczki soku z cytryny
✅1/2 szklanki + 1/2 szklanki wody
✅wybrane zioła (pietruszka, szczypiorek, koperek, suszona mieszanka ziół)
✅sól dla smaku
-W rondelku wymieszaj agar w ½ szklanki wody. Odłóż na bok
-Wylej wodę z nerkowców
-Wypłucz je dobrze
-Dodaj orzechy nerkowca do NutraMilk z drożdżami, czosnkiem, skrobią, solą, sokiem z cytryny i ½ szklanki wody
-Zrób bardzo gładką pastę
-Dodaj pastę z orzechów nerkowca do mieszanki agarowej
-Zagotuj na średnim ogniu, aż uzyska gęstą konsystencję ciasta naleśnikowego
-Szybko przenieś do kokilek lub okrągłej formy
-Wstaw do lodówki na godzinę
-Ostrożnie wyjmij z formy
-Zmiel wybrane zioła i zwiń boczki sera z ziołami

Uwagi:
Możesz dodać szczyptę kurkumy, aby uzyskać głęboki żółty kolor.
Sprawdź smak pasty z nerkowców. Jeśli chcesz, aby był bardziej pikantny, zwiększ ilość soku z cytryny.
Ma konsystencję galaretki i nie jest tak twardy jak normalny ser.
Możesz trzeć go przez tarkę.
Doskonale smakuje z krakersami.

 

2. Wegański Ser Mozzarella

👌⁠Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe ❤️Wolne od cholesterolu 🥗⁠Wegańskie

Wegański ser mozzarella

Składniki:Jak przyrządzić?
✅1 szklanka orzechów nerkowca
✅1 szklanka przefiltrowanej wody (podzielona na dwie szklanki)
✅2 łyżki soku z cytryny
✅1 łyżka płatków z babki jajowatej
✅2 łyżki skrobi z tapioki
✅1/4 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego
✅2 łyżki aktywnych drożdży
✅1 łyżka soli
-Aby zacząć ten przepis, mocz orzechy nerkowca w filtrowanej wodzie przez noc (lub przez co najmniej 6 godzin). -Po namoczeniu nerkowców dokładnie je opłucz.
-Wymieszaj płatki babki jajowatej, wodę (1/2 szklanki) i sok z cytryny i odstaw na około 10 minut, przygotowując resztę przepisu.
-Dodaj pozostałe składniki do blendera Nutramilk i miksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję.
-Dopraw i posmakuj, w razie potrzeby dopraw solą.
-Dodaj mieszankę z łuskami babki jajowatej do Nutramilk i ponownie mieszaj przez około 10 sekund, aby dokładnie poączyć składniki
-Umieść miksturę w szklanej okrągłej misce i wstaw do lodówki na około 2 godziny.
-Teraz twoja mozzarella jest gotowa. Odwróć miskę do góry nogami, aby wyjąć ser.
-Możesz także przelać miksturę do silikonowych foremek i odstawić do lodówki
-Przełóż do hermetycznego pojemnika w lodówce, a porcja wyjmuj w razie potrzeby.
-Możesz go przechowywać w lodówce przez tydzień lub zamrażarce przez miesiąc

 

3. Wegański Ser Pieprzowy

👌⁠Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe ❤️Wolne od cholesterolu 🥗⁠WegańskieWegański ser pieprzowy

Składniki:Jak przyrządzić?
Na masło nerkowca:
✅2 szklanki (300g) orzechów nerkowca
✅1/8 łyżeczki różowej soli himalajskiej (opcjonalnie)

Do mleka migdałowego:
✅1 szklanka (150g) migdałów
✅1 kwarta (946 ml) wody
✅1/8 łyżeczki różowej soli himalajskiej (opcjonalnie)

Do sera:
✅1/3 szklanki masła nerkowca z NutraMilk
✅½ szklanki mleka migdałowego z NutraMilk
✅3 łyżki soku cytrynowego
✅2 łyżki tahini
✅¼ szklanki drożdży aktywnych
✅1 łyżeczka soli koszernej lub morskiej
✅1½ łyżeczki cebuli w proszku
✅½ łyżeczki czosnku w proszku
✅1 szklanka wody
✅2 łyżki sproszkowanego agaru
✅1 szklanka papryki pokrojonej w kostkę; np: jalapeno
-Zacznij od przygotowania świeżego mleka migdałowego, jeśli nie masz gotowego
-Następnie zrób masło z nerkowców
-Pozostaw 1/3 szklanki masła nerkowca, a resztę wyjmij do późniejszego użycia.
-Odłóż kwadratową lub okrągłą formę do pieczenia, posłuży do nalewania sera.
-W NutraMilk połącz masło z orzechów nerkowca, mleko migdałowe, sok z cytryny, tahini, drożdże, sól, cebulę w proszku i sproszkowany czosnek. Naciśnij „Mix”, aż połączą się i będą kremowe. -Pozostaw miksturę w NutraMilk.
-W małym rondelku wymieszaj wodę i proszek agarowy i zagotuj.
-Zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut, często mieszając. Usuń z ognia.
-Dodaj mieszaninę wody/agaru do NutraMilk i naciśnij Mix przez kilka sekund, aż dobrze się połączą.
-Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i mieszaj przez kolejne 10 sekund, aby wszystko połączyć.
-Natychmiast wlej mieszaninę na patelnię.
-Wstaw do lodówki bez przykrycia do stwardnienia (30-60 minut)
-Pokrój i podawaj!

4. Wegański Parmezan

👌⁠Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe ❤️Wolne od cholesterolu 🥗⁠Wegańskie

Wegański parmezan

Składniki:Jak przyrządzić?
✅1 szklanka niesolonych orzechów nerkowca (150 g)
✅4 łyżki drożdży aktywnych
✅1 łyżeczka drobnej soli morskiej
✅1 łyżeczka czosnku w proszku
-Umieść wszystkie składniki w NutraMilk
-Naciśnij Mix, aż dobrze się wymieszają i uzyskasz konsystencję i konsystencję parmezanu.
-Nie powinno to zająć więcej niż 1-2 minuty

5. Vegański Cheddar

👌⁠Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe 🥗⁠WegańskieWegański cheddar

Prosty i pyszny, rozpływający się w ustach wegański i wędzony ser cheddar.
Idealny do stosowania między innymi jako plastry sera, starty i topiony na różnych potrawach. Ten przepis jest przede wszystkim bezmleczny, wegański, bezglutenowy.
Ponadto jest o wiele lepszy niż opcje kupowane w sklepie, które często są pełne oleju palmowego, dodatków i sztucznych aromatów.

Składniki:Jak przyrządzić?
✅5 filiżanek pełnotłustego mleka kokosowego
✅1 szklanka namoczonych orzechów nerkowca
✅1 cytryna
✅1/3 szklanki oleju kokosowego, nierafinowanego
✅2 łyżki drożdży aktywnych
✅1 łyżka bio octu jabłkowego
✅1 łyżka pasty miso
✅2 łyżeczki wędzonej papryki
✅2 łyżeczki płynnego aromatu wędzonego
✅1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
✅1 łyżeczka soli
✅2 łyżki. skrobia z tapioki
✅2 łyżki proszku agarowego
-Wymieszaj wszystko razem w Nutramilk.
-Odłóż tylko skrobię z tapioki i agar.
-Gdy uzyskasz gładką, rzadką konsystencję, dodaj tapiokę i agar.
-Wlej miksturę do garnka i podgrzej na średnim ogniu.
-Ciągle mieszaj.
-Zdejmij z ognia, gdy mieszanina zgęstnieje i stanie się bardziej rozciągliwa.
-Wlej do wybranej formy.
-Pozwól ostygnąć masie do temperatury pokojowej.
-Następnie wstaw do lodówki.
Przechowuj w lodówce do 5 dni.
-Możesz go również zamrozić na ok. 3 miesięce

6. Pyszna Feta Roślinna

👌⁠Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe 🥗⁠Wegańskie

Feta roślinna

Pyszny, pikantny oraz ziołowy przepis na wegański ser feta. Przede wszystkim jest cudownie kruchym serem bezmlecznym, idealnym do sałatek i jako dodatek do wszelkiego rodzaju potraw.

Składniki:Jak przyrządzić?
✅1 szklanka orzechów nerkowca
✅1 szklanka tofu
✅2 cytryny
✅1 szklanka przefiltrowanej wody
✅1,5 łyżki drożdży aktywnych
✅1 łyżka agaru w proszku
✅1 łyżeczka soli
✅1/4 mleka migdałowego (lub innego mleka roślinnego)
✅1 łyżeczka suszonego oregano i suszonej mięty
✅1 łyżeczka czosnku w proszku
-Wymieszaj wszystkie składniki (oprócz wody i agaru w proszku ) w Nutramilk i miksuj do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.
-Aktywuj proszek agarowy, doprowadzając wodę do wrzenia, dodając agar i gotując przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aby proszek całkowicie się rozpuścił, a mieszanina zaczęła stawać się galaretowata.
-Dodaj mieszaninę agaru do blendera i miksuj przez kolejne dziesięć sekund, aby upewnić się, że wszystkie składniki są dobrze połączone.
-Wlej miksturę do ulubionych foremek.
-Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej, a następnie wstaw do lodówki. -Przechowuj w lodówce w hermetycznym pojemniku do 5 dni.
-Aby doprawić ser feta dodaj suszone zioła., oregano (suszone nie świeże).
-Jeśli używasz świeżych ziół, skracają one okres przydatności do spożycia sera.

Czytaj także o właściwościach napojów roślinnych  jako źródła białka i zamiennika produktów mlecznych. A przede wszystkim o jego cennych zaletach dla naszego zdrowia.

Masz jakies sprawdzone patenty na sery roślinne? Podziel sie z nami! Jesteśmy ciekawi!

Udostępnij:

Roślinne Potrawy i Przekąski – Przepisy z NutraMilk

Fioletowe soki z wyciskarki – dlaczego warto je pić?

Skomentuj